Vad ser vi? | De första astronomerna | Astronomi och Astrologi | Vad är gravitation? 
De gamla grekerna | Nya farliga ideer | Den moderna astronomin
Historia Himlakroppar I rymden Stjärnbilder Rymdfärder Böcker och Film Länkar
Scroll Up
Drag to Scroll Up/Down
Scroll Down

Vad ser vi?

Vad ser vi?

KikareDet är universum vi tittar ut i och det mesta av det vi kan se där är många gånger större än den planet vi står på. Universum, världsalltet, rymden, kosmos - allt är namn på den ofattbart stora tomhet där planeter, månar, kometer, stjärnor och mycket, mycket annat svävar omkring.

Vi vet egentligen mycket lite om universum och i många fall kan forskarna bara gissa.

Man brukar säga att rymden är oändlig, för såvitt vi vet är den det.

Universum består av flera delar som blir större och större. Månar snurrar kring planeter som snurrar kring solar. En sådan här "karusell" av planeter, månar och en sol kallas solsystem.

SolSolar och stjärnor

En sol är egentligen en sorts stjärna. Stjärnorna är enorma brinnande gasklot. De rör sig också i rymden och klumpar ihop sig i grupper om miljoners miljarder. Sådana stjärnhopar kallas galaxer. Den galax som har jordens solsystem i sig kallar vi för Vintergatan. Den kan man se på stjärnhimlen som ett suddigt ljust band.

Asteroider

Det finns stora stenblock som far omkring i rymden. Dessa stenblock kallas asteroider. Då de träffar på en planet med atmosfär, till exempel Jorden, störtar de och brinner upp. Ibland landar de hela och bildar vid nedslaget stora hål i marken - kratrar. Vår måne har träffats av en mängd stenklumpar och är alldeles ärrig av kratrar. Ibland klumpar asteroiderna ihop sig och bildar stora bälten.

KometKometer

Kometer liknar asteroider, men snurrar liksom planeterna i en bana runt en sol. Kometens bana är alltid oval och mycket stor. Därför dröjer det länge mellan gångerna då den kommer i närheten av solen och den blir synlig på stjärnhimlen.

Tankeresa

Det är obegripligt stora avstånd mellan de olika föremålen i rymden. När forskarna skickar ut rymdsonder till olika planeter i vårt solsystem brukar det ta flera år innan sonden kommer fram.

Man räknar med att en resa med ett bemannat raket-rymdskepp till planeten Mars skulle kunna ta allt från 1,5 till 3 år. Ändå kan man tycka att vårt solsystem inte verkar så stort.

Ett modernt passagerarflygplan har en medelhastighet av 1000 km/tim, vilket ju låter ruskigt snabbt. Men skulle man resa så här till vår närmaste galax-granne, Andromedagalaxen, skulle resan ta två biljoner år!

En biljonEn biljon är tusen miljarder. En miljard = tusen miljoner. Om man skulle räkna till en miljard och säga en siffra varje sekund, skulle det ta 30 år - om man INTE äter, sover eller pausar. Att räkna till en biljon skulle ta ungefär 30 000 år

 .