Herakles | Stordåd 1 | Stordåd 2  | Stordåd 3 | Stordåd 4 | Stordåd 5 | Stordåd 6 |
Stordåd 7 | Stordåd 8 Stordåd 9 | Stordåd 10 | Stordåd 11 | Stordåd 12 | Övriga äventyr
Till Start  
Till Makterna
Perseus och Andromeda
Herakles
Jason
Pygmalion
Kung Midas
Daedalus och Ikaros
Theseus
Galatea
Narkissos
Eros och Psyke Böcker, film och musik   Länkar Idomeneo
Trojanska kriget
Odysseus
Bellerofon
Orpheus
Kastor och Polydeukes
Kadmos
Kung Oidipus
Atalanta
Orion
Scroll Up
Drag to Scroll Up/Down
Scroll Down

Herakles liv och stordåd

Herakles

Herakles är den störste av Greklands alla hjältar. Han kallas ofta ”den som gjorde världen säker”, eftersom han under sina äventyr dödade många onda män och vidunder. Men, han begick också många misstag, som de flesta hjältar. Herakles är känd för sin enorma styrka. Han var en halvgud och enligt vissa historier ättling till Perseus.

Historien om Herakles börjar liksom så många andra hjältesagor med Zeus otrohet mot Hera. Överguden Zeus blev förälskad i människokvinnan Alkmene från landet Argolis och förvandlade sig till en kopia av hennes make Amfitryon. Alkmene hade just blivit gravid med Amfitryons eget barn när Zeus älskade med henne. När hon sedan födde fick hon tvillingar. Den ene, Ifikles, var Amfitryons son. Den andre, Alkides, var Zeus son.

Herakles får sin styrka
Redan samma natt som hon fött pojkarna fick Alkmene besök av Hermes, gudarnas budbärare. Han var där på uppdrag av Zeus och hämtade den lille Alkides. Hermes flög upp med babyn till Olympen och lade honom vid den sovande Heras bröst. Där diade Alkides av gudadrottningens mjölk tills hon vaknade och knuffade undan honom. Alkides blåste ut en munfull mjölk över himlen, där den lade sig i form av den galax vi nu kallar vintergatan (eller på engelska ”The Milky Way”). Innan Hera hann låta sin vrede gå ut över den lille gossen fick Hermes tag i honom och flög tillbaka till Alkmene med honom. Han förklarade att Herakles genom att dia från Heras bröst nu fått övermänskliga krafter. Men han varnade också för att Hera snart skulle försöka hämnas på honom. Alkides föräldrar döpte om honom till Herakles (som betyder Heras stolthet) i ett försök att blidka Zeus hustru, men det hjälpte föga.

Herakles

Ett par månader senare skickade Hera två giftormar för att bita ihjäl Herakles. Men den lille pojken kramade lätt ihjäl ormarna med sina små händer. När Alkmene och Amfitryon hittade honom lekte han med de döda ormarna som ett par leksaker.

Herakles lämnar hemmet
Allt eftersom åren gick blev Herakles allt starkare. En dag ställde hans styrka till det för honom rejält. Herakles och Ifikles hade en musiklärare som hette Linus. Herakles avskydde att studera och musiken roade honom inte särskilt. En dag råkade Herakles och Linus i gräl med varandra. Herakles grep tag i Linus lyra och slog sin lärare så hårt i skallen med denna att han genast dog. Amfitryon blev tvungen att skicka iväg Herakles för att arbeta som herde uppe i bergen. Detta var faktiskt ett liv som passade Herakles bättre. Här träffade han bönder och jägare och blev snabbt vän med många. En gång blev hans flock med getter överfallna av ett lejon, men Herakles dödade vilddjuret med sina bara händer. En dag fick han besök av två nymfer. Den ena hade makten att erbjuda honom ett behagligt och lätt liv. Den andra erbjöd honom ett hårt liv som också kunde ge honom ära och berömmelse. Herakles valde det sista.

Äventyren börjar
Som sin första stora prövning fick Herakles i uppdrag av kung Thespius att döda det lejon som överfallit boskap sedan en tid. I ödemarken mötte Herakles lejonet och dödade vilddjuret med sina bara händer. Som belöning fick Herakles försöka göra alla kungens 50 döttrar gravida på en enda natt. Även detta lyckades han med och prinsessornas barn blev början på det släkte av hjältens ättlingar som kallades herakliderna.

Äktenskap och katastrof
Strax därefter befriade Herakles staden Thebe från fiender som belägrat den. Stadens kung Kreon gifte bort sin dotter Megara som tack till Herakles. En tid levde paret i stor lycka och de fick två söner. Men Hera kunde inte tåla att se Herakles till freds med livet och sände Lyssa, vansinnets gudinna, för att slå ned med sin ormpiska på Herakles sinne. Drabbad av gudinnans förtrollning råkade Herakles i ett vanvettigt raseri och slog sönder hela huset så att Megara och barnen dödades under det nedfallande taket. Förtvivlad och skrämd över sitt vansinnesdåd flydde Herakles till Delfi för att söka råd hos det visa oraklet. Gudarna talade genom oraklet, men den gången var det bara Heras röst som hördes. Hon befallde Herakles att gå till kung Eurysteus i staden Tiryns och tjäna honom i 12 år. Vad Eurysteus än befallde Herakles var han tvungen att lyda.

Kung Eurysteus
Eurysteus var inte vem som helst, utan Herakles egen kusin. Det gossebarn som först föddes i ätten skulle bli Tiryns nästa kung. Zeus ville att det skulle bli hans son, men När Hera fick veta att Alkmene var gravid med Zeus barn såg hon till att fördröja födseln så länge som möjligt. Därför föddes Eurysteus först och blev därmed kung. Nu hade Herakles blivit slav under Eurysteus och det roade både Hera och kungen oerhört mycket.

Eurysteus hade gott om problem i sitt vidsträckta kungadöme. På landsbygden plågades folket av både rövare och monster. Kungen tänkte därför använda Herakles till att både skaffa sig själv ära och att reda ut diverse elände. Eurysteus gav Herakles tio omöjliga uppgifter att utföra.