Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hej Mats!
Tack så mycket för ditt snabbt svar och ditt komplimang:-) Jo, en mus ville han också hämta nån gång han hade den redan under sina tassar. Men jag kunde rädda musen!

Ja jag är jätte nöjd med svaret. Jag ska göra som du säger och är glad att du tänker fågeln ska klara sig! Men kan du säga varför den fågel inte flög och i stället hoppade på gräset och hoppade upp på gren? Jag har ju inte set att katten har fågeln i sin mun, kan det vara kanske att fågeln har försvarat sina ungar nånstans? Men då skulle det inte passa att den fick stryk från dem andra eller?

Nu ligger min elaka " Måns" på sin ryggen på sängen och sover som ingentinghar hänt...

/ Jasmin, 44 år från Gävle

Hej igen Jasmin!
Det jkan vara så att det rör sig om en ungfågel som inte har hunnit bli fullt flygfärdig.
Det är svårt att säga men att den blev attackerad kan säkert bero på det jag skrev innan men kanske av andra orsaker.

Ha det gott och klia katten på magen.

Mats på Kreativum


Hej!
Jag har egentligen två frågor:
Jag har en utekatt som hämta mig fåglor som present. Eftersom jag älskar fåglor har jag försokt allt att han inte gör det längre. I dag nu hörde jag plötslig nånting skrika och visste genast att katten har släppt i en fågel. Jag rusade ner i nedre våning och då satt en sånt stor, svart vit fågel (den som finns överallt och gör mycket ljud) på min soffa. Katten kunde jag fånga och spärra in i toiletten. Jag öppnade balkongdörren helt men den ville inte flyga ut först. Han sa helt hel ut. Efter en stund hoppade den dock ut. Men sen händer någonting som jag absolut inte förstår: de andra, lika fåglar bråkade men honom och hoppade på den. Den stackars flög inte för något anledning och de andra hindrade honom också. Vad har hänt? Jag är så ledsen att min katt är så elak men vad skulle jag göra? Jag är så rädd att en vacker dag hämtar katten en fågel som är skadat och fortfarende lever. Vad skulle jag göra då? Jag kan inte döda djur!
Förlåt att min svenska är inte så bra, jag kommer från Schweiz och är bara 1 och en halv år i Sverige.

Tack för att du ge mig tips och informationen.

/ Jasmin, 44 år från Gävle

Hej Jasmin!
Det där med katter som gärna vill visa hur duktiga de är kan ibland vara lite jobbigt. Det verkar som att det var en skata hon kom in med. Att den sedan blev attackerad beror på att den förmodligen kommit in i någon annans revir. Den klarar sig säkert alldeles utmärkt. Men den dagen din katt kommer hem med en skadad fågel så är det nog till att avliva den. Om du nu inte kan detta så får du helt enkelt leta upp någon som kan förkorta lidandet hos fågeln. Den kan ju mycket väl komma hem med en mus också som är skadad och då gäller samma sak.
Din svenska är helt OK för jag förstod vad du ville och nu får du ett svar som jag hoppas att du är nöjd med.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej har två fiskmåsungar på balkongen som ramlat ner från taket. De tar sig inte ut från balkongen själva. Ska de få vara ifred där tills de själva tar sig därifrån eller ska jag sätta ut dem på marken ,föräldrarna finns i närheten.

/ Annika, 37 år från Sverige

God morgon Annika!"
Sätt ut dom på marken så klarar dom sig själva.
De är välbevakade av sina föräldrar.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hur tar man hand om ett svala ägg. hur varmt ska det va och lite sånt vill jag veta.

/ vera , 10 år från höör

Hej Vera!
Det är väldigt svårt att ta hand om ett svalägg ifall du nu hittat ett. Det är svårt för att inte säga nästan omöjligt att lyckas hålla ägget varmt tills det skulle kläckas. Dessutom så är det sedan ännu svårare att försöka mata ungen och se till att den får rätt föda. Så jag måste tyvärr säga att låt ägget vara.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats.
Min lilla kusin säger att fåglar inte är dinosaurier. Men jag säger att de är nutida dinosaurier, vem har rätt undrar min lille kusin. Så snäll, säg vem som har rätt.

Det här är en annan fråga..
Vet du hur många fågel arter det finns över hela världen, sammanlagt? Det behöver inte vara exat men ungefär hur många och vilken är den minsta arten och vilken är den största arten?

Med vänlig hälsning Teresia :)

/ Teresia, 13 år från Tumba

Hej Teresia!
Fåglarna är komna från dinosaurerna för väldigt länge sedan. Tiden gör att evolutionen förändrar allt levande men det tar enormt lång tid. Så tiden från dinosaurerna till dagens fåglar är en väldigt komplicerad fråga och det tar lång tid att förklara.
Det finns ca 10 000 fågelarter i världen och faktiskt så upptäcks det fler arter fortfarande även om de är väldigt få. Bikolibri (Mellisuga helenae) är med mellan 5 till 6 centimeter och väger omkring 1,8 till 2 gram och anses därför som världens minsta fågel.

Mats på Kreativum


Vi lär oss om sädesärlan. Nu undrar ett barn här om man kan ha en sädesärla som husdjur?

hälsningar klass 1
/fröken Ingrid

/ Klass 1, 7 år från TRÖNÖ

Hej klass 1 på Trönö!
Nej man kan inte ha en sädesärla som husdjur.
Alla fåglar är fridlysta så därför får man inte.
Dessutom så kan man inte lyckas med att ge den rätt mat för att den ska överleva.

Mats på Kreativum


Hej jag har haft äran att följa en koltrashonan ruva på sina ägg på min balkong. Jag fick följa ungarna i 13 dagar och på morgonen var ungarna inte kvar i boet. Jag såg spillning och blod på balkong golvet. Min fasa är om någon annan fågel har tagit dem. Eller kan koltrashonan "nypa" till
Ungarna för att de ska flyga? Vad tror du att blodet kommer ifrån? När koltrastungar är på en balkong hur lång tid tar det för dem att flyga? De måste ju flyga uppåt. Hoppas verkligen att de har klarat sig.

Honan lade fem ägg det blev tre ungar. De andra två äggen var borta nu idag på em. Är dr så att honan rensar boet för att lägga nya ägg. Äter de upp spillningen i boet då också. Om någon annan fågel tagit äggen äter de upp spillning också?

Med vänlig hälsning, Catharina

/ Catharina från Stockholm

Hej Catharina!
Tillbaka från en resa så därför dröjsmåklet utan svar.
Tyvärr är det säkert en fågel, skata, kråka eller liknande som tagit äggen eller ungarna. Att hela kullen inte kläcker är inte ovanligt utan det är så att honan säkert på något vis tar bort de som inte händer något med. Naturen är tuff och skoningslös när det gäller ungar av fåglar. Vi ser oftast inte detta för att vi helt enkelt inte är aktiva på delar av dygnet då dessa saker sker. Hon lägger inte om ägg i samma bo. Vad det gäller spillningen så tar honan och hanen med sig spillning från ungarna hela tiden för att dels hålla rent men också för att de inte ska synas för ev. predatorer.

Mats på Kreativum


När kycklingen lägger ägg.är ägget dött eller levande ?

Jag tror på levande. För den växer fortfarande
Min man tror att ägget är död

Jag säger om hönan inte värmer ägget så fryser kycklingfostret. Och dör.

Han tror vad han tror och jag tror vad jag tror.
Hjälp oss med rätta svaret! Mvh Rosanna.

/ rosanna , 26 år från finspång

Hej Rosanna!
Ledsen för dröjsmålet för ett svar.
Har varit på resande fot ett tag med massor av fina fåglar i kikarfältet.

Ägget måste vara levande!
Ägget dör väl då det inte händer något utan blir till ett rötägg.
Skulle ägget vara dött så kan det ju inte bli något liv ur det.

Mats på Kreativum


Hej!

Jag skulle väldigt gärna vilja veta lite om gräsänder.
T.ex. hur är deras kroppsdelar anpassade till dess funktion?
Hur skyddar de sig från rovdjur?
Hur kommunicerar de med varandra och andra organismer?
Tack på förhand!

Mvh, Josefin

/ Josefin, 17 år från Bromölla

Hej Josefin!
Det var inga dåliga frågor. Vad gäller kroppsdelarna så har de försetts med fötter som har simhud mellan tårna vilket gör det möjligt att simma och ta sig fram i den typ av miljö. Fjäderdräkten är så fint konstruerad att den håller vattnet borta från själva huden och kroppen. Näbben är anpassad till att beta/söka föda på sjöväxter och andra saker som finns i vattnet. Honorna har en fjäderdräkt som är brunspräcklig och därmed har den ett gott skydd då hon ruvar äggen. Hon säker sig gärna till tät vegetation i sjöarna där hon föder upp ungarna och därmed undkommer hon ev. rovfåglar. Hanen har sin praktdräkt och den är alltid i närheten av boet och den ruvande honan och därmed också fungerar som "vakt" för ev. rovfåglar. Dom pratar med varandra med ett s.k. kontaktläte, alltså fåglarna emellan.

Nöjd hoppas jag.

Mats på Kreativum


hur ser man skillnad på en undulat hona och hane vilka färger har de så att man ser skillnad

/ anki lindström, 45 år från karlstad

Hej Anki!
Ledsen men jag vet faktiskt inte det för jag har de vilda fåglarna som mitt intresse. Visserligen lever undulaterna vilt men inte här i Sverige så jag kan inte hjälpa dig med det. Men ta kontakt med en djuraffär som säljer dessa eller en förening som sysslar med burfåglar.
Här på dessa länkar kanske du kan hitta svar på din fråga.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Undulat
http://www.undulatportalen.se/

Ha det gott och lycka till!

Mats på Kreativum


Hej!
Äter en örn en trast? Vi pratar om näringskedjor i skolan och den frågan kom upp.
Tack för svar!

/ Elisabeth, 30 år från Jönköping

Hej Elisabeth!
En trast är inte speciellt mycket mat för en örn. Havsörnen lever till största delen på fisk, men den äter även döda djur, kött som människan lägger ut under vintern (s.k. åtel). Kungsörnen lever för det mesta på fältvilt men säkert också på en och annan fågel. Men örnanarna är högst upp i näringskedjan tillsammans med övriga rovdjur så man kan tycka att de borde äta en trast.

Intressant fråga och ämne!

Mats på Kreativum


Hej!
Hur snabbt kan en uggla flyga?

Hälsningar Lukas

/ Lukas, 7 år från Karlskrona

Hej Lukas!
Oftast flyger ugglorna rätt sakta eftersom de inte behöver vara speciellt snabba.
Varför då kan man tycka - jo för att det har en speciellt fransning på handpennorna (fjädrarna på vingen) som gör att de flyger ljudlöst och därmed överraskar sina byten.

Ha det gott

Mats på Kreativum


först vill jag säga förlåt att jag skrev att jag var sexton trodde vilken dag man föds och så vill jag fråga om du har träffat en kännd författare på riktigt

/ missis E, 8 år från stockholm

Hej!
Ok jag haer ju inte detta som min grej - författare men jag har träöffat några. En heter Paul Paulsson, en heter Lars Jonsson, en heter Brutus Östling osv.

Ha det bra vilken du nu är!

Mats på Kreativum


hej jag älskar fåglar och vill fråga 1. vilken är din favorit fågel 2. berätta om en fågel som är farlig för människan 3. är du ett geni på fåglar.

/ missis E, 16 år från stockholm

Hej!
Storlommen är min favorit tillsammans med egentligen alla fåglar.
Där finns ingen som är farlig för människan men man ska inte reta upp en emu för dom kan med sin bak klo skada en människa ordentligt.
Jag är inget geni men väl en person som gillar fåglar sedan mer än 40 år.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats - vi har besök av ett fågelpar som inte liknar några andra och som vi inte hittar i fågelboken.

Den liknar bofink, är dock slankare med spetsigare stjärt. Brösten är beigebrunt och går runt halsen i en bred bård. Svart hätta och gul näbb.

Vad är detta för fågel? Hybrid?

/ Bo Kjellberg, 72 år från Växjö/Öland

Hej Bo!
Jag tror att det rör sig om berfink. Kolla i en bok eller på Internet så ska du se att det passar in på ert besök. Har lite svårt att se vad det annars kan vara. Du har ingen bild som du kan skicka även om den är tagen på håll?

Ha det gott i vårvärmen

Mats på Kreativum


Hej jag undrar vad blåmesens fiender?'är utom vesslan för jag jobbar med blåmesen i skolan men hittar inget fakta.

/ Erik k, 10 år från Irsta

Hej Erik!
Blåmesen har liksom de flesta andra småfåglar främst sparvhöken som "fiende". Men katter är också ett stort hot för blåmesen. Vessla, mink, mård är också rovdjur som tar levande byte och då är blåmesen en av dem.

Lycka till med ditt arbete om blåmesen!

Mats på Kreativum


Finns det berguv i Upplands väsby? Vad äter en berguv mer än kattungar? Fryser den på vintern? Hur många ungar får den. Var bor den? I träd eller på marken eller i fågelholk?

/ tova, 7 år från upplandsväsby

Hej Tova!
Om berguven finns i Upplands Väsby vet jag inte.
Om berguven äter kattungar vet jag egentligen inte heller men den skulle mycket väl kunna göra det. Den har kaniner, fåglar, sorkar mm i sin menu på föda som den jagar. Vitfågel (måsar, trutar), kråkfåglar (kråkor, skator, kajor) ingår också i födan.
Den fryser nog inte om den har tillgång till föda för det är den som ger energi som omvandlas till värme. Men berguven liksom alla andra fåglar har en fjäderdräkt som värmer väldigt bra.
Den kan få 2-3 ungar och den bygger sitt bo i bergbranter, speciella holkar, på marken då vid rotvältor (träd som fallit i stormar) men också på platser som människan skapat och som ger skydd för boet och ungarna. Men de berguvar som söker sig till dessa platser gör det av en orsak nämligen tillgång till föda. Den är aktiv på natten och sitter oftast alldeles still om dagarna. Vi sover ju för det mesta på natten och är aktiva på dagarna och det gör att vi inte ser dessa fåglar.

Hoppas du är nöjd med detta svaret.

Mats på Kreativum


Hej!

En fråga:

Jag skulle vilja veta vad påfågeln har för fiende/fiender.

/ Nora , 11 år från Karlstad

Hej Nora!
Ärligt talat så vet jag inte men det bör vara kattdjur eller andra rovdjur i den regionen som påfågeln lever i. Om den levt i Sverige så hade lodjur, mård, räv mfl. varit dess fiende. Jag tror t o m att vissa stora rovfåglar kan slå en påfågel som byte. Påfågeln är ganska stor så därför är det stora kraftiga rovdjur som har påfågel som byte. Men även vi människor har säkert jagat påfågel och därmed är vi också ett hot mot den.

Ha det gott

Mats på Kreativum


hej
kan du skriva vilka fåglar är mest populära att äta?
vilket fågel gillar du mest varför?
har du haft fåglar hemma förut?
svara ,,,på 3 frågorna tack Mats!!!!

/ Rosan, 11 år

Hej Rosan!
Kyckling.
Storlommen för den är snyggast.
Nej.

Mats på Kreativum


Brukar ofta kunna se Björktrast o andra trastfåglar ute i trädgården,men den som imponerar på mig är Björktrasten.Hur kommer det sig, att han nästan alltid fångar sin mask till 90%.Han hoppar lite,lägger sitt huvud på sned,står still en liten stund ,sen dyker han rätt ner i gräsmattan och drar o sliter i en mask.
(Hur bär han sig åt när han fångar sin föda)

/ bengt Schoultz, 53 år från Eksjö

Hej Bengt!
Jag är också förundrad över deras förmåga att ta mask i en grön gräsmatta. Det är nog så att trastarna har ett sinne som vi människor inte har. Dels är dom väldigt nära marken, dom ser och dom hör. Sedan är det så att maskar ofta är uppe i ytan fast nere i botten av gräsmattan. Har själv provat och krypa på gräset och kolla ifall jag sett någon mask. Påfallande ofta så märkte jag då en mask som plötsligt drog sig ner i marken. Jag tror att den till största delen är nere i marken men har ena änden (huvudänden antar jag) uppe i ytan. då den rör sig så ser väl trastarna dem och tar jag i den änden. Försök att ta en mask så kommer du att upptäcka vad snabba dom är att dra sig samman eller ner i det hålet där dom befinner sig. Lite funderingar och ovetenskaplig nyfikenhet från min sida.

Ha det gott!

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2018 Unga Fakta AB