Ufo Spöken Monster Platser/Personer Omöjligt? Böcker/Film Länkar

VAD ÄR ETT MYSTERIUM?

Världen är full av underligheter. I varje fall kan det ju verka så. Är det verkligen sant att det finns sjöodjur? Besöks vår värld av utomjordingar? Kan döda människor komma tillbaka som spöken? En sak är i alla fall säker, det finns många människor som är övertygade om det.

Ett mysterium är antingen en upplevelse som kan verka oförklarlig, eller en händelse, en plats, eller ett föremål i historien som vi inte har alla fakta kring. Det är när vi försöker klura ut vad vi upplevt, eller vad som ligger bakom ett historiskt mysterium, som en massa olika teorier kommer fram.

Många sådana teorier går ut på att det finns en del av verkligheten som är ”övernaturlig”. Betydelsen ”övernaturlig” är det fenomen som inte finns beskrivet av vetenskapsmän som en naturlig del av vår värld.
Exempel på detta är att människans själ lever vidare efter döden (spöken), eller att det finns varelser från andra världar som besöker vår planet (UFOn).

Hur kommer det sig att någon ser ett UFO, ett spöke eller ett sjöodjur?
Det finns tre stora teorier om detta.
1: Att de faktiskt finns.
2: Att allt händer bara i vår hjärna.
3: Att det finns naturliga förklaringar för upplevelsen.

Naturliga förklaringar är faktiskt den vanligaste orsaken till en mystisk upplevelse. Men sedan finns det händelser där flera personer samtidigt har delat upplevelsen. Ibland kan det till och med finnas spår som visar att något ovanligt hänt på platsen. Det är viktigt att ta en persons upplevelse av något mystiskt på allvar. Många ljuger om sådana upplevelser för att få uppmärksamhet, för att tjäna pengar osv. Men det finns också de som är helt ärliga och fundersamma över vad de varit med om.

Det finns många människor som forskar kring mysterier och försöker komma fram till vad som är ljug och vad som är sanna upplevelser. Man forskar också om vad som kan ligga bakom dessa upplevelser.

Ufologerna forskar kring UFOn.  Parapsykologerna forskar kring spöken, tankeöverföring och annat som verkar röra det mänskliga sinnet. Kryptozoologerna undersöker om det finns nya okända djurarter på vår planet, eller om djur vi tror är utdöda fortfarande lever kvar här och där. Ofta har dessa ”mysterieforskare” ett specialyrke i grunden, som journalist, astronom, militär, flygplanstekniker, psykolog, biolog eller zoolog.

Det finns också många historiska mysterier som är olösta. Fortfarande vet vi inte hela sanningen om vissa personer, eller hur olika monument har uppförts och vad de använts till. Det finns många teorier kring sådant också. Några är väldigt fantasifulla medan andra kan vara fullt trovärdiga.

Vi har valt att berätta om några olika typer av mysterier. Du får själv fundera ut vad du tror om dem och kanske bli inspirerad att forska vidare på egen hand.

Klicka på valfri meny-bild nedan för att läsa mer om
UFOn, spöken, monster, platser/personer, omöjligt, böcker/film och länkar.