Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


HEJ min klass forskar om fåglar. Min fågelsort är sidensvan. Jag undrar hur bygger de bona och var?Ungefär hur ser det ut?

/ Irma, 8 år från Örebro

Hej Irma!
Sidensvansen är en fågel som häckar i barrskogsbältet uppe i norr, dvs. taigan. Den bygger ett litet risbo på en lämplig gren eller klyka. Sidensvansen är beige i färgen med en läcker tofs på hjässan. Vingarna har en gul teckning och ute på armpennorna finns röda tappar som är alldeles speciella. Du får en länk på sidensvans som beskriver vad du frågar efter.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sidensvans
http://www.google.se/images?hl=sv&biw=1680&bih=949&q=sidensvans&um=1&ie=UTF-8&source=univ&sa=X&ei=DmBuTcO9H4aAhAeLwvQv&ved=0CDEQsAQ

Lycka till

Mats på Kreativum


hej Mats. Jag undra hur man hittar fakta om pumor?

/ johanna, 10 år från barne-åsaka

Hej Johanna!
Tyvärr finns det ingen på Unga Faktas panel som svarar på denna typ av frågor. Men jag hade klickat in mig på www.google.se och sökt på puma.
Då är jag övertygad om att du kommer att hitta en mängd med spännande information om dessa läckra kattdjur.

Ha det gott och lycka till!

Mats på Kreativum


Hej Mats. Jag undrar hur länge kolibrin lever?!

/ Åsa, 12 år från Göteborg

Hej Åsa!
Det beror väldigt mycket på hur deras uppväxt blir. Det finns ett antal kritiska skeden i deras liv. Ett av den är just efter kläckningen fram tills dom kan flyga. Överlever dom det så kommer nästa fara att något rovdjur tar dom. Men mellan 2-5 år är nog det normala livslängden. Men det finns några som är konstaterade ha blivit 12 år! Det är ofta så att ett litet ju har kortare livslängd än ett större. Dessutom har kolibrin en enorm ämnesomsättning vilket också borde tala för kort livslängd.

Ha det gott

Mats på Kreativum


varför flyger vissa fåglar.

/ hannah johansson, 9 år från grums

Hej Hannah!
De allra flesta fåglar flyger som du säkert vet. Men det finns ett antal som anpassat sig till den miljön där dom lever och häckar. Det är så att dom inte behöver flyga därför har det genom massor av år utvecklats till att dom helt enkelt inte flyger. Pingvinerna lever ju på isen och nere i vattnet och där "flyger" (simmar) dom med hjälp av vingarna under vattenytan. Men de allra flesta fåglarna är helt beroende av att kunna flyga för att flytta, fånga mat, fly undan en katt osv.

Ha det gott

Mats på Kreativum


hur klarar ormvråk vintern?

/ ANNA, 17 år från sörmland

Hej Anna!
Ormvråken är en till största delen flyttfågel. Den flyttar ner i Europa och har där ett "behagligt" klimat med oftast barmark. Här i Sverige stannar alltid ett "gäng" som gör en beräkning att - jag klarar nog vintern. Det är ett övervägande som innebär att det ska finnas tillgång på gnagare som är basfödan. Blir det då ett tjockt snötäcke så kan dom flytta mot SV även om det är mitt i vintern. Dom hittar alltid påkört vilt som hjälper dom med överlevnaden. Men det gör också att risken för att bli påkörd vid vägar ökar eftersom där oftast finns vilt som bilar krockat med. Man ser ju ofta ormvråkar som sitter i anslutning till vägar för det är där dom hittar födan. Men som sagt skulle det knipa så tar dom och flyttar mindre sträckor ner mot SV för att förhoppningsvis hitta barmark.

Hoppas detta är svar på din fråga

Mats på Kreativum


Hej,
Jag vill veta lite om sidensvansen....... vi håller på med skol ämnet fåglar. Jag vill veta vad den äter,hur många ägg den lägger, hur lång den är och om den är lik nån.

/ Alice Åsberg, 11 år från Delsbo

Hej Alice!
Sidensvansen är en oerhört vakcer fågel med lite annorlunda utseende. Det jag främst tänker på är de röda tapparna på vingarna och dels att den har så vackra klara färger med tanke på att den häckar i barrskogen i taigan. Den är insektsätare och bärätare men också frukt. Du ser sidensvansen äta rönnbär, eldtornbär, enbär osv. på vintern. Men de äter gärna insekter som den fångar då den sitter i toppen på ett träd och gör utflygningar precis som en flugsnappare. Antalet ägg är 5-6 st., den är 18-21 cm lång och har ett vingspann på ca 35 cm (mellan vingspetsarna). Den är egentligen inte lik någon annan fågelart i detta området med tanke på hur de ser ut i fjäderdräkten.

Lycka till med din sammanställning om sidensvansen. Lyssna gärna på en CD hur den låter så vackert med sitt ringande läte.

Mats på Kreativum


Jag har funderat på hur fåglar egentligen ser. Vårt fågelbord, med massvis av fåglar, hänger tio centimeter från fönstret. Man kan sitta innaför fönstret hur nära som helst och fåglarna reagerar inte på någon rörelese. De kan således inte se vad som händer på andra sidan rutan. Men vildkatten, som passerar då och då, flyr hals över huvud om någon rör sig eller till och med står stilla innanför fönstret. Vad är det för skillnad på deras seende?
Och om fåglar inte kan se genom rutan, varför flyger de då ofta rakt in i den? Även om en människa står precis innanför. Ser de kanske en spegelbild av naturen? Och varför gör då inte katten det?

/ Putte Friberg, 70 år från Gotland

Hej Putte!
Oj vilken fråga! För det första så lär sig fåglarna som utnyttjar fågelmatningen att det inte är farligt med en person på insidan av fönstret. Att dom flyger in i rutan kan dels bero på att dom ser naturen/miljön där dom befinner sig i som speglar sig. Men det kan också vara så att dom ser naturen/miljön rakt igenom och därmed inte ser glaset. Att katten ser beror säkerligen (kan helt enkelt inte redogöra för kattens syn) att dom har en annan konstryuktion och uppdelning av synfältet. Jag gjorde så att www.google.se ficvk bli mitt bollplank där jag sökte på dels fågelsn och dels kattens öga. Där finns en hel del att läsa om så jag rekommenderar dig detta. Själv ska jag fördjupa mig i det hela och dels fråga några kolleogr.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej!
Jag vet inte hur man ser skillnad på en vråk och en falk. Jag har hört att man kan se på vingarna men jag är inte säker på om det är sant.

/ Lucas Mårdby Löfgren, 10 år från Västergötland

Hej Lucas!
Skillnaden är att falkarna har en smalare och spetsigare vinge medan vråkarnas är mer avrundad och "fingrad". Det är handpennorna som syns tydligare på vråkarna eftersom deras flyktsätt avviker från falkarnas. Men en falk kan också kretsflyga vilket medför att vinge ser lite spretig ut. Tornfalken jagar oftast genom att ryttla (ser ut som att den hänger i ett snöre i luften). Där finns dock fjällvråk och fiskgjuse som också jagar på det viset. Ormvråken kretsar uppe i skyn och spanar efter bytet eller så sitter den på en stolpe och spanar. Falkarna jagar ofta genom att överraska och gripa sitt byte i luften, men också nere på marken medan vråkarna tar sitt på marken. Bivråken skiljer sig lite eftersom den äter getingar och larverna i honungskakan.

Hoppas du fått ett svar som du är nöjd med.

Mats på Kreativum


hei! jag har lest om en kjempefågel i en norsk monsterklubb, som skal ha levd på madagaskar, som heter rokk? har du noget du kan beretta mig om den? mvh per morgan!

/ per morgan augland!, 21 år från Norge

Hej Morgan!
Tyvärr har jag ingen kännedom om denna fågel.

Mats på Kreativum


Hej jag är insteraar av underlater om du vet so svara på e-post

/ Donia, 11 år från Irak

Hej Donia!
Jag vet inte speciellt mycket om underlater. Det som jag håller på med är vilda fåglar ute i naturen.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej!
Vi håller på med ett arbete om talgoxen i skolan. Vi undrar följande:

Hur har arten utvecklats genom tiderna?

Hur gör talgoxen för att överleva den kalla vintern i Sverige?

Tack på förhand!

/ Sofie och Sofia, 13 år från Skåne

Hej Sofie och Sofia!
Talgoxen är en trevlig krabat som redan är igång med vårsången. Hur den utvecklats genom tiderna är en väldigt omfattande fråga. För det första så tar det väldigt lång tid för förändringar vilket medför att arten funnits sedan massor av år.
Men hur talgoxen överlever vintern är kanske lättare att svara på. Den älskar frö, insekter och lite av varje. För att överleva så krävs det energi och det får talgoxen liksom alla fåglar av fett. Solrosfrön är en favorit hos de flesta mesarna. Men den äter med kärlek även jordnötter, späck eller annat fett den kommer åt. Man ser rätt ofta talgoxar som hoppar omkring på hus och letar efter små spindlar eller flugor. Så genom att balansera tillgången på föda och vinterförhållanden så överlever de flesta vintern. Men sedan finns det ju sparvhöken som älskar talgoxar...

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats!

Jag bor på Nya Zeeland, men är från Sverige. Jag undrar om det finns någon fågel som flyttar mellan Sverige och Nya Zeeland.

Hälsningar
Vilgot

/ Vilgot, 6 år från Sverige

Hej Vilgot!
Vad spännande att du bor så långt bort från Sverige. När det gäller fåglarnas flyttning och flyttningsvägar så kan man nog dela upp den i ett antal sådana. Dom sträcker sig oftast i nord-sydlig riktning. Men det finns alltid avvikelser. Det ringmärktes en silvertärna i Finland juni 1996 och fångades åter i närheten av Australien året därpå. Men fåglarna som häckar i Sverige, Norden och bort mot Sibirien samt fåglar som häckar på Svalbard och t o m Görnland har sina vägar ner mot Euorpa, Medelhavet och Afrika. Det finns dock fåglar som blåhaken som övervintrar i Indien. Men att dom skulle fortsätta ända till Nya Zeeland är inte nödvändigt för dom. Det är så att anledningen till flyttningen är tillgången på föda som driver dom till mer eller mindre långa flyttningar. Men de fåglar som övervintrar på Nya Zeeland häckar oftast uppe i Kina, Sibirien och Nordamerika. Så man kan säga att deras flyttvägar liknar "våra" fåglaras fast då på andra sidan Jorden (om man tänker sig att du befinner dig i Sverige). Så som ett svar på din fråga, - nej dom flyttar inte till Nya Zeeland eller tvärtom. Men det kan finnas enstaka individer som får "fel på kompassen" och flyger helt galet och alldeles för långt. Men det upptäcktes helt nyligen att spovar som häckar i omrdået kring Berings sund flyger ner till ett våtmarksområde i Alaska. Där äter dom sig "feta" och flyger sedan nonstop ner till Nya Zeeland vilket är enormt långt för en fågel.
Hoppas du är nöjd med detta svaret. Men förösk att få reda på mer om fåglarnas flyttningar för det är väldigt intressant.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej jag undrar om underlater. Hej 2 av mina kusins underlater har fått sorar är det nått faligt ??


Och jag undra va äter underlater??

/ Donia, 11 år från kurdisktan

Hej Donia!
Tyvärr är inte underlater mitt ämne även om det är fåglar. Jag intresserar mig för vilda fåglar som inte sitter i bur. Men jag skulle råda dig att höra i en djuraffär där dom säljer underlater. Underlater gillar fröer och om jag inte har fel för mig så finns det speciella fröstänglar som dom bara älskar.

Lycka till!

Mats på Kreativum


hej mats!!! jag har satt ut fågelbon som jag gjort själv överallt i min trägård men varför kommer inga fåglar????? :(

/ lea, 10 år från malmö

Hej Lea!
Om det är fågelholkar som du gjort så får du vänta en månad till innan talgoxar och blåmesar börjar titta in för att kolla om den är OK. Sedan dröjer det till april innan den svartvita flugsnapparen kommer tillbaka från Afrika. Så du får vänta ett tag till.
Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej

Idag när jag gick från skolan , så hörde jag fåglar kvittra.
Och då fick det mig att tänka på två frågor.
Men iallafall så undrar jag :

1.När fåglar reser bort på vintern , hur vet dom när de ska komma tillbaka ?

2.Om det är så varmt utomlands varför kommer de tillbaka ?

Tack så mycket för svar :D

Kram Anna

/ Anna, 11 år från Luleå

Hej Anna!
Det finns nog en inneboende "klocka" i deras kroppar som på något vis säger till att nu är det dags för avfärd mot norr. Många gånger så har ljuset en stor inverkan men ju längre söder ut desto mindre skillnad är det med solens upp och nedgång. Men här i Sverige så har den en stor påverkan just för att starta upp adrenalinet i fåglarna att - nu är det tajm för revirsång, bobygge och att skaffa en fru. Så som svar på din fråga så finns det många förklaringar till varför dom vet att nu är det dags.
Den andra frågan är svaret födotillgång. Här uppe i norr så finns förutsättningarna för att hitta tillräckligt med föda för att kunna föda upp en kull eller två kullar ungar. Men man kan också fundera på varför vissa flyger ända upp till Ishavet och häckar där det kan vara kallt även mitt på sommaren. Men det finns gott om föda och det är en stor förutsättning för att lyckas. Nere i Afrika så finns det säkert också föda men inte i den utsträckningen att det räcker till alla.

Hoppas du är nöjd med detta svaret.

Mats på Kreativum


Hej Mats,
jag har haft otroligt många fåglar vid mitt fågelbord i vinter.
Dom vanliga talgoxar, blåmesar, finkar, rödhake, domherrar i mängder, som jag aldrig
haft förut. Nu har man klippt buskar på området som fåglarna tog skydd i men
alla har nu försvunnit på en gång. Jag har naturligtvis haft många koltrastar
som har bråkat med varandra om maten.
Just nu har jag bara en koltrast kvar som väntar på mig på morgonen, lunchen,
kvällen men äter nästan ingenting. Den kan sitta timmar och bara titta.
Dricker och badar däremot om jag har ställt ut vatten.
Min fråga, varför äter den inte?

/ Karin Wahlgren, 72 år från Löddeköpinge, Skåne

Hej Karin! Det är väldigt intressant fråga du har. Jag har en rätt omfattande matning också med massor av koltrast, talgoxe, blåmes m.fl. Men sedan ca 2-3 veckor tillbaka så är det tomt! Jag deltog i "Fåglar inpå knuten" nu i helgen och då kunde jag endast rapportera två blåmesar och sex skator. Orsaken vet jag inte men det är många som har samma reaktion på att det är fågeltomt. Ett svar är kanske att vintern varit alldeles för tuff och att dom helt enkelt strukit med. Men det kan också vara så att dom flyttat sig mer mot söder i god tid. Men det är inte svar nog tycker jag. För med 5-6 minusgrader och snö så borde de som kommer fram äta ordentligt. Men det gör dom inte heller. Att det blir ljusare märker även vi människor nu men fåglarna har redan börjat intressera sig för revir. Det kan också påverka. Men mat behöver dom i vilket fall som eftersom den omsätts till energi för att klara minusgraderna. så jag vet egentligen inte vad det kan bero på.

Bästa hälsningar

Mats på Kreativum


Hej!
Jag är en allergisk tjej på 11 år
och jag undrar om det är vanligt att man är allergisk mot
fåglar.
Jag undrar också on en underlathona är tystare än en underlathanne
i hekningsperioden.Det har jag läst om och jag ska kanske skaffa fågel.

/ Moa, 11 år från kalmar

Hej Moa!
Det där med allergier vet jag inget om och vad det är som orsakar det. Men det blir alltid en del damm och det finns alltid kvalster i fjäderdräkten så kanske det är det som gör att vissa inte tål fåglar. Om underlater vet jag inget heller direkt eftersom jag inte har några. Att honan är tystare har sin förklaring i att hanen sjunger och hävdar revir medan honan oftast har lite kontaktläten.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Kan du alla fåglar i sverige?En som jagkänner kan alla

/ Carl.Forss, 9 år från Nättraby

Hej Carl!
Vad du menar med att jag kan alla fåglar i Sverige så vet jag en del om de flesta. Men det kommer alltid nya arter som är här en och annan gång bara. Jag har tittat på fågel i över 40 år men känner mig inte fullärd ändå. Man glömmer vissa detaljer, vissa sångares läten hör man inte varje år och då måste man repetera det. Så håller det på så fullärd blir man nog inte men en del vet man.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Är det så att mindre fåglar fryser mer än större? Och i så fall - varför?

/ Anna, 45 år från Lund

Hej Anna!
Nej mindre fåglar fryser inte mer än större. Allt handlar egentligen om hur mycket föda dom kan få tag på och omsätta detta till bränsle för att hålla värmen. Men det är ändå så att mindre fåglar förmodligen blir snabbare svagare om dom inte får den energi dom behöver.

Hoppas detta redde ut din frågeställning.

Mats på Kreativum


hej, mats det hära kannke inte är en fågel fråga men jag vill veta en sak. aso jag ville ha en fågel före.jag fråga en kommpis till mig och honn sa till mig att fåglar har små insekter och det finns i alla fåglar sa honn. är det sant

obs
svara så fort som möjligt.


med vänliga helsningar noblen... garbaya

/ noblen, 11 år från sverige

Hej Noblen!
Fåglar har små kryp i fjäderdräkten. Dessa kan i vissa fall hoppa över till människan vilket förmodligen orsaker klåda.

Ha det gott

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2016 Unga Fakta AB