Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


vi har nyss börjat med fågel matnig hos oss, nu har jag två frågor om det. nr1 var det för tidigt att börja? Och nr2 förra året flög en fågel in i fönstret har du någottips hur jag ska göra? Obs jag vill ju inte skrämma bort dem från matningen.

/ anna, 12 år från borås

Hej Anna!
Egentligen är det kanske en månad för tidigt men det är dock OK. Det som ev. kan hända är att fåglar som egentligen borde flytta vidare stannar och äter vid din matning. Det där med att fåglar flyger in i fönstret är ett litet problem som lätt kan minskas med en svart silhuett av en rovfågel. Det går att köpa sådana eller så gör man sig en egen. Rita av en silhuett av en sparvhök och klipp ut den i svart kartong eller allra bäst ett svart klisterark.
Hoppas det blir bra och lycka till!

Mats på Kreativum


Vi fann idag den 18 september en död sparhök som hade blivit biten i nacken baktill där huvudet tar vid. Vila är sparvhökens fiender ? Tacksam för svar. Mvh PG

/ Peter Gerdman, 66 år från Stockholms skärgård, Norröra

Hej Peter!
Sparvhöken har egentligen inga direkta fiender eftersom den som alla andra rovfåglar ligger högst upp i näringskedjan. Men den kan ju ha legat död och blivit äten av något annat djur, en katt, en skata eller kråka. Det är svårt att säga.

Hoppas du är nöjd med dessa svar

Mats på Kreativum


hej! jag undrar om skäggdoppingen har några fiender, i så fall vilka?

/ gustav, 13 år från stockholm

Hej Gustav!
Skäggdoppingen har liksom de allra flesta fågelarter en "fiende" i rovfåglar och rovdjur. Det kan vara brun kärrhök som lever och häckar i samma miljö (biotop) som skäggdoppingen. Men även en havsörn kan vålla bekymmer. När det gäller nyfödda ungar så kan även en gädda vara en stor fara då den angriper dessa underifrån.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats!

För någon vecka sedan så flög en ljusbrun fågel, lite mindre än en koltrast, som flög in i vårt altanfönser, två gånger. Den var yr och vinglig så min bror tog upp den och lade den i en hink. Men jag älskar ju djur och eftersom att han hade locket stängt med ett par hål i locket blev jag ju sur och sa att han skulle släppa den fri. När han gjorde det flög den ca 5m sen krachade den. Jag sprang fram och lyfte upp den, då visade det sig att 3 vingpennor var knäckta på mitten. Jag gav den några maskar och fågelfrön och slätade ut vingpennorna på henne. Sen stannade hon på min hand i ca en timme sen tog hon sats och flög, lite vingligt men det gick.

Var detta rätt gjort, så hon inte blir för van med mänskor.

// Izabella från någonstans i Skåne.

/ Izabella, 12 år från Skåne

Hej Izabella!
Att fåglar flyger mot fönster är mycket vanligt. De blir då drabbade av "hjärnskakning" eller något liknande. Oftast räcker det med att man sätter fågeln på en skyddad plats i en buske så att den kan hämta sig efter kollisionen. Att sätta ner den i en hink med ett lock på är inte speciellt bra för den vill ju vara fri. Att några fjädrar blev skadad är ju olyckligt men det växer ut nya. Men då en fågel skadar så pass viktiga fjädrar som vingpennor så påverkar det deras flygförmåga. Att mata en okänd fågelart är också vanskligt för en del är fröätare andra insektsätare och en tredje äter tex. mask. Då kan man ge fel form av föda som kanske kan ge ett negativt resultat. Men visst är det snällt att du förbarmar dig över den skadade fågeln.

Hoppas att du är nöjd med detta svaret.

Mats på Kreativum


Hej!
Hittade ett nykläckt fågelägg idag (110829). Ägget är vitt och ca 3 cm. Vad finns det för fåglar som kläcker ägg den här tiden på året? Eleverna är väldigt nyfikna på vilken fågel det kan vara.

/ Ellinor, 49 år från Knivsta

Hej Ellinor!
Jag tror att det rör sig om ett ägg från ringduva. Dom lägger ibland väldigt sena kullar. Jag har sett dunungar i bo långt in i september.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Såg ett fågelpar sväva i luften vid havet på Öland . De gick så småningom ner och la sig att guppa i havet. Kan örnar flyta? De såg jättestora ut på ¨håll och de var ca 200 m från mig. De såg brunsprckliga ut i sin skrud..kan det ha varit ett örnpar ...eller? undrarnde Lena

/ Lena, 52 år från oskarshamn

Hej Lena!
Nej jag har inte hört talas om att örnar "badar". Har lite svårt att förstå vad det kan vara för fåglar. Men havstruten är en stor fågel och deras årsungar är brunspräckliga. Dom lägger sig på vattnet. Mebn att en rovfågel skulle göra detta är nog lite osannolikt. Så tyvärr kan jag inte hjälpa dig.

Ha det gott

Mats på Kreativum
(född i Oskarshamn 1952 och flyttade därifrån 1964)


Såg en fågel som såg väldigt annorlunda ut, huvudet var som kråkans möjligen kajans men vingarna var precis likadana som skatan har likaså stjärten men något kortare. Hann inte ta fram kameran och fota , tyvärr.
Den var på min uteplats och satt på staketet. Flera har sett den och är undrande.
Tacksam för svar

/ Rita Jönsson, 50 år från Köping

Hej Rita!
Precis tillbaka från semestern.
Det kan vara en partiellt albinistisk kråkfågel du sett. Det innebär att den har tappat en del av pigmenteringen som gör att vissa fjädrar blir vita. Då känner man igen storleken, formen och beteendet, men inte färgen.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats,
Är det bra alternativ att ge larver som man köper på djuraffär till en talgoxeungen?
Tack!
M.v.h.

/ Laura, 32 år från Stockholm

Hej Laura!
Jag vet inte eftersom jag aldrig provat eller ens behövt prova detta. Det är ju så att man inte får ta hand om en fågelunge om man ska följa lagen. Men det är många som gör det av väl mening men då ska man veta vad det är för jobb.

Ha det gott

Mats på Kreativum


HUR KAN VI HJÄLPA FÅGLAR ATT LEVA MÅNGA DÖDAR DEM

/ marwA ABD, 9 år

Hej Marwa!
Det är tyvärr så att många jagar och dödar fåglar illegalt. Det som vi kan göra är att försöka ska debatt och få fler som vill skydda dessa. Skulle man se att någon dödar eller jagar fåglar utan lov så är det polisen som ska ta vid.

Ha det gott och tack för att du värnar om fåglarna!

Mats på Kreativum


Hej. Har hört en liten grå fågel med ett "smattrande" läte i vår trädgård. Vad kan det vara för fågel?

//Tommy

/ Tommy från Göteborg

Hej Tommy!
Det är troligtvis en ärtsångare.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej! har hört att det finns en fågel "i sverige" som bara finns i uppland/uppsala. vet du vilken fågel det är? och vad heter Sveriges tamaste fågel?

/ Cornelia, 12 år från Uppsala

Hej Cornelia!
Tyvärr vet jag inte det men försök att få tag på en fågelskådare ifrån Uppsala eller Upplands Ornitologiska Förening och fråga där.
Sveriges "tamaste" fågel finns egentligen inte utan det kan vara så att en del arter som lever nära människan blir mer eller mindre van vid människan och att den då vet att där finns föda.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej!

Det finns ett litet fågelbo under takpannorna vid vår köksdörr. I början av sommaren hade några småfåglar, pilfinkar tror mamma, lagt ägg där. Vi såg hur mamman och pappan matade sina ungar hela tiden. En morgon när jag inte hade gått upp ur min säng hörde jag ett väldigt tjatter från boet. När vi rusade dit såg vi att två skator hade varit där och tagit alla ungarna. Det var tyst i boet och jag blev så ledsen. På kvällen satt hannen och lockade på honan ända tills det var alldeles mörkt. Då kom hon.
Nu har flera veckor gått och de har fått en nya fågelungar. Det kvittras i boet och mamman och pappan flyger in och ut. Jag är så rädd att skatorna ska komma tillbaka och ta deras nya ungar. Så fort skatorna kommer till vår trädgård tjattrar fåglarna och försöker skrämma bort dem. Ibland springer jag ut och klappar i händerna så skatorna blir rädda, men de kommer strax tillbaka. Jag tycker inte om dom!
Hur ska vi göra för att de inte ska ta ungarna en gång till? Mamma hängde upp en remsa med stanjol under boet men hon trodde att hon kunde skrämma mamman och pappan istället för skatorna, så hon tog bort den. Snälla svara fort för snart är sommaren slut och då reser vi från landet och fåglarna klara sig utan mej.

Anna Johanna

/ Anna Johanna, 10 år från Stockholm

Hej Anna!
Jag är tillbaka från en lång semester precis.
Det är svårt att få skatorna att låta bli fågelungar eftersom dom letar mat till sina egna ungar. Kråkfåglar är sk. predatorer dvs. dom tar ungar och levande byte. Att försöka få dom att låta bli kan vara svårt men så fort ni hör att det blir liv så försök hjälpa pilfinkarna.

Lycka till!

Mats på Kreativum


hur reagerar fåglar på färger till e.x.e om vi har en lagård och vi målar en holk gul och sätter den på lagården.hur reagerar fåglarna då för om dom inte störs avfärger kan man typ måla dom blåa röda och sätta dom på träd så man vet var man har dom.

/ daniella, 12 år från brålanda

Hej Daniella!
Tillbaka efter lång semester!
Det går säkert alldeles utmärkt att måla holken för det är utrymmet inne i som dom är intresserade av. Visst finns det säkert någon art som kanske reagerar, men det är bara till att försöka.

Ha det gott och sätt upp holkar nu inför nästa häckningssäsong.

Mats på Kreativum


Hej! Jag har ett problem. En fågel brukar alltid flyga in på vår balkong och en gång så fastnade den i en kruka. Fågeln är liten med svart glänsande päls och jag vet inte fullt vad det är för ras. Vad är det för ras och hur kan jag förhindra att den alltid flyger in? Jag misstänker att den har byggt ett bo på taket, för vi bor i en lägenhet högst upp, men jag vill inte att vi inte ska kunna ha ett öppet fönster utan att den där fågeln/fåglarna flyger in, hur kan jag förhindra detta?

Tacksam för svar :)
MVH Helén

/ Helén, 11 år från Hälsingborg

Hej Helen!
Jag vet inte vad det är för en fågel men ett sätt är att köpa eller klippa till en svart silhuett av en sparvhök och fästa på fönsterrutan. Man kan också göra den som en mobil då blir fågeln rädd och kommer inte tillbaka.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej igen
Hittar inte min fråga. Så jag skickar den i repris
Vilken slags fågel är detta.
Fotat i Texas
http://laddauppbilder.se/?pm=1113113290441

MVH IXS

/ ingemar, 59 år från alingsås

Hej igen Ingemar!
Jag vill att du skickar bilden till min mailadress mao.arctica@telia.com

Ha det gott

Mats på Kreativum


Min dotter fotade denna fågel, som attackerades av tre småfåglar, men hon vet inte vade det är för någon.
OBS det är taget i Texas.
MVH IXS
http://laddauppbilder.se/?pm=111311329..

/ Ingemar X Sernvik, 58 år från Alingsås

Hej Ingemar!
Jag kan inte få upp bilden som du bifogat.
Skicka den till mao.arctica@telia.com så ska jag försöka bestämma den.

Ha det gott

Mats på Kreativum


brevduva som gärna sitter med mej på altanen, vägrar flyga vidare, blå hö. gul lila vä.

/ nnn, 31 år från trensum

Hej NNN!
Jag tycker att du sak ringa följande telefon nummer.
Håkan Sjöberg 0454-157 39 eller
Bengt Nordstrand 0454-32 00 55
så får du hjälp med duvan.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej Mats!
Vi var i Hjo på utflykt nu på semestern och då såg jag och mamma en konstig fågel. Den var stor som en kaja och det mesta på kroppen såg också ut som en kaja. Men vingarna var lite för långa och såg ut som skatfjädrar, vita inslag med grönsvart skimmer. Är det möjligt att en kaja och skata kan få barn??

/ Oskar Stafrén med mamma, 8 år från Jönköping

Hej Oskar!
Nej det kan dom inte få. Men jag tror det kan vara en kaja som har tappat en del pigment och då får den vita inslag i fjäderdräkten. Detta kallas för partiell albinism. Det är ett antal fågelarter som man kan möta i naturen, en av dessa är koltrasten. Ofta leder detta till en tuffare tillvaro för de fåglar som drabbas av detta för dom syns mycket tydligare. Då kan rovfåglar och rovdjur se dem bättre och därmed dukar de under tidigare än de som har sin ordinarie dräkt.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Hej Mats
finns det vita duvor som lever i vilt tillstånd, jag såg 7 stycken vita duvor som flög över vattnet
i flock här på Åland, kollade med kikare när dom landade och jag vet ingen annan fågel det kan vara,
kan det vara möjligt??? trodde bara att det är en typ tamfågel som trollkarlar trollar fram :)


mvh Ingegerd, Åland

/ ingegerd falk, 52 år från Mariehamn Åland

Hej Ingegerd!
Det finns inte vita vilda duvor i Sverige eller Europa. Möjligen kan det finnas någon annanstans i världen. Men det duvorna du sett är troligen ett gäng från ett duvslag. Det kan röra sig om brevduvor som ofta ses i duvslagets närhet då dom är uppe och flyger i flock. Men det är i vilket fall en form av tamduvor.
Säkert väldigt vackra i sin enkelhet att endast vara vita.

Ha det gott på Åland!

Mats på Kreativum


Hej!!!
(fortsättning om att ta hand om en liten fågelunge)
Varför är det ingen ide att ta den till veterinären eller försöka ta hand om den????

/ Linna, 12 år från sverige

Hej igen!
visst kan du kontakta en veterinär men dom kommer att bedöma att dels kostar det mycket, dels måste någon ta hand om fågelungen och se till att den växer och kan klara sig själv. Uppe på allt detta så är alla fåglar fridlysta vilket medför att man inte får ta in och hand om en fågel utan tillstånd. Det är tyvärr krångligt men så är det. Det är dessutom svårt att fixa "rätt" sorts mat och mängd för att dom ska kunna överleva.

Hoppas du förstår vad jag menar.
Ha det gott.

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2018 Unga Fakta AB