Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hur många olika slags fåglar fins det??

/ Irma , 7 år från örebro i sverige

Hej Irma!
Det finns någonstans mellan 9 500 - 10 000 fågelarter. Det hela beror på att man genom DNA teknik "upptäckt" nya arter. Det är arter som man tidigare ansett vara "samma" art men som det visat sig vara skilda arter även om, dessa är snarlika varandra.

Ha en trevlig jul!

Mats på Kreativum


finns det nån fågel som är ny?
vem kommer på alla ord på fåglarna?
kram tora♥

/ tora jones, 10 år från molkom

Hej Tora!
Det "upptäcks" nya fågelarter allt eftersom. Att man gör detta beror på att människan/forskarna använder sig av DNA-teknik och på det sättet "upptäcker" nya arter. Arter som tidigare ansågs vara samma art, men som egentligen är två eller flera arter. Ett exempel på detta här i Sverige är gråtrut. Den är numera uppdelad i gråtrut, kaspisk trut och medelhavstrut. Man har tidigare kunnat se skillnader i detaljer och utseende men inte kunnat belägga med att de är flera olika arter, men så är fallet idag. Dom lever eller häckar i olika områden som dock gränsar till varandra. I Sverige har Sveriges Ornitologiska Förening en "namnkommitté som bygger sina slutsatser på var dom finns, lever etc.etc.. Därav får dom sina namn för jag tror det är det du syftar på.

Hoppas du är nöjd med detta svaret.

Mats på Kreativum


Vem/Vilka har kolibrin som fiende?

/ David, 13 år

Hej David!
Kolibrierna har säkert rovfåglar/rovdjur som jagar dom. Jag tror t o m att vissa ormar mycket väl kan leta upp deras bo och ta dom. Vi människor är också ett hot mot kolibrierna därför vi hugger ner deras skogar och förändrar förutsättningarna för dom att kunna leva.

Ha det gott

Mats på Kreativum


varför finns fåglar??


edde

/ edde, 60 år från gävle

Hej Edde!
Varför finns vi människor?
Det är så att det är mening med allt och framför allt ekosystemen där fåglar, människor och allt levande på jorden ingår i.

Ha den bra dag

Mats på Kreativum


Jag älskar fågeln kakkaduva dem e så SÖTA!!
Tycker du inte också om kakaduvor??
jag älskar dem!

/ lina, 10 år från lågarö

Hej Lina!
Visst är det en läcker fågel! Jag har tyvärr aldrig haft förmånen att få stifta närmre bekantskap med en kakadua som dom heter, inte kakaduva. Men jag har sett på några platser och tyckt att dom var helfestliga. Men jag har inte fått hålla i en eller pratat med en på nära håll. Skulle verkligen vilja få träffa en och "snacka" med en så den lyfter upp sina fräcka tofsfjädrar. Dom verkar ju vara villiga att bli bekanta med människor och trivas tillsammans med människor.

Ha det gott

Mats på Kreativum


1. Varför blir sidensvansarna" fulla"?
2. Kan inte människan vara farlig för dom när dom är "fulla"? För att jag såg i en annan fakta text att det stod att när sidensvansarna är "fulla" så kan en människa bara ta en så där om den sitter på en gren nära marken. Är det sant?
3. Du skrev tidigare till mig att sparvhökar, falkar och en del ugglor kan vara fiender för sidensvansarna. Kan inte några andra djur som rävar, katter, och andra djur få tag i dom?
HA DET BRA OCH TACK FÖR DOM TIDIGARE SVAREN!!

/ Evelina Serholt, 11 år från Leteboskolan Horred

Hej igen Evelina!
Anledningen till att sidensvansarna blir "fulla" är att bären/gamla frukten börjar "jäsa" när dom kommer ner i magen. Detta blir då en form av yrsel som du egentligen inte kan se, men som man kan i vissa fall uppleva då dom flyger lite galet in i rutor och så där.
Människan har nog i de avsikter att dom blir extra onda mot sidensvansarna och det ska mycket till för att dom ska bara gå och ta på kvisten.
Givetvis kan katter, rävar få tag på dom både när dom är pigga och påverkade av för mycket bär/frukt.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Jag undrar varför kattugglan heter kattuggla??

/ Annie, 12 år från Torestorp

Hej Annie!
Om du läser avsnittet från Wikipedia så får du ett visst svar på din fråga.

Kattugglan och människan [redigera]

Folktro och kultur [redigera]


En grå fågel, troligen underarten S. a. aluco
Kattugglans svenska namn kommer av att fågelns ansikte anses likna en katts.[19]
Enligt gammal svensk folktro bebådar kattugglans läte väderskifte, eller dödsfall om den nattetid skriker i närheten av bostadshus.[4] Exempelvis skrev Vilhelm Moberg i sin uppsats Värendska seder och bruk vid dödsfall och begravning att om kattugglan uppehåller sig vid en gård och skriker sitt "klä vitt" om nätterna är det ett säkert tecken på att någon i familjen snart ska dö.[21]
Kattugglan har liksom dess släktingar ofta setts som ett omen om otur, och William Shakespeare använde den som sådant i Julius Caesar (akt 1 scen 3).
Wordsworth beskrev tekniken för att kalla på en uggla i sin dikt About a boy.[22]
Ugglor förknippades med Blodeuwedd, som förrådde Lleu Llaw Gyffes i sagan om Math son av Mathonwy från den forntida walesiska Mabinogion,[23] och en ugglas rop bland husen i en by troddes i Wales betyda att en flicka hade förlorat sin oskuld.[24]
Det kanske mest kända offret för kattugglans anfall var den ryktbare fågelfotografen Eric Hosking, som förlorade ett öga när han anfölls av en fågel som han försökte fotografera nära dess bo. Han kallade senare sin självbiografi An Eye for a Bird ("Ett öga för en fågel").[25]

Ha det gott

Mats på Kreativum


hur gammal kan en fågel bli?

/ jonathan, 9 år från örero

Hej Jonathan!
Det är allt från några dagar till uppåt 40-50 år! Om du kikar på en länk till Ringmärkningscentralen på Naturhistoriska museet som jag skickar till dig här. Genom ringmärkningen så har vi lyckats få reda på en massa om olika fågelarters livslängd.

http://www.nrm.se/sv/meny/forskningochsamlingar/enheter/vertebratzoologi/ringmarkningscentralen/omringmarkning/hurgammalblirenfagel.1339.html

Det är en lång adress men markera och kopiera den, klistra in den i adressfältet där uppe och tryck på enter så får du en massa kul läsning.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej Mats vi håller på med fågelforskning som du ser. Jag har några frågor till dig som jag vill ha svar på.
1 Sidensvansen är en mycket tillbakadragen fågel. Men hur vanlig är den egentligen?

/ Evelina Serholt, 11 år från Leteboskolan i Horred

Hej Evelina!
Sidensvansen är en fågel som under vintern då de kommer hit ner i södra Sverige är en flockfågel. När dom häckar så är paren väldigt utspridda och anses sparsamt förekommande. Men om du tänker på deras förekomst under häckningen så ser du inga sidensvansar hemma hos dig och då kan man tycka att dom är ovanliga. Men i andra områden är dom vanligare.

Ha det gott och lycka till med fågelstudierna.

Mats på Kreativum


Har sidensvansarna några fiender? Isåfall vad för någon/några?
Är det sant att sidensvansarna blir liksom fulla när dom äter för mycket rönnbär? För det sood i en fakta text på internet www.sofnet.org tror jag

/ Evelina Serholt, 11 år från Leteboskolan

Hej Evelina!
Sidensvansarna som häckar i barrkskogarna i taigan lever ett tillbakadraget liv, Det innebär att dom är ganska skygga under den perioden. Idessa områden så lever sparvhöken, en del ugglor som är dagaktiva och falkar som jagar. Men det finns också en "fiende" under vinterperioden då dom ofta kommer ner till våra städer för att äta rönnbär, gammal frukt mm. Då är det ganska vanligt att just sparvhöken kan överraska dom och dom flyger då in i fönster och dör. När dom äter mycket rönnbär, eldtorn eller gammal frukt så uppstår det en jäsningsprocedur i magen och då blir dom lite "fulla". Det är nog mest att dom blir lite snurriga av jäsningen och det går över ganska kvickt. Det händer då att dom helt enkelt flyger lite okontrollerat och då är fönster och andra hinder lite farliga för dom. Det verkar som att du hittat lite information på andra sidor och det är bra.
Här får du en länk till som kan ge dig lite mer information;

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sidensvans
http://www.birds.se/imgspec.asp?Qimg=591&Qlangues=Sv

Ha det gott

Mats på Kreativum


hej
jag undrar om kattugglan har några fiender??

/ Annie , 12 år från Torestorp

Hej Annie!
Kattugglan som är en sk. predator vilket betyder att den tar levande möss/gnagare har faktiskt fåglar som kan attackera och ta dom. En av dessa är bergven som slår ugglor, men även hornuggla har slagit kattugglor. Men det vanligaste är ändå att den själv slår sina byten och klarar sig från att bli mat.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Vilken fågel i världen får flest ungar i samma kull?

/ Jon Righard, 7 år från Lund

Hej Jon!
Det är en svår fråga att ha full koll på. Men våra skrakar kan ha upp till 14-15 ungar i en kull och det är väldigt mycket. Det kanske finns någon eller några arter som har mer. Anledningen är troligen att det finns en strategi att få ett antal av ungarna som överlevare eftersom ungdödligheten är rätt stor. Om du ska ha ett ännu mer korrekt svar så tycker jag du ska kontakta Naturhistoriska museet för ett svar.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej har några mer frågor. Är Ringduvan en flyttfågel?
Hur låter den?
Har den några fiender?
Var och hur häckar den?
Jag är jätte tacksam om jag får svar!

/ Vanja Kaneld, 12 år från Leteboskolan Horred Sverige

Hej Vanja!
Ringduvan är dels en flyttfågel och dels stannfågel. Större delen av den häckande populationen flyttar ner i Europa. Den hoar då den "sjunger". Sparvhöken är till viss del men duvhöken och pilgrimsfalken är predatorer som ringduvan bör se upp för. Den häckar i täta granplanteringar i ett risbo som är mycket utnt och ligger uppe på en gren eller i en grenklyka.

Ha det gott

Mats på Kreativum


1.Hur stor är den Större hackspetten i vingspann och sittande?
2.Är den Större hackspetten en flyttfågel?
2b. Och var i såfall flyttar den?
2c. När flyttar hackspetten i så fall/månad?
3. Har hackspetten några fiender?
3b. Vem i så fall?
4. Är hackspetten utrotningshotad?

Jag vill gärna ha svar så snart som möjligt XD

MVH Paulina

/ Paulina, 12 år från Letebo

Hej Paulina!
Det verkar vara fågel på gång på Leteboskolan måste jag säga.
Svaren på dina frågor är följande;
1. Längden på en sittande fågel är mellan 22-23 cm och vingspannet 34-38 cm..
2.Nej det är en stannfågel, men den kan vissa år då det uppstår brist på föda göra mindre eller kortare flyttningar.
3. Den kan då flytta över till Danmark eller Tyskland eller möjligen lite längre ner i Europa.
4. På hösten i september- oktober.
5. Hackspetten har liksom de flesta tättingar sparvhöken eller duvhöken som sin "fiende", dvs. dom äter småfågel men även upp till en hackspetts storlek.
6. Nej den är inte utrotningshotad.

Så snabbt gick det att få dessa svar.
Har du gjort något försök att hitta svaren på annat ställe än Unga Fakta?

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej jag har lyssnat på ringduvan och det låter mer som en uggla. Varför låter den så?

/ Vanja Kaneld, 12 år från Leteboskolan Horred Sverige

Hej Vanja!
Det kan jag faktiskt inte svara på men kanske det har med att ringduvans läte ska höras i en speciell miljö. Det är nämligen så att fåglar har en anpassad sång till den miljö där den häckar. Som ett exempel på detta är forsärlan som lever vid strömmande vatten där ljudnivån är hög. Lätet eller sången är då hög och genomträngande så att den hörsd då den dels lockar på en hona, dels försöker tala om för andra forsärlehanar att "här bor jag".

Ha det gott

Mats på Kreativum


är albatrosen världens största fågel och vilken vingbredd har den?

/ henrik, 10 år från göteborg

Hej Henrik!
Vandringsalbatrossen är en riktigt stor fågel men inte världens största, för det är strutsen. Men vandringsalbatrossen har det största avståndet mellan vingspetsarna som är hela 3-4 meter. Men 4 meter är extremfall så snarare att det är 3,5 meter mellan vingspetsarna. Gör som så att du mäter ut detta avståndet och markera upp det på en vägg eller ett golv så får du en uppfattning om hur långt det är.

Lycka till!

Mats på Kreativum


vad är den farligaste fågeln?

/ tobias, 8 år från luleå

Hej igen Tobias!
Den farligaste fågeln är lite svårt att säga eftersom om vi funderar utifrån människan, då är det ingen som är farligast mer än en sjukfågel som kan föra smitta vidare. Men ser vi det ur en fågels perspektiv då är det många fåglar som är farliga, tex sparvhöken som tar småfågel, lärkfalken som tar trollsländor, trutar som tar ejderungar osv.. Men du behöver inte vara orolig.

Ha det gott

Mats på Kreativum


vilken fågel är värdens högsta fågel?
hej hej

/ Tobias, 8 år från luleå

Hej Tobias!
Det bör vara strutsen som är världens högsta eller största fågel. Kolla på nätet efter struts så förstår du.

Lycka till

Mats på Kreativum


Hur vanlig är kattugglan??
Är den utrotningshotad?

/ Annie , 12 år från Torestorp

Hej Annie!
Kattugglan är Sveriges vanligaste uggla och den finns i stora delar av landet. Den gillar lövskogar och blandskogar, gärna i människans närmiljö. Den bygger sitt bo i stora håligheter i ett träd eller i en holk. Den är inte utrotningshotad utan finns i så pass stort antal så den anses vara allmän.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


hur låter kungsfågeln?

/ Frida, 11 år från leteboskolan

Hej Frida!
Oj det verkar som att ni har tema om fåglar på Leteboskolan. Verkligen kul ämne tycker jag som gillat fågel i 40 år. Kungsfågeln vår minst fågel, t o m Europas minsta fågel har ett svagt, högt pip som kan vara svårt att uppfatta. Jag skickar över länk där du kan höra kungsfågeln sång och läte

http://www.hyber.org/birds/kungsfagel.mp3

Du bara kopierar denna länken och lägger den i adressfältet på Internet så hittar du sången av kungsfågeln.

Lycka till

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2018 Unga Fakta AB