Platser | Personer
Ufo Spöken Monster Platser/Personer Omöjligt? Böcker/Film Länkar

Atlantis

Bermudatriangeln

Nazca-fälten

Stonehenge

Påskön

PÅSKÖN
Påskön
På senare år har man kommit på att statyerna från början hade ögon.

Påskön är en av mest avlägsna öarna på hela jorden och ligger mellan Chile i Sydamerika och Polynesien mitt ute i Stilla Havet. De fantastiska statyerna som står där ger fortfarande forskare och arkeologer huvudbry i frågan hur man kunde forsla och resa de tunga statyerna till de otal platser där de står även idag. Vad man vet är att statyerna förmodligen föreställer avlidna hövdingar eller gudar.

Statyerna som heter Moaier på originalspråk är mellan 5 och 10 meter höga och kan väga upp till 50 ton. (Men man har till och med hittat en som är 21 meter hög.)

Varför byggde man dem? 
Det finns olika teorier på detta. Det kan ha varit brist på sysselsättning helt enkelt. Påskön är en liten vulkanö där inte mycket växer och när träden tog slut och man inte kunde fortsätta bygga hus, båtar och kanoter var det den mjuka vulkaniska stenen och möjligheten till nytt skapande som blev den nya sysselsättningen.
Arkeologer tror att statyerna är karvade och utplacerade mellan 1100 e. Kr. till 1700 e. Kr. Man har hittat över 1000 statyer hittills. Det hittas fortfarande delar av vad som kan ha varit en staty eller statyer som blivit begravda under marken på grund av tidens gång.

 

Alla statyerna är brutna och flyttade från en och samma plats, stenbrottet Rano Raraku, vilket betyder att de statyer som placerats längst bort har flyttats över en mils. Hur man flyttade en staty på 50 ton en så lång sträcka är ett mysterium. Man tror i och för sig att det bodde mellan 10 000 och 15 000 infödda människor här under öns storhetstid och man har gjort så kallad experimentell arkeologi, som betyder att man testar om det är genomförbart att flytta så här stora stenar genom att dra och släpa dem över ön fram till där statyerna står placerade. Men under experimentet blev stenarna för skavda av släpandet och teorin föll. Det finns även en teori som norrmannen och äventyraren Thor Heyerdahl stödde, att man med hjälp av trästörar och palmolja ”rullade” statyerna stående till sina platser. Men om den teorin ska stämma krävs det att det faktiskt fanns träd kvar på ön.

Legenden säger att statyerna själva gick till sina uppställningsplatser. Man kan förstå att legenden finns om det nu var så att man flyttade statyerna stående. Om man tittade på långt håll måste det ju ha sett ut som om figuren gick själv.

Varför står inte alla statyer upp?
Det finns två reseskildringar som är skrivna på 1700-talet. Den första upptäckaren som kom till ön var Jacob Roggeveen 1722 och då stod alla statyer upprätt. Likadant var det när James Cook kom dit 1774. Men när senare upptäckare i mitten av 1800-talet kom till ön hade de flesta statyerna förstörts och välts.
Man tror att byggandet av figurer till en början var en slags tävling mellan de olika klanerna på ön och figurerna stod på led runt stora delar av Påskön. Större och vackrare för varje gång. Det blev till en besatthet hos folken på ön. I takt med att träden tog slut tog också chanserna till att odla mat och leva ett gott liv på ön slut och det blev krig mellan klanerna om öns tillgångar. Symbolerna för öns storhet och styrka var statyerna och man tror att klanerna välte varandras statyer som kraftmätningar. Den förr så välmående ön kollapsade och det finns spår av att det gick så långt som till kannibalism bland dem som fanns kvar på ön.

« Tillbaka