Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Ormstjärnor

Man kan säga att ormstjärnorna är sjöstjärnornas förfader. De dök upp i havet redan för 500 miljoner år sedan. De finns fortfarande och har inte förändrats särskilt mycket sedan urtiden.

De fem armarna är mycket böjliga och slingrar sig hela tiden. När ormstjärnan går stöttar den sig på fyra av sina ben. Kroppen liknar annars sjöstjärnan mycket.

Den lever och äter på samma sätt. De är dock ömtåligare och kan inte fånga så stora byten som sjöstjärnorna.

Det finns runt 200 arter av ormstjärna i världen. Cirka 20 av dem hittar man vid den svenska västkusten. Man kan ibland hitta dem på mycket stora djup.

Svart ormstjärna

Kroppsplatta: 1,5 cm
Atlanten till Medelhavet

En liten och vanlig ormstjärna. Den kan också var brun- eller rödaktig. Den svarta ormstjärnan äter alger och smådjur som lever på algerna.

Bräcklig ormstjärna

Kroppsplatta: 1,5-2 cm
Atlanten

Det här är en av de arter man hittar vid den svenska västkusten. Armarna är tunna och mycket ömtåliga. Den bräckliga ormstjärnan ger sig därför ogärna in i strider och håller sig ofta gömd i klippor och håligheter.

Medusahuvud

Kroppsplatta: 8-9 cm
Alla hav

Medusahuvudet är den största av ormstjärnorna. De rikt förgrenade armarna kan bli 25 cm långa och används både till att simma och fånga byten med. Födan består mest av planktondjur som vattenloppor.


Maskar

Koralldjur

Sjöpungar

Maneter

Sniglar, snäckor och musslor

Bläckfiskar

Sjöstjärnor

Ormstjärnor

Kräftdjur

Kräftlika djur

Sjöborrar

Sjögurkor


Ryggradslösa djur

Fiskar

Reptiler

Däggdjur

Fåglar

Främmande livTill Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB