Till Start  
Till Makterna
Perseus och Andromeda
Herakles
Jason
Pygmalion
Kung Midas
Daedalus och Ikaros
Theseus
Galatea
Narkissos
Eros och Psyke Böcker, film och musik   Länkar Idomeneo
Trojanska kriget
Odysseus
Bellerofon
Orpheus
Kastor och Polydeukes
Kadmos
Kung Oidipus
Atalanta
Orion
Scroll Up
Drag to Scroll Up/Down
Scroll Down

Eros och Psyke

Eros

Den unge kärleksguden Eros fann stort nöje i att orsaka trassliga kärleksaffärer för människorna. Men till slut fick han smaka på sin egen medicin. Kärleksgudinnan Afrodite var avundsjuk på människokvinnan Psyke, som var så vacker att männen valde att sitta och titta på henne hela dagarna istället för att gå till Afrodites tempel. Afrodite befallde Eros att se till så att Psyke blev kär i den fulaste varelsen på jorden. Men när Eros fick se henne blev han själv så förälskad att han bad Zefyr, västanvinden, att föra bort Psyke till hans eget hemliga gömställe. Om natten dök Eros upp för att älska med Psyke, men han bad henne att inte tända några lampor eftersom han inte ville avslöja vem han var.

Efter en tid ville Psyke besöka sina systrar, vilket Eros motvilligt gick med på. Systrarna undrade hur Psyke kunde leva tillsammans med en man hon aldrig sett. Tänk om han i själva verket var ett missbildat vidunder! Till slut bestämde Psyke sig för att ta reda på sanningen. En natt tände hon en lampa för att titta på den sovande Eros. När hon insåg att hennes älskare var kärleksguden försökte hon smyga därifrån, men tappade sin lampa och väckte Eros. Gudens vrede över hennes förräderi fick henne att springa för livet från platsen.

Eros

Men Pan hittade henne sovande ute på ett fält och uppmuntrade henne att försöka vinna tillbaka Eros kärlek. När Psykes avundsjuka systrar fick höra vad som hänt gick de upp på ett berg och kastade sig ut i tron att Eros nu skulle välja dem och skicka västanvinden att föra bort dem. Men ingen vind kom och de föll till sin död från klippan.

Psyke gick till Demeters tempel och bad gudinnan hjälpa henne, men hon fick till svar att endast Afrodite kunde göra något åt saken. Det lät ju inte så bra eftersom det var Afrodite som ville ställa till det för Psyke. Så hon gick till Heras tempel men fick samma svar. Till slut sökte Psyke upp Afrodite och bad henne om hjälp att väcka kärlek hos Eros igen. Afrodite beslöt sig för att sätta henne på prov. Hon tömde en stor säck med sädeskorn och befallde Psyke att dela upp alla kornen i varsin hög efter varsitt sädesslag och det innan skymningen. Det var förstås en omänsklig uppgift, men en armé av myror som gick förbi kände medlidande med henne och delade snabbt upp kornen åt henne.

Afrodite blev rasande när hon såg att Psyke lyckats med uppgiften, men gav henne strax en ny. Psyke skulle gå till den äng där fåren med den gyllene ullen betade, och hämta en säck med ull. På vägen dit blev Psyke varnad av en flodgud, som berättade för henne att fåren var livsfarliga och säkert skulle stånga ihjäl henne. Men om hon väntade till middagstid då värmen var som värst, skulle fåren ligga och sova. Då kunde hon plocka den ull som fastnat i törnen och buskar.

Afrodite blev förstås inte glad över att Psyke faktiskt kom tillbaka med en säck med gyllene ull men hon hade redan tänkt ut en ny uppgift. Nu ville Afrodite ha en kanna vatten från floden Styx, som rinner genom dödsriket. En örn hjälpte denna gång Psyke med hennes uppgift. Afrodite ville ändå att Psyke skulle återvända till det underjordiska dödsriket. Hon förklarade nämligen att hon tappat något av sin skönhet på grund av all den oro som Eros och Psykes kärleksaffär orsakat henne. Underjordens drottning, Persefone, hade skönhet i ett skrin som hon ibland lånade ut. Det var detta skrin som Afrodite behövde.

Psyke

Psyke tänkte att den snabbaste vägen till dödsriket måste vara genom att dö. Hon gick därför upp i ett torn för att kasta sig ut, men då talade själva tornet till henne. Tornet förklarade precis hur hon skulle hitta till underjorden, att hon måste betala färjkarlen Karon en slant och att hon måste kasta en kaka åt den trehövdade vakthunden Kerberos för att komma vidare. Psyke gjorde som hon blivit tillsagt och fick också låna skrinet av Persefone. Men på tillbakavägen kunde hon inte låta bli att titta i skrinet. Det var just det som Afrodite räknat med. Persefones skrin innehöll inte alls någon extra skönhet utan en evig sömn, som snabbt översköljde Psyke.

Men nu dök Eros upp och torkade bort sömnen ur hennes ögon. Han förklarade att han förlåtit henne och flög sedan till Olympen för att be Zeus om hjälp. Zeus kallade samman ett rådslag med de andra gudarna och det bestämdes att Psyke skulle bli Eros maka. Hon fick dricka av ambrosian, gudarnas nektar, så hon också blev odödlig. Motvilligt fick Afrodite till slut svälja sin stolthet och låta Eros och Psyke leva ifred. Tillsammans fick paret dottern Lycka.