Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Koralldjur

Koralldjuren är alla stillasittande och har för det mesta ett skyddande skal av horn eller kalk kring kroppen. När de klumpar ihop sig i stora mängder bildar de korallreven, som är så viktiga för många andra arter. Koralldjurens skal finns i olika färger, beroende på vilka ämnen skalen innehåller.

Själva djuren ser ut som små vita blommor på skalen ”stjälkar”. Det är koralldjurens fångstarmar som hänger ut i jakt på plankton som simmar förbi.

Sjöpennorna har en fot av kalk och en fjäderliknande topp, som egentligen är en koloni av hundratals koralldjur som sitter ihop. Tillsammans fångar djuren plankton och kan också flytta på sig genom att krypande stötta sig med ”fjädern”.

Till vänster, en havsanemon på 5 cm med fångstarmarna utsträckta. Till höger, den nästan 2 m långa maskanemonen som hittas utanför Japans kust.
Sjöpennorna drar ihop sig om natten. Om man rör vid den kan den sända ut ett svagt ljus som försvar mot nyfikna djur. Det är en kemisk reaktion som orsakar ljuset. Sjöpennorna växer på ganska stora djup och blir runt 15 cm.

Havsanemon i genomskärning:
1. Mun
2. Mage
Havsanemonerna är ensamlevande koralldjur och har inget skal. De fäster sig vid havsbottnen med en stor sugfot, som också innehåller mage och andningsorgan. Havsanemonerna är vackert färgade men dödligt farliga för många smådjur i haven.

I toppen på djuret sitter en mängd giftiga tentakler som bedövar djur som tror att de kan gömma sig i armarnas virrvarr. Det enda djur som inte berörs av giftet är den lilla färggranna clownfisken.


Maskar

Koralldjur

Sjöpungar

Maneter

Sniglar, snäckor och musslor

Bläckfiskar

Sjöstjärnor

Ormstjärnor

Kräftdjur

Kräftlika djur

Sjöborrar

Sjögurkor


Ryggradslösa djur

Fiskar

Reptiler

Däggdjur

Fåglar

Främmande liv



Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB