Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


vi har hittat en björktrastunge och den kan inte flyga ,vi har matat den med maskar. Finns det något annat vi kan mata den med och hur ska vi få den att dricka kommer den att överleva och hur ska vi uppfostra den? ps den är nog inte skadad

/ Sara och Josefine, 13 år från Höganäs

Hej Sara och Josefine!

Det är väldigt sent på året som ni hittat denna björktrastunge. Att ta på sig att mata och föda upp en vild småfågel är ett svårt arbete. Att den äter maskar stämmer bra med vad föräldrarna matar ungarna med i boet. Men en viktig del i kosten är just vätska. Man kan tex. doppa eller blötlägga den mat man ger så får dom nog i sig tillräckligt med vätska. Men att den inte kan flyga gör saken genast lite svårare. Det är oftast ett naturligt beteende som kommer där dom ser sina föräldrar flyga fram och tillbaka. Men också sina syskon som försöker att flaxa och därmed öka sin kunskap och färdighet att flyga. Att uppfostra den är väldigt svårt och att få den som en fri fågel igen med allt vad det innebär är också svårt. Ni får fösöka fortsätta att få den och bli större, kunna flyga och sedan själv få överleva hösten och vintern. Det är just dessa saker som gör det hela så svårt att lyckas med.

Skulle den inte vilja lära sig flyga och äta på egen hand så finns det tyvärr bara ett sätt och det är och avliva den. Det låter inte alls kul, man blir ledsen och förtvivlad. Men om den varit för sig själv ute i natruen så hade den inte heller klarat av att bli stor och flygfärdig utan föräldarnas hjälp.

Lycka till och hoppas den klarar sig.

Mats


Varför ser man aldrig duvungar?

/ Joel G., 15 år från Örerbo

Hej Joel!

Anledningen till att man inte ser duvungar, då tänker jag främst på ringduva och skogsduva, är att dom inleder sitt liv i boet tills dom är befjädrade. Därefter är dom troligtvis skygga och håller sig dolda tills dom kan söka föda själv. Innan dess så matar föräldrarna dom länge. Redan under inledningen av hösten så ruggar (byter dom fjädrar) så att dom är svåra att skilja från äldre fåglar. Jag tror att det är ungefär samma sak när det gäller tamduvor eller stadsduvor. Jag har varit med och hittat stora duniga ungar av ringduva långt in i september ute i skogen här i Blekinge. Hoppas att detta är ett svar du är nöjd med.

Ha det gott.

Mats


Har du någon fågel själv??? Jag bara undrar för det värkar som du tycker om fåglar!!! Men om du inte har det så vad har du då för djur??? Jag har faktiskt själv en kanin och en katt!!!

/ Matilda, 9 år från Marieholm

Hej Matilda!

Visst tycker jag om fåglar! Det har jag gjort sedan jag var liten. Jag har ingen fågel som husdjur, inte något annat husdjur heller. Jag gillar att titta på och uppleva naturens alla djur i olika former. Mest av allt är det just fåglarna som fängslat mig genom deras sätt att kunna flyga, flytta, jaga och framförallt se vackra ut. Att vara ute i naturen och uppleva och förstå den är huvudsaken till mitt fågelintresse. Min dotter hade en gång en kanin som husdjur, men den dog tyvärr och sedan har vi inte haft något.

Ha det så gott och var rädd om dina husdjur.

Mats


hej mats villken fågel gillar du mest???

/ elise, 8 år från eslöv

Hej Elise!

Det finns egentligen många favoriter bland fåglarna. Rovfåglar är alltid spännande att titta på då dom jagar eller skruvar sig uppåt i de varma uppåtgårende vindarna. Biätare eller kungsfiskare är vackra med sina färger, men även skogsfågel som järpe, tjäder, orre, ugglor och hackspettar. Nu i juli och augusti kommer vadare flyttandes från norr ner mot sina övervintringsområden, och dom är så fina. Men favoriten över alla är nog ändå storlommen. Jag har vuxit upp på somrarna vid en sjö i Småland där den häckat i många år. Den ropar oerhört vackert på kvällarna och ibland nätterna, den är vackert tecknad i svart, vitt och grått. Det är dessutom lite magiskt kring denna skygga fågel.

Ha det gott, och har du möjlighet så ta med dig dina föräldrar ner till Falsterbo och titta på vadare nu i augusti. Där finns alltid någon som kan berätta vilka arter det är som springer i strandkanten.

Mats


Hej Mats! Min fästman har ett hus ute på landet utanför Enköping. För några veckor sedan vaknade jag av att det lät som om någon knackade på fönstret till sovrummet där. Jag steg upp, drog upp persiennen och såg till min stora förvåning att det var en stor kråka som satt på fönsterblecket och knackade med näbben på rutan. Jag skrattade åt situationen och tänkte att detta måste vara en väldigt ovanlig händelse, kanske han hade sett sin egen spegelbild i fönstret? Det lustiga är att nu imorse vid halvsju tiden vaknade jag av ett knackande igen, fast den här gången på sonens fönster. Jag låg kvar en stund i sängen tills jag vaknat till ordentligt och hört detta knackande en stund. Jag hade inte en tanke på händelsen med kråkan utan trodde det var min "gubbe" som glömt något när han var på väg till jobbet och därför återvänt. Till min stora förvåning var det en gräsand ( om det nu är de som är brun-spräckliga ( honan) med en stor platt "anknäbb" som satt på fönsterblecket där och knackade på rutan. Hon blev givetvis väldigt rädd och försvann därifrån när jag dragit upp persiennen. Jag har kikat runt lite och sett vid andra fönster att det finns spillning efter vad jag tror någon lite större fågel, då det ser ut nästan som "korvar" efter en katt.. Min fråga till dig är: är detta något vanligt beteende hos fåglar? Vad vill dom? Är det insekter eller något som kanske sitter på rutan som dom vill åt? Huset är byggt på 70-talet så det är inte speciellt gammalt men fönsterblecken är ganska "djupa".
Mvh Malin

/ Malin, 30 år från Skokloster

Hej Malin!

Detta låter väldigt speciellt måste jag säga. Att fåglar ser sin spegelbild i fönster, blanka plåtar osv. är inte ovanligt. Att kråkan skulle gjort det igen hade varit mer förståeligt, men att det var en gräsand plötsligen låter ju helt tokigt. Att det skulle röra sig om någon form av föda är ju inte helt uteslutet. Det är omöjligt för mig att säga eftersom det är perioder då tex. flygmyrorna svärmar och aktiverar fåglar på ett helt annorlunda sätt än normalt. Ibland kan det bli så att en kråka, talgoxe etc. blir "inmatad" vid en balkong, fönsterbleck eller i en trädgård. Då blir dom så vana att dom återvänder och t o m "talar om" när dom är hungriga.

Hoppas detta ska vara lite svar på dina upplevelser. Jag har haft semester och kom tillbaka idag, därför det långa dröjsmålet.

Mats 


vad äter svalor

/ vicktora, 30 år från stokholm

Hej Viktoria!

Svalor är utpräglade insektsätare. Det innebär att dom är beroende av flygande insekter hela året om. Därav anledningen till att dom flyger till Afrika under vintern eftersom det finns tillräckligt med insekter där.

Ha det gott

Mats


Jag undrar hur gamla mina duvungar skall vara för att kunna flytta hemifrån? Och sedan undrar jag om det finns en ras som heter syriska barbarisi duvor?
Tack på förhand Lena

/ Lena, 25 år från Åmål

Hej Lena!

Denna frågan verkar röra brevduvor eller någon form av tamduvor. Jag måste erkänna att jag inte har en aning om svaret på dina frågor. Tycker du ska kontakta en brevduveförening eller liknande. Använd dig av www.google.se och sök på brevduveförening. Där hittar du säkert något telefonnummer eller adress till en person som kan detta bättre.

Lycka till med sökandet och flytten av duvorna.

Ha en trevlig Midsommar och sommar.

Mats


Vad vet du om quatzal fågeln?

/ per karlsson, 7 år från jämjö

Hej Per!

Jag vet egentligen ingenting om denna färgranna fågel. Har bara läst om den i olika böcker, sett program på TV. Tyvärr har jag inte varit i Sydamerika. Visst skulle det vara häftigt att råka på den och se den livs levande. Jag har bifogat några länkar där du själv kan läsa vidare om fågeln.

http://www.ne.se/html/about/press/kp_press_040907_b_regnskog.jsp

http://banknotes.se/guatemala.htm

http://www.sofnet.org/index.asp?lev=2174&typ=1

http://www.all2know.com/sv/wikipedia/q/qu/quetzaler.html

Du får leta själv på dessa sidor ifall du hittar något intressant. Lycka till.

Ha det gott och en skön sommar.

Mats

 


hur ska ja göra för att bli en fågel?

/ amanda mårten, 4 år från stockholm

Hej Amanda!

Det var verkligen en annorlunda fråga. Att bli en fågel är säkert ett önskemål för väldigt många. Att kunna breda ut sina vingar och bara flyga iväg har kittlat människan sedan urminnes tider. Men att bli fågel är nog svårt och det är definitivt mycket svårt att själv försöka flyga med "egna" vingar.

Lite skämtsamt kanske du kan be mamma eller pappa att tillverka en fågeldräkt med vingar, du käkar lite solrosfrön och maskar så kanske din dröm går i uppfyllelse för en kort stund. Men jag tycker du ska låta bli maskarna, men solrosfrön i filen på morgonen går utmärkt. Att sedan försöka flyga får du sätta dig någonstans och fantisera att du gör det. Hoppa inte ut eller gör något annat galet i din iver att bli en fågel. Gör som jag, dröm om att bli en fågel, titta och njut av deras förmåga att flyga. Jag är en fågelskådare sedan 40 år tillbaka i tiden, och lika facinerad av dessa bevingade vänner.

Ha det gott

Mats


har sett en berguv på ärtknubben utanför falun. den var stor säkert över en halvmeter lång. satt i en tall 30-40 ifrån mig. kan det ha varit en berguv

/ Benjamin Fjellström, 13 år från falun

Hej Benjamin!

Det varker på dina måttuppskattningar att det rör sig om en berguv. De andra stora ugglorna i dina trakter kan endast vara slaguggla, men det tror jag inte det rörde sig om. Såg du ifall ugglan hade örontofsar? Det är en viktig skillnad mellan dessa båda arterna. Slagugglan liknar en stor kattuggla och finns i dina hemtrakter.

Ha det gott.

Mats 


Hej vad har dom fåglar i Lettland? Vill gärna ha svar i dag den 3\5

Tack på för hand!

/ Jenny, 12 år från helsingborg

Hej Jenny!

Jag har själv inte varit i Lettland tyvärr. Men där finns beskrivningar på Internet och hemsidor ifall du söker på fåglar och Lettland. Hela Baltikum med
Polen i söder och Estland i norr erbjuder väldigt spännadne miljöer. Det finns en lång rad med arter som tidigare fanns här i Sverige innan det rationella skogs- och jordbruket. Ta exempelvis svart och vit stork, sommargylling, mindre skrikörn, alla hackspettarter osv. Dom finns oftast i de gamla orörda miljöerna och det gamla kulturlandskapet. Givetvis är kusten också spännande med flyttande fågel under både vår och höst.

Jag tycker du ska söka på Avi Fauna, resebyrån in Sveriges Ornitologiska Förening eller som jag skrev ovan. Du kommer säkerligen att hitta ett antal resebeskrivningar med karotr var och hur man hittar godbitarna i Lettland.

Antar att du ska resa dit och då önskar jag dig verkligen lycka till med resan. Här från Karlshamn där jag bor går det färja till Lettland, men jag har ännu inte kommit iväg tyvärr.

Ha det gott

Mats


hej Mats!!
jag undrar vilken är den mest sällsynta fågeln i hela världen?och jag vill veta vad är det som är så sällsynt med den?..MVH kerime...

/ kerime, 13 år från stockholm

Hej Kerime!

Det var en svåtr fråga att svara på. Om jag ska vara ärlig, och det ska jag, så blir svaret jag vet inte. Men där finns ett antal olika arter som får plats i denna skara sällsynta fåglar. Det stod en artikel om en papaegoja vid namn Kakapo - ugglepapegojan, en av världes mest sällsynta fågelarter

Foto © BirdLife
Positiva nyheter från BirdLife 

på Sveriges Ornitologiksa Förenings hemsida för ett tag sedan. Där upptäcktes en Elfenbensnäbb i sumskogarna i södra USA förra året. Den ansågs varit utdöd sedan länge, men där upptäcktes något eller några exemplar. Sedan finns det säkerligen ytterligare arter på udda platser på jorden, i regnskogen eller andra utsatta miljöer. Så tyvärr kan jag inte hjälpa dig mer än så här.

Ha det gott

Mats 


HEJ MATS JAG UNDRAR ÖVER VÅRA VANLIGASTE FÅGLAR VARIFRÅN HÄRSTAMMAR MÅSAR SKATOR KRÅKOR DUVOR IFRÅN EGENTLIGEN ÄR DOM SVENSKA I URSPRUNGET ????? mvh pia

/ pia, 35 år från göteborg

Hej Pia!

Det var en spännande fråga du kom med. Att alla fåglar ska vara svenska i botten vore väl härligt i sig. Men nu är det ju inte så utan fåglarna kommer från dionsuartiden och har utvecklats genom årstusenden. Dom har anpassat si till olika former av klimat och förutsättningar. Detta innebär att vissa arter finns endast på vissa speciella platser. De arter som du räknar upp finns på många andra ställen i världen. Där finns alltid en form av ordning på fåglarna och vi pratar om sk. nominatraser, dvs. de arter som har sin utbredning/ursprung på bestämda platser i världen. Om du läser på länken jag bifogar så kanske du får bättre svar. http://sv.wikipedia.org/wiki/Art sök också på denna länken så kanske det ytterligare hjälper dig i dina funderingar. http://sv.wikipedia.org/wiki/Nominat 

Det är väldigt komplext att på några få rader förklara hela svaret så jag tycker du ska läsa detta först och sedan kanske du har fler funderingar för att nå ett fullständigt svar. Det är nämligen så att vissa arter finns i samma form klotet runt och då går det inte att säga att dom kommer från Sverige eller Norden.

Lycka till med fortsättningen i detta synnerligen intressanta ämnet.

Ha det gott

Mats


Hej!
Jag undrar när på året Kajor lägger ägg?
Glad för svar!

/ Karl, 13 år från Nordmaling

Hej Karl!

Det är hög tid för kajorna att börja lägga äggen nu. Jag har redan sett "den ena kajan" i ett par som häckar hos min granne sitta och liksom vänta. Ibland hämtar den mat och flyger till skorstenen för att lämna av den där. Likadant är det med skatorna. Detta är då nere i Karlshamn så det är väl något senare uppe i mellansverige antar jag.

Ha det gott.

Mats


Hej!
Jag har en mycket störande talgoxe som sätter sig på fönstretkarmen och hackar tidigt på morgonen - vad kan jag göra för att bli av med han ? Vad kan jag skrämma honom med? Vill ha svar fort!

/ Cassandra Björkrud, 15 år från Karlstad

Hej Cassandra!

Det enda rådet jag kan ge dig är att klä in fönsterblecket med något som är mjukt och tar bort det metalliska ljudet. Att talgoxen gör detta är märkligt, men samtidigt kanske ett sätt som den använder för att "tala om" för andra talgoxar att han bor eller ska bo här. Det kan också vara så att det finns mat i närheten som han då använder blecket till sitta och hacka på frön eller så. Men du får leta upp skumgummi eller något liknande så det "avskräcker" den från att göra det som du itne gillar. Samtidigt är det tråkigt att naturligt förekommande fåglar ska störa så att du förmodligen inte kan sova om morgonen. Att skrämma den hjälper förmodligen bara temporärt. Men du kan ju försöka att plötsligen rulla upp rullgardinen eller bara plötsligen dyka upp i fönsterrutan så den blir överraskad. Om det hjälper vet jag inte.

Lycka till med dina experiment.

Mats


Hej!
Är det stor risk att bli drabbad av fågelinfluensan?
Vad kan man göra för att undvika den?

/ Märta, 11 år från Lund

Hej Märta!

När det gäller fågelinfluensan så ska man vara försiktig med att ta i fåglar, röra döda fåglar. Skulle du röra en fågel så var alltid noga med att tvätta dina händer. En bra hygien är i dagsläget det bästa man kan göra. Att man ska bli drabbad bara så där, är det mycket liten chans att det skulle ske. Dom som blivit drabbade i andra länder lever väldigt nära tamfåglar, kommer i kontakt med avföringen, fåglar lever och rör sig i männsiakns miljö osv. Men det som är viktigt är att viruset inte får förändra sig och mutera sig (det ordet får du slå upp i ett lexikon) med andra virus. Skulle det ske så kan det bli farligt för människan. Att röra fåglar gör tex. dom som ringmärker fåglar dagligen, dom tvättar sig om händerna och sköter hygienen. Hoppas att du är nöjd med svaret. Jag var själv med och tog hand om en död berguv för 2 veckor sedan. Eftersom uven var död så använde jag skyddshandskar. Det visade sig också att uven hade det aggresiva viruset H5N1 tyvärr.

Ha det gott.

Mats


Hej Mats Olsson!! jag har en fråga till dig fågelinflunsan varför är det bara fåglar som har det viruset och inte grisar och hästar och kor tilexempel??Det är min fråga.

/ Madeleine, 9 år från Harmånger

Hej!

Grisar kan faktiskt få fågelinfluensa, liksom människor. Det är så här att grisar kan ha ett virus som heter grisinfluensavirus, den kan också få fågelinfluensavirus. Skulle det ske så finns det en risk att dessa virus parar sig med varandra och då blir det inte så bra. Men detta är utanför mitt egentliga fågelkunnande och jag har pratat med Sven som också finns med i panelen. Men jag tycker att du ska ställa din fråga till SVA Statens Veterinär-medicinska Anstalt.

Hoppas att du får ett bra och förstående svar på dina funderingar.

Ha det gott.

Mats


vad heter din fågel?

/ Ylva, 8 år från Halmstad

Hej Ylva!

Jag förstår inte riktigt din fråga. Men jag kan säga dig följande; jag har ingen fågel men jag har en favoritfågel. Det är storlommen som är min absoluta favorit bland de svenska fåglarna. Åker man utomlands så finns det massor med vackra och fräcka fåglar.

Ha det gott.

Mats


Hej, jag undrar om varför fåglarna är som de är. Överallt där jag letat står det fakta om fåglar, men inte varför det är så.

/ Johanna, 15 år från Östersund

Hej Johanna!
Vilka funderingar och så smarta funderingar du har!
Jag har faktiskt också funderat många gånger på detta viset. Men naturen är bra märklig och klurig. En del djur är skapta för att leva under jorden, andra springer snabbt, en del lever i havet och andra flyger. Anledningen är i alla fall att dom ska kunna äta och kunna överleva i den miljö dom nu finns i. För att vi inte ska ha en djurart så blir det en väldigt blandning på alla olika djurarter, insekter, svampar, blommor osv. Allt detta är mer eller mindre berorende av vart annat, man säger att det är olika ekosystem. Fåglar har då fått den fantastiska fårmågan att kunna flyga, vilket jag också skulle vilja kunna. Får dock nöja mig med att flyga med flygplan någon gång då och då.

Hoppas du är nöjd med svaret, men klura du vidare på detta för det är mycket intressant frågeställning.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Varför kan vissa fåglar flyga och vissa inte?

/ Albin Antti, 8 år från Övertorneå

Hej Albin!
Den frågan är egentligen ganska lätt att svara på, en del väger helt enkelt för mycket medan andra är snabba för dom har en jaktmetod som kräver det osv. Men om man då tänker på alla stora flygplan som väger massor av ton och dom kan flyga, så är det egentligen lite underligt. Men dom har ju männsikan byggt stora motorer till som driver på dom vilket fåglarna inte har, utan dom flaxar med sin avingar för att komma upp och fram i luften.

Ha det gott

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB