Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


hur lägger sidensvansen sina ägg? vad brukar sidensvansen lägga sina ägg någonstans?brukar den lägga sina ägg någonstans där den kan få lugn och ro? brukar hanen hjälpa sin fru att ta hand om ungarna?

/ evelina, 11 år från leteboskolan

Hej Evelina!
Sidensvansen häckar och lever uppe i ett område som kallas taigan. Det är från norra Sverige och österut bort mot Sibirien. Dom lever i barrskogen och bygger sitt bo i granar. Det byggs ganska långt upp i trädet och därför är det svårt att stöta på något bo. Både hanen och honan hjälps åt med matningen av ungarna. Under sommaren lever den på insekter och sländor, medan nden under höst och vinter går över till bär och frukt. Ibland blir det väldigt dåligt med rönnbär och då flyttar dom i stora skaror söder ut, tex. södra Sverige för att där hitta andra bär och frukter.

Hoppas du är nöjd med detta svaret.

Mats på Kreativum


var flyger göken näe det blir kallt.

/ joel, 11 år från horred

Hej Joel!
Göken flyttar från Sverige under augusti månad och flyger då till östra och centrala Afrika för att inte frysa, men framförallt för att där finns det mat under vintern.

Ha det gott

Mats Olsson


vilka fiender har havsörnarna?

/ Gabriella björk, 12 år från leteboskolan

Hej Gabriella!
Havsörnen har egentligen 1 enda "fiende" och det är människan. Vi har en förmåga att störa, explotera de miljöer som havsörnen häckar och lever i. Vi t o m släpper ut gift i naturen (i mycket mindre mängd nu än för 20-30-år sedan), vi hugger ner träd som är lämpliga för havsörnen att bygga sitt stora bo i. Så man kan säga att vi är havsörnens "fiende" nr. 1. Människan skjuter även havsörnar i smyg för att man anser att dom tar djur som människan är rädd om, ofta handlar det om djur som är jaktbart vilt för människan och då blir det ett konkurrensläge.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Är ringduvan utrotnings hotad.

/ Vanja Kaneld, 12 år från Sverige

Hej Vanja!
Svaret är nej på din fråga om ringduvan. Det är en vanligt förekommande fågelart här i Sverige och övriga delar där den finns. För att en art ska vara utrotningshotad så innebär det att dess numerär, dvs hur många dom finns över huvud taget, ska var så få att man bedömer den som utrotningshotad. När väl en art är utrotad då finns det ingen återvändo utan dom är borttagna från jordens yta, vilket inte får hända. Man pratar om att en art blir utrotad från ett land tex. Sverige, då innebär det inte att den inte finns någon annanstans utan dom har försvunnit från ett område i artens yttre utbredningsområde.

Hoppas du fått svar på din fråga.

Mats på Kreativum


har grönfinken några fiender?(det gäller fåglar och mäniskor.)

/ Ellinor, 12 år från leteboskolan

Hej Ellinor!
Grönfinken har liksom de flesta tättingarna sparvhöken, i viss mån duvhöken, någon av falkarna som sina "fiender". Det innebär att dessa fåglar är föda som står på de ovan nämnda predatorerna. Människan är ingen direkt fiende men vi kan mycket väl om vi inte är försiktiga förstöra deras häckningsmiljöer. Men grönfinken kan säkert anpassa sig så det är nog ingen fara.

Hoppas du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


Hej mats

vet du hur långt kan en elefantfågel vara och hur mycket väger det?

/ madelen, 12 år från uppsala

Hej Madelen!
Jag ska vara ärlig och säga att elefantfågel hade jag inte klart för mig att de funnits. Men jag gör det enkelt för mig och ger dig en länk som du kanske har nytta av.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Elefantf%C3%A5glar

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej Mats!
Jag håller på med en biologiredovisning om blåmesar och en utav punkterna är hur en blåmes andas. Jag vet inte riktigt hur jag ska svara på den frågan för jag vet inte riktigt hur deras andningsorgan funkar. Skulle du kunna hjälpa mig med den frågan?
M.V.H
Johanna

/ Johanna, 17 år från Linköping

Hej Johanna!
Ja du Johanna mig veterligt så andas den liksom oss människor med hjälp av lungor om än något mindre. Den har ju liksom alla fåglar näsborrar och vid riktigt varmt väder så har den näbben öppen och ventilerar för att kyla ner kroppen. Men jag tycker att du ska kontakta någon på Naturhistoriska museet och någon där som jobbar med denna typ av frågor.

Lycka till!

Mats på Kreativum


det är jag igen mona-lisa jag undrar vad hete första fågeln

/ mona-lisa wahedi, 10 år från stockholm

Hej igen Mona-Lisa!Den första fågeln som du förmodligen tänker på är väl den som "uppfanns" efter dinosaurierna antar jag. Jag gör det lätt för mig och skriver en adress från Wikipedia.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Archaeopteryx

Där kan du läsa om den första fågelarten/fågeln.

Lycka till!

Mats på Kreativum


hej jag heter mon -lisa och jag undrar finns människoätande fåglar en gång

/ mona-lisa wahedi, 10 år från stockholm

Hej Mon-Lisa!
Det finns inga människoätande fåglar. Men om det mot förmodan skulle ske att en människa skulle omkomma och det finns gamar i det området så kan jag tänka mig att dom skulle äta lite. Gamar är ju asätare och skulle det finnas något dött som ett djur eller liknande så utnyttjar dom tillfället. Men det är i så fall det enda som kan hända.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


1. Villken djurgrupp tillhör skatan?
2. Vad kännetecknar skatan?
3. Villken miljö lever skatan?
4. Hur är skatans kropp uppbyggd?
5. Hur förflyttar sig skatan?
6. Hur andas skatan?
7. Vad lever skatan av för föda?
8. Hur fortplantar sig skatan?
9. Hur gammal kan en skata bli?
10. Hur reglerar skatan sin kroppstemperatur?
11. Hur tar skatan emot sinnesuttryck?
12. Hur många ungar kan skatan få?
13. Hur ofta får skatan ungar?
14. Hur sköter skatan sina ungar?
15. Hur skatan har anpassat sig till sin miljö?
16. Vad är skatans naturliga fiende/fiender?

/ Ida, 12 år från Lerum

Hej Ida!
Hoppsan här har vi ett litet forskningsarbete kring skatan verkar det som.
Jag gör det lätt för mig och ger dig en länk till Wikipedia där det står mycket om skatan. Det llra bästa är om du skriver "skata" på www.google.se så får du flera träffar och kan där hitta massor av svar.
Men länken är följande;

http://sv.wikipedia.org/wiki/Skata

Lycka till

Mats på Kreativum
www.kreativum.se


hej hej det rä jag aleyna

jag undrar vilken är världens mest farligaste och giftigaste djur ????


hur är du så bra om fakta med fåglar

ha det så bra kram aleyna

/ aleyna , 11 år från botkyrka/fittja

Hej Aleyna!
Att jag kan lite om fåglar beror på ett stort intresse som varat under snart 40 år. Man lär sig lite under tiden och det är väldigt kul.
När det gäller världens giftigaste djur så tycker jag du ska skicka in den frågan till Manfred på Panelen, han kan säkert den.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej..vi besväras en del av talgoxar som sitter och hackar på huset, på olika ställen. En bit från huset har vi hängt upp fågelmat, kan det ha nåt samband med det? Tack och lov låter det inte nåt på natten men lite störande ändå. Varför gör dom så här???
MVH Barbro

/ barbro, 54 år från piteå

Hej Barbro!
Anledningen till att talgoxarna knackar på är säkert i syfte att hitta föda. Spindlar och nadra mindre kryp smyger in bakom plåtar och brädor och genom att "knacka på" så kan dom locka fram dessa. Att dom gör det på ren jäkelska tror jag inte på. Att dom inte gör det på natten beror givetvis på att dom liksom oss människor sover. Men det man kan konstatera är att föda är livsviktigt eftersom får dom inte tillräckligt så går det fort tills dom dukar under. Hoppas att du fortsätter och matar i fågelbordet och du ska se att dom tycker den maten är helt OK och slutar "knacka på".

Ha det gott

Mats på Kreativum
www.kreativum.se


hur låter den??

/ frida Struxsjö, 11 år från leteboskolan horred

Hej Frida!
Vilken är det som låter? Om det är fåglarnas läten så finns det massor att berätta om. Men du har ju inte skrivit vilken art det är som låter. Men en gulsparv räknar till sju, en rosenfink säger"please to meet you" osv. Det finns alltså knep på hur fåglarnas sång kan kännas igen. Nedanför här har du en länk till Sveriges Ornitologiska Förening som handlar om hur fåglar låter.
http://www.sofnet.org/index.asp?lev=4202&typ=1

Lycka till!

Mats på Kreativum


var för lägger göken ägg i andras bo.

/ joel, 11 år från horred

Hej Joel!
Det är ett rätt intressant fråga du kommer med. För att göra det enkelt för mig så kopierade jag ett stycke ur Wikipedia om just gökens äggläggning. Se nedan. Där finns också om du skriver frågan du har gett till mig och söker på www.google.se så finns det ett ord som heter häckningsparasitism där du kan gå vidare och inhämta mer kunskap.

Häckning

Liksom övriga arter av samma släkte ruvar göken inte själv, utan överlämnar sina ägg liksom ungarnas uppfödande åt andra fåglar, så kallad häckningsparasitism. Vanligen lägger göken sitt ägg i bon av fåglar som är betydligt mindre än göken själv, till exempel hos sångare.
I varje bo lägger gökhonan endast ett ägg och i de fall där det finns 2 eller 3 gökägg i ett och samma bo är det säkert ägg av olika honor. I förhållande till gökens kroppsstorlek är gökägget ovanligt litet. Till färgen är det mycket varierande och ofta finns en viss överensstämmelse mellan gökäggets färg och färgen hos fosterföräldrarnas ägg.
Hittar inte honan lämpliga värdfamiljer blir hon allt mer desperat och lägger sina ägg hos större, ineffektivare fåglar. Gökägg har hittats hos doppingar, fasaner, ljungpipare, skator och kajor.
Om boet - som göken valt att lägga sitt ägg i - är "öppet", dvs att värdparet är borta, passar hon på och lägger sitt ägg, hon tar sedan bort ett av värdparets ägg och flyger därifrån. Det hela tar ca. 8 sekunder.
Ibland verkar gökhanen hjälpa honan vid äggläggningen genom att distrahera värdparet så de inte ska märka att honan är vid boet och lägger sitt ägg.
Olika gökhonor är specialiserade att lägga ägg hos olika fågelarter. Göken måste söka reda på just den fågelarts bo som den är inriktad på. Hon måste även kolla upp att kullen är nylagd, så inte ägget kläcks för sent.
Göken har också koll på andra tättingars bobyggande, så att hon kan lägga sitt eget ägg vid rätt tidpunkt. Skulle hon upptäcka en lämplig värdfamilj men där hon är för sent ute och äggen redan börjat ruvas, kan hon förstöra boet eller äggen för att tvinga värdfåglarna börja om med en ny kull.
Gökungen kläcks snabbt på ca 12 dygn, och knuffar därefter gärna ut de andra äggen och ungdjuren ur boet. Den snabbväxande gökungen växer ofta om sina fosterföräldrar. Efter ett år är ungdjuret könsmogen. Göken kan bli 14 år gammal.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Om sidensvansen har några fiender, vilka är det då?

/ Paula, 12 år från Sverige

Hej Paula!
Sidensvansen har som de allra flesta fåglar/tättingar tex. sparvhöken som fiende. Men även en del falkar har småfåglar som föda. Ett annat problem för sidensvansarna är fönster i villaområden på vintern då dom äter en massa rönnbär och blir "fulla" av dessa. Då dom blir skrämda så händer det ofta att dom flyger galet och då ofta in i fönster.

Ha det bra!

Mats på Kreativum


Hur flyger fåglar? Varför kan dem göra det?

/ Jessica, 12 år från Sverige

Hej Jessica!
Dom fäller ut vingarna, använder den väl utbyggda musklerna samt det rådande vind/luftförhållandena. Genom att ha en benstomme som består av en massa luft som gör det lätt tillsammans med fjäderdräkten och den fiffigt utvecklade muskulaturen så kan dom flyga mer eller mindre bra. En del använder varma uppåt gående vindar sk. termik, andra använder sina vingar för att snabbt kunna accelerera som en falk osv. Havsfåglar som albatrosser kan flyga dagar, veckor utan att ta speciellt många vingslag därför att dom behärskar vindarna till fullo. En kolibri kan t o m backa med alla sina snabba vingslag då den suger nektar ur blommorna.

Hoppas att du fått tillräcklig med svar på dina frågor. Givetvis skulle jag kunna berätta mycket mer men då blir svaret alldeles för omfattande.

Mats på Kreativum


Hur ser man skillnad på de olika fågelarterna? Några vanliga kännetecken på dem.

/ Jessica, 12 år från Sverige

Hej Jessica!
Det var en omfattande fråga! Men det allra bästa är att kika i en bra fågelbok där står det massor om olika arter. Men som ett tips på vägen så är följande detaljer bra att notera då man ska försöka bestämma olika fågelarter.
Storleken (stor som en kaja, liten som en mes osv.), miljön den vistas i (havet, trädgården, öppet landskap, skogen etc.), näbbformen, benlängd, speciella streck eller teckningar på kroppen osv. Detta leder ofta till att man kommer rätt nära den art som man ser och funderar kring.

Lycka till

Mats på Kreativum


hej hej .

Jag heter aleyna och är 11 år gammal och undrar varför man kallade fåglar som flyger till andra länder till
flyttfåglar ??

och vem komm på namnet fytt fåglar ???

/ aleyna , 11 år från botkyrka fittja

Hej Aleyna!
Anledningen är rätt enkel, fåglar som lämnar sina häckningsområden, tex. Sverige för att flyga till Afrika eller ett annat land, dom flyttar helt enkelt. Därför kallas dom för flyttfåglar. Där finns ett antal fågelarter som stannar i Sverige under vintern och dom kallas för stannfåglar. Anledningen till att fåglar flyttar beror på tillgången på föda. Vem som kom på ordet flyttfågel har jag ingen aning om utan det är nog ett rätt naturligt ord som direkt visar på vad det handlar om, nämligen fåglar som flyttar.

Ha det gott!

Mats på Kreativum
www.kreativum.se


Hej
Förra veckan skrev klass 4a från Svenshögsskolan frågor tilll dig. Var kan vi hitta de svaren? Det finns 31 sidor med svar....
mvh Christel

/ christel ekelöw Hällebrand

Hej Christel!
Nu förstår jag alla frågorna som kom i ett huj.
Du går in på panelen på unga fakta där finns dom.
Och har jag inte fel för mig så får även du ett svarsmail från mig.

Hoppas ni är nöjda.

Mats på Kreativum
www.kreativum.se


Hur gammal kan en fågel bli?
Hur länge ryvar fåglar på ägg?
Vad brukar fåglar dö av?
Kan de få en hjärtinfarkt?
Hur lever fåglar-vad gör de under dagarna, på nätterna?
Varför tar skatan glittriga saker?
Var sover fåglarna? När sover de?
Hur lång tid tar det att bygga ett bo?
Hur många kvistar behövs till ett bo?
Var lever papegojan?

/ christel från Svenshögsskolan, , klass 4a, lärare

Hej Christel!
Det var en förskräckligt massa frågor.
Fåglar kan bli allt från några timmar till 40-50 år.
Dom ruvar från 2-5 veckor beroende på vilken art det är.
Det kan vara att dom blir tagna av sparvhöken, skjutna av jägaren eller dö av ålderdom osv.
Har ingen aning om ifall en fågel dör av hjärtinfarkt, men att en liten fågel kan dö om den överraskas och skräms kraftigt det tror jag.
På dagarna så söker dom konstant efter föda eftersom fördan är det enda sättet för dom att överleva. På nätterna sover dom eller som nu under hösten så flyttar det allra flesta dvs. dom flyger.
Det är en myt att skatan tar silverskedar!!!
Dom sover i skydd av en buske, träd eller så ligger dom på öppet vatten där ingen når dom. Dom sover och vilar när dom verkligen behöver det.
Det kan gå på några få dygn att bygga ett bo och som sedan förbättras allt eftersom häckningssäsongen lider.
Ingen aning om antalet kvistar.
Papegojor lever i den tropiska delen av världen i regnskogar och liknande skogar.

Hoppas du är nöjd

Mats på Kreativum
www.kreativum.se

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2018 Unga Fakta AB