Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hej!
jag håller på att forska om kolibrin och undrar hur dom fortplantar sig.
vill ha svar så fort som möjligt Tack!
Mvh Evelina!!

/ Evelina, 12 år från Sverige

Hej Evelina!
Kolibrin gör som de andra fåglarna nämligen att hanen sätter sig på honoans rygg och så vrider dom stjärtpennorna snett mot varandra så att deras könsorgan möts och befruktningen sker.

Ha det gott och lycka till med forskningen

Mats på Kreativum


hej igen
jag har lite mer fråger om havsörnen
1. hur långt är det mellan vingspetsarna?
2. hur kan de glidflyga?
3. vad äter dom?
4. hur gamla kan dom bli?
5. hur stora är deras är?
6. var lever dom?
7. hur stora är dom på längden?
8. hur mycket väger dom?

hoppas att jag får svar snart!!
tack Mats på förhand!!

/ jonte, 12 år från lindome

Hej Jonte!
Havsörnen är en stor fågel som kan mäta mellan 2-2.45 mellan vingspetsarna och är mellan 75 - 92 cm beroende på om det är hane eller hona. Honan är den större av dom två. Vikten är mellan 4-7 kg ca. Dom kan glidflyga en hel del då dom utnyttjar det vid sin förflyttning. Dom kan ta höjd med hjälp av uppåtgående vindar (termik) och sedan glida iväg långa sträckor. Dom äter helst fisk men tar även sjöfågel och äter döda djur. En havsörn som får leva ostört kan bli upp mot 30 år gammal. Dom finns längs med svenska ostkusten och i Norrlands inland och vidare bort i andra länder.

Hoppas det klarnade om fakta kring havsörnen.

Mats på Kreativum


Hur länge kan en pingvin hålla andan under vattnet???

/ Irina, 11 år från Sverige

Hej Irina!
Jag har kollat lite med Internet och fann under Wikipedia följande;

Pingvinfåglarna är samtliga anpassade till ett liv i havet. De är mycket skickliga simmare, och kan dyka i de värsta stormar. Benen används som roder. De brukar dyka i 6-12 km/h, fastän det förekommer att de uppnår en hastighet på 27 km/h. Små pingviner dyker inte så djupt, men kejsarpingvinen kan befinna sig under vattenytan i 18 minuter och komma ner på ett djup av 450 meter.

Ha det gott

Mats på Kreativum


hej
jag undrar vad har havsörnen för fiende??

/ jonathan, 11 år från lindome

Hej Jonathan!
Havsörnen ligger högst upp i den sk. näringskedjan och det innebär att den egentligen inte har någon fiende. Men det finns trots allt en och det är människan. Vi använder Jordens tillgångar och marker för att vi ska ha det bra och då förändrar vi väldigt mycket. Det är så att vi fördärvar vattnet där fiskarna lever, hugger ner skogar så att örnarna inte hittar tillräckligt stora träd att bygga sina bo i osv. Men lyckligtvis så har vi lärt oss att vi är beroende av en bra balans i ekosystemen och där är havsörnen viktig.

Hoppas du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


jo! ursäkta om jag stör dig men det var 2st frågor som jag glömde ställa,här kommer de: vilka fiender har kungsörnen? och hur stort är ett kungsörnsägg?

/ Hugo, 9 år från linköping

Hej igen Hugo!
Du stör inte utan det är roligt med frågor. Kungsörnen har egentligen endast människan som fiende eftersom den är högst i näringskedjan. Vi människor tar för oss allt mer av Jordens yta och naturtillgångar. I denna så lever kungsörnen och där finns då kraftledningar, trafik, människor som anser att kungsörnen inte har rätt att leva för den tar kalvar, harar, renar mm. Som jag skrev i mitt förra svar så är det en kraftfull jägare som klart konkurrerar om det jaktbara viltet och som tyvärr går på rennäringen. Det finns egentligen ingen annan fågel eller annat rovdjur som tar kungsörnen.
Ägget är stort kanske en dm ungefär. Har tyvärr inte klart för mig exakta måttet. Hittade på en sida på Internet fölajande mening;
Den lägger oftast två ägg som till storleken i genomsnitt mäter 75 x 57 mm och har en vikt på 120 gram.

Hoppas att du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


Hej! Jag håller på att göra ett arbete om bl.a. strutsar. Jag undrar hur strutsen evolution ser ut och hur dess omlopp samt syresättningsorgan ser ut? Fåglar överlag har ju luftsäckar som hjälper dom att flyga, gäller detta även för strutsen med tanke på att den inte har någon flygförmåga?

Jag skulle uppskatta ett svar inom kort. Tack på förhand!

//Emma

/ Emma, 17 år från Husum

Hej Emma!
Jag tycker du ska vända dig till Naturhistoriska museet i Stockholm med din fråga frö jag kan inget om inre organ. Passa då på och fråga om evolutionen.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Jag ska göra ett projekt om Kungsörnen i skolan och vill därför veta: 1. Hur stor kan den bli? 2. Hur långt är det mellan vingarna? 3. Vad äter den? 4. Var bygger den sitt bo? 5. Vad har de näbben till? 6.Hur kan den glidflyga? 7. Hur länge kan den leva? Hälsningar Hugo

/ Hugo, 9 år från vretakloster

Hej Hugo!
Spännande fågel du valt som projekt! Kungsörnen är en av de arter som ligger högst upp i näringskedjan, en sk. predator (rovfågel). Det innebär att dess byte är andra djur och i kungsörnens fall är det allt från fågel till kaniner, harar och t o m renkalvar. Det är en mycket kraftfull rovfågel både genom dess storlek och dess skicklighet att flyga. Den blir mellan 75-90 cm lång i kroppen och har ett vingspann (avståndet mellan vingspetsarna) på 1.90 - 2.25 m! Den är stor! Boet bygger den med kraftiga pinnar i en stor mycket gammal tall (oftast) som är flera hundra år gammal. Men på senare år har kungsörnen börjat häcka i allt fler områden och då finns inte dessa gammal tallar utan den använder säkert grova lövträd också. Näbben är tillsammans med klorna dess vapen att dels kunna gripa och hålla sitt byte och näbben att kunna slita isär bytet. Alla rovfåglar använder sina vingar på det sättet att dom utnyttjar sk. termik (uppvärmd luft som stiger) och dels så kan dom efter att ha tagit höjd "bara" glida iväg på stela vingar och endast justera lite för vindar och vart hän dom ska. Om en kungsörn får leva ostört och inte förolyckas mot tåg, kraftledningar eller taggtråd så kan dom bli upp mot 30 år.
Så Hugo nu har jag nästan gjort ditt projektarbete men försök att använda detta med dina egna ord, teckningar, bilder så blir det säkert bra. Hoppas att du någon gång får uppleva en kungsörn på nära håll, det är fantastiskt!

Ha det gott och lycka till

Mats på Kreativum


Hej eftersom du är expert på fåglar tänkte jag fråga om dig och fåglarna:

1. Vilken färg har en gröngöling?
2. Vad heter det när man håller på mycket fåglar (var det inte ornotolog eller något sånt)
3. Vad behövs för att bli en bra "fågelskådare"
4. När blev du intresserad av fåglar?
5. Kan vem som helst bli fågelskådare?

/ Fröken An.Onym, 12 år från Stockholmen

Hej "Anonym"!
Svårt att svara på frågor till en som inte ger sig till känna, men...
Gröngölingen är grön på ryggen för att den ofta söker sin föda på marken och då är det en skyddsfärg.
Ornitolog heter den som studerar fåglar.
En bra fågelskådare är en som är intresserad av fågel, uppför sig väl i naturen och betraktar fåglarna på deras villkor.
För över 40 år sedan började jag med mitt fågelintresse.
Du kan säkert bli fågelskådare om du bara är tillräckligt intresserad.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej hej.

Jag håller på med ett skolarbete i skolan. Jag har valt att jobba med Kiwifågeln. Däremot är det väldigt svårt för mig att hitta "rätt" fakta på internet, eller så hittar jag inte 2 källor (Vilket man måste ha för att kunna få VG). Jag har just nu 15 flikar uppe men dom flesta hemsidorna har nästan "samma" fakta.
Då har jag alltså dessa frågor som jag inte hittar bra svar på:

1. Vilken naturtyp lever fågeln i?
2. Hur lever de (i grupp, enskilt osv)
3. Berätta om förökningen (Parning, ruvning mm)
4. Vilka fiender har fågeln
5. Finns det mer speciella "egenskaper"

Jag skulle vara tacksam för svar =). Jag har kollat runt på dina svar om kiwifågeln på den här hemsidan redan och märkte att du skrev några länkar till en annan person som ville veta om kiwifågeln (tyvär hade jag redan dom länkarna så det hjäpte inte mycket). JAg hoppas att du vill hjälpa mig och att det inte kommer vara till för mycket besvär. Tack i förhand och ha det bra så länge

// Johanna. En tjej som hoppas hon inte frågar om för mycket. =)

/ Johanna, 12 år från Bålsta

Hej Johanna!
Det var väl en kul fågel som du valt. Skönt att du har hög nivå på dina resultat. Jag har själv aldrig fördjupat mig i kiwifågelns liv och leverne, men jag hoppas kunna få tillfälle och uppleva denna annorlunda fågel.
Svaren på dina frågor har jag hämtat från nätet och försökt forma och tolka utifrån mitt perspektiv.

1. Fuktiga skogar med undervegetation.
2. De lever ensamma, dvs. paret lever tillsammans och har sitt eget revir.
3. Parningen sker som fåglar brukar göra dvs. hanen sätter sig på ryggen på honan. Sedan lägger hon ett ägg som hanen ruvar. Ägget är ganska stort och väger över 400 gr.
4. Kiwifågeln är en nattaktiv fågel och det beror på att den söker skydd av mörkret. Det innebär att deras fiende är bl.a. nattaktiva ormar och djur som använder natten som sin period för jakt. Sedan är givetvis vi människor som allt mer utnyttjar skog och mark och på det sättet tränger ut fåglar och djur så att deras miljöer blir förstörda. Så på det viset är vi människor också "fiender" även om kiwifågeln är nationalfågel i Nya Zeeland.
6. Den kan inte flyga och den lär se rätt dåligt. Det är maskar som den livnär sig på. Den har annorlunda fjäderdräkt osv.
Men kolla på länken http://sv.wikipedia.org/wiki/Kivier

Lycka till!

Mats på Kreativum


vilken är världens snabbaste fåge? l och hur snabbt flyger den?

/ jonas, 14 år från husum

Hej Jonas!
Det är pilgrimsfalken som kan komma upp i hastigheter över 300 km/tim. Det är då den anfaller ett byte så normalt sätt kan den inte flyga så snabbt.

Ha det bra

Mats på Kreativum


hej Mats jag tänkte säga att min undulat hade jag i ett år men den hattade mig den bet mig men inte var lätlärd varför var den så mot mig jag behandlade den jätte bra men det gick inte

/ hussein, 10 år från luleå

Hej Hussein!
Jag kan inte förklara varför den gör på detta viset. Men ibland har djur ett beteende som är svårförklarat. Vi hade en kanin en gång i tiden som också var jobbig mot alla. Så tyvärr Hussein kan jag inte ge dig en vettig förklaring.

Ha det bra

Mats på Kreativum


jag undrar vilka fåglar bäsar till ett husdjur och kostar litte

/ Sara, 10 år från Sverige

Hej Sara!
Om du funderar på att skaffa ett husdjur i form av en fågel så är väl en liten papegoja eller underlat. Hur mycket dom kostar vet jag inte.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Jag älskar fåglar men kan man få fåglar tama
om man t.e.x föder upp dom och blir dom så tama som man ibland ser på tv och läser i böcker??????

/ (hemligt), 12 år från sverige

Hej Hemligt!
Det är så att alla vilda och naturligt förekommande fåglar är fridlysta. Det innebär att du inte får ta hand om eller fånga för att föda upp och försöka få tama. Så på den frågan är svaret bry dig inte om det! Jag älskar också fåglar men jag tittar på dem och fotograferar dem.

Så låt bli att fånga och njut istället.

Mats på Kreativum


Hej jag undrar hur lång och bred en struts kan bli?

/ Angelika, 9 år från Dalarna

Hej Angelika!
De är Jordens största fåglar och hanen kan bli upp till 3 meter lång, honan något mindre. De kan väga upp till 150 kg.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej!
Jag undrade bara om du skulle kunna berätta hur länge fosterutväcklingen tar för en:
-Sädesärla
-Gräsand
-Havsörn

Tack i förväg!

P.S. Vi jobbar med det i skolan...

/ Ines, 12 år

Hej Ines!
Jag antar at du menar hur länge föräldrarna ruvar äggen innan de blir ungar. Sädesärlan ruvar 12-15 dagar, gräsanden 27-28 dagar och havsörnen hela 35-45 dagar och sedan tar det ca 70 dagar innan de kan flyga.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej Mats hur mycket väger en puma. hur långa kan de bli? MVH:Johanna

/ johanna, 11 år

Hej Johanna!
De stora rovdjuren och kattdjuren är inte min avdelning. Men jag har sökt på nätet och hittar att en puma väger mellan 55-80 kilo.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej !

Hur kan Kolibrin flyga baklänges?
Vi är i skolan och vill ha svar så fort som möjligt tack!

MVH Rasmus och Moa

/ Moa Emanuelsson , 11 år från Trollhättan

Hej Rasmus och Moa!
Kolibrierna har utvecklat en flygteknik som är anpassad till deras näringsök. Frekvensen på deras vingslag är så hög att vi människor inte kan uppfatta. Det kan vinkla vingarna så pass så att de kan backa ur blomman där dom tar nektar. Det är en utvecklad teknik genom massor av år.

Ha det gott i skolan

Mats på Kreativum


Hej,Jag undrar hur många fågel arter finns det egentligen?

/ Elisabeth, 10 år från Uppsala

Hej Elisabeth!
Det finns ca 9 500 fågelarter på Jorden. Det kanske t o m är 10 000 för man kan genom dagens moderna DNA teknik dela vissa arter till flera olika. Här i Sverige har vi ca 250 häckande arter.

Så är det och det tar ett tag innan man kan uppleva alla dessa. För flera arter är starkt hotade av människans framfart på Jorden.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej! jag undrar hur sidensvansars spår ser ut och ungefär hur stora de är.

/ Irma, 8 år från Örebro

Hej Irma!
Sidensvansen är 18 cm lång/stor eller något mindre än en stare. Den är beige i färgen med en svart haklapp, fin tofs på huvudet. Den har ett gult streck på vingen och små röda tappar längst ute på armpennorna. Den är egentligen väldigt lätt att känna igen. Den har ett vackert mjukt ringande läte. Några spår lämnar den inte efter sig mer än möjligen en massa spillning under ett rönnbärsträd. Dom äter enormt mycket bär av det slaget och därmed blir det mycket spillning.
Hoppas det var detta du funderade kring.

Mats på Kreativum


Haj jag undrar om du vet hur strutsar kommunicerar med varandra?
Jag är väldigt tacksam för svar //amanda

/ amanda rönnefors, 13 år från önneredskolan

Hej Amanda!
Hur strutsarna kommunicerar med varandra är väl som med de allra flesta andra genom ljud i form av kontaktläten. Dessutom är strutsarna stora och lever i ganska öppen terräng och då dom har lång hals och stora ögon så inverkar det säkert i deras kommunikation.

Ha det gott

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2016 Unga Fakta AB