Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Vad är världens ovanligaste fågel?

/ Axel Sprängare, 12 år från Norrviken,Sollentuna

Hej Axel!
Jag måste erkänna att jag inte hade kläm på detta. Det finns en lång rad med hotade arter runt om i världen som har väldigt små
antal individer och som lever i en miljö som tyvärr hotar dess existens. Nedan finns en länk till BirdLife Sverige, Sveriges Ornitologiska Förening och där är en artikel som de kallar för Världens ovanligaste fågel nämligen Madagaskaranden.

http://birdlife.se/sof/nyheter/alla-nyheter/varldens-ovanligaste-fagel-madagaskarbrunanden-behover-ny-miljo(5)/

Hoppas du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


Hejsan,

Jag arbetar som skolbibliotekarie. I årskurs 1 reser vi jorden runt med hjälp av olika berättelser från våra olika världsdelar. Nu när vi är i Nordamerika har eleverna fått lyssna till en berättelse som har berättats av cherokee indianerna, om hur solljuset kom till den mörka delen av världen. Den handlar om flera djur, bl.a. en vråk.

Nu när vi jobbar vidare med det vi har läst tänkte jag att de skulle få återberätta berättelsen med hjälp av fotografier på de olika djuren. Det som förbryllar mig är att det i berättelsen framgår att vråken är skallig. Finns det någon art av vråkar som saknar fjädrar på huvudet och som lever i Nordamerika? Kan det istället vara så att det är en annan slags rovfågel man menar? I berättelsen framgår det att den dyker ner genom luften och är en större fågel.

Hoppas att du kan hjälpa mig att klura ut vilken fågel det kan handla om.

Många nyfikna undringar,
Karin Torstensson

/ Karin Torstensson, 32 år från Växjö

Go morron!
Intressant fråga ni kommer med! Jag har faktiskt ingen aning. Men om man funderar så finns de en rovfågel i Nordamerika som heter kalkongam och den är kal på huvudet. Jag kan mycket väl tänka mig att det rör sig om denna fågel. För alla andra rovfåglar är fjäderklädda över hela kroppen.

Glad påsk och lycka till med era fortsatta studier!

Mats på Kreativum


Hej!

Vi är en grupp 4-åringar på en förskola i Luleå. Just nu jobbar vi med fåglar och undrar några saker om dem.

Hur kan fåglar flyga?
Varför hackar hackspettar på träd?

Hälsningar Etta, Olle, Viktor och Ellion

/ Olle, Ellion, Viktor och Etta, 4 år från Kideus förskola, Luleå

Hej Olle, Ellion, Viktor och Etta!
Vad kul att ni jobbar med fåglar. Jag började också som barn att bli intresserad av fåglar och har varit det hela mitt liv.
Fåglarna kan flyga för att det genom årtusende har utvecklats att ha fjädrar som är så täta att det inte släpper igenom luft. Det ligger också så fint på varandra eller jämte varandra att de bildar en yta som luften inte kommer igenom. Skelettet är mycket lätt. Det är ihåligt men väldigt starkt. Sedan har de en bröstmuskulatur som gör att de orkar flaxa med vingarna så att de kan flyga olika långt. En del fåglar flyger långt ner till Afrika medan andra stannar och flyger bara kortare sträckor.
Att hackspetten hackar på träd beror på att i trädet så finns det vedlevande insekter som är mums filibabba för en hackspett. Genom att hacka och mejsla med sin kraftiga näbb så kommer de åt dessa inne i trädet. De hackar också ut sitt bohål i en trädstam.

Lycka till med ert arbete om fåglarna!

Mats på Kreativum


Vi har byggt ett pilstaket och nu det verkar som fåglarna äter på staketet , de drar loss flisor kanske för att använda till att bygga bo?
Finns det något man kan göra för att förhindra detta?
Tacksam för svar.
Mvh Helen Norén

/ Helen, 54 år från Ängelholm

Hej!
Det är nog på det viset att det används till bomaterial. Det kan också vara så att det finns mat i pilmaterialet som attraherar fåglarna. Någon speciell metod att få den och slut har jag inte tyvärr.

Mats på Kreativum


Hej. Vi har matat fåglarna hela hösten och vi har haft massor med småfåglar. Men i slutet av januari- början av februari var alla fåglar försvunna. Några nötskrikor kommer ibland. Nu undrar vi vad som kan ha hänt?
Vad tror du?

/ Helen, 56 år från Vuollerim

Hej!
Samma sak här hemma hos mig. Jag har visserligen inte haft speciellt mycket fåglar i vinter men nu är det tomt. Anledningen har jag ingen aning om och där är fler matningar i Blekinge där jag bor som är tomma. Men sedan finns det matningar som är som vanligt. Tror inte det är någon sjukdom eller så som härjar utan mycket av finkarna lämnade Sverige i höstas och då blir det tomt under vintern. Vi märker nog snart om det kommer mer fågel till matningarna eftersom våren inte är långt borta och då kommer det alltid fram mer och käkar.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Hejsan!
Är det vanligt att småfåglar övervintrar i en fågelholk.
Vi har en Blåmes eller Talgoxe som bor i en holk, den kommer på kvällarna och kryper in.
Det är svårt att se vilken sort det är för den kommer så fort och flyger in.
Det skulle vara kul att veta lite om det är så att dom använder holken som vinterskydd.

/ Tommy Sundström, 61 år från Storvreta

Hej Tommy!
Visst är det så att mesarna använder fågelholkar och kryp in under vintern. Det kan vara under takpannor (som hemma hos mig) men det allra vanligaste är just fågelholkar. När man tömmer holken (om man nu gör det) på hösten så är det bra om man kan lägga i lite torrt gräs, mossa eller kutterspån för då finns det ett material som värmer när fåglarna burrar ner sig i detta under natten. Finns det naturliga hål i träd så används dessa också.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Hej.
Jag har en fiskmåsunge hemma. Vi hitta den en regnig natt, den gick helt ensam. Jag tog den hem, gjorde jag fel? Den såg så övergiven ut och den kan ej flyga. Ingen fågel fanns i närheten, inget bo. Vad kan jag göra. Ska jag behålla den tills den blir äldreP

/ miO

Hej Mio!
Det är så att den fiskmåsungen som du "tagit hand om" är en fågel som helt riktigt lämnat boet (sk. borymmare). Den gör på detta viset och lever oftast nere på marken och går ikring för att få mat av sina föräldrar. Samtidigt så kommer den att växa till sig och få flygförmågan allt eftersom. Ibland letar den sig ner mot vatten som oftast finns i närheten. Man kan tycka att den är övergiven men så är inte fallet. Tycker att du skulle sätta tillbaka den där du fann den med den risken att föräldrarna inte hittar den igen. Att ta på sig ansvaret att försöka föda upp den är ett tufft ansvar. Det är så att alla fågelarter är fridlysta och det innebär att man inte får plocka upp och ta hand om ungar. Vi människor har lätt för att tycka att naturen är grym då man "hittar övergivna" ungar. Men så är oftast inte fallet utan de kallar på sina föräldrar med tiggläte och när vi sover på mornarna och sena kvällar så matas ungarna.

Ha en skön sommar!

Mats på Kreativum


Hej!
Hur åstadkommer göken det speciella "fräsande / rasslande" ljud som ibland förekommer strax efter, eller i anslutning till ett galande? Om man imiterar göken brukar den komma närmare, och då gal den tätare och åstadkommer ovannämnda ljud mera intensivt!


Hälsning!
Willy Nilsson

/ Willy Nilsson, 77 år från Påskallavik

Hej Willy!
Hur den kan låta så är säkert som med alla andra fåglar att det finns i repertoaren. Det innebär att de flesta ljud som fåglar använder sig av har en funktion som i de flesta fall är lätta att förstå. Varningsläten, kontaktläten, revirsång osv. Själva "kraxandet" som göken har vet jag faktiskt inte vad de betyder. Har hört det många gånger men inte riktigt funderat över dess funktion. Jag spelar in fågelsång och andra läten och har upptäckt vissa läten hos tex. lövsångaren som jag aldrig tidigare hört. Så visst finns det läten som är överraskande.

Trevlig sommar!

Mats på Kreativum


hej har räddat en fågel från jobbet den ramlade 3-4meter och kan inte flyga det är en ung som är övergiven den låg livlös på ett lager och jag får inte ta ditt den sa cheffen för hon döda den då. den är brun med svarta fläcka över hela kroppen och ank fötter men en vanlig näb. jag kan skicka bilder till dig via epost

/ Dennis, 25 år från markaryd

Hej Dennis!
Skicka gärna ett par bilder till mats.olsson@kreativum.se så ska jag försöka se vad det är för en art.

Mats på Kreativum


Hej Mats,
Vi har haft ett sädesärlspar som kommit år efter år till vårt sommarställe.
Förra året hittade jag honan död i vår vattentunna. Hannen verkade leta
efter sin partner under hela sommaren , såg aldrig några ungar så de kanske dog.
I år kom han som vanligt men jag har inte sett någon hona.

Hur funkar det, han sitter och kvittrar men jag har inte sett hans partner.
Jag har sökt men hittar inget om hur de lever. Letar han fortfarande efter
sin partner för han är ju ensam, tycker ju synd om honom.

Har de sin parter för livet eller är den bara ensam ändå ?!?

Tackar så hemskt mycket på förhand för ett svar.

Med vänliga hälsningar

// Monica

/ Monica Andersson, 54 år från Stockholm

Hej Monica!
I första läget så letade han säkert efter sin partner men eftersom hon dött så blr det säkert ingen ny kull för honom. Men anledningen till att han återvänder är att han upplever platsen som optimal och då sjunger/kvittrar han tills en ny hona blir attraherad och bildar par. De är inte livskamrater hela livet. Tättingar är ofta ganska kortlivade så där sker hela tiden byte av partner allt eftersom det sker saker med resp. vuxen fågel eller ungarna.

Ha en trevlig sommar så häckar säkert sädesärlan där snart igen!

Mats på Kreativum


Hej
Det förekommer ju som jag ser en del frågor betr talgoxar. Vi har haft talgoxar som byggt bo som på vintern tjänar som fågelbord och som vi inför våren lag in en insatt. De har nu lämnat boet. Gör vi något med boet nu eller kommer de tillbaka under sommaren/hösten och lägger nya ägg? Inför vintern vad skall vi göra då?

Mvh

Bernt Lindblom
0704-946698

/ Bernt Lindblom, 67 år från Örby

Hej Bernt!
Ni kan göra rent där och möjligen lägga in lite torrt gräs eller motsvarande tills det är dags att börja och mata igen. De lägger inte någon ny kull där. Skulle de mot förmodan göra det så bygger de ett nytt rede.

Mats på Kreativum


Plats: Östhammar, Tidpunkt: 2016-06-10 15:00
En mängd stora fåglar satt i toppen av de höga tallarna och skränade kraftigt. Lätet påminde något om gäss men de lät väldigt stressade och upprörda. Såg ett antal av dem, såg ut som hägrar!
Villken sorts fågel och förklaring till beteendet?

/ Åke , 52 år från Uppland

Hej Åke!
Ingen lätt fråga! Om man går efter din beskrivning så låter det som att ett gäng med samma art blivit störda/hotade av en predator (katt, stor uggla eller motsvarande). Det är så i dessa tider med mycket ungar som de blir väldigt taggade att försvara de sina. Gäss är det inte för dessa finns på marken eller i vatten. Hägrar kan föra ett högt läte och de är dessutom kolonihäckare. Nu vet jag inte ifall tallarna du skriver om är just häckplats för dessa stora fåglar. Så tyvärr blir inte mitt svar fullödigt!

Trevlig sommar!

Mats på Kreativum


Varför heter det att fågeln sitter`? den står ju

/ Lasse, 73 år från Göteborg

Hej Lasse!
Kul fråga det där. Jag har vid ett stort antal tillfällen ställt mig samma fråga. Likaså har jag frågat andra fågelskådare vilket som är "rätt". Man säger ju titta på talgoxen som sitter där på grenen eller ser du stenskvättan som står på stenen eller hägern som står vid vasskanten. Vet faktiskt inte vad som är rätt eller fel. Gräsanden som ligger i vattnet - ja det är jättekul fråga.

Hoppas du får klarhet i denna eminenta fundering.

Mats på Kreativum,


Har hittat en björktrasthona död på gräsmattan . Jag vet att vi har ett bo nere i blåbärsriset där är det tre ägg. Det är troligtvis honan som jag hittade död som har legat på äggen det är tre ägg. Vad gör jag?

/ Inger Järås , 71 år från Värmdö

Hej Inger!
Lite förvånad att björktrasten lagt sitt rede i blåbärsriset Normalt sett så bygger de uppe i trädklykor och liknande ställe. Om du är säker på att det är honan som dött så finns ju hanen som säkert hjälper till med ruvningen. Om inte detta sker så är det tyvärr så naturen fungerar att en del ägg och ungar faller ifrån. Svårt många gånger för oss vänner av naturen att acceptera. Men du kan inte göra något som räddar äggen.

Bästa hälsningar

Mats på Kreativum


Hej Mats!
Jag har en fågelholk där föräldrarna inte kommer längre fast att ungarna tigger mat. Vad ska jag göra? (Blåmes).
Jag hoppas att du svarar snart!
Från Lina!

/ Lina Linke, 11 år från Lund

Hej Lina!
Du kan egentligen inte göra nåfonting tyvärr. Men är dui helt säker på att föräldrarna inte kommer. Det går ibland lång tid mellan deras besök. När vi människor sover tidigt på morgonen så är de i full gång med matningen och de ser vi ju då inte. Men skulle det vara så att föräldrarna har dött så blir det tyvärr en tuff tid innan ungarna också dör. Att ta hand om dessa små liven är en svår uppgift. Naturen är mycket grym många gånger.

Mats på Kreativum


Hej!
Har 5 st fågelungar (tror att det är blåmes) i en grind stolpe som är öppen endast upptill. Boet är beläget ca 50 cm ner i stolpen som är ca 10 cm i diameter. Min fråga nu är hur/om ungarna tar sig upp när de blir flygfärdiga? Hjälper föräldrarna till? Eller har de valt en hel felaktig boplats? Undrar också varför de valt en plats som inte ger något regnskydd.
Mvh Mats

/ Mats, 64 år från Västmanland

Hej Mats!
Fint namn du har ;-)!
Ungarna använder sina tars/klor och vingarna för att ta sig upp. Det har en otrolig förmåga att lyckas med denna bedrift. Att det är ett hål rakt uppifrån innebär helt klart att regnet kan komma in. Men hålet är säkert inte så pass stort att det blir speciellt mycket vatten som kommer in.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej.
Vi har ett häckande andpar ca tio meter upp i en tall. Tallen står omkring fem från sjön.
Hur gör änderna när ungarna ska lämna boet?
Mvh Kerstin

/ Kerstin Thorning, 64 år från Kvicksund

Hej Kerstin!
Ledsen dröjsmålet på din fråga men jag har varit däckad i förkylning.
Änderna och då ungarna hoppar helt enkelt rakt ut i luften och landar med en duns som de klarar av.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Hej! Vi bor på en gård i södra Blekinge. De senaste dagarna har vi hört små smällar mot olika fönster i huset. När vi undersökt har vi sett en fågel, som vi tror är en Forsärla. Det är inte så att den kommer flygande och råkar flyga in i fönstret hårt, utan den sitter vid olika fönster i huset i taget och flyger runt det och knackar på det ibland med huvudet. Samma fågel har alltså suttit vid olika fönster i huset och knackat i flera dagar. Man tycker att om det var sin spegelbild den såg skulle den kanske hålla på en timme, men nu pratar vi om nästan en vecka!

Varför gör den så?

Mvh Anna

/ Anna, 18 år från Blekinge

Hej Anna!
Det är så att både sädesärlan och forsärlan har detta beteende att "spegla" sig och uppleva det som en rival. Ofta är det hanen som har detta för sig. Att den håller på i en vecka är därför inte ovanligt för den "blir inte av med rivalen". Vi har här på Kreativum ett par forsärlor som där hanen hållit på en hel del med detta beteende.

Mats på Kreativum


Hej, jag såg fiskgjusar para sig,, hur långt efter lägger hon äggen? Jag har en häftig direktlänk från Estland

http://pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html

/ Virpi, 53 år från Stockholm

Hej Virpi!
En fråga som jag faktiskt inte kan svara på.
Men jag sökte på nätet och hittade ett par artiklar som kanske kan ge dig en fingervisning om hur lång tid det tar.
En sak vet jag det är att fåglarna nu under våren är intensiva med sin parning men att det är troligen väldigt olika tid innan de lägger äggen.

Hoppas du kan få ut något av dessa länkar.
Direktsändningen från Estland är häftig och de brukar även ha svart stork, mindre skrikörn och även havsörn.

http://illvet.se/djur/parning/hur-fortplantar-faglar-sig-egentligen

http://veterinaren.nu/fragelada/besvarad/fagel/tid-mellan-parning-tills-agg-kommer

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Vad är skjiladen mellan skathane och skathona

/ Tim, 12 år från Göteborg

Hej igen Tim!
Det är samma sak som för kajorna. Ingen skillnad.

Mats på Kreativum

Panelen svarar1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB