Till Start  
Till Makterna
Perseus och Andromeda
Herakles
Jason
Pygmalion
Kung Midas
Daedalus och Ikaros
Theseus
Galatea
Narkissos
Eros och Psyke Böcker, film och musik   Länkar Idomeneo
Trojanska kriget
Odysseus
Bellerofon
Orpheus
Kastor och Polydeukes
Kadmos
Kung Oidipus
Atalanta
Orion
Scroll Up
Drag to Scroll Up/Down
Scroll Down

Orion

Orion

Jägaren Orion var en av havsgudens Poseidons många söner och liksom flera av dem var han olik vanliga människor. Orion var en jätte med väldig styrka . Han var också mycket grym och jagade bara för att han tyckte om att döda. Orion hade två vildsinta jakthundar med sig och använde både pil och båge, och en stor klubba när han jagade.

Efter att ha jagat och dödat alla djur han kunde komma på letade Orion efter nytt villebråd. Vid ett tillfälle fick han för sig att jaga de sju Plejaderna, döttrar till titanen Atlas. Atlas hade som uppgift att hålla upp himlavalvet på sina axlar. Han kunde därför själv inte hjälpa sina döttrar, men oxen Taurus ingrep och skyddade Plejaderna. Oxen vågade Orion inte ge sig på. Han var nämligen guden Dionysos heliga djur. Arg jagade han därför efter en björnhona och hennes unge istället, utan att veta att de här djuren inte var vilka som helst.
En gång hade björnhonan varit människa, närmare bestämt Zeus älskarinna Callisto. Hennes barn som nu jagades var överguden Zeus son. Zeus hustru Hera hade förvandlat dem båda till björnar och kastade ut dem i vildmarken.
Callisto hade fortfarande vänner bland gudarna, och klagade för jaktgudinnan Artemis. Artemis befallde Orion att sluta sin vildsinta jakt, men han vägrade lyda. Då sköt hon pilar i Orions ögon och gjorde honom blind! Hon tog också hans vapen ifrån honom. Den store jägaren var nu hjälplös som ett litet barn.
Morgonrodnadens gudinna Eos tyckte synd om honom och rådde honom att gå till gudarnas smed Hefaistos och be honom göra nya vapen. Slamret från smedjan ledde jätten rätt, men Hefaistos själv var inte hemma. Istället träffade Orion på Hefaistos gamle läromästare Kedalion.

Kedalion var en mästare på mer än ett sätt. Han kunde göra nya vapen åt jätten och han visste också hur Orion kunde få synen tillbaka. Kedalion berättade att Orion måste ställa sig högt på ett berg och låta morgonsolens första strålar värma hans sargade ögon. Då skulle han kunna se igen.
Orion grep tag i Kedalion och släpade honom med sig för att han skulle leda honom till ett berg. Kedalions plan fungerade och snart kunde Orion se igen.

Hela naturen darrade när jägaren kom tillbaka. Nu var han mer vildsint än någonsin. Björnen och haren bad till Gaia, moder jord, att hjälpa dem. Gaia hörde dem och skickade upp Skorpionen ur avgrunden.
Orion väntade sig inte att bli besegrad av en sådan liten motståndare, men det var just vad han blev. Skorpionen smög sig på jätten och stack honom i foten med sin giftiga gadd. Innan Orion visste vad som hade hänt brann det till i hans blod och han föll död ner.

Det var inte många som sörjde den döde Orion. Kanske var det bara hans mor, prinsessan Euryale, dotter till kung Minos av Kreta. Hon bad till Zeus att låta hennes son leva vidare på något sätt. Zeus lyfte upp Orion på himlavalvet och gjorde en stjärnbild av honom. Han kastade också upp björnhonan och hennes son på himlen, för att kunna ha dem närmare sig. Men björnar är ju som bekant tunga djur och deras svansar, som guden höll i, blev alldeles uttöjda.
Det är därför stjärnbilderna Stora och Lilla björn har så konstigt långa svansar.