Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


kan olika fågelarter leva till sammans?

/ lucas, 10 år från sverige

Hej Lucas!
Visst kan olika fågelarter leva med varandra. Men kanske int ei samma bo eller holk utan det finns utrymme för flera olika arter som bygger sitt bo på lite olika sätt och ställen men i samma skog eller trädgård. Men så händer det också att olika arter parar sig med varandra, t.ex. grågås och kanadagås.

Hoppas detta är lite av det du undrade över.

Mats på Kreativum


Hur bestäms det vilken fågel skall flyga först då dom flyger söderut på vintern?

/ Riannon, 6 år från Vasa

Hej Riannon!
Det kan jag faktiskt inte säga, men det är troligen en vuxen fågel med tidigare erfarenhet av flyttningen då oftast fåglarna utnyttjar V-formationen.

Ha det gott

Mats på Kreativum


hej!
jag har en uppgift i skolan i no och jag ska forska om fåglar men hittar inget.:(
frågorna är t.ex:
1 vad är för skillnad mellan en fågel och andra djur?
2 vad gör dom som inga andra djur gör?
3 vad gör fågeln så speciell?
4 vad e det för skillnad mellan en fågel och en pingvin?

om du kan hjälpa mig så säger jag tack tack//felicia

/ felicia, 13 år från mölndal

Hej Felicia!
När det gäller forskning så gäller det verkligen att leta och ställa frågor för annars hittar man inga svar.
1. Skillnaden mellan djur och fåglar är att dena ena kan flyga medan dom andra inte kan. Dom lägger ägg fåglarna och djuren föder oftast levande ungar.
2. Flyger!!!
3. Dom är så fulländade som levande varelser genom att kunna flyga, dom har vackra former med massa olika näbbar.
4. Båda är fåglar men pingvinerna kan inte flyga.

Hoppas du är nöjd med detta korta svar.

Mats på Kreativum


Hej Mats! Jag har hört talas om en pingvin som heter Pachdypes. Jag vill gärna ha så mycket fakta som du kan hitta om den. TACK!

/ Oskar , 8 år från Luleå

Hej Oskar!
Pingviner är inte min starka sida men jag googlade på detta och nedan ser du några länkar om det du söker.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pachydyptes
http://www.ungafakta.se/daggdjuren/arter/faglar/pachy.html
http://www.avianweb.com/penguins.html

Ha det gott

Mats på Kreativum


Vilken var den första fågeln du du forska om?

/ Annie Kempf, 10 år från Skurup

Hej igen Annie!
Jag har egentligen inte "forskat" om någon speciell fågel. Men däremot har jag för många år sedan satt mig tidig tidigt på morgon innan fåglarna vaknat vi d en holk med svartvit flugsnappare. Min avsikt var att skriva upp varje gång hanen eller honan kommed mat till ungarna. Samtidgit så försökte jag att se vilken sorts mat dom hade i näbben. Till saken hör att jag lyckades pricka in just den dagen då ungarna skulle lämna holken för sin första flygtur. Det var ett sammanträffande och samtidigt väldigt kul och intressant. Sedan har jag givetvis inventerat massor av gånger med olika metoder av alla slags fåglar. I över 30 år har jag räknat sjöfågel längs med Blekinges kust mitt i januari så man kan säga att jag forskat en hel del.

Nöjd med svaret hoppas jag.

Mats på Kreativum


Du frågade om jag hade sett en gam.
Så nu svarar jag:
Nej,jag har inte sett en gam bara på tv.

/ Annie Kempf, 10 år från Skurup

Hej Annie!
Då tycker jag att du ska be mamma och pappa att nästa gång ni åker på semester så försök att hitta ett land i södra Europa där kan du uppe i bergen få se gamar, dom 'är mäktiga.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Har du sett en gam?

/ Annie Kempf, 10 år från Skurup

Hej Annie!
Ja det har jag. De arterna som jag sett är smutsgam, gåsgam och kappgam. Den senare såg jag i Gambia 1980. Tyvärr missade jag lammgam nere i Greklnad p g a att jag skar sönder min ena fot i Medelhavet på en krossad flaska.

Har du sett någon gam?
Ha det gott

Mats på Kreativum


Finns det människoätande fåglar?

/ Annie Kempf, 10 år från Skurup

God morgon Annie!
Nej det finns det egentligen inte. Men skulle en människa av någon anledning omkomma i oländiga trakter där det finns gamar, då äter dom säkert av en männsika ifall dom får chansen.

Ha det gott idag

Mats på Kreativum


När blev du intresserad av fåglar?

/ Annie Kempf, 10 år från Skurup

Hej igen Annie!
Det var ungefär 1965 då jag flyttat titll Karlshamn från Oskarshamn. Några av mina klasskamrater var då Fältbiologer och det blev jag också då. Intresset var mest på fåglar även om vi kikade på det mesta.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Vilken är dina favoritfågel?

/ Annie Kempf, 10 år från Skurup

Hej Annie!
Egentligen är alla fåglar mysiga och fina på sitt sätt.
Men min absoluta favorit är storlommen som är oerhört vacker i sina svarta vita och gråa nyanser.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Vilken är den smartaste fågeln i världen?

/ Annie Kempf, 10 år från Skurup

Hej igen Annie!
Den smartaste fågeln är nog de flesta arterna eftersom dom utvecklat sitt sätt att hitta föda var och en på sitt sätt. Men tittar vi på några speciella arter så finns det finkar på Galapagosöarna som använder "verktyg" i form av taggar från kaktusar för att spetsa larver ner i hål. Men även våra kråkor använder trafiken för att knäcka ejkollon eller nötter. Där finns kråkor som lär sig att vid rött då står bilarna stilla i korsningar och vid grönt så kör dom. Detta är då ett bra tillfälle att släppa ner nötter eller ollon medan trafiken kör och dyka ner när dom står stilla för att hämmta maten. Så där finns massor av exempel på smarta fågelarter runt om i världen.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Vilken fågel är störst i Afrika?

/ Annie Kempf, 10 år från Skurup

Hej Annie!
Det är strutsen som är störst och därefter kommer några gamarter och sekreterarfågeln.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Jag undrar varför den japanska tranan jagas? Är det för köttets skull eller något annat?
Hälsningar Alma

/ alma nero, 10 år från Tofta - Gotland

Hej Alma!
Min fundering kring detta är hur det kommer sig att du ställer en sådan fråga? Är det något som du läst om eller har det dykt upp i ett skolarbete? För jag har faktiskt ingen aning om varför. Men tyvärr är det på det viset att flera djurarter och däribland fåglar jagas därför att det finns någfot som djuren kan innehålla som rä till sk. "nytta" för månniskor. Men att japanerna ska jaga tranor låter lite konstigt eftersom dom ser "upp" till dessa ståtliga fåglar. Dessutom är denna art av trana hotad. Jag har kopierat från Wilkipedia om japanska tranan som du kan läsa nedanför.
Fåglar [redigera]
Fågellivet är relativt artrikt med c:a 600 arter, varav 18 är endemiska.[8] Blakistones fiskuggla (Ketupa blakistoni) är en udda fågel som spelat en lite större roll för ainufolket, den var nämligen helig för dem. Det är en uggla som specialiserat sig på fisk och kräftor, fisken slås i vattnet från luften och kräftorna tas genom att den vadar runt på grunt vatten. De japanska tranorna (Grus japonensis) vördas även av andra japaner. Båda dessa fåglar är idag mycket ovanliga och hotade av utrotning i Japan, fiskugglan av miljöföroreningar och tranan av att de sumpmarker där de häckar dikas ut för jordbruk eller bebyggelse. Ingen av dessa arter är endemisk, men läget för dem är kritiskt.[3]

Mejiron, Zosterope japonicus, är en karaktärsfågel i det japanska landskapet. Det är en liten sångare som lever främst i bergen under sommaren men ses framför allt under vintern när den kommer ner till låglänta trakter och är en flitig gäst på de japanska fågelborden. Den lever på en blandad föda av insekter, bär, frukter och nektar.[9] Det är vanligt att man sätter ut mat på fågelbord i Japan, den föda som föredras av flest arter är frukt.


Jakt [redigera]
Det är vanligt med jakt på vilda djur i de japanska skogarna, även om flera av de tidigare vanliga jaktbytena som serov, räv och fasan numera är helt eller delvis fredade. Mårdhunden jagas dock fortfarande för pälsens skull, cirka 70 000 djur nedläggs årligen.[6] Vildsvinet är också ett vanligt jaktbyte.

Ha det gott

Mats på Kreativum


var lever blåmesen?

MvH Anas

/ Anas , 26 år från sverige

Hej Anas!
Blåmesen är en av de vanligaste fåglarna i Sverige.
Dom lever gärna i blandskog med lövträd och barrträd. Den trivs utmärkt i trädgårdar med fågelholkar där det finns buskar och fruktträd så att dom hittar rikigt med mat.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej Mats!
Jag har frågat en fråga om vad din favorit fågel sort är och nu kommer min andra fråga..Inte för att vara äklig men hur parar sig fråglar??Och det andra har du några barn :D
Mvh Julia Gonda

/ Julia, 11 år från Sverige

Hej Julia!
Storlommen är min favorit fågel och när fåglar parar sig så sätter sig oftast hanen sig på honans rygg och dom vrider sina könsorgan mot varandra så att befruktningen kan ske.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej!

Jag sökte på google om fåglar och jag kom fram till den här hemsidan. Det är så att jag idag var ute med kompisar , och på en gata hittade jag en fin fågel som jag senare sökte på google och fick veta att den heter Blåmes. Jag har fågeln hemma nu och vill inte släppa den :( den är en unge trots allt . Jag har en annan fågel också som inte finns i sverige , här är en bild på den - http://www.birding.in/images/Birds/rajiv/wc_bulbul.jpg . Den sjunger jätte vacker . Min fråga är om det är möjligt att den kan leva hos mig och inte dör ? jag kan ge den frön och jag har fågelbo...


Tack på förhand !

/ Karwan

/ Karwan, 20 år från Stockholm

Hej Karwan!
Det är på det viset att alla vilda fåglar är fridlysta. Det innebär att man inte får ta hand om fåglar och hålla dessa i bur. Blåmesen i fråga ska du se till att den får vara fri. Du skriver också att den verkar vara en unge vilket det inte kan vara eftersom dom föds i maj och juni. Dessutom lever blåmesen på insekter som spindlar mm. Den äter solrosfröer med förkärlek. Bulbulen som du också verkar ha i fångenskap har du väl köpt i en zoologisk affär (?) och den är kanske uppfödd i bur. Den kan du inte släppa fri här i Sverige för då lär den inte klara sig. Så mitt råd är att du släpper blåmesen fri om du nu inte redan har gjort det.

Lycka till

Mats på Kreativum


tja Mats
jag undrar vilken är värdens största fågel

mvh/Esti

/ Esti, 9 år från stockholm

Hej Esti!
Strutsen är världens största fågel.

Mats på Kreativum


Hejsan.

jag har byggt en fågelholk i slöjden och undrar när fåglarna flyttar in i den.

Hur ska den bästa fågelholken se ut ?

Mvh:Pelle

/ Pelle, 14 år från Halmstad

Hej Pelle!
Vad kul att du byggt en fågelholk! Hoppas att du är nöjd med den. Hur den bästa holken ser ut är ju upp till var och en, men den bör vara i trä, vara tät upp i taket och att hålet är anpaasad för mesar och flugsnappare 30 mm, lite större till starar och stööre till ugglor. Fåglarna kommer ju till våren och letar då upp holkar som dom gillar och bygger sitt bo där.

Hoppas att du är nöjd.

Mats på Kreativum


ämne:mördar-pingvin
jag har hört talas om en utdöd pingvin som heter mördarpingvin
om den har funnits kan du skicka mig fakta om den

/ nicolas, 9 år från luleå

Hej Nicolas!
Jag har faktiskt ingen aning eftersom jag inte studerat utdöda fåglar. Att det skulle finnas en pingvin som skulle kallas "mördarpingvin" låter lite konstigt tycker jag. Så några fakta om den får du inte.

Ha det gott

Mats på Kreativum


när fåglar flyger söderut, varför flyger bom i ett V då?

/ felicia ellner, 11 år från ljusne

Hej Felicia!
Anledningen till att dom flyger i en V-formation är att det sparar på energin som går åt för att flyga. När människor kör biltvälingar så kör dom väldigt nära detta är för att spara på bensin och utnyttja "suget" bakom bilen framför. Det är exakt detsamma hos fåglarna som flyger i V formation.

Ha det gott

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2018 Unga Fakta AB