Vad ser vi? | De första astronomerna | Astronomi och Astrologi | Vad är gravitation? 
De gamla grekerna | Nya farliga ideer | Den moderna astronomin
Historia Himlakroppar I rymden Stjärnbilder Rymdfärder Böcker och Film Länkar
Scroll Up
Drag to Scroll Up/Down
Scroll Down

Stenbocken Astronomi och astrologi

Ofta blandar folk ihop astronomi och astrologi. Astrologin bygger på den gamla tron att man kan förutse vad som ska hända i den närmaste framtiden om man studerar stjärnornas och planeternas rörelser. Astronomi är läran om himlakropparna och världsrymden.

VattumannenKonsten att göra sådana uträkningar kallas att ställa ett "horoskop". Horoskopet utgår ifrån hur planeter och stjärnor står när man föds och vilket stjärntecken man är född i.

Det finns en grupp av 12 stjärnbilder som kallas zodiaken, eller "djurkretsen" eftersom de flesta stjärnbilderna är uppkallade efter djur.

Under den tid jorden snurrar ett varv runt solen, alltså ett år, ser det ut som om solen rör sig i en stor bana framför stjärnorna på himlen. Det samma gäller för månen och de andra planeterna i vårt solsystem. Zodiaken utgörs av just de stjärnbilder som solen "passerar igenom".

FiskarnaStjärntydarna har sedan forntiden trott att dessa stjärnbilder har en extra stark inverkan på människornas liv, beroende på när man är född. Varje tecken har knutits till en viss tidsperiod under året, beroende på hur de stått i zodiaken i relation till planeterna och solen. Mycket att hålla reda på, alltså!

VädurenDet är fortfarande många människor som tror på astrologi, och i de flesta dags- och veckotidningar kan man läsa i horoskopen om vad som ska hända närmaste dygnet eller veckan.

 

Egypten
Genom att studera vissa förhållanden mellan solen och stjärnan Sirius fick egyptierna fram årets längd, det vill säga 365 dagar per år + 1/4 dag. Det är denna tideräkning vi rättar oss efter än idag.

Det var präster och visa män som höll på med detta. De påstod att stjärnorna och himlakropparnas rörelser kunde påverka människornas liv. Kunde man beräkna vad som skulle hända på stjärnhimlen, kunde man också förutspå krig, missväxt och annat elände.

Dessa stjärntydare höll kunskapen för sig själva och blev därför mycket mäktiga.