Platser | Personer
Ufo Spöken Monster Platser/Personer Omöjligt? Böcker/Film Länkar

Atlantis

Bermudatriangeln

Nazca-fälten

Stonehenge

Påskön

NAZCA-FÄLTEN

Nazca fälten

I Peru ligger Nazcaslätten och här finns ett av världens största mysterium.
Här finns tusentals linjer, flera kilometer långa, och figurer, flera hundra meter stora, i form av bl a. en apa, hund, stjärna, astronaut, fågel och spiral m.m.
Man tror att de är gjorda för ca 4000 år sedan av ett folk som hette Nazcafolket och som levde före Inkafolket i Sydamerika.
Före 1926 var det ingen som visste om att linjerna och figurerna fanns. De var så stora att de inte gick att se från marken. När en peruansk flyglinje mellan två städer öppnade kunde passagerarna se figurerna genom flygplansfönstren.

Mysteriet ligger i varför Nazcafolket gjorde dessa gigantiska figurer?

Det finns tre teorier som tillhör de vanligaste bland arkeologer och forskare som studerat Nazca-linjerna.
 
Maria Reiche ägnade nästan hela sitt liv åt Nazca-figurerna när hon först upptäckte dem i slutet på 30-talet och är den som arbetat hårdast med att bevara figurerna till eftervärlden. Hon tillhör dem som tror att linjerna är gjorda för att vara en gigantisk almanacka.

Den andra teorin och där schweizaren Erich von Däniken tillhör anhängarna spekuleras det kring om det kan vara så att Nazcaslätten var en forntida start och landningsbana för utomjordingar. Linjerna ska ha varit anvisningar på var de skulle landa. Han har också teorier om det kan vara så att linjerna kommit till när rymdfarkosterna lyfter.

Den teori som är mest diskuterad idag och som man tror är den rätta är den att Nazcaslätten var en religiös plats för Nazcafolket och att linjer och figurer var ett sätt att komma i kontakt med gudarna.
Arkeologer tror att Nazcafolket under en lång tid av torka vände sig till gudarna för att be om hjälp och att långa linjer kanske skulle likna vattenkanaler. Djuren i sin tur var för att Shamanerna, medicinmännen, när de gick i trans behövde hjälp av kraftdjur för att få hjälp på sin resa mot kontakten med gudarna.

« Tillbaka