Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet astronomi. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Henrik Hartman om astronomi!


Vad händer om månen försvinner?

/ katrina, 13 år från uppsala

Hej Katarina!
Om månen försvinner händer det inte så mycket med jorden, eftersom vi har mycket större massa.
Däremot skulle vi påverkas om solen försvann. Då skulle vi åka rakt ut i rymden. Den största skillnaden vore att det inte kom någon strålning från solen, så det skulle fort bli väldigt kallt.

Hälsningar Henrik


Hur lång tid tar det för solljuset att nå palneten mars?

/ Alicia & Sigrid, 12 år

Hej Alicia och Sigrid!
Mars har en oval bana, och inte cirkulär, så det tar lite olika tid beroende på var den befinner sig, men cirka 10-13 minuter.

Hälsningar Henrik


Hej Henrik!

Vi läser om rymden i skolan och nu har vi en fråga om solen.
Hur kan den brinna i rymden trots att där är så kallt och att det dessutom inte finns någon luft?

Hälsningar
Klass 3A

/ Klass 3A, 9 år från Borås

Hej 3A!

Att en eld lyser beror på att gasen är varm. På samma sätt lyser en spisplatta som är varm, och färgen beror på vilken temperatur som föremålet har. En kallare låga är gulröd medan en varmare är blå.
Så det behövs inget syre för att solen ska lysa, eftersom den inte brinner.

Däremot är det inte kallt vid solen, ytan är nästan 6000 grader och en bit ut är det en miljon grader. I rymden mellan solen och oss, och mellan stjärnor är det väldgt kallt.

Hälsningar Henrik


1. Hur lång tid tar det för Mars att snurra runt solen?
2. Finns det liv på Mars.


Behöver svar så fort såm möjligt tack!

MVH: Didi

/ Didi, 17 år från Helsingborg

Hej Didi!
Ett marsår är 687 jorddygn, medan ett marsdygn är aningens längre än ett jorddygn.
Om det finns liv på mars vet vi inte, och en av svårigheterna är att säga vad som krävs för att liv ska kunna finnas, och vilka markörer som berättar att liv har funnits eller finns.
Tidigare undersökningar rapporterade spår efter vatten, vilket ökar chansen. Mätningar som presenterades förra veckan säger att metanhalten är låg, vilket är indikation att liv inte finns. Vi får avvakta ytterligare mätningar

Hälsningar Henrik


hur varm är solen?

/ rasmus, 84 år från stockholm

Hej Rasmus!

På utsidan av solen, det som vi ser, är det ca 5700 grader. Men längre in i solen är det varmare, kanske uppåt en miljon grader.

Något förvånande är det även varmare, eller högre temperatur, längre ut från solen också. I den sk koronan är det även där miljontals grader men till skillnad från solens mitt är trycket härute mycket lägre.

Hälsningar Henrik


Hej Henrik jag har hört att om typ tusen år så går solen ner men inte upp aldrid mer ock att om hundra år så kommer en metiorit att falla från himlen/rymdenoch fårstöra jorden väldigt mycke är det sant?

MVH Nadja

/ Nadja, 11 år från Katrineholm


Hej Najda!

Solen kommer att leva mer än tusen år. Vad det gäller meteoriten vet vi inte när kommer att träffas av en, men de största håller meteoritforskarna koll på.

Hälsningar Henrik


I min skola diskuterade vi allemansrätten. Vi kom fram till att man inte fick elda på berghällar för att det spricker om det utsätts för värme och sedan kyla. Då undrar jag hur det kommer sig att månen inte spricker eftersom den är en enda stor sten som faktiskt utsätts för extrem värme och sedan extrem kyla. Är det så att Månen består av ett visst material?

/ Linnea, 15 år från Sörmland

Hej Linnea!
Klok fundering.

Först kan vi fråga oss om inte månen har spruckit, jag tror att den består finfördelat material på ytan. Däremot vet jag inte om det beror på temperaturvariationerna som är mycket stora.

Vad det gäller berget som vi inte får elda på beror det på hur snabbt det kyls ner. Det kalla vattnet (om du kyler med en spann) eller den kalla luften (om vi bara låter det vara) har ju samma temperatur. Däremot leds värmen bort mycket snabbare när vi kyler med vatten. Det är samma effekt som att det visserligen är varmt i en bastu men inte samma känsla som att hoppa ner i ett kokande bad! Värmeledningen är mycket större för vattnet.
När vi värmer upp en berghäll och sedan snabbt kyler den med vattnet spricker den.Låter vi den kylas av sakta i luft av samma temperatur klarar den sig oftast.

Hälsningar Henrik


Hej Henrik!

Jag vill gärna veta en sak!
Hur blir det solnedgång om solen inte går ner?

// Maria 10 år.

/ Maria, 10 år från Sverige

Hej Maria!
Eftersom jorden roterar kring sin egen axel, är det inte solen som går ner utan istället jorden som snurrar så att vi på natten är riktade åt fel håll för att se solen. det är därför det ser ut som om solen försvinner.
Solnedgången i sig, det röda skenet precis innan solen försvinner beror på att solljuset passerar genom extra mycket luft då. Solen skickar ut hela regnbågens färger, men det blåa ljuset kommer inte igenom luft lika lätt utan studsar bort mer. Därför ser solnedgången röd ut.

Hälsningar Henrik


Är jordens bana runt solen helt rund?

/ Rasmus, 13 år från Stockholm

Hej Rasmus!
Jordens bana är nästan rund, avståndet varierar mellan 147 och 152 miljoner km från solen.

Hälsningar Henrik


Varför kommer solen att gå under?

/ Kristin, 11 år från Sverige

Hej Kristin!
Solen lyser eftersom den slår ihop vätekärnor till helium, så kallad förbränning. När bränslet är slut kan den inte lysa mer och går då under. En stjärna som solen kommer då först att bli större för att sedan krympa ihop och slockna.
Stjärnor med större massa kan sluta sina liv som supernova-explosioner eller svarta hål.

Henrik


Hej! Vilken är den varmaste planeten?
Hälsningar Johanna.

/ Johanna, 10 år från Norrköping

Hej Johanna!
De varmaste planeterna är Merkurius eller Venus. Merkurius har ingen direkt atmosfär och därmed stora dygnsvariationer. Venus har en atmosfär med bla CO2 vilket håller kvar värmen.
Temperaturen är kring 400-500 grader Celcius.
Temperaturen för de andra planeterna avtar med avståndet till solen, så vi har tur att jorden ligger där den gör.

Hälsningar Henrik


Kommer jorden gå under detta året?

/ Polina, 13 år från Falkenberg

Hej Polina!

Nej, det finns inget som tyder på det.
Min personliga gissning är att vi själva är farligare än kollisioner från rymden.

Hälsningar Henrik


Hej!
Idag när vi var på stranden så tittade vi upp mot solen med solglasögon på oss. En bra bit utanför solen så såg vi en stor ring runt solen. Vad var det?

Hej då från
David

/ David Larsson, 10 år från Höllviken

Hej David!

Det du har sett är troligen en halo, och det uppkommer när solljuset bryts i iskristaller i atmosfären. Ljuset ändrar då riktning. Eftersom iskristallerna är sexkantiga och riktningsändringen blir lika stor i alla kristaller så ser vi halon med en vinkel om 22 grader från solen.
Trots att det är sommar kan iskristallerna bildas högt uppe i atmosfären

Hälsningar Henrik


Hej!Jag undrar kommer de skicka ut astronauter till andra planeter i framtiden?

/ Nikita, 10 år från Sverige

Hej Nikita!
Det finns planer på att åka till Mars, en resa som skulle ta ca 1.5 år. Det är förstås jobbigt att sitta instängd så länge, både för kroppen och att tänka på att inte kunna åka hem. Därför gör man experiment där man stänger in personer under ett år på jorden i något som kan liknas vid en rymdkapsel och ser hur de reagerar på det.
Jag tycker inte det verkar så lockande, vad tror du?

Henrik


Jag undrar varför himlen är svart på andra planeter i rymden.

/ Aina, 11 år

Hej Aina!

Att himlen är blå på jorden beror på att vi har en atmosfär, ett lager med luft närmast jorden. När solens strålning träffar luften studsar ljuset och ändrar riktning. Det som vi ser som blå himmel är solljus som skulle träffa andra delar av jorden, men som studsar i luften och kommer till våra ögon. Hade det inte studsat hade vi bara sett den svarta rymden.

Om vi är på en planet som inte har en atmosfär finns det ingen luft eller atmosfär som ljuset kan studsa mot, och då ser himlen svart ut.

Att himlen är just blå och inte grön eller gul beror på att det blåa ljuset studsar mycket lättare än de andra färgerna. Av samma anledning är solnedgången röd, det blåa ljuset har 'studsat bort' mer än det röda.

Hälsningar Henrik


hei henrik! jag undras på hvor mange jusår/ lysår det ar fra jorden til solen? jag tror jag har hørt på et tv programm, at det var ni tusen?

/ per morgan!, 22 år från norge

/ per morgan augland, 22 år från norge!

Hej Per Morgan!

Det är åtta ljusminuter från solen till jorden, det betyder att det tar 8 minuter för solljuset att komma från solen till jorden.

Hälsningar Henrik


Hej!
Vi skulle vilja ställa en fråga:
svarta hål, varför är dom osynliga

/ hampus och robin, 12 år från krokom

Hej Hampus och Robin!

Svarta hål har så mycket massa att inte ens ljuset kan smita därifrån utan att dras in. Och något som inte skickar ut ljus är osynligt. Om det skulle komma framför något lysande kan vi se det som något svart, men svarta hål är så långt borta och små så det kan vi inte se.
Däremot kan vi se hur de med sin gravitation böjer av tex stjärnor som åker förbi väldigt nära. Det händer vid vintergatans centrum

Hälsningar Henrik


Hej! Hur lång tid tar det att åka till Venus? Hur varmt/kallt blir det på venus ?

/ Sophia & Alice, 12 år från Stockholm

Hej Sophia!
För de rymdsonder som har skickats till Venus, den första 1962, har det tagit ca 4 månader att åka dit. Venus Express, som skickades till Venus 2006 kretsar fortfarande kring Venus och har bidragit med mycket ny information, se hemsidan.
Venus har en yttemparatur på uppemot 500 grader Celcius, tack var en tjock koldioxidatmosfär.

Hälsningar Henrik


Gissa vilken planet som är min bästa planet. Fån Linn och Emma!

/ Linn, 7 år från Sverie

Hej på er!

Jag tror att er bästa planet är jorden, för här kan man bada, åka skidor och äta glass.

Hälsningar Henrik


Hej Henrik! jag undar faller det stjänor från rymden eller för man säger väl sjtjärnfall?

/ Donia, 11 år från kurdustan irak

Hej Donia!

Jag, man säger stjärnfall men ett bättre namn är meteor. Det är ett lysande streck på himlen men är egentligen en rymdsten som brinner upp i jordens atmosfär. Luftmotståndet gör att det blir varmt. Det ser ut som en stjärna som faller, men har annars inget med det att göra.

Hälsningar Henrik

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2023 Unga Fakta AB