Mjölner blir stulen
Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Mjölner.
När Tor en morgon vaknade och märkte att hans hammare var borta, blev asarna väldigt oroliga. Mjölner var deras främsta vapen mot jättarna.

Loke anade vem som låg bakom. Han lånade en fågeldräkt av Freja och flög till jätten Trym i Jotunheim. Trym erkände utan vidare att det var just han som stulit hammaren. Han ville helt enkelt gifta sig med Freja och tänkte behålla Mjölner tills han fick sin vilja fram.

Tillbaka i Asgård förklarade Loke situationen, men Freja vägrade tvärt. Det blev helt enkelt så att Tor själv fick klä ut sig till kärleksgudinnan, för att på egen hand försöka sno tillbaka sitt vapen. Loke följde med utklädd till Frejas kammarjungfru.

Tor och Loke klär ut sig.
Då de skulle ge sig av insåg de att de måste ha en "riktig" karl med sig som kunde styra Tors vagn. Jättarna skulle aldrig tro att Tor lånat vagnen till Freja ensam, så Tjalve fick följa med som förkläde.

Det var ingen dålig bröllopsfest som Trym ställde till med. Jättar från hela Jotunheim kom dit för att slå runt. Trym blev överlycklig då han fick se Freja.

Tor hade varit noga med att svepa en lång slöja kring ansiktet, så ingen del av hans stora, röda skägg skulle sticka ut. Trots detta var det flera av jättegästerna som kände igen Tor. Bara Trym verkade vara korkad nog att inte lyckas genomskåda den ganska uppenbara bluffen.

Tor och Trym.
Loke hade emellertid som vanligt huvudet på skaft, och påminde var och en av bröllopsgästerna att de alla var skyldiga Trym pengar, men förklarade också att deras skulder strax skulle vara avskrivna.

Under festmåltiden förundrades Trym över hur otroligt stor i maten Freja var. Loke berättade för jätten att Freja inte kunnat äta på en vecka av pur längtan. Till slut blev det dags för Freja att motta sin kärleksgåva av Trym. Det var förstås inget annat än hammaren Mjölner.

Då Tor åter fick sitt vapen i handen kastade han av sig förklädnaden och gjorde utan vidare krusiduller mos av Tryms skalle. Hade inte de övriga gästerna lagt benen på ryggen hade de säkert också strukit med. Tor gick nämligen bärsärkagång inne i borgen i ren glädje över att ha fått tillbaka Mjölner.

När inget utom småflis återstod av jättens hus återvände bröllopsföljet till Asgård igen.

Hjältesagor


Beowulf

Sigurd Drakdödaren

Sagan om
darrande Hött

Grette den starke och Glåm den gruvlige

Asasagor


Världen skapas

Vanakriget

Fenrisulven fjättras

Tors fiske

Tors kamp med
jätten Hrungner

Resan till Utgårdaloke

Mjölner blir stulen

Balders död

Ragnarök


Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB