Utgård
Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Det här är oknyttens rike, där troll, jättar, flyghäxor, dvärgar och annat otyg bor.

I Sartalvheim bor de ljusa alvernas krumma och elaka släktingar svartalverna. De är mycket trollkunniga och bistår gärna häxor och trollkarlar med sina mörka kunskaper.

Här finns också dvärgarnas smedjor, framför allt Brock och Sindres, där alla gudavapen en gång smiddes. Dvärgarna liknar människorna, men är liksom hoptryckta, med stora skägg och tovigt hår. Ibland har de olika djurfötter som de helst döljer under sina smedsförkläden.

Många av dvärgarna var lika gamla som urgudarna, och nästan lika mäktiga. Till exempel Allvis hade svar på alla frågor och Gandalf var en mäktig magiker.

I Jotunheim bor alla jättarna. Vissa av dem liknade människor och var kanske bara huvudet längre än en vanlig man. Andra var höga som bergen. De flesta jättar var otäckt fula varelser, många med flera huvuden och armar. Men, det fanns också jättekvinnor som var underbart vackra. Oden hade flera barn med sådana madamer.

Det fanns två särskilt otrevliga avdelningar av Jotunheim, Nifelheim, där isjättarna bodde, och Muspelheim där eldjätten Surt härskade över sina undersåtar. Det är Surt som kommer att leda jättarna i Ragnarök. Den lilla vulkanön Surtsey som bildades utanför Island 1963 har döpts efter jätten, och betyder ”Surts ö”.

Den mäktigaste jätten av dem alla efter Surt är troligen den trollkunnige Utgårdsloke, som bor i den borg som gett namn åt oknyttens rike. Han trivs mest med att lura gudarna och verkar inte vara så intresserad av att strida mot dem.

I trädets grenar  •  Asgård  •  Hel  •  Hvergelmer  •  Midgård
Mimers Brunn  •  Urdarbrunnen  •  Utgård


Världsbilden

Asagudar

Rit och kult

Kristendomen


Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2022 Unga Fakta AB