Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Vad äter flyttfåglar

/ Amy , 14 år från Lysekil

Hej Amy!
Dom äter i stort sett samma sak som dom annars gör. Det finns arter som kan anpassa sin kost just under flyttningen. Några t o m krymper sin mage för att göra sig lättare och därmed få det "lättare" att flyga. Naturen är underlig och anpassningsbar.

Mats på Kreativum


Hej!
Va ute med barna och sparka fotboll, helt plötsligt från ingenstans trillade det ner en liten fågelunge. Svårt att säga vad det är för art, den hae knappt några fjädrar bara jätte lite gråa fjun på huvudet och den har inte öppnat ögonen. Kunde inte låta den ligga där i solen så jag var tvungen att ta in den. Har gett den små bitar av maskar och fluger och även lite vatten. Såg att du skrivit i andra inlägg att man kan lägga en fågelunge i ett annat bo och se om dom "adopterar" den, stämmer det? Har nämligen ett talgoxe bo precis under fönsterbläcket innanför huspanelen som jag skulle kunna lägga den i men jag vill ju inte skada eller förorsaka att dom tar skada om jag gör det. Dom har ochså små fågelungar.Har hört att om en människa tar i en fågelunge så kommer inte mamman och pappan tillbaka mer för det luktar människa, om det stämmer kan jag ju heller inte lägga dit den. Och kan en talgoxe ta hand om en annan art? Vet inte om detta är en talgoxe.
Mvh: Madelene.

/ Madelene Andersson, 30 år från Vegby Västergötland

Hej Madelene!
När det gäller att en människa tagit i enunge så skyr föräldrarna de senare stämmer inte. Lägg ungen hos talgoxarna för att om du ska klara av att mata så får du ligga i och förmodligen klarar du det inte. Den får det säkert bra där och mat också för jag tror inte föräldrarna kan avgöra ifall det är en annan art.

Lycka till så får vi hoppas att den överlever.

Mats på Kreativum


HEJ
snälla svara denna fråga snabbt
var flyger kolibrier på vintern

/ mona-lisa (mona), 7 år från stockholm

Hej Mona!
Dom flyttar ingenstans utan finns kvar där dom häckar för att där är varmt hela tiden.

Mats på Kreativum


hur stor är göken

/ karl, 10 år från stockholm

Hej Karl!
Göken är drygt 30 cm lång, ungefär som en kaja fast slankare och längre smalare vingar.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hejsan! Jag har flera frågor som jag aldrig fått riktigt svar på. Vet du om en frisk vuxen svan har några naturliga fågelfiender i sverige bortsett från däggdjuren och örnarna? Vet du hur många ungar normalt svanen föder eller när knölsvanen häckar?

/ Axel Wolff, 9 år från karlshamn

Hej Axel!
En knölsvan har inga fiender, inte ens en havsörn. Den har däremot "fiender" som kan ta en alldeles nyfödd unge, annars försvarar föräldrarna dom mycket. Men en mink kan säkert överraska en unge och ta den utan att föräldrarna hinner göra något åt det. Knölsvanarna får mellan 2-4 ungar lite beroende på hur stor tillgång det är på föda och arvsanlag hos paret.

Hoppas detta är svar som du är nöjd med.

Mats på Kreativum


Hej, det var någon som frågade om vad som kom först: hönan eller ägget.

Svaret är ägget för ödlor lägger ägg och de kom före hönan, eller hur? Dessutom kanske hönan hade blå kam istället för röd och en dag när ett ägg kläcktes så var kammen röd på den hönan när den blev vuxen, och sedan spred sig den genen.

Enkelt svarat: Ägget :)

Förlåt men jag var bara tvungen att säga det :)

Nu till frågan: Vad är det för skillnad på Havstrut och Silltrut? För på Engelska så kallas de för Great Black-backed Gull och Lesser Black-backed Gull och räknas som samma sorts fågel, bara olika varianter av den...

/ Julia, 14 år från Nyköping

Hej Julia!
Tack för det svaret.....
Skillnaden på havstrut och silltrut är att havstruten har köttfärgade ben medan silltruten har gula. Silltruten har en mycket svartare rygg än havstruten (där finns en västeuropeisk ras som är mörkt gråare, kan se ut som en mörk gråtrut) och den ser dessutom "snällare" ut än havstruten i ansiktet/huvudet. När silltruten flyger gör den det som en mås alltså mjukare och lättare medan havstruten har stela vingar. Att dom heter som dom gör på engelska kan ibland vara lite förvillande. Men kolla med en fågelbok och försök se båda arterna ute i det fira så märker du skillnaden. Vad det gäller raser och rena arter så beror det ofta på de respektives utbredningar, födoval etc. etc. Dom kan dessutom inte fortplanta sig med varandra.

Hoppas detta gör bilden lite klarare.

Mats på Kreativum


Vad kom först, hönan eller ägget?

/ Beatrice, 10 år från Hestra

Hej Beatrice!
Ja det kan man fråga sig....
För att det ska kunna bli en höna så måste den ju födas först och det gör den genom att bildas i ett ägg. Ägget kläcks och sedan växer den sig till en höna eller tupp. Sedan träffas tuppen och hönan och har det lite trevligt för att hönan ska kunna lägga nya ägg för att nya hönor och tupp ska födas.....
Men vem som var först kan man fundera över och då gäller det med massor av andra lustiga företeelser i naturen.

Ha det gott och kom gärna med en egen förklaring till mig!

Mats på Kreativum


Hej.
Jag undrar hur man kläcker äggen i en äggkläckningsmaskin.
Jag har hört att man ska kolla på äggen efter en vecka och fall skalet lyser igenom är det befruktat.
Själv så ska jag köpa mej höns och en äggkläckningsmaskin och en Uv-Lampa.
Hur länge ska dom ligga under Uv-lampan?
Och hur ser man att dom är befruktad?
Hur länge ska dom vara i en äggkläckningmaskin ungefär? Kan man skriva datum på när den ungefär kommer att kläckas.
Hoppas du kan svarapå mina frågor :)

Kram

/ Theresia, 11 år från Sverige

Hej Theresia!
Detta är inte min starka sida utan du får vända dig till exempelvis Naturhistoriska museet i Stockholm för att få svar på dina frågor.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej!!!
Jag är en tjej på 13 år och jag undrar hur många sorters kolibrier det finns i hella världen för dom är så söta och jag undrar också vilken är minst och störst av alla sorter

M.V.H/Fanny Karlsson

/ Fanny Karlsson, 13 år från Ljusne

Hej Fanny!
Det finns mer än 300 arter kolibri i världen och det är i Nord- och Sydamerika. Det finns också rätt många underarter till dessa.

Sök på kolibri så hittar du mer fakta som kan hjälpa dig.

Lycka till

Mats på Kreativum


Finns det farliga fåglar ?
Vilka är de om det ens finns?

/ Hodman, 12 år

Hej Hodman!
Nej det finns inte farliga fåglar för människan. De skulle möjligtvis vara emu och kasuar som kan skydda sina ungar genom att sparka med sin mycker vassa baktå, men då ska det vara i ett mycket speciellt läge. Annars så är alla fåglar mest rädda och skygga och drar sig undan.
Dom jag nämnde finns nere i Australien.

Ha det gott

Mats på Kreativum


vad är en reptil?

/ Julia svärd, 9 år från skogen

Hej Julia!
Du ska ställa denna fråga till Manfred här i Panelen så får du ett bra svar.

Lycka till

Mats på Kreativum


Om vi inte hade dragningskraft så skulle vi åka upp till rymdstationen, det har jag läst. Men VARFÖR skulle vi flyga ut till rymdstationen och HUR? Hoppas jag får svar

/ Hanol, 12 år

Hej Hanol!
Jag föreslår att du skriver din fråga till Panelens rymdkille Henrik så får du säkert ett bra svar.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej!
Håller på med ett skolarbete om Tranor.
Och undrar när är det tranorna parar sig och häckar? Är det vid mars-april, då dom flyttar tillbaka till bl.a. Sverige efter övervintringen i bl.a. syvästra Spanien?
Och var är det tranorna lever mer än i Sverige? Är det Skandinavien, Östeuropa, östra Ryssland och norra Kina?

// Elin

/ Elin

Hej Elin!
Tranorna kommer i april till Hornborgarsjön bl.a. Men de tranor som häckar tex. här i Blekinge flyger inte dit utan direkt till sina häcklokaler. Sedan dröjer det några dagar innan bestyren börjar med parning, bobygge osv. Dom måste inleda sin äggläggning snabbt eftersom stora fåglar ruvar längre tid och det tar rätt lång tid för den unga fågeln att bli flygduglig. Sedan flyttar dom tillbaka söderut från andra halvan av augusti - oktober. Tranan finns även i Finland och bort i Ryssland och Sibirien.
Sök på trana på www.google.se så hittar du mycket mer svar.

Mats på Kreativum


hej!
hur parar sej fåglar?

/ simon, 14 år från sandsbro

Hej Simon!
Hanen hoppar upp på ryggen på honan och så möter deras könsorgan varandra mycket snabbt och så var parningen fullbordad.

Mats på Kreativum


Hej! Jag har sett och hört en, som jag tror, ovanlig fågel. Den är ca. 15 cm och är röd under hakan, fläckig undersida, svarta vingpennor och jag tror att den är svart på ryggen. Jag hör bara ett par fåglar varje år i april, maj. Den har en klar ljudlig röst som hörs långväga, fallande tonläge med 4-8 strofer. Jag har tittat i fågelböcker men jag kan inte hitta den.

/ Kristina Wiker, 62 år från Karlstad

Hej Kristina!
Det var ingen lätt fråga att knäcka. Min spontana reflektion är att det borde röra sig om en buskskvätta, men det stämmer ändå inte. Fallande tonläge låter som en rödvingetrast, men då stämmer inte din dräktbeskrivning. Om man funderar kring vilka arter som är röda under hakan så är det rödhake, mindre flugsnappare, buskskvätta, korsnäbbar (röda på bröstet), rosenfink, lite mer på sidan rödvingetrast. Sedan är det tiden på året då du ser denna fågel.....svårt att säga. Du har möjligen ingen bild eller mer beskrivning på hur den ser ut. Är det en trast eller stor som en rödhake eller...?

Kom igen med mer så kanske vi kan lösa det hela.

Mats på Kreativum


Hej! jag undrar hur storkar parar sig och påfåglar?

/ malin, 14 år från sverige

Hej Malin!
Dom gör som alla andra fåglar att hanen kliver upp på honans rygg och viker in sin undergump (sitter längst bak där stjärtfjädrarna börjar) och då möts deras könsorgan och befruktningen sker. Du kan säkert hitta något länk på Internet om du söker på "fåglar som parar sig".

Nöjd hoppas jag!

Mats på Kreativum


Kan Undulater varai balkongen ( utan fönster ) över natten ??

/ Elif, 10 år från Göteborg,V.Frölunda

Hej Elif!
Jag kan inget om undulater men jag tror att dom klarar sig bara det inte är minusgrader och att där finns skydd för dom. Det kan ju komma en kråka eller en skata eller rent av en sparvhök och då blir det inte kul för undulaterna. Men jag tycker att du ska prata med en djuraffär som säljer sådana pippiar.

Lycka till

Mats på Kreativum


hej Mats!

Vi forskar om Grönjölingen och undrar:
Hur sover de?
Hur ser bajset ut?
Har fåglar 2 "hål"för att kissa och bajsa?
Hur ser kisset ut?
Hur länge kan de flyga?
Hur lever de?
var finns de?
hur bor de?
hur föder fåglarna sina ungar?
Hur smarta är de?
Hur dör de?
slåss de om byten?

/ Oskar och Alvin, 8 år från Göteborg

Hej Oskar och Alvin!
Gröngölingen är en av våra två gröna hackspettar, den andra är gråspetten. Anledningen till att dom är grön är för att dom gärna sitter på marken och käkar myror. Den gröna färgen fungerar som en kamouflage.
Gröngölingen sover liksom de flesta fågelar på ett undanskymt ställe där dom får det skydd dom behöver för att en rovfågel inte ska ta dom. De sker säkert ofta i en ihålighet i en trädstam.
Alla fåglar har en avföring som är en "kombination" av kiss och bajs och är oftast svart och vit.
En fågels spillning består i normalfallet av tre beståndsdelar, avföring, urin och urater. Beroende på vad fågeln äter kan konsistensen, färgen och mängden variera något. I normalfallet är avföringen välformad och luktfri (förutom hos vattenlevande fåglar, rovfåglar och hönsfåglar). Färgen är brunaktig hos fåglar som äter pellets och lite mer grönaktig hos fröätare. Olika frukter eller grönsaker som innehåller starka pigment (färgämnen) kan påverka färgen på avföringen och urinen såsom ex rödbetor. Även artificiellt färgade pellets kan ge samma resultat.
Urinen är vanligen färglös och kan ofta inte särskiljas från avföringen på mindre fåglar och utgör även på större fåglar endast en liten del av spillningen. Uraterna utgörs av urinsyrekristaller och är vanligen vit. (Detta har jag hämtat från en hemsida som har följande adress www.pippiportalen.se).
En gröngöling är ingen flyttfågel utan stannar i sitt utbredningsområde/(häckningsområde. Därför behöver den inte flyga speciellt långa sträckor. Den är dock väldigt snabb när den kommer med sin bågflykt mellan olika trädstammar.
Dom lever i lövskog/blandskog med mer eller mindre grova lövträd där dom bygger sitt bo i en ihålighet. Gröngölingen återfinns i hela Europa, från södra Skandinavien och Storbritannien över större delen av det europeiska fastlandet och österut genom Mindre Asien till Kaukasus och ända ner till Iran. Dess utbredningsområde är alltså i västra Palearktis. I Finland är den ovanlig. I Danmark finns den på Jylland och Fyn.

Hoppas det kommer att gå bra med er forskning kring denna fina hackspett.

Mats på Kreativum


Hej :)
Jag undrar hur fåglar andas. Jag har fått en läxa av min lärare att ta reda på det så undrar om du vet det :)
// John

/ John, 14 år från Linköping

Hej John!
Dom andas med lungor lika så oss människor. Försök att hitta något som beskriver hur en fågel är "uppbyggd" (anatomin) så ser du lungorna. Dom andas genom näsborrarna och näbben lika som oss.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Hej!
jag ska prov på en massa fåglar i skolan har du någoty bra sätt att plugga på?
tack!:)

/ lollo, 11 år från växjö

Hej Lollo!
Prov på fåglar - vad kul! Du kan använda dig av en bra fågelbok, tex. Fågelguiden, och läsa om de allra vanligast fåglarna i din omgivning. Kanske det är så att ni har en lärobok med ett urval fåglar ni ska kunna känna igen. Du kan via Internet söka efter deras läten, di kan leta upp bilder på dom och sedan nöta in det viktigaste kännetecknen. När du gjort det så ha en hög med bilder, håll för ev. text som berättar vad det är för art. Skriv ner på en lapp vilken art du tror det är, var dom finns, (stadsmiljö, odlingsmark, skogen, havet eller fjällen). Du kan gå ut i din närmiljö, anteckna vad det är för arter du ser och hör, gå in och använd fågelboken, läs om de arter du sett och lyssna på deras läte. Efter ett tag så blir du duktig på att artbestämma fåglar.

Lycka till!

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2014 Unga Fakta AB