Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hej!
Vi hittade en talgoxe som ramlat ner från ett bo i taknocken på vårt hus i går kväll 2010-07-12. Den är pytteliten, har inga fjädrar och stängda ögon. Vi försökte stoppa tillbaka den i boet men stegen var för kort. Vi har heller inga andra häckande fåglar i närheten där vi kan lägga den.
Jag inser att det inte är särskilt stor chans att vi klarar den men vi vill i alla fall försöka. Ett av mina barn har sommarlov och han har tagit sig an uppgiften.
Vi har hittills gett den mosade frön (jordnötter/skalade solrosfrön) blandade med en liten gnutta solrosolja och vatten. Vi har flera matstationer och talgoxarna verkar föredra jordnötterna. Men vad ska ungen egentligen äta? Flugor, myggor och sådant? Mask? Larver? Någon föreslog kattmat för kattungar, är det ett alternativ?
Hur ofta ska den ha mat? Vi har gett den varje halvtimme/timme. Är det lagom?
Hur varmt ska den ha? Som det är nu håller vi den på 25-29 grader. Är det lagom?
Snälla hjälp oss! Vi vill göra vårt bästa.

MVH

Marie

/ Marie, 50 år från Stockholm

Hej Marie!
Det allra bästa är att låta fågelungarna får vara så sköter föräldrarna mataningen. Det är för oss människor svårt att se en unge som "ramlat" ur boet men det är "bara" att placera ungen i en buske/träd intill och låta den vara. Om man nu ger sig på att mata upp en unge så är det där med kattmat på burk lämpligt. För talgoxarna äter insekter och larver nu under sommaren och inte frö. Att mixa detta till "rätt" mängd och blandning är svårt. Det tar också tid att ta på sig detta ansvar. När det gäller temperaturen så är det nog rätt hopplöst att kunna reglera så det blir rätt. Naturen och djuren har en inneboende funktion som löser detta.

Så är det och ha det gott

Mats på Kreativum


vi har hittat en gråsparvunge eller en pilfinkunge som har ramlat ur sitt bo, och när vi hittade den så var den hungrig och skrek
och sen när jag byggde ett bo åt den så började jag mata den sen med lite blött bröd, och sen så samlades brödet i en påse vid halsen eller under den jag undrar om det är farligt (han har ingen päls)
och så undrar jag hur kan man se om en fågel är en hona elle hane hoppas du svarar

/ johanna, 11 år från sverige

Hej Johanna!
Först och främst ska man verkligen fundera på om man ska ta på sig detta stora arbete att försöka "rädda" en fågelunge. Det är mycket svårt eftersom du måste ha rätt blandning på mat, vatten osv. Dessutom får man inte övermata dom eller ännu mindre mata för lite. Det allra bästa är att försöka sätta tillbaka unge i boet eller sätta den i en buske/träd så att föräldrarna hittar dom. Dom piper och tigger mat och då får dom det av föräldrarna som finns i närheten. Annars får naturen ha sin gång vilket för oss människor kan vara grymt.

Ha det gott i värmen

Mats på Kreativum


Jag var och tittade på uppstoppade ugglor på Naturhistoriska museet. Jag undrar hur högt upp i luften en uggla kan flyga?

/ Kevin Eriksson, 7 år från Gråbo

Hej Kevin!
Jag har sett en jorduggla komma insträckande på våren på en ansenlig höjd. Men hur högt vet jag inte, men jag tror inte dom vanligtvis flyger (under sträcket och vissa arter) speciellt högt. När dom jagar är dom inte i behov av att flyga högt, tvärtom dom jagar på låg höjd och med överraskning.

Hoppas du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


Hej Mats ! Jag undrar hur bra fåglar hör.

/ Mariam, 8 år från saudiarabien

Hej Mariam!
Dom hör rätt bra för det är som hos oss människor att den tillsammans med synen är viktig för att kunna överleva.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hur många ägg kan en andhona ruva på. Jag har sett en and med 15 nyckläkta ungar.

/ Julia björk, 10 år från Lanna

Hej Julia!
Ja dom kan få så pass många ägg vissa år. Men det är rätt stor dödlighet så kullarna blir mindre de första dagarna/veckorna.

Mats på Kreativum


Bajsar fåglar medans dem flyger eller bajsar dem när de är stilla ex i ett träd?

/ sandra, 23 år från Skåne

Hej Sandra!
Dom gör det både i luften och flygandes. Själv höll jag på att bli träffad häromdagen då en mås släppte sina behov då den flög rakt över mig.

Mats på Kreativum


vad ska man göra om man har hittat en fglung hemma

/ sebastvir, 14 år från lund

Hej Sebastvir!
Du ska låta den vara för ungens föräldrar finns alltid i närheten och tar hand om den. Skulle det vara att den sitter mitt ute på öppen mark så flytta in den i en buske eller sätt den på en gren. Den piper så att föräldrarna hittar den.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hejsan!

Kan en fågel känna igen sin vän om de inte har träffats på flera år?

/ Lina Johansson, 14 år från Östersund

Hej Lina!
Det vet jag faktiskt inte, men jag tror inte att dom gör det. Om du menar en vän så antar jag att det är en i kulle den föddes med. Nä det tror jag inte....

Mats på Kreativum


hej Mats du kanske bara kanskeminns mig
När jag frågade när ankor blir vuxna.
Ja iallafall ledarankan har börjat ta en av de yngre ankorna i nacken vi tror det är en hane.
Vad ska vi göra ??! SNÄLLA svara fort för jag vill inte sälja någon anka !!
jag blir superduper glad när du svarar!!

/ mikaela, 9 år från ...

Hej Mikaela!
Jag misstänker att det är "tamankor" som du har skaffat. Att den dominerande hanen görs påmind hos alla i flocken är helt naturligt. Men jag kan inte avgöra ifall det är en hane eller kanske rent av en hona som han är stygg mot. Om det är en annan hane så kommer någon att "segra" dvs. han har då markerat att han är den dominerande. Men går det inte så vet jag inte vad du ska göra. Många gånger upplever vi människor att naturen är grym.

Ha det bra och hoppas att det löser sig.

Mats på Kreativum


är ormvråk en vanlig fågel?? alla i min klass säger det.

/ erika, 11 år från skåne(malmå

Hej Erika!
Ja ormvråken är tillsammans med sparvhöken de vanligaste rovfåglarna i Sverige.

Ha det gott

Mats på Kreativum


vilka fåglar flyttar på hösten?

/ felicia, 10 år från stockholm

Hej Felicia!
Det är en omfattande fråga men för att göra den lite enklare så kan man säga att alla de arter som är insektsätare flyttar. Men även gäss och andra större arter gör det och trots att dom inte äter insekter. Det är helt enkelt så att de allra flesta får problem med sin födotillgång p g a snö och kyla. Så vissa arter kanske bedömer att det kanske går att överleva i södra Sverige och då chansar att göra det. Ett färskt exempel i höstas och vintras var kungsfiskare, gärdsmygen som gjorde en bedömning att stanna, men så kom vintern lång, snörik och kall. Resultatet ser vi nu med allt färre individer av dessa. Jag tycker du ska sätta dig ner med en fågelbok, tex. "Fågelguiden" och börja från början med att läsa vilka som flyttar och vart.

Lycka till och ha en skön sommar

Mats på Kreativum


Hej Mats.

Jag hittar ständigt små taltrastungar på marken i skogen. De kan inte flyga och har knappt fjädrar.
Har de ramlat ned eller lever de på det sättet?

/ Lina Johansson, 14 år från Östersund

Hej Lina!
Hoppas allt är väl med dig och det är kul att höra att du är i skogen och upptäcker. Att taltrastarnas ungar är på marken är säkert ett led i deras färd ut i vuxenlivet. Jag tycker du ska låta dom vara för deras föräldrar finns i närheten och matar dom allt efter att dom skriker.

Ha det gott i sommar!

Mats på Kreativum


Hej!

Det finns en fiskmåsunge på vårt företags innergård (5-våningshus), mamma fiskmås får cirkla uppåt för att kunna flyga ut från gården. Tror du att fiskmåsungen kommer att klara sig, får ungen mat av föräldern eller skall vi ge den något? Konstigt att måsen valt att lägga ägg på en innergård (ungen har kanske fallit ned från taket, jag kan inte se om den är skadad) den är visserligen skyddad från rovdjur, men man undrar om ungen kommer att klara att flyga ut från gården.

/ Bertil Hagberg, 56 år från Storstad

Hej Bertil!
Ja ibland blir man förundrad över hur dom väljer häckningslokal. Att den kommer och klara sig tror jag verkligen på, men jag vet ju inte hur det ser ut där du jobbar. Kan man lyfta upp ungen på ett platt tak eller rent av lyfta ut ungen utanför innergården så kommer den nog att klara sig bättre. Du får bereda dig på att föräldrarna kommer att "attacker" med djupdykningar mot er/dig. Det är bra om dom ser ungen där ni i så fall placerar den. Den klarar sig säkert från predatorer eftersom föräldrarna är ytterst vaksamma mot ev. försök att ta ungen.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Vad äter flyttfåglar

/ Amy , 14 år från Lysekil

Hej Amy!
Dom äter i stort sett samma sak som dom annars gör. Det finns arter som kan anpassa sin kost just under flyttningen. Några t o m krymper sin mage för att göra sig lättare och därmed få det "lättare" att flyga. Naturen är underlig och anpassningsbar.

Mats på Kreativum


Hej!
Va ute med barna och sparka fotboll, helt plötsligt från ingenstans trillade det ner en liten fågelunge. Svårt att säga vad det är för art, den hae knappt några fjädrar bara jätte lite gråa fjun på huvudet och den har inte öppnat ögonen. Kunde inte låta den ligga där i solen så jag var tvungen att ta in den. Har gett den små bitar av maskar och fluger och även lite vatten. Såg att du skrivit i andra inlägg att man kan lägga en fågelunge i ett annat bo och se om dom "adopterar" den, stämmer det? Har nämligen ett talgoxe bo precis under fönsterbläcket innanför huspanelen som jag skulle kunna lägga den i men jag vill ju inte skada eller förorsaka att dom tar skada om jag gör det. Dom har ochså små fågelungar.Har hört att om en människa tar i en fågelunge så kommer inte mamman och pappan tillbaka mer för det luktar människa, om det stämmer kan jag ju heller inte lägga dit den. Och kan en talgoxe ta hand om en annan art? Vet inte om detta är en talgoxe.
Mvh: Madelene.

/ Madelene Andersson, 30 år från Vegby Västergötland

Hej Madelene!
När det gäller att en människa tagit i enunge så skyr föräldrarna de senare stämmer inte. Lägg ungen hos talgoxarna för att om du ska klara av att mata så får du ligga i och förmodligen klarar du det inte. Den får det säkert bra där och mat också för jag tror inte föräldrarna kan avgöra ifall det är en annan art.

Lycka till så får vi hoppas att den överlever.

Mats på Kreativum


HEJ
snälla svara denna fråga snabbt
var flyger kolibrier på vintern

/ mona-lisa (mona), 7 år från stockholm

Hej Mona!
Dom flyttar ingenstans utan finns kvar där dom häckar för att där är varmt hela tiden.

Mats på Kreativum


hur stor är göken

/ karl, 10 år från stockholm

Hej Karl!
Göken är drygt 30 cm lång, ungefär som en kaja fast slankare och längre smalare vingar.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hejsan! Jag har flera frågor som jag aldrig fått riktigt svar på. Vet du om en frisk vuxen svan har några naturliga fågelfiender i sverige bortsett från däggdjuren och örnarna? Vet du hur många ungar normalt svanen föder eller när knölsvanen häckar?

/ Axel Wolff, 9 år från karlshamn

Hej Axel!
En knölsvan har inga fiender, inte ens en havsörn. Den har däremot "fiender" som kan ta en alldeles nyfödd unge, annars försvarar föräldrarna dom mycket. Men en mink kan säkert överraska en unge och ta den utan att föräldrarna hinner göra något åt det. Knölsvanarna får mellan 2-4 ungar lite beroende på hur stor tillgång det är på föda och arvsanlag hos paret.

Hoppas detta är svar som du är nöjd med.

Mats på Kreativum


Hej, det var någon som frågade om vad som kom först: hönan eller ägget.

Svaret är ägget för ödlor lägger ägg och de kom före hönan, eller hur? Dessutom kanske hönan hade blå kam istället för röd och en dag när ett ägg kläcktes så var kammen röd på den hönan när den blev vuxen, och sedan spred sig den genen.

Enkelt svarat: Ägget :)

Förlåt men jag var bara tvungen att säga det :)

Nu till frågan: Vad är det för skillnad på Havstrut och Silltrut? För på Engelska så kallas de för Great Black-backed Gull och Lesser Black-backed Gull och räknas som samma sorts fågel, bara olika varianter av den...

/ Julia, 14 år från Nyköping

Hej Julia!
Tack för det svaret.....
Skillnaden på havstrut och silltrut är att havstruten har köttfärgade ben medan silltruten har gula. Silltruten har en mycket svartare rygg än havstruten (där finns en västeuropeisk ras som är mörkt gråare, kan se ut som en mörk gråtrut) och den ser dessutom "snällare" ut än havstruten i ansiktet/huvudet. När silltruten flyger gör den det som en mås alltså mjukare och lättare medan havstruten har stela vingar. Att dom heter som dom gör på engelska kan ibland vara lite förvillande. Men kolla med en fågelbok och försök se båda arterna ute i det fira så märker du skillnaden. Vad det gäller raser och rena arter så beror det ofta på de respektives utbredningar, födoval etc. etc. Dom kan dessutom inte fortplanta sig med varandra.

Hoppas detta gör bilden lite klarare.

Mats på Kreativum


Vad kom först, hönan eller ägget?

/ Beatrice, 10 år från Hestra

Hej Beatrice!
Ja det kan man fråga sig....
För att det ska kunna bli en höna så måste den ju födas först och det gör den genom att bildas i ett ägg. Ägget kläcks och sedan växer den sig till en höna eller tupp. Sedan träffas tuppen och hönan och har det lite trevligt för att hönan ska kunna lägga nya ägg för att nya hönor och tupp ska födas.....
Men vem som var först kan man fundera över och då gäller det med massor av andra lustiga företeelser i naturen.

Ha det gott och kom gärna med en egen förklaring till mig!

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB