Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hur ser gul sparven ut? Varför räknar den just till 7?

/ Hanna, 9 år från sverge

Hej Hanna!
Hanen av gulsparv är riktigt gul i huvudet och dels på bröstet. Övergumpen eller ryggslutet är rostfärgad. Den har ett läte som man kan likna vid att den räknar till sju - "ett-två-tre-fyr-fem-sex-sjjuuuu"

Mats på Kreativum


hej,
hur håller fåglarna sina ben när de ska landa?
Hur håller fåglarna sins ben när de ska lyfta?
Hur gör fåglarna med sina vingar när de landar och lyfter?

Tacksam för snabbt svar!
Hälsningar
Ben

/ ben engdahl, 8 år från stockholm

Hej Ben!
När en fågel ska landa så rätar den ut sina ben, spänner ut sina klor och tar emot ungefär som du själv gör när du hoppar och ska landa. Benen böjs lite grann i själv landningen för watt den ska vara mjuk.
När den ska lyfta så tar den fart med en böjning och få till en kick iväg. Men den har ju hjälp av vingarna också för att lyfta. Självklart är det annorlunda för en sjöfågel. Svanar startar genom att vända sig mot vinden och springa igång samtidigt som den flaxar med vingarna.
Både vid landningen och starten så breder den ut dessa maximalt för att dels få bromseffekten, men också lyftkraften vid starten.

Mats på Kreativum


Vilken är sveriges vanligaste fågel vid fågelborden?

/ Emilia, 14 år från Alingsås

Hej Emilia!
Sveriges vanligaste fågel kan variera från vinter till vinter. Talgoxen är en av de vanligaste tillsammans med blåmes, grönfink osv.

Mats på Kreativum


Hej!

Min dotter som är 17 år såg idag kl. halv tre i våran trädgård har vi alltid besök av paret talgoxar som har ett litet bo i våran träd. Det hände mycket tråkig då en katt kom och tog fågelmamman och min dotter jagade katten för att få loss fågelmamman men katten stack iväg. Fågelpappan kom till trädet och skrek sen flög pappan iväg..
Det var med sorg i hjärtat när detta hände.. Nu ser vi inte pappan mera.
Frågan är nu till dig , kommer pappan tillbaka och kan ruva äggen? Kan vi göra något ?

Med vänlig hälsning

Agneta Mård

/ Agneta Mård, 46 år från Mölndal

Hej Agneta!
Ledsen att jag inte svarat men jag har varit sjukskriven ett tag.
Nej hanen kommer inte att ruva äggen för det är nog en sådan omtumlande händelse att överraskas av en katt att den helt enkelt inte vågar. Men samtidigt är det honan som sköter ruvningen. Tyvärr måste man säga.
Hanen letar nog upp en ny hona och skaffar en ny kull fast på annat ställe.

Mats på Kreativum


Har ett litet cafe ute på banan på Lidingö gk med en damm precis utanför
där brukar jag ha gräsänder ,snatterand ,vigg m.m men idag såg
jag något som först såg ut som en mås på håll men jag åkte närmare med bilen
och såg då att det var två andfåglar
en stod upp och var vit med brunt huvud ,något större en en vanlig gräsand
den andra låg ned och det såg ut som om den var lite grårandig ,
jag har aldrig sett sådana vare sig på bild eller i verklighet
vore roligt att få veta
M.v.h
Kent

/ Kenth Engestad, 60 år från Lidingö

Hej Kenth!
Det är alltid svårt att sägga rakt på sak vad det kan röra sig om för fåglar. Min första spontana tanke var att det skulle kunna vara storskrake. Det skulle stämma rätt väl på honan som är ljus och grå med brunt huvud. Den är större än en gräsand. Men den fåglen som låg ner och var grårandig stämmer inte in. Men det skulle då kunna vara en hane av storskrake. Du har inte någon bild från mobilen eller så tagen? Skulle det vara så att du har det så skicka den till mig på mats.olsson@kreativum.se.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej!vi ska köpa 3 fâglar vi undrar en sak. Det stâr i bÖcker om undalat : om man inte har stor bur ska man släppa ut i rummen men kommer dom till baks tillburen ingen eller? sen har vi en till frâga hur ganmmla kan dom bli max. säljer man mat till dom i valiga mat äffar som ica och coop extra.tack sâ mycket svara sá fort du kan// min lillebror 6âr och jag 12ár™

/ abdmar, 12 år från spanien

Hej Abdmar!
Jag är inte speciellt bra på det där med burfåglar. Det är de vilda friflygande fåglarna som är mitt stora intresse. Men om ni skaffar undulater så lär dom sig var dom hör hemma och i vilken bur dom känner trygghet i. Men det bör nog vara med stor försiktighet som ni provar er fram. Skulle det finnas öppet fönster ut i det fria så lär dom nog ta chansen att rymma. Du kan bara köpa dessa fåglar i en zoologisk affär.

Ha det gott och lycka till!

Mats på Kreativum


Vad är papegojans fiende??

/ Pelle, 12 år från Fittja

Hej Pelle!
Papegojornas fiende bör vara rovfåglar och ugglor som har fåglar som sin stapelföda. Men där finns säkert däggdjur som kan överraska och ta papegojor på sovande kvist.

Mats på Kreativum


Hej! Jag har en morhuvad papegoja som rymde igår (31/3) Han har varit ute hela natten och vi vet inte var han är. Nu har jag en fråga: överlever han en hel natt med -4°?

/ Hanna Bylund, 14 år från Ljungskile

Hej Hanna!
Papegojor är inte min specialitet. Men ofta är dom väldigt tåliga under en kortare period. Men om din papegoja överlevt kan jag inte säga. Vet att där finns andra som blivit av med sina papegojor och dom har flera av dom kommit tillbaka. Hoppas även att din gör det.

Håller tummarna!

Mats på Kreativum


Vad heter Europas 5 vanligaste fåglar?

/ Mattias Sernefalk, 13 år från Åtvidaberg

Hej Mattias!
Det är en mycket svår fråga att svara på eftersom varje område/region i Europa har olika arter som har högst numerär. Här i Sverige är det lövsångare och bofink som är vanligast. Så tyvärr klan jag inte hjälpa dig med svaret på denna fråga.

Mats på Kreativum


Varför kan inte strutsar flyga? De har ju också vingar.
undrar Edvin

/ edvin , 6 år från Stockholm

Hej Edvin!
Kolla på denna länken och den korta artikeln så kanske du kan få svaret.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej! Jag undrar lite om fågelns rörelse. Ska ha ett föredrag om fåglar och behöver veta hur de rör sig :)

/ Dessissi, 13 år från Sverige

Hej Dessissi!
För att göra det lätt för mig så tycker jag att du ska använda dig av Wikipedia. Det beror alldeles hur avancerat du ska göra ditt anförande. Men kolla på denna adress/länken.

http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%A5glar

Lycka till!

Mats på Kreativum


Vilken är världens största fågel?

/ Marko, 11 år från Sverige

Hej Marko!
Det är strutsen.

Mats på Kreativum


Hej! En fågel som dyker upp i olika sammanhang hos mig just nu (inte bokstavligen, men på bild osv) skulle jag gärna vilja veta namnet på - få se om jag kan beskriva ungefär (inget svenskt, tror jag):
skapligt stor- ryms inte riktigt i handen, gul näbb, kraftigt svart streck över ögonen över hjässan, annars turkosblå längst uppe på huvudet. kanske en röd teckning i underkant mot halsen, och resten av halsen vit. Turkosblå hela fågelns fjäderskrud. Undersidan vet jag inte. Ger liksom intryck av att ha ett låångt, ganska stort huvud. Halvlång stjärt, möjligen svartaktig.

/ lena severin, 51 år från östersund

Hej Lena!
Det är alltid svårt att ge ett bra svar men i ditt fall så undrar jag om inte det kan röra sig om en varfågel. Kolla den i en fågelbok så kanske du har lösningen där.

Mats på Kreativum


Hejsan!
finns det någon rolig fakta om tukanfågeln?

/ nea, 14 år från eskilstuna

Hej Nea!
Om du klickar in dig på följande adress så har du en början...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Tukaner

Lycka till!

Mats på Kreativum


HEJ..JAG UNDRAR VAR ALLA MINA FÅGLAR TAGIT VÄGEN???FÖRRA ÅRET HADE VI MASSOR MED OLIKA FÅGLAR SOM KOM..MATAR MED SAMMA FODER OLIKA SORTER...BÖRJADE TIDIGT O DÅ KOM DOM.MEN NU ALLDELES TOMT,BARA EKORRAR O HACKSPETTAR KVAR..BOR I GRAN O TALLSKOG
SÅG EN ROVFÅGEL HÄROM DAGEN..KAN DET VARA DEN SOM SKRÄMMER DOM?? SAKNAR MINA FÅGLAR..HELENA

/ helena hüglow, 65 år från härjedalen

Hej Helena!
Jag har samma fenomen som bor i ett gammalt villaområde i Karlshamn. Jag matar med solrosfrön, jordnötter, frukt mm och har haft mycket fågel hos mig. Förra och denna vintern så "sviker" fåglarna mig. anledningen vet jag inte men en anledning kan vara att häckningen 2011 varit sämre, fåglarna har valt att flytta till andra sidan Östersjön osv. Att en sparvhök skulle vara orsaken tror jag inte för fågflarna väntar bara en stund sedan återvänder dom till matningen eftersom den är så viktig. Här i södra Sverige har vi haft snöfritt i stort sett hela vintern vilket medfört att många arter hittat sin föda på andra platser. Men när vi väl fick snö så kom det koltrast, björktrastar, mesar och lite bergfink. Så jag kan faktiskt inte säga vad det är som orsaker det hela att många fågelbord idag står tomma på fågel. Men ge inte upp utan fortsatt att mata så kanske de återkommer när väl fåglarna börjar röra sig mot sina häckningsområden igen.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Min fru och jag såg två märkliga fåglar vid mälarens strand skog.
Det närmaste jag kan komma är bläsand men vi tycker att det inte stämmer helt.
Det var två stycken som hade ungefär samma täckning och storlek som en bläsand men ljudet var ett hest kraxande och stämmer inte alls med vår fågelbok (med ljudillustration)
Fåglarna var större än koltrast och duvlika i kroppsformen. Vi anade lite blått i vingarna annars röd/orange huvud och bröst och svart vita vingar.
Vad kan det vara för fågel??

MVH
Mats Jungner

/ Mats Jungner, 59 år från Stehamra Ekerö

Hej Mats!
Oj har var det både sjöfågel och landfågel som utgångspunkt.
Men den med blått på vingen är nötskrika. Dom har ett hest skränigt läte och är mycket vackra.

Ha det gott

Mats på Kreativum


vilken är din favorit fågel

/ jeppe, 11 år från eksjö

Hej Jeppe!
Storlommen är den absoluta favoriten men annars är egentligen alla arter mina favoriter för dom har var och en sin charm.

Mats på Kreativum


jag har alltid undrat finns det monster på riktigt

/ Adam, 12 år från Libanon

Hej Adam!
Svaret är nej, men det finna djur som kan upplevas som ett monster eftersom dess utseende inte är vackert.

Mats på Kreativum


Jag ska göra ett skolarbete inom ekologi.. man kan hitta tusen olika information/källor men inte vad tranan har för fiender... Människan dödar inte så ofta tranan heller, vad jag tror/vet... Vem är tranans fiender förutom människan? och hur är det med tranans populationsdynamik (täthet)?
MVH Sara

/ Sara, 18 år från Norrtälje

Hej Sara!
Jag tror att tranan kan ha räven som en fiende om den lyckas överraska en trana. Då menar jag en trana som ligger och ruvar och än mer när det gäller ungfåglar som rör sig i vegetationen utan att kunna flyga. I övrigt så tror jag inte den har en direkt fiende. Människan är ju en "fiende" eftersom den påverkar miljöerna i snabb takt annars har inte människan någon vinning att jaga dessa.

Ha det gott

Mats på Kreativum


hej hej!
har ugglor några fiender?

mvh varre

/ varinia , 15 år

Hej Varinia!
Jo visst har ugglorna fiender. Ugglorna och vråkarna, hökarna, örnarna är ju rovfåglar och är högst upp i den s.k. näringskedjan. Dom tar alltså byten i form av fåglar, möss, kaniner osv. Men det förekommer att ugglor tar andra ugglor och det förekommer säkert att duvhöken t.ex. tar ugglor. Det handlar hela tiden om att överleva. Att överleva kan vara tt ha ett revir där du har tillräcklig tillgång på föda. Då gäller det att skydda detta. Jag har själv varit med och hittat dödade ugglor i en uggleholk och det talar för att en annan uggla varit "boven", men det kan också vara så att en mård kan överraska en uggla i sitt bo och döda den.
Naturen är tuff många gånger!

Ha det gott

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2018 Unga Fakta AB