Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hej!!!!
Vet du vad en STORSKAV är för något?????
och isåfall kan du berätta lite om den???!?!?!?

/ Linna, 12 år från Sverige

Hej igen Linna!
Nej jag vet inte vad en storskav är för något men väl en storskarv. Det är en sjöfågel som även kallas för "ålakråka". Den är inte omtyckt av fiskare och väldigt många människor för att den tar väldigt mycket fisk. Nu är det så att det är sk. vitfisk eller den sortens fisk som vi människor inte äter. Den tar en och annan ål vilket också vi människor inte tycker om. Den lever och häckar i en sk. koloni och där blir det väldigt mycket spillning som luktar illa. Den är dessutom så pass skarp att den dödar vegetationen och tom. träden. Men samtidigt blir det en kolossal näringstillskott som gör att örter växer så det knakar senare. Den är stor som en gås, svart till färgen med en gulaktig näbb. När den har varit under vattenytan och jagat så sätter den sig gärna på en sten, ett skär eller liknande med vingarna utbredda. Detta gör den för att torka sin fjäderdräkt.
Ja där fick du lite mer om storskarven och jag föreslår att du söker på Internet efter mer information eller tittar i en bra fågelbok.

Lycka till!

Mats på Kreativum,


Hej!!!!
vad ska man göra om man hittar en fågelunge som har ont/brutet ben/vinge
ska man bara lämna den eller för om man rör den vill väl inte föräldrarna ha med den att göra eller????

/ Linna, 12 år från Sverige

Hej Linna!
Det allra bästa är att låta naturen ha sin gång. Det är ledsamt men så fungerar det. Att försöka ta hand om den lilla fågeln, ta den till veterinär är det ingen idé att göra. Om man rör den och sätter den i en skyddande buske eller liknande så kommer den att fortsätta att tigga mat från sina föräldrar. Dom bryr sig inte om en ev. lukt.

Ha det gott och tack för din omtanke över de små fåglarna.

Mats på Kreativum


HejjHejj! Idag när jag var ute i trädgården så såg jag en liten fågel som låg på marken. Den var inte död, utan den levde. Jag kollade närmare på den och såg att den hade ont i benet. Den var så gullig o jag vill inte att den ska dö. Kan man göra något?

/ Beatrice, 12 år från Hestra

God morgon Beatrice!
Det händer alltid saker i naturen som vi aldrig ser eller märker av. Nu hittade du en liten fågelunge som tydligen gjort sig illa i benet. Tyvärr är det inget du kan göra utan låt den vara så kanske föräldrarna kan ge den mat. Möjligen ska man flytta in ungen i en buske så den får lite skydd mot kråkor och andra sk. predatorer (rovfåglar/rovdjur). Det finns alltid katter som stryker omkring och då lär den inte klara sig om den nu inte kan flyga vill säga.
Troligen har det hänt lite sedan du skickade in din fråga eftersom det varit helg. Men gör det som jag skriver ovan så får vi hoppas att den klarar sig annars får natruen ha sin gång även om man tycker det är synd om den.

Ha det gott i sommar!

Mats på Kreativum


Hejsan !
Jag såg en mörk fågel. Den hade brunrött bröst. Något mindre än en koltrast.
Den satt på balkongräcket. Hur ser koltrastens ungar ut vid denna årstid ?

MVH. Berit

/ Berit Johansson, 73 år från Lilla Edet

Hej Berit!
Oj det var inte mycket till kännetecken. Ungarna hos koltrasten är bruna till färgen och är spräckliga. Att det kan "gå åt" mörkrött är en sak som vi människor uppfattar så olika. Men du skriver att den är mindre än en koltrast och då funderar jag på någon annan art. Men vad? Ingen aning måste jag säga tyvärr.

Mats på Kreativum


Det är en fasan som verkar ha flyttat in under våran studsmatta, jag vågar inte studsa där längre för att den jagar mig och ''skriker'' åt mig. Är det normalt?

/ Rebecka, 12 år från Sundsvall

Hej Rebecka!
JAg har den erfarenheten att fasanen är rätt skygg och springer eller flyger undan när en människa kommer. Den kanske har eller har haft ett bo under studsmattan...
Den försvinner nog ska du se.

Studsa vidare du

Mats på KReativum


Hej. Jag heter Fanny och är fjorton år. Jag bara undrar en sak. Varje dag klockan åtta på morgonen, tre på dan och nio på kvällen sätter en fågel sig utanför mitt fönster och stannar i ungefär i en halv timme. En gång kom den elva på natten tillsammans med en liten fågel, och då satt den där i två timmar och pickade på glaset med näbben och kraxade, så att jag knappt kunde sova. Anledningen till att den flög iväg var att någon över oss öppnade ett fönster. En dag hade vi öppet ballkong fönster, för att släppa in luft. Jag satt i mitt rum, med stängd dörr, men öppnade ca. en kvart senare för att springa in i vardagsrummet eftersom mamma skrek. Där var fågeln! Jag vet att det är samma, för vi har gjort ett rosa märke på hennes ben för att se om det är samma. När jag kom in flaxade den runt, men när den såg mig blev den lugn och satte sig på min axel och började gosa. Jag vet inte vad jag ska göra. fågeln är vit och svart. Vad kan det vara för en fågel, och i sånna fall, är det normalt att den gör så. Svara fort, jag vill kunna sitta på balkongen och kunna sova!!!!

/ Fanny, 14 år

Hej Fanny!
Antingen har du en kamrat i fågelvärlden eller så är detta en dröm. Har aldrig hört talas om något liknande. Att en fågel kan knacka i fönsterglaset är rätt vanligt, men att den gör det på så jämna klockslag...Jag har ingen rimlig förklaring tyvärr.

Ha det gott ändå

Mats på Kreativum


Hej! jag såg ett fågelbo som var 1,5 m stor omkrets. Ett konstigt ljud lät från trädet. Jag och min pappa gick dit och kolla en närmare titt men vi tror Att det antingen en Duvhök eller en Ormvråk. Den var ganska ljus på undersidan och mörk på översidan. Men vi vet inte vad det är och jag tror kanske att du vet det?

/ Ida Hung, 10 år från västerås

Hej Ida!
Det är säkert ett bo med rovfågel som ni stött på. Eftersom du beskriver att fågeln är ljus under så tyder det på duvhök, men det finns ljusa ormvråkar också. Det typiska med ormvråken är ett ljus tvärband över bröstet.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Hej det är så att jag är i norge och jobbar. Och utanför ingångarna till jobbet bor det olika fiskmåsar familjer. Igår när jag var påväg till ena ingången flög det upp en fiskmås som började att flyga ner mot mig och skrämma mig. Så jag tror den har ett bo i närheten. Men min fråga är hur länge dom håller på att försöka skrämma iväg oss människor? Alltså när i vilken månad kan ungarna flyga för då borde dom flyga iväg från taket och mammam eller pappan kanske blir snällare mot människorna.

/ Emilia

/ Emilia, 19 år från Sverige

Hej Emilia!
Det är så att fiskmåsarna "flyttat" in från skärgården till taken på våra boningshus. Det är så att medan fiskmåsarna ruvar är det tämligen lugnt men när väl ungarna är kläckta då blir föräldrarna något aggressiva. Dom försvarar och skyddar sin unge/ungar. Ungarna är sk. borymmare vilket innebär att dom lämnar boet nästan omgående. Sedan finns dom på taken tills det att dom är tillräckligt stora för hoppet/flygfärden ner till marken. Sedan går dom allteftersom (främst under natten eller den delen av dygnet när vi människor sover ner mot vattnet/havet/sjön. Det är alltså under denna perioden som föräldrarna är närgångna. Det innebär att det är övergående rätt fort. så håll ut och bry dig inte om deras utfall. Tycker du det är obehagligt så vänd dig mod dom med överraskning och skrik till så blir dom någ lite konfunderade och förhoppningsvis inte så närgångna. Använd inga föremål eller så för då blir det synd om ungen som kan bli övergivna och svälta.

Hoppas på förståelse att naturen har en gång som ibland inkräktar på människans "revir".

Mats på Kreativum


hejsan igår eftermiddag hittade min son och hans gudfar två trast ungar på marken. De hade inte färdig utvecklade vingar ännu utan det blåa synds ännu. De hade lagt fåglarna i ett bo av handdukar inne i kaninhuset och matat dom rikligt med levande maskar (de var rädd för alla katter vi har på gården) morgonen dagen efter kom jag hem och upptäckte vad de gjort. Ska vi fortsätta mata dem eller kan vi släppa ut dem igen? tar föräldrarna tillbaka dem efter en natt? Om vi matar dem hur lär de sig att äta själva?

/ liam, 6 år från sundsvall

Hej Liam!
Det är snällt av er att ta hand om fågelungarna. Men det är så att det bästa är att sätta dom i en buske i närheten där ni hittade dom för de tigger med hjälp av ett läte. Sedan finns alltid föräldrarna i närheten och fortsätter mata dom. Men om ni skulle försöka göra detta så innebär det att uppgiften är mycket svår. Så sätt ut dom där ni hittade dom och så får naturen ha sin gång.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej Mats !

Vår katt kom precis hem med en levande fågelunge - tror det är en talgoxe eller gråsparv
Ungen lever och gapar efter mat. Vad är bäst att göra ?

Mvh, Kristina

/ Kristina Karlsson, 47 år från Tullinge

Hej Kristina!
Ja vet ju inte hur det gått med detta drama. Men skulle det vara alldeles nu så sätt tillbaka ungen i naturen där det finns andra talgoxar så kanske den kan ty sig till dom. Annars får nog tyvärr naturen ha sin gång och den lär inte klara sig. Katter får ju egentligen inte vara lösa i naturen om man läser lagar och paragrafer, men det vet vi att dom ändå är. Katten är dessutom, hur gullig och snäll den än är, en rovdjur som mycket lätt får sin jaktinstinkt väckt.

Hoppas det går bra ändå.

Mats på Kreativum


JAG VILL VETA . KAN ÖRNAR BLI HAND TAMA .ELLER KRÅKOR,OCH KAN PAPGOJOR BÄRA STEN.

/ marwa abd, 9 år

Hej Marwa!
För det första så är örnar fridlysta vilket innebär att man inte får ta hand om en örn. Men en unge kan säkert bli "tam/van" vid en människa och då ty sig till denna. Men som sagt det är inte tillåtet.
När det gäller kråkor så är det samma sak där. Men ifall en papegoja kan bära sten vet jag inte eftersom jag inte sett eller hört talas om det. Men en liten sten kan kanske den ta i sin klo och flyga iväg med.

Ha det gott i sommar!

Mats på Kreativum


är stiglitsen vanlig i sverge?

/ arvid, 10 år från uppsala

Hej Arvid!
Den är tämligen allmän i vissa delar av Sverige. Den gillar det öppna kulturlandskapet där den häckar. Tyvärr håller det på att ske stora förändringar i vårt landskap och det kan missgynna steglitsen.

Ha det gott i sommar!

Mats på Kreativum


hur gör fåglar när dom har sex?

/ amanda, 16 år från höganäs

Hej Amanda!
Dom har det mysigt och gör det som dom ska dvs. parar sig med varandra för att fortplanta sig och föra sina gener vidare. När hanen parar sig med honan så sätter han sig på ryggen och i vissa fall !"biter" sig fast i nacken på honan. Stjärtpennorna förs åt sidan och deras resp. kloaker möts och en mycket snabb befruktning sker. Ofta är det så att hos framförallt större fåglar så kan man se ömhetsbetygelser mellan hanen och honan. Dom plockar varandra och putsar varandra allt för att stärka banden sinsemellan.
Så är det...

Ha det gott i sommar!

Mats på Kreativum


Hej jag har hittat ett ca 1 cm stort vitt ägg på en stubbe vad kan det vara för fågel? Eller är det något annat djur? och tilsist varför låg den där den var trasig så kan ett rovdjur tagit det och ätit upp inehollet eller har den bara ramlat ur boet

/ Anna, 11 år från borås

Hej Anna!
Vilken fågel är mycket svårt att säga. Men det är en liten fågel i storleken av en bofink, rödhake som ägget tillhört. Att det låg på en stubbe tyder på att det är rövat från ett bo och innehållet uppätet av en kråkfågel.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Jag såg en fågel i vårt naturreservat T-udden i Gävle. Jag har försökt att ta reda på vad det var för fågel men inte lyckats. Storleksmässigt som en gråsparv. Den var helsvart med rostbrunt bröst och mage,och en vit fläck ovanför näbben mellan ögonen.
Vad kan det vara för fågel?

/ Susanne Gibbs, 53 år från Gävle

Hej Susanne!
Jag tror att du sett en hane av rödstjärt. Det är den art som din beskrivning mest passar in på.

Ha det gott i sommar!

Mats på Kreativum


Min fågel ''undulaten'' är livräd för mig om jag bara går förbi han så blir han livräd varför blir han de?

/ kristian, 10 år från sverige

Hej Kristian!
Det kanske är så att den blivit skrämd vid något tillfälle. Men jag tycker att du ska prata med affären där den är köpt så kanske dom har ett bra svar.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej Mats jag undrar vad händer om man rör vi en fägel som är alvarligt sjuk om den sjukdomen är farlig?

/cajsa

/ Cajsa, 11 år från Skåne

Hej Cajsa!
Mitt råd är att låta bli och röra den. Skulle det ändå vara så att man måste så använd handskar, tvätta dig noga med tvål och vatten efteråt så ska det inte vara någon fara. Det svåra är väl att veta om fågel är sjuk eller inte och då är det bättre att låta naturen ha sin gång.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej!
Vi hittade imorse en fågelunge utanför vårt hus, troligen en talgoxe, (den har fallit ut ur sitt bo som finns i taknocken i vårt hus) den är pytteliten och sitter bara och skakar invid husväggen. Efter ett tag hittade vi ca. 4 fågelungar till, men de var alla döda. Så vi tror att mamman antingen dött eller gett sig av.
Vad kan man mata den med? frön? kall kokad gröt?

/ Francine, 16 år från Finland

Hej Francine! Det var ju tråkigt att så många ungar dött. Men tyvärr är detta rätt vanligt i djurvärlden. Att ta sig an en fågelunge och försöka mata den tills den blir flygfärdig och själv kan hitta mat och överleva är en mycket tuff uppgift. Ofta är det så att föräldrarna finns i närheten och har "ungarna under kontroll" dvs. dom hittar dom spridda i terrängen och hör deras tiggläte. Men är nu föräldrarna döda så innebär det att ungens chans att överleva är mycket liten. Men en talgoxe äter larver, insekter och motsvarande. Den får också rätt mängd med vätska så att ungen kan hålla en balans där. Nu vet jag inte hur det gått för er och för ungen men frö och kall gröt är utelsutet, möjligen skalat och i mycket små bitar solrosfrön som är feta i sig.

Hoppas det går bra trots allt.

Mats på Kreativum


Hej! Det ramlade ned en taljoxeunge från sitt bo under taket för ca 30 min sedan. Föräldrarna finns kvar iaf en av dem som fortfarande matar ungarna i boet, ahr inte sett om den matar den på marken än. Problemet är att det går inte att komma åt boet och det finns katter i området men det finns en buske precis brevid. Ska jag lyfta in den i busken lr bara låta den va? Den verkar må bra just nu den andas men piper inte efter sina föräldrar.

Tack på förhand!

/ Marcus, 20 år från östersund

Hej Marcus!
Vet inte riktigt när detta hände och om det är försent med ett litet råd. Men om man i detta läget kan sätta tillbaks fågeln under takpannan så vore det bäst annars är det en buske i närheten. Det är så att här nere i södra Sverige har talgoxarna redan ungarna ute på vingarna, men uppe hos er är det nog lite kvar antar jag. Men ungen lär tigga och då hör föräldrarna den och matar säkert den. Men sedan är det då jägarna dvs. katterna och skator och kråkor som tyvärr kan få tag på den. Så försök att lyfta upp den till en tät buske i närheten. Men den kan ju också vara på gång för att lämna boet.

Lycka till så håller vi tummarna.

Mats på Kreativum


Vilken svensk fågel lever längst?

/ chritian rodolpho gustafsson, 45 år från göteborg

Hej Rodolpho!
Enligt uppgifter från Naturhistoriska museet i Stockholm och Ringmärkningscentralen så är det en sillgrissla som belv lite drygt 42 år. Den blev ringmärkt i Sverige och då kan man kalla den för "svensk fågel". Annars är ju livet gränslöst för fåglar eftersom dom flyger och de allra flesta är flyttfåglar. Du har en kul länk här som berättar mycket mer om detta du frågar om. Visserligen en lång adress men kopiera och klistra in i adressfältet.
http://www.nrm.se/sv/meny/forskningochsamlingar/enheter/vertebratzoologi/ringmarkningscentralen/omringmarkning/hurgammalblirenfagel.1339.html

Lycka till!

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2018 Unga Fakta AB