Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hur länge kan en Skäggdopping vara under vattnet, (utan luft)? Jag har sett Skäggdoppingar som varit under flera minuter, men vad är som längts?

/ Harald Holmqvist, 7 år från Munsö

Hej Harald!
Jag har stått vid en sjö och tagit tiden på storlom som var nere mellan 1-2 minuter. Samtidigt så har jag sett skäggdoppingar dyka men inte tagit tiden men det var och är kortare tid. Så jag kan inte svara på hur länge dom kan vara nere. Dock en gissning på 1-1½ minut kanske.

Ha det gott

Mats på Kreativum


hej mats! kan du om dinosaurie fåglar?.

/ joel, 9 år från gammel sträng

Hej Joel!
Jag har aldrig intressseat mig för dinosurier tillräckligt. Därför kan jag inte svara på din fråga tycvärr. Men om jag skulle råda så hade jag sökt på www.google.se och tex. skrivit dionsaurier + fågel eller något liknanade. Då skulle du hitta ett antal hemsidor där du säkert kan få lite fakta från.

Lycka till!

Mats på Kreativum


jag har fått en knarifågel vill veta hur gammal han är ca hur kan jag veta det?

/ nader, 35 år från sweden

God morgon Nader!
Jag tycker att du ska leta upp en djuraffär som säljer kanariefåglar och fråga dom. Det är omöjligt för mig att såga utan mer fakta.

Lycka till!

Mats på Kreativum


hej en dag kom en av mina katt ( 3 katter ) med en fågel vi har ett stort stort fågelbo i mit träd trädet är ca 8 m jag tror att fågelungen kommer där i från vi vet att det är ett skat bo vi det är för långt att läga fågen i boet igen vi la fågen i en stor och hög blom låda den står på marken vi la lite löv runt den fågen mår bra igen skada men vad ska vi göra och att inte våra katter når den och våra gran katter som brukar vara här vad ska vi göra hjälp ska vi ringa eller låta den vara vad ska vi göra obs fågen är nära en grus väg där alla katter bor vad ska man gjöra för att inte någon katt ska äta eller ta den söta fågen

/ viktoria, 13 år från sverige

Hej igen Viktoria!
Det verkar som att det är en unge av skata som du fått bekymmer med. Om den inte kan flyga för att den är liten så får ni försöka lägga upp den eller sätta upp den högt så att katterna inte kan ta den. Men som du vet så kan katter klättra så det kan bli lite bekymmer. Men det är nogkatterna du får ha inomhus tills ungen flyttat sig i säkerhet.

Lycka till

Mats på Kreativum


hej igen jag hitta en fågel eller katten gjorde det är det en skata om benen är lika långa som kroppen när den är liten eller vad är det för fågel då

/ viktoria, 13 år från sverige

Hej igen Viktoria!
Oj det var inte lätt att svara på. En fågel är under tillväxt när den är liten och då kan man inte avgöra vilken art det är på att mäta som du beskriver. Men en skatunge är rätt stor, stjärtfjädrarna inte speciellt långa och den är svart och vit.

Ha det gott

Mats på Kreativum


vad ska man göra om fågen inte äter hoppas du kan hjälpa mig jag älskar djur vi har 4 hundar 3 katter har haft 2 katter och 5 hästar och 4o fiskar jag älskar djur jag är så :( för att fågen har ramlat ur sit bo jag la fågen i en buske och den mår bra vad ska jag göra

/ viktoria, 13 år från sverige

Hej Viktoria!
Om jag förstår dig rätt har du hittat en fågelunge som du placerat i en buske. Om det nu är den som inte äter så kan du vara lugn. Den får mat av sina föräldrar även om du inte ser det. Den klarar sig säkert eftersom den tigger med ett speciellt läte och då kommer någon av föräldrarna och matar den.
Kul att du gillar djur!

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej!
Vi hittade en talgoxe som ramlat ner från ett bo i taknocken på vårt hus i går kväll 2010-07-12. Den är pytteliten, har inga fjädrar och stängda ögon. Vi försökte stoppa tillbaka den i boet men stegen var för kort. Vi har heller inga andra häckande fåglar i närheten där vi kan lägga den.
Jag inser att det inte är särskilt stor chans att vi klarar den men vi vill i alla fall försöka. Ett av mina barn har sommarlov och han har tagit sig an uppgiften.
Vi har hittills gett den mosade frön (jordnötter/skalade solrosfrön) blandade med en liten gnutta solrosolja och vatten. Vi har flera matstationer och talgoxarna verkar föredra jordnötterna. Men vad ska ungen egentligen äta? Flugor, myggor och sådant? Mask? Larver? Någon föreslog kattmat för kattungar, är det ett alternativ?
Hur ofta ska den ha mat? Vi har gett den varje halvtimme/timme. Är det lagom?
Hur varmt ska den ha? Som det är nu håller vi den på 25-29 grader. Är det lagom?
Snälla hjälp oss! Vi vill göra vårt bästa.

MVH

Marie

/ Marie, 50 år från Stockholm

Hej Marie!
Det allra bästa är att låta fågelungarna får vara så sköter föräldrarna mataningen. Det är för oss människor svårt att se en unge som "ramlat" ur boet men det är "bara" att placera ungen i en buske/träd intill och låta den vara. Om man nu ger sig på att mata upp en unge så är det där med kattmat på burk lämpligt. För talgoxarna äter insekter och larver nu under sommaren och inte frö. Att mixa detta till "rätt" mängd och blandning är svårt. Det tar också tid att ta på sig detta ansvar. När det gäller temperaturen så är det nog rätt hopplöst att kunna reglera så det blir rätt. Naturen och djuren har en inneboende funktion som löser detta.

Så är det och ha det gott

Mats på Kreativum


vi har hittat en gråsparvunge eller en pilfinkunge som har ramlat ur sitt bo, och när vi hittade den så var den hungrig och skrek
och sen när jag byggde ett bo åt den så började jag mata den sen med lite blött bröd, och sen så samlades brödet i en påse vid halsen eller under den jag undrar om det är farligt (han har ingen päls)
och så undrar jag hur kan man se om en fågel är en hona elle hane hoppas du svarar

/ johanna, 11 år från sverige

Hej Johanna!
Först och främst ska man verkligen fundera på om man ska ta på sig detta stora arbete att försöka "rädda" en fågelunge. Det är mycket svårt eftersom du måste ha rätt blandning på mat, vatten osv. Dessutom får man inte övermata dom eller ännu mindre mata för lite. Det allra bästa är att försöka sätta tillbaka unge i boet eller sätta den i en buske/träd så att föräldrarna hittar dom. Dom piper och tigger mat och då får dom det av föräldrarna som finns i närheten. Annars får naturen ha sin gång vilket för oss människor kan vara grymt.

Ha det gott i värmen

Mats på Kreativum


Jag var och tittade på uppstoppade ugglor på Naturhistoriska museet. Jag undrar hur högt upp i luften en uggla kan flyga?

/ Kevin Eriksson, 7 år från Gråbo

Hej Kevin!
Jag har sett en jorduggla komma insträckande på våren på en ansenlig höjd. Men hur högt vet jag inte, men jag tror inte dom vanligtvis flyger (under sträcket och vissa arter) speciellt högt. När dom jagar är dom inte i behov av att flyga högt, tvärtom dom jagar på låg höjd och med överraskning.

Hoppas du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


Hej Mats ! Jag undrar hur bra fåglar hör.

/ Mariam, 8 år från saudiarabien

Hej Mariam!
Dom hör rätt bra för det är som hos oss människor att den tillsammans med synen är viktig för att kunna överleva.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hur många ägg kan en andhona ruva på. Jag har sett en and med 15 nyckläkta ungar.

/ Julia björk, 10 år från Lanna

Hej Julia!
Ja dom kan få så pass många ägg vissa år. Men det är rätt stor dödlighet så kullarna blir mindre de första dagarna/veckorna.

Mats på Kreativum


Bajsar fåglar medans dem flyger eller bajsar dem när de är stilla ex i ett träd?

/ sandra, 23 år från Skåne

Hej Sandra!
Dom gör det både i luften och flygandes. Själv höll jag på att bli träffad häromdagen då en mås släppte sina behov då den flög rakt över mig.

Mats på Kreativum


vad ska man göra om man har hittat en fglung hemma

/ sebastvir, 14 år från lund

Hej Sebastvir!
Du ska låta den vara för ungens föräldrar finns alltid i närheten och tar hand om den. Skulle det vara att den sitter mitt ute på öppen mark så flytta in den i en buske eller sätt den på en gren. Den piper så att föräldrarna hittar den.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hejsan!

Kan en fågel känna igen sin vän om de inte har träffats på flera år?

/ Lina Johansson, 14 år från Östersund

Hej Lina!
Det vet jag faktiskt inte, men jag tror inte att dom gör det. Om du menar en vän så antar jag att det är en i kulle den föddes med. Nä det tror jag inte....

Mats på Kreativum


hej Mats du kanske bara kanskeminns mig
När jag frågade när ankor blir vuxna.
Ja iallafall ledarankan har börjat ta en av de yngre ankorna i nacken vi tror det är en hane.
Vad ska vi göra ??! SNÄLLA svara fort för jag vill inte sälja någon anka !!
jag blir superduper glad när du svarar!!

/ mikaela, 9 år från ...

Hej Mikaela!
Jag misstänker att det är "tamankor" som du har skaffat. Att den dominerande hanen görs påmind hos alla i flocken är helt naturligt. Men jag kan inte avgöra ifall det är en hane eller kanske rent av en hona som han är stygg mot. Om det är en annan hane så kommer någon att "segra" dvs. han har då markerat att han är den dominerande. Men går det inte så vet jag inte vad du ska göra. Många gånger upplever vi människor att naturen är grym.

Ha det bra och hoppas att det löser sig.

Mats på Kreativum


är ormvråk en vanlig fågel?? alla i min klass säger det.

/ erika, 11 år från skåne(malmå

Hej Erika!
Ja ormvråken är tillsammans med sparvhöken de vanligaste rovfåglarna i Sverige.

Ha det gott

Mats på Kreativum


vilka fåglar flyttar på hösten?

/ felicia, 10 år från stockholm

Hej Felicia!
Det är en omfattande fråga men för att göra den lite enklare så kan man säga att alla de arter som är insektsätare flyttar. Men även gäss och andra större arter gör det och trots att dom inte äter insekter. Det är helt enkelt så att de allra flesta får problem med sin födotillgång p g a snö och kyla. Så vissa arter kanske bedömer att det kanske går att överleva i södra Sverige och då chansar att göra det. Ett färskt exempel i höstas och vintras var kungsfiskare, gärdsmygen som gjorde en bedömning att stanna, men så kom vintern lång, snörik och kall. Resultatet ser vi nu med allt färre individer av dessa. Jag tycker du ska sätta dig ner med en fågelbok, tex. "Fågelguiden" och börja från början med att läsa vilka som flyttar och vart.

Lycka till och ha en skön sommar

Mats på Kreativum


Hej Mats.

Jag hittar ständigt små taltrastungar på marken i skogen. De kan inte flyga och har knappt fjädrar.
Har de ramlat ned eller lever de på det sättet?

/ Lina Johansson, 14 år från Östersund

Hej Lina!
Hoppas allt är väl med dig och det är kul att höra att du är i skogen och upptäcker. Att taltrastarnas ungar är på marken är säkert ett led i deras färd ut i vuxenlivet. Jag tycker du ska låta dom vara för deras föräldrar finns i närheten och matar dom allt efter att dom skriker.

Ha det gott i sommar!

Mats på Kreativum


Hej!

Det finns en fiskmåsunge på vårt företags innergård (5-våningshus), mamma fiskmås får cirkla uppåt för att kunna flyga ut från gården. Tror du att fiskmåsungen kommer att klara sig, får ungen mat av föräldern eller skall vi ge den något? Konstigt att måsen valt att lägga ägg på en innergård (ungen har kanske fallit ned från taket, jag kan inte se om den är skadad) den är visserligen skyddad från rovdjur, men man undrar om ungen kommer att klara att flyga ut från gården.

/ Bertil Hagberg, 56 år från Storstad

Hej Bertil!
Ja ibland blir man förundrad över hur dom väljer häckningslokal. Att den kommer och klara sig tror jag verkligen på, men jag vet ju inte hur det ser ut där du jobbar. Kan man lyfta upp ungen på ett platt tak eller rent av lyfta ut ungen utanför innergården så kommer den nog att klara sig bättre. Du får bereda dig på att föräldrarna kommer att "attacker" med djupdykningar mot er/dig. Det är bra om dom ser ungen där ni i så fall placerar den. Den klarar sig säkert från predatorer eftersom föräldrarna är ytterst vaksamma mot ev. försök att ta ungen.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Vad äter flyttfåglar

/ Amy , 14 år från Lysekil

Hej Amy!
Dom äter i stort sett samma sak som dom annars gör. Det finns arter som kan anpassa sin kost just under flyttningen. Några t o m krymper sin mage för att göra sig lättare och därmed få det "lättare" att flyga. Naturen är underlig och anpassningsbar.

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2015 Unga Fakta AB