Till Start  
Till Makterna
Perseus och Andromeda
Herakles
Jason
Pygmalion
Kung Midas
Daedalus och Ikaros
Theseus
Galatea
Narkissos
Eros och Psyke Böcker, film och musik   Länkar Idomeneo
Trojanska kriget
Odysseus
Bellerofon
Orpheus
Kastor och Polydeukes
Kadmos
Kung Oidipus
Atalanta
Orion
Scroll Up
Drag to Scroll Up/Down
Scroll Down

Kadmos

Zeus och Europa

I Fenicien härskade kung Agenor och han hade två barn, sonen Kadmos och dottern Europa. Europa var så vacker att friare och beundrare från långt utanför riket kom för att få en skymt av henne. Även gudarnas konung Zeus var helt förtrollad av henne. Han förvandlade sig till en ståtlig vit tjur och smög in bland kungens boskap. En dag när Europa och hennes väninnor var ute och plockade blommor fick hon syn på tjuren, ett djur hon aldrig sett förr. Tjuren verkade vara helt tam och lät sig bli klappad. Till slut klättrade Europa upp på dess rygg och vinkade skrattande åt sina vänner. Men då rusade tjuren iväg och dök rakt ut i havet och simmade till ön Kreta. Zeus tog där mänsklig form och berättade för Europa vem han var. Han gav henne ett halsband gjort av Hefaistos och lovade henne kärlek och rikedomar. Så småningom blev hon Kretas första drottning.

Men nu är det inte just Europa den här historien handlar om utan om hennes bror Kadmos. När han fick höra vad som hänt gav han sig genast ut för att söka reda på sin syster. Han reste till många riken, men ingenstans hade någon sett Europa. Till slut besökte han oraklet i Delfi föra att fråga om råd. Men oraklet hade ett annat budskap till honom. Gudarna ville att han genast skulle avbryta sitt sökande och istället följa en ko med ett halvmåneformat märke på sidan. Där kon sedan lade sig ner skulle han grunda en stad.

Ares drake
När han besökte kung Pelagon av Fokis fick han faktiskt syn på en sådan ko. Kungen gav honom kon och Kadmos släppte sedan lös den. Kon vandrade ett bra tag innan den blev trött och lade sig ner. Det var alltså på denna plats som Kadmos nu skulle bygga en stad. Han beslöt sig för att först bygga ett altare där man kunde offra till gudarna. Han tänkte offra kon som tack för gudarnas vägledning och skickade iväg några av sina män för att hämta vatten till att tvätta sig med. Männen fann en källa med klart vatten och började fylla de krukor de hade med sig. Men strax dök en ormlik drake upp. Han vaktade källan år krigsguden Ares och släppte ingen människa nära vattnet. Snabbt dödade han nästan alla männen.

Kadmos

Den man som överlevt drakens attack rusade tillbaka till Kadmos och berättade vad som hänt. Kadmos insåg att ingen stad kunde byggas på en plats hemsökt av monster. Han beväpnade sig därför och gav sig genast av för att söka upp vidundret. Knappt hade han kommit fram till källan förrän draken anföll igen. Det blev en hård kamp och draken vassa tänder splittrade Kadmos sköld. Till slut kunde han nagla fast draken med ett långt spjut och döda den.

Drakkrigarna
Om natten besökte gudinnan Athena Kadmos drömmar. Hon berättade att han dödat ett vidunder som var helgat åt hennes bror Ares och att det kunde betyda problem i framtiden. Hon bad också Kadmos samla in drakens tänder och plantera dem i jorden. Det var en märklig uppgift, men nästa dag gjorde Kadmos som gudinnan hade rått honom. Bara en liten stund efter det att han grävt ner draktänderna kunde han se att något hände i jorden. Flera konstiga färggranna grästuvor kom upp ur marken. Det visade sig att tuvorna i själva verket var plymer på hjälmar, som satt på huvudet på fullt beväpnade krigare. Snart hade en hel armé växt upp där han planterade draktänderna. De vände sig alla mot Kadmos med vildsinta blickar och strax hade han säkert blivit dödad om inte Athena hade lämnat vidare råd till honom. Han plockade nämligen upp en sten och kastade in denna bland krigarna. Genast vände de sig mot varandra och började slåss. En hel dag pågick striderna och när solen gick ner var alla drakkrigarna döda, utom fem stycken. Dessa var för trötta för att fortsätta slåss och Kadmos frågade dem om de istället ville hjälpa honom bygga en stad.

Kadmos får en hustru
Tillsammans med sina män och de fem drakkrigarna byggde Kadmos ett tempel helgat åt mångudinnan Selene (eftersom kon hade haft ett månformat märke). Sedan växte efterhand en stad upp kring templet. Folk flyttade till den växande staden, som man kallade Thebe, och hjälpte till att bygga. Kadmos män och de fem drakkrigarna skaffade sig alla hustrur och bildade familjer.

När staden var färdigbyggd var Kadmos den ende bland sina kamrater som levde ensam. Men gudarna gav honom Harmonia, dotter till Ares och Afrodite. Tillsammans fick de sonen Polydorus och döttrarna Agave, Autonoe, Ino och Semele.

Guden Dionysos
Till en början rådde frid och välstånd i Thebe och Kadmos var en omtyckt härskare. Men i en rik stad vill så småningom flera komma till makten. Det blev bråk om hur staden skulle styras och många mäktiga familjer grälade. Kadmos hade också problem inom sin egen familj. Hans dotter Semele var prästinna i Zeus tempel, men också en mycket vacker kvinna. Zeus fick ögonen på henne och hade snart tagit henne som sin älskarinna. Tillsammans fick de sonen Dionysos, som kom att bli vinets gud. En dag krävde Semele att få se Zeus i sin gudomliga form. Motvilligt gick Zeus med på detta och uppträdde i sin himmelska skepnad. Men den synen var så stark att den dödade Semele. När Dionysos vuxit upp till en ung man började både kvinnor och satyrer samlas kring honom. Kadmos andra dotter Agave rymde iväg med Dionysos för att bli en del av följet och dyrka sin systerson.

Förvandlade till ormar
Till slut tröttnade Kadmos på maktkampen i Thebe och avgick som härskare. Hans son Polydorus tog istället över. Kadmos förstod att roten till allt elände var att han en gång dödat Ares drake. Han ropade då till gudarna, att om de så högt älskade ett kräldjur ville han också bli ett. Nästan genast började hans kropp täckas med fjäll och han förvandlades till en orm. När Harmonia såg vad som hänt hennes man bad hon om samma öde och förvandlades också till en orm. Så lämnade Kadmos och hans hustru människornas värld och ringlade iväg för att leva resten av sina liv bland djuren.

Kadmos