Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hej Mats,

Jag är 46 år ung och min fråga är följande:
Jag undrar vilken rovfågel jag kan ha sett i helgen som hade gråaktig ovansida, ljus undersida och ett speciellt svartvitt skarpt mönster i en bågform längst ned på baksidan av stjärten?
Den befann sig vid en skogssjö och storleken på den var ca 40 cm.
Har jämfört med olika falkar, men jag hittar ingen som har detta karateristiska svartvita mönster.

Mvh/
Peter

/ Peter, 46 år från Haparanda

Hej Peter!
Min spontana gissning (vilket det är i detta fallet) är att det rör sig om en sparvhök och då en hane. Men detta är en vild gissning. Det är så att flera arter har grå rygg och allt det där. Men det där svartvita skarpa mönstret kan också tyda på en tornfalk hane. Men det är svårt att säga.
Så tyvärr går jag bet på din fråga och jag har pratat med min kollega som också skådar fågel mycket.

Ha det gott i sommar!

Mats på Kreativum


Hej!
Min katt kom hem med en fågelunge. Har tittat efter bilder och jag tror att det är en gräsand. Vad ska jag ge den för föda?

Moa

/ Moa Fagerström, 12 år från Sundsvall

Hej Moa!
Det var en rackans katt som gjorde detta. Men det är så i naturen att just kattdjuren är ett rovdjur som tar fåglar och gnagare. Det bästa du kan göra är att försöka hitta en gräsandsfamilj någonstnas i närheten där du bor. Släpp ungen till de andra så ska du se att det löser sig. Annars skulle jag ta kontakt med någon som har änder eller en djurpark som kan ta hand om den. Att själv göra det är svårt och det kräver väldigt mycket i tid och ansvar. Dessutom så är det egentligen inte tillåtwet att ta hand om vilda fågelungar, men man tycker ju synd om dom.

Lycka till och ha en skön sommar!

Mats på Kreativum


Hej Mats. Jag har en liten fågelunge hemma som bara är ca 6 cm lång och några veckor gamal tror jag. Den ramlade ner från sitt bo som är under vårat hustak. Vi kan inte få upp den igen så kan jag ta hand om den? Han är väldigt pigg jus nu och han äter varje halv timme.

/ Matilda , 12 år från Tumba

Hej Matilda!
Det var synd att ni inte kunde sätta tillbaka fågelungen i boet. Det är nämligen det bästa man kan göra. Att ta hand om en fågelunge är svårt och det kräver att dom får mat hela tisden, lagom med vätska osv. Men ni kan väl försöka så kanske det lyckas.

Lycka till och ha en skön sommar.

Mats på Kreativum


hej !
vars bygger korparna sina bon ?

/ Elin, 15 år från överkalix

Hej Elin!
Korparna bygger sitt bo ute i skogen där dom kan vara ostörda. Boet byggs oftast uppe i toppen av ett högt träd. Det kan vara en tall som är svår att klättra upp i och detta gör dom för att skydda sitt bo.

Ha det gott i sommar!

Mats på Kreativum


hejsan! jag undrar vad fåglar äter....

/ Mimmi, 9 år från sverige

Hej Mimmi!
Fåglar äter allt från bröd till fåglar och fiskar. Dom äter insektyer, larver, plankton, och flera fåglar lever på rester efter oss människor det som vi slänger.

Ha det gott i sommar!

Mats på Kreativum


hejsan! har fåglar några tänder? och isåfall hur många? och vad äter fåglar?

snälla svara på de häsr frågorna...
tack på förhand!

/ elsa, 9 år från sverige

Hej Elsa!
Nej fåglar har inte tänder utan tex. gräsanden, knölsvanen har liksom räfflor där vi människor har tänder. Detta har dom för att kunna beta av vegetation under vattenytan. Fåglarna har också en hulling på tungan som gör att dom kan hålla kvar sitt byte. Rovfåglar har en näbb som har en ordentlig krok längst ute och som gör det möjligt att slita sönder sin mat med. Fåglarna äter allt från bröd, gräs till sork och småfåglar, en del äter fisk andra är kött eller rester efter oss människor.

Ha det gott i sommar!

Mats på Kreativum


Hej! jag har hittat en liten fågel, i skogen utan en mamma jag har haft koll på den men den har varit ensam hela dan så till slut tog vi den, fast jag vet inte hur jag ska ta hand om den, vad för mat osv. vilken förening kan vi lämna den till om inte vi klara av att ta hand om den ?
ett svar tack! :)

/ liselott , 12 år från sverige

Hej Liselott!
Du har precis rätt uppfattning och kännedom om att man inte får ta hand om fågelungar. Det är förmodligen på det viset att mamman eller pappan fanns i närheten trots att du inte såg dom. Dom höll sig undan eftersom dom blir rädda eller skygga när en människa kommer. Dom gör detta för att dra uppmärksamheten från ungarna och på det viset skydda dom. Det som jag tycker du borde gjort är att sätta tillbaka den där du fann den och sedan hoppas vi att föräldrarna hittar den igen. Det finns ingen förening som kan ta hand om småfågelungar utan det gäller för dig att ta hand om den och ge den mat och vätska. Men det är väldigt svårt eftersom du inte vet vilken fågelart det rör sig om (inte jag heller). Så jag kan inte säga vad du ska ge den för mat.
Tycer dock att du borde chansa på att få tillbaka fågelungen ut i naturen och hoppas på att föräldrarna hittar den.

Lycka till

Mats på Kreativum


jag vill veta om pingviner.

/ evelina , 9 år från finland

Hej Evelina!
Pingviner har det funnits i miljoner år. Genom utgrävningar så harman kunnat konstatera att det funnits drygt 30 olika arter. Idag finns det 17-18 arter som lever på södra halvklotet. Dom finns upp till södra Afrika och Australien. Nere på Antarktis så lever 4 arter bl.a kejsarpingvin som är så vacker. Dom kan inte flyga, men genom sin konstruktion av muskler kring bröstbenet så är dom ena riktiga hejare på att simma under vatten.
Om du vill ha mer information så finns det på Internet och då hade jag skrivit "pingviner" och gjort detta på www.google.se. Där finns massor av text och fakta, bilder och förmodligen ljud också. Nu sjunger dom inte speciellt vackert men ändå.

Lycka till!

Mats på Kreativum


vad äter en liten talgoxe?1 Får man ta hand om en bebis talgoxe och ge den mat och vatten och sådana saker, om mamman inte är där. Om man inte får det, vem ska man lämna den till? något djurhem eller så?

/ isabelle, 12 år från skärhamn

Hej Isabelle!
Nej man får inte ta hand om vilda fåglar om det absolut inte är så att nöden kräver så. Det är dessutom väldigt svårt att lyckas eftersom dom ska ha rätt sorts mat, vatten osv. Något djurhem finns inte utan jag tycker att talgoxeungen ska få vara ifred. Kanske finns det en fågelholk i närheten som man kan stoppa in ungen i och så blir den adoterad.

Lycka till.

Mats på Kreativum


Hej Mats!
Jag och mina kompisar Isabelle och Sara har hittat en liten talgoxe bebis. Mina katter åt upp alla hans syskon och hans mamma vågar inte komma tillbaka. Vi har tagit hand om honom i en dag nu. Vi har matat honom med flugor och maskar. och Även lite kattmats bitar. Vi undrar vad mer ha kan äta och om man får ta hand om en talgoxe unge. vi planerar att släppa ut honom så fort han lär sig flyga. Får man ta hand om en sådan unge? Om man inte får vart ska man lämna den då? till något djurhem, eller så? Om man inte får ta hand om dem, kan du säga vart man kan lämna honom. Snälla svara på detta fort vi behöver hjälp!

Tack på förhand!

/ Alice, 11 år från Skärhamn, Tjörn.

Hej Alice!
Ni har gett er in på ett svårt projekt. Naturen har ofta en grym baksida då hela kullar av ungar dör p g a att rovfåglar, katter tar dom. Den kan också vara så att kulle splittras eller att föräldrarna dör osv. Det ni har gjort är egentligen inte tillåtet, men ni gör det som en behjärtans värd grej. Sedna om ni kommer att lyckas är svårare att säga. Men när väl talgoxen är flygg, dvs. när den kan flyga så behöver den egentligen hjälp en tid framöver. De vuxna fåglarna hjälper nämligen de yngre med att samla mat under en period. Det jag skulle gjort i detta läget är att leta upp en anna häckning med talgoxe, lägga ungen där och sedan hoppas att den blir accepterad. Det bästa är att hitta en holk med talgoxe i, släppa in den i hålet och sedan gå där ifrån. De gamla fåglarna kan nog inte avgöra ifall det är deras egen eller inte. När det gäller mat så är det små larver, flugor mm som krävs, men också fuktighet, dvs vatten i mycket liten men ändå lagom mängd.
Försöka duger ju alltid, men bli inte ledsna ifall ni misslyckas.

Lycka till

Mats på Kreativum


hur hittar dom hem

/ evelina och zahra, 9 år från irak och finland

Hej igen Evelina och Zahra!
Fåglarna ser och kommer ihåg väldigt bra. Dom har ett inneboende system som möjliggör att dom hittar tillbaka. När dom föds och växer upp så lär dom sig hur det ser ut i hemmaområdet. När dom flyttar söder ut så kommer dom ihåg hur det ser ut. På våren så drar dom norröver och kommer till platser som dom då känner igen. Sedan finns det säkert saker som påverkar att dom hamnar på andra platser. Det kan vara så att en artfrände hittat området innan dom kommer fram.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


hur många arter finns det?

/ evelina och zahra, 9 år från irak och finland

Hej Evelina och Zahra!
Det finns mellan 9000 och 10000 fågelarter i världen. Här i Sverige finns det ca 250 olika häckande arter. Det har setts över 440 olika arter och dessa är då spontana, felflugna eller på annat sätt förekommande arter.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Har haft en vit småfågel i trädgården med svarta band på vingarna och gråvit rygg som jag inte sett förut. Efter att under den senaste veckan studerat den vid ett flertal tillfällen har jag kommit fram till att det är en felfärgad sv-v- flugsnappare och en hona. Förutom att den hela tiden betett sig som sv-v- flugsnappare så har jag nu sett att det även får hjälp av en normal flugsnapparhanne med mat till ungarna som är i en holk strax utanför trädgården. Tyvärr har jag bara lyckats ta suddiga bilder av den.
Min fråga är om det är känt förut att sv.v flugsnappare kan få denna färgförändring?

/ Anders Lundquist, 55 år från Örsundsbro

Hej Anders!
Att det förekommer färgvariationer är helt klart. Men som du skriver att det är en "vit fågel med svarta vingband" känns som att det är en fågel med negativ färgteckning. Det hade varit väldigt kul att se dina "suddiga" bilder. Du får väldigt gärna skicka dom till mats.olsson@kreativum.se
Om det tidigare är känt kan jag inte svara på, men jag vet att där förekommer fall med ordentliga variationer. Det som också funderar på är att det rör sig om en partiellt albino fågel. Det innebär att färgpigmenten är avvikande och den har partier som är vita.
Skicka mig bilderna så kan vi fortsätta att leta fakta.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hörde ett besynnerligt fågelläte i skogen häromdagen och undrar om du kan hjälpa mig att förstå vad det var för fågel. Det jag på egen hand kommit fram till är att det skulle kunna vara en korp men det är bara en vild gissning.
Det var bara två toner, en lång och en påföljande kort. Efter en kort stunds uppehåll upprepades tonerna.
Den långa tonen var ganska låg och lite skrovlig och den korta var hög och lät som ett "klång" eller nästan "plopp". Som du märker är det inte lätt att beskriva ljud med ord. Vad tror du, korp, eller vad annars?
Hälsningar Ingela på Frösön

/ Ingela Andersson, 45 år från Frösön

Hej Ingela!
När det gäller korpen och dess alla olika läten så kan man ibland bli förbryllad. Men som du just skriver "klång" tyder på korp, men det kan vara andra skogsfåglar som har samma form av läte. De jag tänker på är tjädertuppen och det är nötskrikan. Den senare har ibland en massa "skumma" ljud för sig. Den vanliga hos nötskrikan är ett skränande. Men "klång" och "plopp" låter som korp. Försök att lyssna på korpens läte på någon form av CD eller på någon länk på Internet.
Läte [redigera]

Korp Arten har ett utpräglat, djupt, skorrande, dovt lockläte; korrp, som ofta upprepas 3-4 gånger, vilket är diagnostiskt och kan urskiljas från andra kråkfåglar även av en mer ovan fågelskådare. Deras mycket breda och komplexa lätesrepertoar innehåller ett högt, knackande krack-krack-krack, ett torrt, strävt kraa, ett lågt strävt rasslande och några läten som är näst intill musikaliska.[8] Liksom andra kråkfåglar kan korpar härma ljud från sin omgivning, däribland mänskligt tal. De har en stor uppsättning läten, som är föremål för ornitologers intresse. Den tyske ornitologen Eberhard Gwinner genomförde viktiga studier i början av 1960-talet, och spelade in och fotograferade sina resultat i stor detalj.[8]

Femton till trettio kategorier av läten har observerats hos denna art, av vilka de flesta används för social interaktion. Bland ropen finns varningsrop, jaktrop och flyktrop. Korpar gör även ljud på andra sätt än med rösten, som visslingar med vingarna och knäppningar med näbben. Klappning eller klickning har observerats oftare hos honor än hos hanar. Om en medlem av ett par försvinner härmar den kvarvarande partnern den försvunna partnerns läten för att uppmuntra den att komma tillbaka.[9]

Ytterligare en länk med ljud.
http://web.telia.com/~u24007634/korpfakta.htm

Hoppas jag bringat lite klarhet i dina funderingar.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej, jag har två frågor till dig:

1. Vilken är din favorit fågel ifall du har någon? Jag själv har två favvo fåglar: fiskgjuse och kråka.
2. Jag skulle vilja veta lite fakta om kråkor och fiskgjuse. Kan du lite som du vill dela med dig av?

/ Julia, 12 år från Nyköping

Hej Julia!
Min favoritfågel är storlommen. Men egentligen är alla fåglar mina favoriter för alla har sin charm och sitt beteende som tilltalar mig.
När det gäller kråkan så är det en enkel fågel med smarthet och listighet. Den är förvisso en liten rackare för den gillar att äta ungar av andra fågelarter och djur, men naturen fungerar så.
När det gäller fiskgjusen så är det en av våra stora rovfåglar, den är en av tre olika rovfågelarter som ryttlar när den ska fånga sitt byte. De andra två är tornfalk och fjällvråken. Ryttlar innebär att den "ställer sig still" i luften och flaxar med vingarna medan den spanar av marken under sig.

Om du går in på www.google.se och skriver antingen kråka eller fiskgjuse så får du många träffar där det står fakta om just dessa arterna.

Lycka till med dina studier kring dessa fåglar.

Mats på Kreativum


vet du vad hotet är för blåmesen?

vet du hur blåmesen fortpalntar sig?

// Therése

/ Therése, 13 år från Skövde

Hej Therese!
Blåmesen är inte en hotade fågelart. Den hotas möjligen av sparvhöken som tycker det är gott med en småfågel till mat. Blåmesen fortplantar sig på samma sätt alla andra fågel genom att hanen sätter sig på ryggen och befruktar honan. Sedan lägger honan äggen med ett dygns mellanrum och lägger sig och ruvar dessa.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej Mats!
Skulle vilja veta vilken färg har Flamingons ägg?

/ Monica Rembratt, 59 år från Osby

Hej Monica!
Flamingons ägg är vita.

Mats på Kreativum


Hur håller fåglarna sina ben när de skall landa och när de skall lyffta.
Hur gör fåglarna med sina vingar när de skall lyffta och landa.

/ Filippa Åberg, 10 år från Sollentuna

Hej Filippa!
När fåglarna flyger så håller dom benen rakt bakåt. När dom går inför landning så viker dom fram dom och "spärrar" ut simhuden (änder) eller tårna för att ta emot marken, grenen vid själva landningen. När fågeln ska lyfta så "niger" den och tar sats uppåt-framåt. Detta sker i samarbete med vingarna som gör att fågeln lyfter. Dom breder ut vingarna och tar djupa vingslag för att få till det över och undertryck som sker runt vingarna. När väl vingarna bär så tar fågeln höjd och vingslagen minskar i djuphet. En knölsvan tar fart genom att springa igång på vattnet och samtidigt flaxa med vingarna. När fåglarna ska landa så blir vingslagen djupare och stjärtfjädrarna både styr och spärras ut för att bromsa.

Hoppas att du är nöjd.

Mats på Kreativum


jag har 2 frågor.Den första frågan är var kan man en köpa jätte jätte jätte bra fågelbok.Den andra är att
hur kan man ringmärka baby fåglar utan att mamman ska känna vår doft.

P.S Den där fågelboken ska ha alla sverges fåglar.
mvh

oona



/ oona wood milliken, 9 år från stockholm

Hej Oona!
Den bok som är allra bäst och som täcker in alla fåglar i Sverige men också övriga Europa heter "Fågelguiden". Den kan du köpa i en välsorterad bokhandel eller på Naturbokhandeln på Öland. Då går du antingen in på Internet och följande adress och beställer den, eller så ringer du du dit. Adressen är http://www.naturbokhandeln.se/ och telenumret är 0485-444 40. Du kan också söka den på någon av Internetbokhandlarna där den är billigast. Den kostar ungefär 150 kr. Där finns andra böcker, men dom håller inte den bra återgivningen som Fågelguiden gör.
När det gäller fågelmammans förmåga att känna dofter så är det inte på samma vis som för däggdjuren, där det mycket väl kan bli så att hon stöter ungarna. Men fågeln har inte dessa beteenden utan dom fortsätter och mataoavsett en ev. doft.

Ha det gott och lycka till med bokköpet.

Mats på Kreativum


Hej! vad ska man göra när man hittar en fågel lägst vägen som har ätit tuggummi och det sitter fast i dess näbb???

/ Emma, 15 år från Sundsvall

Hej Emma!
Försök att ta hand om fågeln, plocka bort tuggummit och släpp sedan fågeln igen. Det är det enda jag kan rekommendera. Visserligen tror jag att det är sällan en fågel käkar tuggummi.

Ha det gott.

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB