Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hej Mats! Jag undrar hur fåglar kan flyga?

/ Ellen, 12 år från Haparanda

Hej Ellen!
En fågels tid i luften flygandes varierar väldigt mycket beroende på storlek, tidpunkt på året (flyttningen). De allra minsta kanske några mil upp till spovar som flyger non-stop från Alaska - New Zeeland. en sträcka på 6-700 mil i en enda flygning.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hur ser Ugglans bajs ut?

/ Alexandra, 10 år från Göteborg

Hej Alexandra!
Ugglan har liksom alla andra fåglar ett bajs som är svart och vitt. Men ugglorna har också något som flera fåglar har nämligen sk. spybollar. Den innehåller hår, benrester m.m. som inte magen kan lösa upp. Sådana spybollar kan man hitta lite varstans där det finns ugglor.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats !!

När jag åkte till Thailand och var där så hände så här att vi (jag och min lillebror) hitta en fågelunge.
Vi tog in den och matade den när den pep.
Det var nån dag kanske en dag eller två dagar senare så skulle vi åka och bada.
Då gav vi fågelungen mat innan vi gick.
Sen när vi kom tillbaka var den död .
Den hade en liten buckla mellan magen.
(Om du undrar vad vi gav den så var det ris och flugor som vi hitade bakom gardinen)

Så jag undrar varför den dog ???

Kram Kevalin

/ Kevalin, 11 år från Luleå

Hej Kevalin!
För det första ska ni nog inte ge er på detta "stora" projekt i ett fjärran land. Om jag inte har helt fel så var ni nere för semester och under den tiden hinner ni inte sköta om en fågelunge. Vad som hänt med fågelungen vet jag inte med tanke på "bucklan" på magen, men det kanske var vilken sorts mat ni gav den eller kanske något annat. Er omtanke är god men det kanske hade varit bra om naturen fått sin gång.

Ha det gott

Mats på Kreatvum


Hej! har du någonsin hört eller sätt en levande näktergal?

/ Ellen ♥, 12 år från Trollhättan

Hej Ellen!
Visst har jag både hört och sett näktergal. I våras så stod jag på en vägkant i närheten av min bostad. Där satt hanen och sjöng så han vibrerade medan honan byggde deras bo. När han inte sjöng så satt han helt öppet och putsade sig medan honan fortsatte att bygga.
Har du hört näktergalen sjunga sin intensiva sång hemma i Trollhättan?

Ha det gott nu när kylan kommit.

Mats på Kreativum


Varför flyger endel fåglar i plog?

/ tora jones, 11 år från molkom

Hej Tora!
Det finns en anledning och det är för att få så lite luftmotstånd som möjligt. Det är oftast större fåglar som tranor, gäss och svanar som använder sig av denna flygteknik.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej mats!
Jag undrar efter ca hur många veckor en kolibris unge lämnar boet. Skulle bli väldigt tacksam för svar! Hoppas du svarar ganska fort! För jag behöver veta det till en läxa!


Mvh Eyelinn 11 år Lilla hammarö

/ Eyelinn, 11 år från Lilla hammarö

Hej Eyelinn!
Jag vet faktiskt inte hur lång tid dom är kvar i boet. Men jag skulle gissa på två - tre veckor innan dom är fullfjädrade och kan ge sig av på vingarna. Ju större fåglar desto längre dröjer det innan dom ger sig av. Det finns olika ungar, dels borymmare som innebär att dom i princip direkt avviker från boet. Det finns dom som avviker från boet men finns i dess omedelbara närhet och så de som stannar tills deras vingar bär dom.

Hoppas du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


när på dygnet sjunger oftast näktergalen? svara snabbt mvh johan 10 år

/ johan, 10 år från sverie

Hej Johan!
Som jag skrev i föregående svar så är det på kvällen, tillviss del natten och morgonen. Den kan mycket väl sjunga även mitt på dagen.

Ha det gott

Mats på Kreativum


när på dygnet sjunger näktergalen

/ johan, 10 år från sverie

Hej Johan!
Näktergalen sjunger på kvällen och under stor del av natten då det är som intensivast att hävda revir. Den är dock tyst om det regnar mycket och ett antal timmar under natten.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej!
Jag undrar vad bofinken gör när ungarna har knäckts ur äggen och lämnat skalet??

/ Alicia, 12 år från Landsbro

Hej Alicia!
Dom, dvs. de vuxna fåglarna börjar att leta efter föda som dom matar sina ungar med. Det gör dom ända tills dess att dom är så pass gamla och har fått fjädrar att kunna flyga med. Sedan är det ungarna som själva måste lära sig att leta mat.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats :)

Jag håller på med ett arbete i skolan och ja undrar hur fåglar kan höra?

tack för svar!

:D

/ Clara, 14 år från stockholm

Hej Clara!
Dom har hörsel likadant som vi. Du kan inte se själva örat eftersom det sitter under fjädrarna på huvudet.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej!
Jag undrar hur fåglarna hittar sin mat?

/ Anni, 11 år från Örkelljunga

Hej Anni!
Hur fåglarna hittar sin mat... Jo dom finns i en miljö/biotop där det finns den typ av mat som dom lever på. En del äter insekter och andra äter fröer osv. Dom har ögon och ser då sin mat som finns i de olika miljöerna. Skulle det däremot ta slut så måste dom flytta på sig. Det är därför många av våra fågelarter flyttar söder ut.

Hoppas du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


Om strutsar har hjärnor som är mindre än deras ögon, borde inte småfåglar ha ännu mindre hjärna då? Och varför är småfåglarna inte lika dumma som de?

/ Linn Cederholm, 10 år från Tollarp

Hej Linn!
Det var en knepig fråga. Jag har inte fördjupat mig i detta utan valt att stanna vid fåglars utseende, beteende och deras livsmiljöer. Men jag tycker att du ska skicka din frågeställning till följande adress.

http://sofnet.org/index.asp?lev=3840&typ=1

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej!
Jag undrar några saker om undulater.
1. Ser man om dem är rädd för nåt?
2. Ser man om dem är arga?
3. Hur länge orkar dem flyga?
4. Måste dem äta nåt speciellt för att få vitaminer i sig?
Har en undulat hemma, det är därför jag frågar dem här frågorna:)
Mvh// Ellen.

/ Ellen, 12 år från Kungsängen

Hej Ellen!
Jag är ledsen men du får vända dig till en återförsäljare av undulater eller någon form av burfågelförening för att få svar på dina frågor. Jag har inte den kunskapen om dessa eftersom mitt intresse är vilda fåglar.

Ha det gott och lycka till

Mats på Kreativum


vi har en gråtrut som kommit regelbundet till vår balkong ca 2 år. Jag undrar lite om deras ras. Är de intelligenta? Har de bra hörsel? En gång hade han/hon med sig en grå unge... hur ser man om det är hane eller hona? Den verkar klok tycker jag. Sitter och tittar in i vår lägenhet. Hur gammal blir en trut?

/ calle, 18 år från göteborg

Hej Calle!
Gråtruten är tidigare uppdelad i flera raser men sedan ett par år tillbaka i tre olika arter, gråtrut, medelhavstrut och kaspisk trut. Om dom är intelligentakan man fundera över, men dom har säkert väldigt lätt för att lära sig saker och ting. Dom är skarpsynta och ser när andra artfränder beter sig på ett speciellt sätt som talar för föda. Att se skillnad på dessa fåglar är oftast en storleksskillnad. Att se skillnad på en ungfågel går inte. Att den sitter och kikar in i er lägenhet kan bero på att den ser er röra sig där och att den helt enkelt är på alerten så att inget ska hända den eller ungen. En gråtrut kan bli rätt gammal och jag tror att dom kan bli över 20 år. Rekordet på ringmärkta gråtrutar är 27 resp. 25 år.
Kolla länken http://www.nrm.se/sv/meny/forskningochsamlingar/enheter/vertebratzoologi/ringmarkningscentralen/omringmarkning/hurgammalblirenfagel/masarhackspettar.1574.html

Ha det bra

Mats på Kreativum


kan man ge havregryn till småfåglarna?

/ Roger H, 60 år från Stavsnäs

Hej Roger!
Ja det kan man. Det är bra för rödhakar och järnsparv, svarthätta som tar risken att stanna kvar över vintern. Så det går fint att lägga ut på fågelbordet. Men som du vet så sväller grynen då dom kommer i vatten vilket kanske kan vålla lite bekymmer för dom.

Ha det gott

Mats på Kreativum


vad det för fågglar soom flyga utanförr mit fönster?

/ frida, 3 år från sverge

Hej Frida!
Det har jag ingen aning om. Men det kan vara tornseglare som flyger tillsammans och skriker eller fiskmåsar eller kanske är det skator eller kråkor. Men det kan också vara pilfink eller gråsparvar.

Ha det gott

Mats på Kreativum


HEJ mats jag har fyllt år och min födelsedagsprsent va att jag fick ringmärka 23 fåglar hej då

/ Cajsa, 11 år från KÄVLINGE

Hej Cajsa!
Vilken rolig födelsedagspresent! Fick du komma till en fågelstation då och utföra din present tro?

Grattis i efterskott!

Mats på Kreativum


Hur länge kan en Skäggdopping vara under vattnet, (utan luft)? Jag har sett Skäggdoppingar som varit under flera minuter, men vad är som längts?

/ Harald Holmqvist, 7 år från Munsö

Hej Harald!
Jag har stått vid en sjö och tagit tiden på storlom som var nere mellan 1-2 minuter. Samtidigt så har jag sett skäggdoppingar dyka men inte tagit tiden men det var och är kortare tid. Så jag kan inte svara på hur länge dom kan vara nere. Dock en gissning på 1-1½ minut kanske.

Ha det gott

Mats på Kreativum


hej mats! kan du om dinosaurie fåglar?.

/ joel, 9 år från gammel sträng

Hej Joel!
Jag har aldrig intressseat mig för dinosurier tillräckligt. Därför kan jag inte svara på din fråga tycvärr. Men om jag skulle råda så hade jag sökt på www.google.se och tex. skrivit dionsaurier + fågel eller något liknanade. Då skulle du hitta ett antal hemsidor där du säkert kan få lite fakta från.

Lycka till!

Mats på Kreativum


jag har fått en knarifågel vill veta hur gammal han är ca hur kan jag veta det?

/ nader, 35 år från sweden

God morgon Nader!
Jag tycker att du ska leta upp en djuraffär som säljer kanariefåglar och fråga dom. Det är omöjligt för mig att såga utan mer fakta.

Lycka till!

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2015 Unga Fakta AB