Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


hej
jag har tre frågor

1.Hur förökar sig knölsvanen?
2.Tar knölsvenen hand om sina ungar?
3.Hur andas knölsvanen?

/ shahad, 18 år från Irak

Hej Shahad!
Knölsvanarna parar sig som alla andra fåglar genom kloaköppningen. Hanen är uppe på honan och deras kloaköppningar möts och befruktningen sker. Därefter lägger honan äggen i ett stort bo på ett skär, en ö, i vassen eller på en plats hon känner är den rätta. Därefter ruvas äggen och när ungarna kläcks så håller familjen ihop långt fram på vintern och t o m på våren. Men då det är dags att para sig på nytt för de gamla fåglarna så stöter de bort förra årets ungar. Dessa samlas i rätt stora flockar som under några år "bara" driver omkring, äter och blir alltmer vuxna. Först efter 4-5 år är de könsmogna. Knölsvanarna andas med lungor och då genom näsborrarna. Men då de flyger kan man se att de har näbben något öppen och då andas de säkert även den vägen.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Hej
Det är så här att jag bor i Iran just nu och jag har haft en Mynah fågel(Beo fågel) i 2,5 år. Han brukade alltid sitta på balkongen utan bur och utan att flyga iväg, men så tyvärr flög han iväg igår. han var jätte duktig och smart, han pratade också. vad kan jag göra så han kanske flyger tillbaka? hur kommer han klara sig i kylan? Jag är jätte ledsen. snälla hjälp mig
Mvh

Asma

/ Asma, 20 år från Iran

Hej Asma!
Så ledsamt att din fågel flög iväg. Jag tror att den fuinns någonstans i närheten och om du lägger ut lite mat till den så klanske den återvänder. Nu vet jag inte hur klimatet är i Iran men jag tror att fåglarna där har ett mildare klimat än här i Sverige. Är det en fågel som haft tillgång till föda och varit lite av en burfågel så kan det bli tuffare för den att överleva. Men jag tror och hoppas att den kommer tillbaka.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej igen

Varför kvittrar fåglar jättemycket?

/ Linnea, 12 år från Göteborg

Hej Linnea!
Att fåglar kvittrar är väl härligt! Kvittret är sången som de använder för att tala om var de finns, vilket revir de har, locka till sig en hona för att para sig med och föda fram ungar. Så kvittret eller sången är väldigt viktig för fåglarna. Men sedan har fåglar också en form av kontaktläten som är en kommunikation mellan artfränder. Som nu på vintern kan man höra rödhaken "kvittra" eller sjunga lite lågmält. Det är också en form av markering att "här finns jag och det är mitt revir". Fåglar som sjunger på vintern är väldigt olika i sin sång. Ofta gör dom det när det är mildare för i sträng kyla så är de tysta och bara fokuserar på att samla in föda.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


hur skyddar sig pelikaner mot faror?

/ Linnea, 12 år från göteborg

Hej Linnea!
Pelikanen är en stor fågel som har få "fiender". Det gör att den klarar sig utmärkt att överleva. Såg helt nyligen en filmsnutt där en pelikan tog en duva då den gick på en gräsplan. Den är ganska tuff och det gör att den inte är speciellt attraktiv som ett byte.

Mats på Kreativum


Hur försvarar sig den akut hotade kakapon mot människor? Den kan ju inte flyga!

/ Isak, 11 år från Falkenberg

Hej Isak!
Som du kan läsa nere i länken nedan så läser man att den lever på öar ute i havet där det finns få predatorer. Det är en strategi i sig att överleva. Nu finns det ju inte speciellt många exemplar kvar i världen vilket gör dem hotade i sig. Tycker du ska läsa i länken nedan så får du mer information om denna speciella fågel.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kakapo

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hur försvarar sig kiwifåglar mot fiender?

/ Elin, 13 år

Hej Elin!
Jag ska vara ärlig och säga att jag vet inte tyvärr.
Men någon form av strategi har den säkert utvecklat för att klara sig.

Mats på Kreativum


Jag gav dig visst frågor om orrar. Sju stycken faktiskt.

/ Isak från Falkenberg

Hej!
Enträgen vinner! Jag gjorde en uppdatering och då ploppade det fram dina frågor om orren.
1. Skogshönsen är stannfåglar vilket innebär att de anpassat sitt liv till det klimat som råder i Sverige. Det innebär att födotillgången måste vara säkrad även en snörik vinter.
2. De lever av bär och andra växter. När detta tryter så är det knoppar som är födan. Tjädern tex. äter tallbarr.
3. Har ingen aning om hur mycket orren äter om dagen. Det beror på hur kallt det är för den måste öka om tempen sjunker. Födan hjälper till att skapa energi som i sin tur gör att de håller kroppstemen tillräckligt hög.
4. Storleken skiljer lite mellan tuppen och hönan. Tuppen är mellan 49-59 cm och hönan något mindre 40-45 cm lång.
5. De finns i hela landet utom i de allra sydligaste landskapen Blekinge och Skåne. Nu finns det dock några få exemplar som trotsar detta och finns där. den finns inte uppe på kalfjället heller. Tyvärr har orren en trend att minska och den troliga orsaken är ett effektivt skogsbruk som förändrar skogarna i alltför snabb takt.
6. Orren är liksom de övriga hönsfåglarna inga skickliga flygare. Än mindre klarar de långa sträckor utan det är kortare sträckor som de nog kan hålla en rätt hög hastighet på.
7. Som jag skrivit tidigare så är det skogshönsen som de tillhör. Arterna är tjäder, orre och järpe. Sedan finns det andra skogshönsarter runt om i världen. Den andra hönsfåglarna är fälthönsen som fasan, rapphöna m.fl.

Så hoppas du är nöjd med detta . andra länkar får du själv leta efter på nätet.

Mats på Kreativum


Hej Mats! Jag undrar ungefär hur många exemplar av flygande fåglar det finns i världen.
Hälsningar Micke

/ Micke, 14 år från Varberg

Hej Micke!
Omöjlig fråga att svara på om jag ska tolka din frågeställning.
Men det finns omkring 10 000 arter i världen och några av dem flyger inte tex. pingvinerna, strutsen osv.
Om man då ska försöka sig på att förstå hur många exemplar som flyger så är det en omöjlighet att bedömma.

Mats på Kreativum


Varför fick jag inte svar på mina frågor om orrar?

/ Isak, 11 år från Falkenberg

Hej!
Jag har inte fått några frågor om orrar!

Mats på Kreativum


Hej, Mats! Jag undrar några saker om råkor:
1 Vad äter de?
2 Flyttar de till varmare ställen under vintern?
3 Hur snabbt kan de flyga?
4 Vad skulle hända om en råka parade sig med en annan kråkfågel?
5 I vilka länder finns de?
6 Hur stora är de?

Och några saker om orrar:
1 Hur klarar de vintern?
2 Vad äter de?
3 Hur mycket kan en orre äta på en dag?
4 Hur stora är de?
5 Var i Sverige finns de?
6 Hur snabbt kan de flyga?
7 Vilken är deras närmaste släkting rent taxonomiskt?

Kan du några bra länkar där jag kan läsa ännu mer om orrar och råkor? Helst inte någon wiki eftersom de ibland är opålitliga.

/ Isak, 11 år från Falkenberg

Hej igen Isak!
Råkan är en häftig kråkfågel i mitt tycke.
1. De är liksom kråkan, kajan och skatan allätare.
2. Vissa flyttar en bit ner i Europa under hösten. Där jag bor i Blekinge ser vi flockar med råkor och kajor som flyttar mot SV. Men i Skåne stannar väldigt många kvar.
3. De är rätt snabba men jag kan inte säga exakt vilken hastighet det rör sig om.
4. Det har nog hänt att kråka ocxh råka någon gång parat sig men det är inte vanligt. Oftast är det så om det skulle inträffa att ungarna inte blir fertila och kan fortsätta att skaffa fler ungar.
5. Råkan finns i stora delar av Europa bort i Ryssland och på de Brittiska öarna. I Sverige finns den upp till Mälardalen och på finska västkusten.
5. Den är ungefär stor som en gråkråka (kråka) ca 40-50 cm lång och har entt vingspann på 80-lite drygt 90 cm.

Hoppas du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


Jag har läst i en tidningsartikel på nätet att brittiska forskare bevisat att skator inte stjäl blanka föremål. Skator stjäl väl inte saker? Om de inte stjäl vill jag också passa på att fråga hur den faktoiden (fakta som inte stämmer) uppkom?

/ Isak, 11 år från Falkenberg

Hej Isak!
Nä helt rätt skator stjäl inte silverskedar som det pratas om ibland. Hur detta uppkommit vet jag inte, men kanske någon har hittat ett blankt föremål i ett skatbo. Det är mycket lätt att en skröna uppstår och följer med från mun till mun och många gånger blir den värre.

Mats på Kreativum


Hej, Mats
Jag har två frågor:
1 Vilken fågel finns det flest av?
2 KAN en pelikan äta något annat än fisk?

/ Anonym från Sverige

Hej!
Den vanligaste fågeln i Sverige är antingen lövsångare eller bofink. I världen så är alkekung en mycket talrik art. Pelikanen är nog allra mest fisk men kan säkert svälja lite annat den träffar på i sin livsmiljö.

Mats på Kreativum


Hej Mats! Är det verkligen sant att strutsar sticker in sitt huvud i sanden när de blir rädda?

/ Isabella, 10 år från Korpikylä

Hej Isabella!
Det är en skröna vill jag påstå. Men för att du själv ska kunna läsa lite om det så har jag nedanför ett par länkar till artiklar som handlar om just det du frågar om.

http://illvet.se/djur/stoppar-en-struts-verkligen-huvudet-i-sanden

https://sanningellermyt.wordpress.com/2010/08/09/strutsen-kor-huvudet-i-sanden-vid-fara/

Hoppas du är nöjd med detta.
Jag blev väldigt nyfiken på var Korpikylä ligger så jag fick ta fram Google Map för att att få svar. Längs med Torneälven såg jag. Hoppas ni har det bra långt där uppe i norr. Jag bor nere i Karlshamn i Blekinge.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


hej jag var ute tiotiden morgonen och såg starar är den vanlig so sent höst har 2 bilder

/ jean virtanen, 61 år från tyresö stockholm

Hej Jean!
Det är inte alls omöjligt att enstaka starar/starflockar dröjer sig kvar t o m över hela vintern. Men den stora massan drar iväg ner mot Brittiska öarna (ringmärkning genom åren visar på dess vinterkvarter). Det söker så ofta till snöfria stränder och områden men även till fågelbord.

Bästa hälsningar

Mats på Kreativum


vad äter en knölsvan?

/ nora, 13 år från skänninge

Hej Nora!
Knölsvanen äter sjögräs som den betar på botten av sjön eller i havskanten. Den har ju en rätt lång hals men den kan då förlänga den genom att tippa hela kroppen framåt och därmed kunna beta av sjögräset. Den äter inte fisk eller så. På vintern drygar den ut födan med bröd och säd som vi människor ofta brukar ge dem vid hamnar m.fl.. ställen i städerna. De knölsvanar som stannar och inte söker sig till människans närhet flyttar mitt i vintern och vattnet fryser till is. Då blir det ner till närmaste områden med öppet och tillräckligt grunt vatten.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Hej! Jag har en fråga angående att skaffa fågel. Jag hade tänkt skaffa en undulat men i rummet där jag tänkte ha den i finns det inte tillgång till solljus utan bara dagsljus. Måste de ha solljus eller kan jag köpa någon slags Lampa som är gjord för fåglar och isåfall vart?
/Ella

/ Ella, 13 år från Sverige,Stockholm

Go morgon Ella!
Vad kul att du är intresserad av en undulat. Jag ska vara helt ärlig och det är att burfåglar är inte min grej. Jag tycker att du ska prata med en affär där man kan köpa burfåglar. Det är så att jag är mest intresserad av fria vilda fåglar och det är där jag kan svara på frågor. Men rent generellt så är alla fåglar beroende av sol och ljus. Så du bör vara noga med att prata med folk som kan burfåglarnas krav på miljö annars är jag rädd att du får en ledsen undulat som inte blir som du förväntar dig.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej!
Vi i klass 2 i Vikmanshyttan undrar hur våra flyttfåglar vet när de ska flyga tillbaka till Sverige?
Hur vet de att det är vår i Sverige?
MVh klass 2 genom vår lärare Anna

/ Klass 2, 8 år från Vikmanshyttans skola

Hej klass 2 i Vikmanshyttan och Anna!
Vilka kluriga frågor ni kom med. Ja hur vet fåglarna att det är dags att flytta norrut igen för att våren har kommit till Sverige. De fåglar som stannar kvar i norra Europa känner av att det blir mildare och att vädret ändrar sig. De som övervintrar nere i Medelhavsområdet kan också känna att det är förändringar. Men de som flyger ner till Afrika eller ända bort till Indien måste ha det svårare att avgöra hur vädret och årstiden har ändrats. De fåglar som är längre från ekvatorn märker att ljuset förändras och att det blir längre ljusa dagar och därmed startar driften att dra norr över. Nere söder om ekvatorn så blir det ju tvärtom det blir "vinter" där fast det fortfarande är varmt. Mängden föda är också en drivkraft som utlöser flyttningen. Jag är lite osäker men troligen finns det en inre klocka som också talar om att nu är det dags att flytta.
Troligen finns det ännu bättre svar som jag inte har kläm på men kanske ni kan fortsätta att söka svaret genom Naturhistoriska museet eller Sveriges Ornitologiska Förening. Vilket fall som ska jag söka vidare för att få ett bättre svar och att jag fyller på min kunskap där den brister. Man blir aldrig fullärd.

Ha det gott och hoppas att ni är nöjda med detta inte helt fullödiga svar.

Mats på Kreativum


vart i från kommer egentligen knölsvanen?

/ nora, 13 år från sjötorp

Hej Nora!
Oj det var en knepig fråga! Om jag förstår dig rätt så är det knölsvanens ursprung som du undrar över. Alla arter "bildas" genom massor av år och evolutionen gör att saker förändras och utvecklas. Det finns t o m saker som tillbakavecklas. Knölsvanen har en lång historia så om du klickar dig in på länken nedanför så kan du själv läsa om dess ursprung.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Knölsvan

Ha det gott!

Mats på Kreativum


hejj jag undrar vilken fiende Koltrasten har - skulle gärna uppskatta lite fakta också ha en bra dag :)

/ Freja, 11 år från spillersboda

Hej Freja!
Just nu har väl koltrasten ingen direkt "fiende" eftersom den helt nyligen blev vald till Sveriges Nationalfågel! Men visst har koltrasten "fiender" i form av andra rovfåglar/rovdjur sk. predatorer. Det är katter, sparvhök, duvhök främst som är de som tar koltrastar. Men även vissa kråkfåglar kan framförallt ta ungar ur koltrastens bo. De har inte speciellt stor chans att ta en fullvuxen koltrast för de är väldigt snabba. Sedan är det likadant för de flesta fåglarna att glasrutor, altanfönster och biltrafiken som tyvärr skördar en del koltrastliv.

Hoppas du är nöjd med detta svaret och ha själv en bra och go dag!
Var rädd om dig och till våren så sjunger koltrasten igen sin mycket vackra sång från en trädtopp.

Mats på Kreativum


Vi har en knölsvan familj i sjön utanför vårt hem. Två vuxna och 5 ungar. Tills för ett par veckor sedan höll hela familjen ihop men nu ser det ut som att man övergivit och förskjutit ena ungen. Den får inte vara med längre och kommer den för nära sin ursprungsfamilj så kommer genast en av de vuxna och trycker till den i stjärten och fördriver den minst 100 m från de övriga svanarna. Den unga svanen skriker samtidigt som den föses bort.
Är detta ett normalt beteende eller är ungen behäftad med någon skada eller sjukdom som gör att den inte platsar med dom övriga längre. Ingen av ungarna verkar flygfärdiga ännu.
mvh
tim b

/ tim bäcklund, 68 år från Arvån Lycksele

Hej!
Verkligen roligt att de fått så pass många ungar. Att sedan klara av att få samtliga att överleva är också ett konststycke. Det är nämligen rätt stor dödlighet ibland svanungar. Men att föräldrarna ska driva bort en av sina egna låter mycket märkligt! De borde dessutom hålla på med flygövningar nu för hösten har ju kommit en bra bit på väg. Det kan vara enkelt att säga att naturen måste ha sin gång och den är många gånger mycket grym. Vi får hålla tummarna att den blir accepterad av sina föräldrar annars lär det inte gå speciellt bra för den. Men jag har ingen direkt förklaring på dess beteende. Knölsvanen är en tuff fågel som i vuxen könsmogen ålder hävdar sitt revir stenhårt och det kan bli en fajt på liv och död om någon annan svan kommer dit. Medans de är mycket vänligt inställda till varandra under de år från födelsen tills de är könsmogna. Då ligger de i stora flockar och samsas om mat och område.

Hoppas detta gav något!

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB