Balders död
Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Under lång tid plågades Balder av hemska drömmar om död och undergång. Oden anade oråd och red ner i dödsriket Hel för att undersöka om det fanns någon grund för hans oro.

Väl där uppväckte han den främsta sierska som någonsin funnits och frågade henne om Balders framtid. Hon berättade motvilligt att faktiskt hela dödsriket rustade för att ta emot Balder.

Misteln - som inte gav något löfte.
Odens fru Frigg blir givetvis bestört när hon får höra att hennes son väntas dö när som helst. Därför gör hon en lång resa genom hela asken Yggdrasil där hon tar löfte av allt levande i skapelsen att inte skada Balder. Men hon glömmer att fråga den lilla obetydliga misteln, som lever på att klamra sig fast vid andra träd.

I Asgård har man stort nöje av Balders osårbarhet. Man skjuter prick på honom med allt som finns till hands, utan att han får så mycket som en skråma. Men Loke är sur och tycker asarna beter sig som småbarn. Dessutom hatar han den genomgode Balder innerligt, och snart gör han upp en ryslig plan.

Förklädd till en gammal gumma lurar han av Frigg sanningen att de faktiskt glömde misteln, då alla trodde att den bara var en gren på ekträdet. Loke skär ner misteln och gör en pil av växten.

Vid ett av asarnas ölgillen föreslår Loke sedan att den blinde Höder ska få prova att skjuta prick på Balder. Det tycker alla är ett strålande upptåg, just typiskt för Loke.

Loke hjälper Höder sikta.
Loke hjälper Höder sikta rätt och spänna bågen åt honom. Mistelpilen far iväg, genomborrar Balders hjärta och dödar honom omedelbart.

Asarna störtar förskräckta upp. Höder har ingen aning om vad som hänt, men Balders halvbror Våle kastar sig fram och slår vansinnig av sorg ihjäl honom. Loke är borta.

Utan att förlora någon tid skickar Oden sin budbärare Hermod att på den snabbfotade Sleipner rida ner i Hel och prata med dödsgudinnan. Hon går med på att släppa Balder fri om alla levande väsen i Yggdrasil begråter Balder. Det gör också alla, utom jättekvinnan Tökk, som visar sig vara en förklädd Loke.

Begravningsskeppet har satts i lågor.
Det finns inget annat att göra, än att begrava Balder. Hans hustru Nanna har dött av brustet hjärta, och läggs bredvid asaprinsen på ett begravningsskepp. Oden trär sin magiska guldring Draupner på Balders arm och viskar sedan något i hans öra. Vad Oden här sade är den största gåtan i universum, ty det vet ingen utom Oden själv.

Den ruskiga jättinnan Hyrrokkin anländer ridande på en varg försedd med fyra huggormstömmar för att sjösätta fartyget. Hon slungar det långt ut till havs, där det börjar brinna. Asarna har förstått att Loke ligger bakom och det inleds en vild jakt på förrädaren.

Först beger sig Loke till Mimers brunn, vishetens källa, för att be Mimers huvud vända undan Odens öga, så att han inte kan se Loke. Mimer vägrar och Loke förvandlar sig istället till en lax och dyker i forsen Frånånger. Men han hinner inte så långt förrän Tors starka nypor griper honom och han är fast.

Loke och Sigyn.
Lokes straff blir fruktansvärt. Han binds vid tre vassa klippor med sin son Nares tarmar. Ovanför hans huvud hängs en stor huggorm, som droppar sitt gift i hans ögon. Lokes fru Sigyn stannar troget vid hans sida och fångar upp giftet i en skål för att hälla ut det. Men ibland hinner hon inte riktigt med och Loke får giftet i ögonen.

Då skälver han till så marken skakar ända ner i Midgård, och då kallar människorna det för jordbävning.

Hjältesagor


Beowulf

Sigurd Drakdödaren

Sagan om
darrande Hött

Grette den starke och Glåm den gruvlige

Asasagor


Världen skapas

Vanakriget

Fenrisulven fjättras

Tors fiske

Tors kamp med
jätten Hrungner

Resan till Utgårdaloke

Mjölner blir stulen

Balders död

Ragnarök


Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB