Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hej jag undrar om undelater mina kusiner har underlater och det två undrataeraa gjurde ägg men för 1 dag sen så gick ägget sönder jag undera varvför det??/ donia

/ Donia, 10 år från Irak

Hej Donia!
Jag är inte kunnig på undulater utan det som intresserar mig är vilda fåglar. Anledningen till att ägget gått sönder kan helt enkelt bero på att någon av fåglarna råkat trampa på det och att skalet varit skört/tunt. Kanske ska du ställa din fråga till en affär där man kan köpa dessa fåglar.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hur kan fåglar flyga?

/ Lena Fridman, 51 år från landskrona

Hej Lena!
Fåglarna är konstruerade så att deras benstomme är väldigt ihålig. Det innebär att benstommen är lätt. Till detta så finns det en stor mängd fåglar som har en genialisk konstruktion som gör att de inte släpper igenom luften. En fjäder har en stråle med strålar som i sin tur har hakar och när dessa är i bästa ordning så fungerar fjäder maximalt. Fjädrarna på vingarna ligger i sin tur lite ovanpå varann och både över och under så ligger det sk. täckare. Detta gör att vingen är tät och har en stor lyftkraft. Till detta så har fåglarna muskler som är anpassade att föra vingarna upp och ned som det krävs för att kunna ta sig framåt och dessutom kunna flyga länge.
Hoppas detta klargjorde lite varför fåglarna kan flyga.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats!
MIna tamankor (mignonankor) låter ganska mycket (tycker jag).
Några grannar har till och med klagat.
När en har börjat kvacka lite då börjar dom andra 6 st. också.
7 tamankor som kvackar samtidigt är inte så roligt!
Dom har alltid mat och vatten, och dom trivs (dom lägger ägg, och vi har avlat fram 4st.)
Har du något tips på hur jag ska göra så dom slutar låta så mycket ??
Hej då MVH / Mikaela

/ Mikaela, 9 år från Katrineholm

Hej Mikaela!
Ledsen att det dröjt med svar men jag har varit långledig. Att ankor, gäss, höns mm kacklar eller galer ingår i dessa arters beteende. Att försöka få dessa att inte göra det är enormt svårt. Att dom kacklar samtidigt är ett beteende som ökar den sociala sammanhållning och förmodligen håller en form av rangordning i flocken. Gäss som hålls tama men går fritt på en gård är väldigt bra "vakthundar". Så fort dom ser något så kacklar dom allihop. Så jag har faktiskt inget tips att ge dig tyvärr.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats!!!
Jag har en fråga om vad talgoxen äter.
jag har sökt, sökt och sökt.......på Wikipedia mest men där på "föda" finns ingen information.
snälla svara!
MVH//Isabella!

/ Isabella, 9 år från Solna; Sverige

Hej Isabella!
Tyvärr har jag varit borta från datorn i en vecka.
Talgoxen är lite av en allätare. Den gillar insekter av olika slag som spindlar, larver mm. Nu under vintern älskar den fet mat i form av solrosfrön, talg och inte minst jordnötter som är osaltade.

Nöjd hoppas jag.

God Jul hälsar
Mats på Kreativum


hur många slaks olika arter av fåglar finns det egentligen??
/Elisabeth uppsala

/ Elisabeth, 10 år från uppsala

Hej Elisabeth!
Det finns mellan 9500 och 10000 fågelarter i hela världen. I Sverige har det setts 483 arter och av dessa är det ca 250 som häckar. Kolla gärna hur många fågelarter du har hemma runt huset eller skolan.

Hoppas du är nöjd med detta svaret.

Mats på Kreativum


hej jag heter emil jag tycker om fåglar min fråga är vilken är snabast duvan eller mås

/ emil, 6 år

Hej Emil!
Svaret är duvan för den flyger rakt och rätt fram medan fiskmåsen eller måsar överhuvudtaget är lite mer "loja" i sin flykt. Dom använder vinden på ett annorlunda sätt som gör att det går lite långsammare.

Ha det gott i vintervädret

Mats på Kreativum


Hej jag skriver då en kär vän länge har undrat hur det går till när hönans ägg blir befruktat. Går tuppen på hönan eller direkt på ägget? Tack på förhand.

/ Anna Moa, 18 år från Göteborg

Hej Anna Moa!
Tuppen betäcker hönan med jämna intervaller och det innebär att det inte befruktar ägget i sig. Så tror jag det är och det bör det vara.

Mats på Kreativum


Hej!
Jag är lärare i Halmstad och har för tillfället en åk 1. Vi har läsinlärning via något som kallas Kiwimetoden och kommer från NZ.

Mina elever har en fråga angående fågeln Kiwi, jag har försökt att googla men inte fått fram vad jag ville.
Frågan är
Hur får Kiwi sina fjädrar? Växer de ut efterhand, eller föds den med fjädrar? Ser de ut som vanliga fågelfjädrar?

Tack på förhand!
Mvh
Maria Grange

/ Maria från Halmstad

Hej Maria!
Ledsen att jag inte svarat tidigare. Men om man kikatr på en kiwifågel så har dessa fjädrar som alla andra även om dessa är mer av konturfjädrar dvs. fjädrar som saknar styvheten för att kunna flyga. Kiwifågeln har utvecklat sitt liv på marken utan behov av att kunna flyga eftersom de inte haft någon direkt fiende. Utan att vara 100% säker så tror jag att dessa föds tämligen nakna som alla andra fåglar och sedan växer de ut som hos andra fåglar. Fjäsrarna slits och de byts regelbundet som hos andra fåglar. En fågel som flyger sliter ju sina fjädrar på ett sätt medan en fågel som lever nere på marken säkerligen sliter sina på ett annat sätt genom kontakten till vegetationen. Om du försöker få fram en bra bild på en Kiwifågel så ser du att dom har rätt smala och långa fjädrar.
Hoppas att detta 'är svar även om det är lite fördröjt.

Ha det gott i vinteryran.

Mats på Kreativum


Hej!

Jag och min klass jobbar just nu med rovfåglar. Vi kan inte hitta fakta om vilka fiender rovfåglar har. Några exempel på fåglar vi jobbar med är: kattuggla, fjälluggla, havsörn, kungsörn, ormvråk.

Marianne

/ Marianne, 50 år från Linköping

Hej Marianne!
När det gäller rovfåglar så är dom högst upp i näringskedjan dvs. dom är predatorerna/rovdjuren/rovfåglarna som är överst. Det som är ett direkt hot mot dessa är faktiskt människan! Då är det inte kattugglan och ormvråken direkt utan snarare havsörnen och kungsörnen. Fjällugglan lever cirkompulärt dvs. de flyttar i öst-västlig riktning med sina häckningar. Det beror med allra största sannolikhet på att födotillgången måste vara säker i form av fjällämmel eller motsvarande. Så de häckar inte årligen i Sverige. När det gäller örnarna så har de blivit talrikare men är fortfarande känsliga för människans sätt att bruka landskapet. Kungsörnarna använder tallar som ofta är mycket gamla (mer än 100-200 år gamla t o m 300 år). Vi hushållar inte med skogen på ett sådant sätt att hänsynen blir tillräckligt bra. Havsörnen är också beroende av stora kraftiga träd för att bygga sina bon i och de behöver lugn runt sina boplatser även om de ibland häckar ovanligt nära urbaniserad miljö. En annan faktor är att de är 5 år minst innan de är könsmogna och det innebär att deras uppväxt måste vara "säker" annars utarmas deras stam rätt fort. Kattugglan och ormvråken är tämligen vanliga och dessa är mer "tåliga" när det gäller hanteringen av skogen. Det som kattugglan behöver är ihåliga träd eftersom de är hålhäckare.
Så om jag sammanfattar det lite så är det egentligen människan och miljön som är deras "fiender".
Hoppas du är nöjd med detta svaret.

Ha det gott nu när vintern anlänt på allvar.

Mats på Kreativum


Hejhej, Mats!
Nu har jag frågor som jag vill veta om fåglar..
Hur skapades fåglar? Var de insekter först, eller? Utom att Gud skapade fåglarna. (Jag tror inte på Gud, så..)
Dör fåglarna om de inte flyttar till vintern?
Går det bra att mata fåglarna när det är sommar? Blir de besatta av platsten, där man kan få mat? Sen föder de barn och så kan de inte jaga (om jag slutar med mat)? På vintern går det bra, va? Jag gör det på vintern, inte på sommaren.
Går det bra att ha katter, samtigt att ha en fågel? Eller, så finns det risk att katterna äter upp dem? Kan fåglar och katter bli vänner?

Tack!

/ Jonna, 11 år från Sverige

Hej Jonna!
Oj vilka frågor och funderingar du har! Fåglarna har genom massor av år utvecklats efter dinosaurierna och anpassat sig till olika miljöer och livsbetingelser. Denna utveckling går vidare även om du och jag inte märker det precis för det tar så lång tid. Jag tror inte Gud skapade fåglarna utan det har säkert gått till på ett annat sätt. Men det är väl OK om man tror på saker och ting, men det är ren vetenskap som oftast har rätt svar.
Fåglar dör på vintern och då är det ofta brist på mat eller sjukdomar som sprider sig bland fåglarna. Men en väldigt stor andel av våra häckande fågelarter flyttar söderut just för att överlevnaden är större där trots alla faror som lurar på vägen. Men att hitta mat är prio 1 för alla fåglar. Många matar fåglarna under sommaren och faktiskt hela året. Jag tycker det räcker att man börjar i oktober-november och håller på så länge det är vinter och snön finns kvar. Den andra delen av året ska det finnas tillgång på föda så att dom klarar sig ändå. Dom blir inte besatta av platsen men lär sig att där finns ett eller flera ställen där maten läggs ut regelbundet. Slutar man mitt i ivntern så kan det få stora konsekvenser. Det är bra att du matar under vintern men låt bli under sommaren. ungarna lär sig ändå att leta föda eftersom dom följer hur föräldrarna gör. Katter och fåglar är ingen bra lösning eftersom kattdjur attraheras av fåglar som flyger, hoppar och rör sig. Katterna tillhör rpedatorerna (jägarna) även om de är gulliga innekatter eller katter som verkar hur snälla som helst. Men ser dom eller får dom en chans att ta en fågel så gör dom det. Om dom kan bli vänner - ja det har säkert hänt men det är ovanligt.

Hoppas du är nöjd med dessa svar.

Mats på Kreativum


Hej Mats!
Likt Barbro från Piteå så besväras vi också av talgoxar som hackar på huset vintertid, det börjar runt 6-tiden på morgonen och slutar sedan vid 9-tiden. Detta har hållit på i alla år som vi bott i huset. Vi matar dem ständigt och tillräckligt på vintern, men tro inte att de slutar för att det finns mat i fågelbordet.
Det håller på hela vintern!
Har man sig själv att skylla eftersom vi matar fåglarna och därmed lockar dem till huset? Kan man inte göra ngt för att de ska sluta?

Mvh / Anna

/ Anna, 31 år från Piteå

Hej Anna!
Det verkar som att vissa fåglar ibland får ett beteende som gör att det är svårt att få dom att sluta med. Är det fönstret som dom hackar på så är det säkert kittet som är av intresse eftersom det innehåller fett. Men är det för att dra uppmärksamhet till sig så är det kanske lite svårare. Har ni matningen nära huset eller är det ute i en trädgård så är det också underligt ifall det alltid finns mat där. Jag har inget direkt tips som skulle ge ett resultat så här utan att se eller uppleva det hela. Fåglarna är ju väldigt aktiva under morgontimmarna eftersom de då behöver äta för att få igång energin efter natten.
Tyvärr har som sagt har jag inget bra tips.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hejsan Mats!
Jag heter Josephine!

Jag har en fråga: Ska man ha buren högt eller lågt? ?
Och måste man ha fler eller kan man bara ha en underlat?

/ Josepine, 12 år från Sweden

Hej Josepine!
Jag tycker att du ska höra med någon i en zoo affär om detta för jag pysslar inte med burfåglar.

Mats på Kreativum


Hej igen!!
Jag trodde att Kiwifågeln endast bodde på Nya Zeeland, är det sant??

/ Clara, 12 år från Sverige

Hej Clara!
Du har helt rätt! Om jag svarat Australitwen så är det fel den finns på Nya Zeeland och är dess nationalfågel.

Ha det gott

Mats på Kreativum


på ett ungefär hur många fåglar finns det i sverige ?

/ alexander, 11 år från riddarhyttan

Hej Alexander!
Det finns ca 245 - 250 häckande arter i Sverige. Det har setts mer än 480 arter genom åren. När väl hösten kommer så lämnar flera miljoner fåglar Sverige för att flyga mot varmare länder och platser.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej!

Jag har lite frågor från en elev i år 2, som heter Teodor, om fåglar. Hoppas du kan svara honom.

Hur kan fåglar sitt still på t ex en pinne, elledning, mm och inte ramla ner?

Varför sitter fåglarna på elledningar? Och varför dör de inte då?

Varför kraxar fåglarna när de sitter på ledningar, på tak, mm?

Mvh Ingrid - lärare

/ Ingrid Johansson från Floby

Hej Teodor!
Kul att du har funderingar kring fåglar. Att en fågel kan sitta still på en pinne och hålla balansen beror helt enkelt på att dom har bra balanssinne. Dom är konstruerade också för att kunna hålla tag med klorna runt tråden eller toppen på en pinne. Detta gör det enklare att sitta kvar.
Att fåglarna kan sitta på en elledning beror på att dom bara håller om en ledning och inte två. Skulle dom däremot komma i kontakt med en annan strömförande ledning eller marken samtidigt så kommer strömmen att gå igenom kroppen och då bränns dom till döds. Att dom dessutom kraxar är för att "snacka" med sina artkompisar och för att tala om att "hej här är jag".

Ha det gott och hoppas du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


Jag undrar lite om Kiwifågelns ungar, här är frågorna:
Hur många ungar får det?
Hur ofta får det ungar?

/ Clara, 12 år från Sverige

Hej Clara!
Kiwifågeln är ju en lite speciell pippi som lever i Australien. Om jag inte har helt fel för mig så lägger honan ett ägg åt gången. Sedan är det hanen som ruvar ägget. jag antar att dom lägger ett ägg om året.

Hoppas du är nöjd med detta, men jag ska leta vidare efter mer information om Kiwifågeln.

Mats på Kreativum


hur gammal blir en kungsörnen

/ kent svensson, 62 år från karlskoga

Hej Kent!
En kungsörn kan bli allt från några dagar till riktigt gammal. Det som avgör är hur lyckosam fågeln är i sitt liv. Där lurar massor av faror i form av bilar, kraftledningar, taggtråd, illegal jakt osv. Men är det så att den får en bra väg genom livet så kan den leva upp mot 30 år.

Hoppas du är nöjd med svaret.

Mats på Kreativum


VAD SKULLE DU GÖRA OM DU INTE FÅRSKAR OM FÅGLAR??????

/ JONATHAN OLIVER JANSSON, 11 år från BÅSTAD SKÅNE

Hej Jonathan!
Jag forskar inte på fåglar utan har det som min hobby/intresse sedan många år tillbaka. Om jag inte skulle vara intresserad av fåglar så hade förmodligen mitt intresse varit naturen ändå. Jag gillar att paddla kajak och då helst med min egen tillverkade grönlandskajak. Men att vandra och bestiga berg är också en grej som jag säkert pysslat med.

Ha en skön helg!

Mats på Kreativum


jag skriver ett fältarbete där jag jämför bivråk och ormvråk, nu har jag fastnat på ormvråkens historia. När/varför kom den till sverige?:)

/ filip isacsson, 17 år från borås

Hej Filip!
När ormvråken kom till Sverige har jag ingen aning om. Den har funnits i Sverige sedan urminnes tider. Den är tillsammans med sparvhöken Sveriges vanligaste rovfågel.

Ha det gott

Mats på Kreativum


hur länge kan en fågel hålla ögonen öppna??

/ Filippa, 9 år från sverige

Hej Filippa!
Tills de blir trötta eller behöver blinka till. Det kan se ut som att dom alltid har ögat öppet, men dom har en hinna som "går för" själva ögat. Men givetvis blundar dom också. Men att säga en specifik tid är svårt.
Du kan ju själva testa hur länge du kan hålla ögat öppet utan att blinka.

Ha det gott

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2015 Unga Fakta AB