Fenrisulven fjättras
Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Den sluge Loke fick tre barn med jättinnan Angerboda, som hon födde fram i den hemska Järnskogen i Utgård. Oden förfasades över hur rysliga hans fosterbrors barn var.

Den yngsta, dottern Hel fick bli härskarinna över dödsriket, så slapp de åtminstone henne i Asgård.

Hennes äldre bror Jörmungand var skapt som en jätteorm och så rasande i sitt humör, att Oden genast slungade ut honom i det hav som omger Midgård. Där fick han tag i sin egen sjärt och bet sig fast i den. Därefter gick han istället under namnet Midgårdsormen.

Lokes äldste son såg ut som en liten hundvalp, och charmade alla som fick se honom. Oden tog därför med sig Fenrir, som han hette, till Asgård.

Till en början var allt frid och fröjd. Alla asarna gullade med Fenrir och tyckte att han var en kul liten krabat. Men snart nog började han växa upp till det värsta vargmonster man kan tänka sig. Till slut rymdes han inte ens i Valhall längre.

Ingen av gudarna vågade nu gå nära honom. Endast Tyr, som inte visste vad rädsla var, gav honom mat och nojsade med honom som förr. Fenrir blev också alltmer lömsk till sinnet, och asarna bestämde att han skulle fjättras på ett ställe långt från Asgård.

Tyr gosar med Fenrir.
Först band man hans ben med det kraftiga repet Löding, men det slet Fenrir av som det vore av papper. Näste gång provade man att fjättra honom med kedjan Drome, men även denna visade sig vara för svag. Då sände man Frejs dräng Skirner till Svartalvaheim där man lät dvärgarna Brokk och Sindre tillverka en lämplig boja.

När Skirner fick se resultatet undrade han om dvärgarna drev med honom Tråden var så tunn att den knappt syntes. Men Sindre förklarade att detta var Gleipner, smidd av sex magiska ting: En katts buller, en kvinnas skägg, fiskens andedräkt, björnens nerver, fågelns spott och bergets rötter. En starkare boja skulle de aldrig finna.

Asarna tog med sig Fenrir till ön Åmsvartner i dödsriket. När de ville att Fenrir skulle prova snöret blev han misstänksam, och ville att en av gudarna skulle lägga sin hand i hans gap som pant. Som vanligt ställde Tyr upp. När Fenrir kände att han inte skulle komma loss från Gleipner högg han till och slukade Tyrs högra hand. Men då var det ändå för sent. Fenrir var fängslad.

Gudarna sköt in ett svärd i hans klippande käft för att han inte skulle kunna bita omkring sig, och sedan gav man sig av. Hans dregel har sedan dess bildat en hel fors som heter Vån.

När Ragnarök kommer sliter Fenrisulven till slut av sin boja och ger sig upp till Asgård för att kämpa mot gudarna.

Hjältesagor


Beowulf

Sigurd Drakdödaren

Sagan om
darrande Hött

Grette den starke och Glåm den gruvlige

Asasagor


Världen skapas

Vanakriget

Fenrisulven fjättras

Tors fiske

Tors kamp med
jätten Hrungner

Resan till Utgårdaloke

Mjölner blir stulen

Balders död

Ragnarök


Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB