Asgård
Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Här finns alla gudahusen, bland annat Odens hall Valhall.

Här bor han med sin hustru Frigg och spanar varje dag ut i världen och in i framtiden för att söka kunskap. Oden är allseende och vet därför att jättarna en gång kommer att anfalla Asgård. Då kommer Ragnarök, undergången, och världsaltet föds på nytt.

För att försvara Asgård skickar Oden ut krigarkvinnorna valkyriorna på sina flygande hästar, som hämtar döda kämpars själar. Då ett stort slag var över red valkyriorna ner till Midgård och hämtade de modigaste krigarna. Dessa fick sedan bo i Asgård. De slogs hela dagarna och festade hela nätterna i Valhall. Det var paradiset för en riktig viking, det. Dessa krigare kallas enhärjarna.

Valhall var så stor att 100 man kunde gå i bredd genom dess port. Taket är täckt med tusentals guldsköldar och väggarna täcks med blanka spjutspetsar. Högst upp sitter tuppen Gyllenkamme och väcker varje morgon hela Asgård med sitt galande.

Hur kunde Oden då utfodra så många karlar varje dag? Jo, man slaktade varje kväll den stora galten Särimner, som gav otroligt gott fläsk. Nästa morgon var grisen hel igen, och kunde på nytt ätas upp om aftonen.

Utanför Valhall stod geten Heidrun och betade på en av Yggdrasils grenar. Ur hennes spenar rann ständigt en ymnig ström av varmt mjöd. Servitriserna Rist och Mist hade fullt upp med att hälla upp mjödet och bära in det.

Asarnas tingsplats heter Idavallen. Två stora floder, Ormt och Kormt rinner genom Asgård, och i utkanten finns regnbågsbron Bifrost, som asarna använder för att vandra till Midgård.

I trädets grenar  •  Asgård  •  Hel  •  Hvergelmer  •  Midgård
Mimers Brunn  •  Urdarbrunnen  •  Utgård


Världsbilden

Asagudar

Rit och kult

Kristendomen


Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2022 Unga Fakta AB