Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej! hur många böcker har du gjort och jag skrev inte min e-post för jag vet inte den det känns roligt att prata med digFRÅN: Natali

/ Natali, 10 år från falun

Hej Natali

Jag har skrivit över 30 böcker. Här kan du se alla: http://kimselius.se/hem/bockerna/index.html

Här kan du läsa lite om några av dem:
"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga! Kommer ut i augusti 2009.

”Theos Pompeji”, 13:e boken: En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar. En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.

”Boudicas strid mot Romarna, 14:e boken: Genom en historisk brosch förflyttas Theo och Ramona i tiden, till år 61 i Britannien och hamnar i drottning Boudicas by. Snart anländer romarna och ödelägger byn. Därefter beger sig romarna mot druidernas ö Anglesey för att utplåna druiderna. Kelternas drottning Boudica är rasande, samlar kelterna och ger order om strid. Theo har oturen att få en druidkristall, vilket ställer till det rejält för honom. Theo och Ramona kämpar för sina liv. De försöker resa tillbaka till sin egen tid, utan att lyckas, istället möter de kejsar Hadrianus. Den här gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.

”På liv och död i andra världskrigets skugga”, 15:e boken: En judestjärna kastar Theo och Ramona in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har någon annan rest med dem i tiden. En person som ställer till det rejält för dem i sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i allvarliga svårigheter som bara har en enda utväg: Döden! (Boken utkommer augusti 2011)

”På flykt från andra världskrigets fasa”, 16:e boken: Mitt i ett brinnande krig hamnar Theo och Ramona när de förflyttas i tiden till ett ockuperat Frankrike under andra världskriget. Tyskarna sänder många av landets invånare till koncentrationsläger och motståndsrörelsen mot de tyska soldaterna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget annat val än att själva ge sig in i kampen, med stor risk att till slut förlora sina egna liv. (Boken utkommer augusti 2011)

“Mayafolkets Hemlighet”, 17:e boken. Orden som kom ur schamanens (trollkarlens) mun var starka och hördes långt in i djungeln. Aporna och fåglarna, liksom människorna blev tysta, stumma av skräck över styrkan i schamanens ord, när han vräkte ur sig förbannelsen, som i slutändan drabbar Theo och Ramona. De har genom en liten mayafigur färdats genom tiden till mayafolkets stad Palenque i Mexiko, där de genast drabbas av schamanens vrede.

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: a boken: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer.

”Kimberlie – Främlingar”, 3:e boken: Fru Moonwinds hus döljer en hemlighet som är flera hundra år gammal. Kimberlie och Andy bestämmer sig för att lösa husets gåta, men det går inte riktigt som de har tänkt sig. Det kommer mystiska främlingar till staden Dunedin och de verkar finnas överallt där Kimberlie och Andy är. Deras liv vänds plötsligt upp och ned. Ingenting blir sig likt när de till slut upptäcker vad främlingarna är ute efter.

“Den där dagen”, är en ganska läskig tonårsbok som jag tycker att man ska vara minst 13 år för att läsa. Angelica är med om en fruktansvärd upplevelse, som för all framtid förändrar hennes liv. Hon bryter kontakten med alla hon känner och går in i sig själv. Till slut står hon inte ut längre och fattar ett beslut: Hon ska berätta! Hon ska hämnas, på sitt alldeles egna sätt. Angelica sätter sig ned och börjar skriva: “Jag har försökt att glömma det som har hänt. Jag har försökt att intala mig, att du säkert inte skulle ta illa vid dig. Att du skulle tro på mig och förstå. Men jag kan inte glömma det som hände den där dagen, därför har jag bestämt mig för att...”

“Mysrys” är en novellsamling med olika berättelser som jag har skrivit under 30 års tid. Kryp ned under filten och följ med på en spännande resa genom Kim M. Kimselius noveller. Här möter du både glädje, sorg och berättelser om andar. En bok som både är mysig och ryslig att läsa! Den här boken lämnar inte någon oberörd. Många läsare har fascinerats av Kim M. Kimselius historiska äventyrsböcker. I denna novellsamling kommer du Kim närmare än du har gjort i någon annan av hennes böcker. “Känner du mig?” börjar Kim med att fråga. Efter att ha läst denna novellsamling lovar jag dig att du har lärt känna både författaren, hennes flödande berättarglädje och sprudlande livsglädje.

“Att skriva med glädje” är en skrivbok där jag berättar hur jag blev författare, dessutom delar jag med mig av mina goda råd för att du ska bli bättre på att skriva. Med en dunderdebut: 11.000 böcker sålda på en vecka, 23 böcker utgivna och 15 år som författare, vet Kim M. Kimselius hur man skriver en bok. Här delar hon generöst med sig av sina kunskaper i en glädjefylld bok där hon berättar om allt, från första början till färdig bok. En bok som gör det möjligt för alla att skriva, på ett roligt och inspirerande sätt. “Skriv direkt från hjärtat!” uppmanar Kim, och det är precis det hon har gjort!

De Historiska Äventyrsböcker om Theo och Ramona är skrivna runt riktiga historiska händelser, med riktiga historiska personer och faktadel i slutet av böckerna. (Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!)

Böckerna om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande äventyrsböcker som tar andan ur läsaren…

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?

Kramisar Kim :-)


Hej Kim
tyväär kunde jag inte vara med i år på din skrivkurs för jag är nämligen borta den där veckan och jag bor lite för långt bort men nästa år ska vi boka in mig för jag vill också järna träffa dig för jag har redan läst två av dina böcker hoppas vi se många kramar från din vän Vera


din vän

/ Vera, 11 år från storvik

Hej Vera

Hoppas du ska på något trevligt i juli. Ja, nästa år blir det skrivkurs igen. Hoppas få se dig då. Det finns mycket för hela familjen att göra i Blekinge och fina stugor i närheten där din familj kan bo när du är på skrivkursen.
Vad kul att du har läst några av mina böcker.

Hoppas vi ses nästa år.

Ha en fin sommar!

Kram Kim :-)


hej kim det är vera som du tidigare har skrivit med jag vill järna gå med i din skrivkurs men först måste jag fråga mina föreldrar många kramar från din vän vera

/ Vera, 11 år från storvik

Hej Vera

Det skulle vara mycket roligt att träffa dig. Håller tummarna för dig.

Kram Kim


hej kim jag heter vera viklund och jag är 11. varje vecka på måndagar går jag till bibloteket för att låna en eller 2 böcker. jag älskar att läsa, ibland kan jag bara inte sluta att läsa. men jag älskar att skriva också. jag har till och med skrivit en liten bok den heter "varför får jag inte vara med" den handlar om en flicka som heter Elisa on går i 3 klass hon blir retad av hennes kompisar och andra i en högre ålder. en dag bestämmer hon sig för att försvinna någon annan stans. men så ser hon sig inte för när hon går över vägen. elisa blir påkörd hennes föreldrar kommer till sjukhuset men dom hann inte säga hejdå för elisa klarade sig inte. när hon vaknar känner hon inte igen sig det värkar som att hon har kommit till himmlen hon får nya vänner och får ett bättre liv slut. jag vill järna bli en författare när jag blir stor. min fråga är skulle du kunna ge mig 5 smarta tips om hur jag ska gör för att bli bättre och göra större framsteg. många kramar från ett av din fäns.

/ Vera, 11 år från Storvik

Hej Vera

Vad härligt att du läser så mycket och skriver. Här kommer några tips:


Att skriva med glädje

HUR MAN SKRIVER EN BOK

Kim M. Kimselius sju viktigaste tips:

Här är några korta, enkla tips för dig som drömmer om att bli författare, svårare än så här är det inte:

1. Skriv direkt från hjärtat!

2. Skriv till dig själv! Tänk inte på att någon annan ska läsa det du skriver. Skriv inte hur du tror att det ska vara. Skriv som DU vill att berättelsen ska vara.

3. Bli den du skriver om: Känn vad personen i boken känner, ser, hör och upplev personens känslor. Beskriv hur det känns.

4. Tänk på att ingenting annat än själva berättelsen är viktig i första stadiet. Bry dig inte om stavning, grammatik, rubrik och namn i första skedet, då låser det sig bara för dig. Låt fantasin flöda och gör något helt enastående som du är nöjd med.

5. Lämna aldrig ifrån dig något du själv inte är nöjd med.

6. Tro på dig själv och din berättelse.

7. Man är aldrig för ung, eller blir för gammal för att ta itu med sin författardröm. Det är bara att bestämma sig för att göra det och sätta sig ned för att skriva.

Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig? Kika in här: http://kimselius.se/hem/forfattartips/Skrivarkurs%20med%20Kim.html

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim :-)


Hej😑!
Jag är 12 år, jag har börjat skriva på en bok. Jag har nu nått till sidan 40, jag vill helst att den ska 100 sidor minst, jag har allting planerat om hur slutet ska vara, vilka personer som ska komma in, vilka händelser som ska hända. Jag tycker att jag har kommit ganska långt, har en bra handling men slutet verkar komma ganska snabbt, redan på sidan 70 och jag vill ju ha 100 sidor, hur ska jag göra? Boken handlar om en tjej som blivit blind av en "olycka" , man ska ta reda på hur det hände, samtidigt kommer massa andra saker in, romans och sånt. Jag älskar att läsa, har läst alla HP böcker, twilight, Agatha Christie och Måånga fler :D :).
Jag undrar om du har några förslag på hur jag kan utöka sidorna.

/ Fredrika, 12 år från Stockholm

Hej Fredrika

En ungdomsroman bör vara på 120 A-4 sidor, skrivna med 12 punkter och 1,5 radavstånd. Kanske har du kommit upp i det redan om du skriver texten med enkelt radavstånd?

Annars gör du så här: Du skriver helt enkelt färdigt din bok, därefter läser du igenom den och tillför allt det du har missat när du skrev boken första gången: Miljöskildringar, personskildringar, vad gör de medan de pratar, vad tänker de etc.

I sommar håller jag skrivarkurser, kanske du vill gå på en sådan? http://kimselius.se/hem/forfattartips/Skrivarkurs%20med%20Kim.html

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim :-)


Hej!
Jag skulle verkligen vilja ge ut min bok, men jag behöver lite tips. Dels för att jag sitter fast lite i handlingen.. Jag har skrivit ca hälften, kanske lite mer och nu vet jag inte hur jag ska skriva. Jag vet vad jag vill att det ska stå men jag kan inte skriva det på ett bra sätt.
Sen så undrar jag om man - när man väl blir "godkänd" av ett förlag - får välja hur omslaget ska se ut etc.
Har du några förlag att rekommendera för ungdomsböcker (jag tror att det är vad min kommer klassas som)
tack på förhand!

/ Jennifer, 17 år från Eskilstuna

Hej Jennifer

Oftast kör man fast i mitten om man inte har slutet klart för sig. Har du det? Jag brukar jobba fram min bok med hjälp av Gula Lappar. Du kanske ska testa att bygga upp din berättelse med hjälp av Gula Lappar innan du fortsätter skriva?

Skriv ned dina tankar/idéer i förväg. Det gör du lättast genom att skriva på t.ex. en bunt Post-it-lappar (gula/rosa/grå klisterlappar) som är som små anteckningsblock.

Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna.

Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp, men tänk på att du inte ska skriva hela berättelsen på lapparna, bara stödord. Se också efter att du har en början, mitten och ett slut. Om du tillhör dem som har svårt att avsluta en berättelse, är det noga med att du inte börjar skriva förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Annars är det väldigt lätt att du inte kommer vidare i din berättelse.

Sätt upp dina lappar på väggen, sortera dem i den ordning du vill att saker och ting ska hända.

Studera lapparna, flytta om dem om det behövs, ta bort lappar, lägg till lappar, ända till du känner att det har vuxit fram en bra bok/berättelse. Nu är det dags att börja skriva.

Nej, det är förlaget som väljer omslaget. Det ska passa in i deras utgivning.

Här hittar du alla bokförlag: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2014/01/har-hittar-du-alla-bokforlag.html Kika i bokhandeln vilket förlag som ger ut den typ av bok du skriver, eller besök förlagets hemsida och titta där.

Lycka till!

Kramisar Kim :-)


Hej Kim M.kimselius vi läser en bok som du har skrivit den handlar om stenåldern, järnåldern och vi håller just på med ämnet stenåldern, järnåldern och man får mycket inspiration av din bok ja men jag vill fråga om hur det känns att skriva böcker

/ Abigail från Laholm

Hej Abigail

Vad roligt att ni läser en av mina böcker.

Det är mycket roligt att skriva böcker. Jag har oändlig fantasi och tycker det är roligt att få knyta ihop fantasi med riktig historisk fakta.

Fortsätt läs! Du lär dig mycket av mina böcker.

Kramisar Kim :-D


Hejsan!
Jag undrar varför det inte finns så många dagboksböcker, jag tycker att de är roligast att läsa men jag hittar de inte så ofta. Det var allt men jag har även ett boktips, jag äääälskar en bokserie på engelska som heter the murder borebooks som Anne cassidy har skrivit.
Kram Mursal

/ Mursal, 12 år från Sverige, Lund

Hej Mursal

Det beror på att författaren inte har skrivit fler. Det kommer säkert många fler :-)

Tack för tipset!

Kramisar Kim :-D


jag har en läxa som måste lämnas in om 2 dar och ska handla om envishet och mod.Jag hade tänkt mig typ osylighet, mobing ,skola och att flickar är cool , men är modig nog att lämna gänget och bli en nörd och den hon verkligen är. Har du några tips?

/ layla, 12 år från Irak

Hej Layla

Hoppas det gick bra med din berättelse och läxan.

Kramisar Kim :-)


Hej!
jag måste skriva en berättelse om två tvillingar som en blir bortadopterat till en familj och senare vid 20-års åldern börjar de hitta varandra. Jag vet inte hur jag ska börja skriva och sluta kan du hjälpa mig?
tack

/ Mohadese, 12 år från Afghanistan

Hej Mohadese

Börja med att något spännande händer tvillingarna, eller bara den ena tvillingen. Varför blir de bortadopterade? Varför skiljs de åt? Händer det något hemskt med deras föräldrar, etc.

Om du kastar in läsaren i handlingen blir det mycket spännande!

Tänk på att knyta ihop alla trådar i slutet av berättelsen. Blir de glada när de hittar varandra, hatar de varandra, hatar de sina föräldrar som har skilt dem åt?

Det är bra om du kommer på slutet innan du börjar skriva, för då vet du vart berättelsen leder, då blir det lättare att skriva.

Du kan även bygga upp din berättelse med Gula lappar:

Skriv ned dina tankar/idéer i förväg. Det gör du lättast genom att skriva på t.ex. en bunt Post-it-lappar (gula/rosa/grå klisterlappar) som är som små anteckningsblock.

Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna.

Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp, men tänk på att du inte ska skriva hela berättelsen på lapparna, bara stödord. Se också efter att du har en början, mitten och ett slut. Om du tillhör dem som har svårt att avsluta en berättelse, är det noga med att du inte börjar skriva förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Annars är det väldigt lätt att du inte kommer vidare i din berättelse.

Sätt upp dina lappar på väggen, sortera dem i den ordning du vill att saker och ting ska hända.

Studera lapparna, flytta om dem om det behövs, ta bort lappar, lägg till lappar, ända till du känner att det har vuxit fram en bra bok/berättelse. Nu är det dags att börja skriva.

Lycka till!

Kramisar Kim :-)


Hej!
Jag älskar böcker och jag vill bli författare när jag blir stor. Jag kommer skriva ungdomsböcker och deckarböcker. Men jag behöver hjälp med handling, mall (finns nedan) och lite sånt.

Mallen:
Namn:
Efternamn:
Ålder:
Hår:
Ögon:
Hud:
Tjej/kille:
Djur:
Syskon:
Personlighet:
Sjunde sinne:
Familj:
Övrigt:

Handling:

Tack i förhand, Sue!

/ Sue, 12 år från Stockholm

Hej Sue

Det är bara du som kan komma på din alldeles egna berättelse om du ska bli författare.

Om du har svårt för att komma på vad din bok ska handla om är det bra att läsa mycket, många olika typer av böcker. Då brukar fantasin sätta fart och du kommer på vad du ska skriva om.

Du kan också skriva fan-fiction. Du skriver du om böcker som redan finns, där huvudpersonerna är beskrivna, men du skriver en egen handling. Då blir det fan-fiction.

Om du är nyfiken på mina böcker kan du läsa om dem här: http://kimselius.se/hem/bockerna/index.html

Du hittar skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html och min hemsida http://kimselius.se/startpage/hem/forfattartips/index.html

I min skrivbok, Att skriva med glädje, delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer. Läs mer om boken här: http://kimselius.se/skrivboken.html På biblioteket kan du låna boken både som vanlig bok och som e-bok.

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim :-)hej!
Jag undrar vem Jan fridegård var och om du kan berätta lite om honom

/ safiyo, 15 år

Hej Safiyo

Här hittar du fakta om Jan Fridegård: http://sv.wikipedia.org/wiki/Jan_Frideg%C3%A5rd

Kramisar Kim :-)


Varför fins det så mycket böker om fåglar

/ olivia, 10 år från sverige

Hej Olivia

Förmodligen för att det finns många människor som vill skriva om fåglar.

Kramisar Kim :-D


hej

jag undrar om du vet vem Kristina ohlsson är och om du vet varför hon bara skrivit två böcker om en tjej som heter billie

/ miranda, 11 år från helsingborg

Hej Miranda

Ja, jag känner till Kristina Ohlsson. Är säker på att det kommer fler böcker om Billie. Böckerna är rätt nya och jag tror nog att Kristina skriver på fortsättningen just nu.

Kramisar Kim :-D


hej jag är en pojke och jag undrar om vi i 4a får komma på ett studio besök?

/ edmund, 10 år från vätö

Hej Edmund

Tar inte emot besök i mitt hem. Om du och din klass är nyfiken på hur det ser ut hemma hos en författare kan ni kika in på mina youtubefilmer: https://www.youtube.com/user/kimselius/videos

Kramisar Kim


Hur kommer du på bra böcker som LasseMajas detektiv byrå eler monster akademi kan jag få tips om jag kan bli en bra författare du e en jätte bra författare när kommer den nya lassemajas detektiv byrå

/ fatma, 10 år från svenstavik

Hej Fatma

Det är inte jag som har skrivit LasseMajas detektivbyrå. Jag har skrivit andra deckare: Spöket på Stora Mossen, Rädda min lillebror, Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland, Kimberlie - Ett nytt liv, Kimberlie främlingar. Här kan du läsa om de böckerna: http://kimselius.se/hem/bockerna/index.html

Kramisar Kim


Hej Kim:)
Jag undrar hur man skickar in en bok-serie med ca tre böcker till ett bokförlag. Ska man skriva klart alla böckerna och skicka tillsammans eller skicka en och en? Tack.

/ Irma, 12 år från Örebro

Hej Irma

Det räcker att du skriver klart den första boken i serien och skickar den till förlag.

Glöm inte att skriva i följebrevet att det är en trilogi och du redan har klart för dig vad de andra böckerna handlar om.

Lycka till!

På Författartips hittar du många bra tips om hur du skickar till förlag etc: http://kimselius.se/hem/forfattartips/index.html

Kramisar Kim :-D


Hej Kim!
Jag skrev till dig för några år sedan när jag var runt 12 år. Ville skriva detta meddelande till dig eftersom att jag vill att du ska veta hur mycket du har inspirerat mig under åren. Förra året skrev jag en novell i skolan som vann skolans "nobellpris" i litteratur. Stor del av min novell var inspirerad av dig och jag vill verkligen tacka dig för alla svar du har skrivit till mig och för alla dina böcker som är så otroligt bra att jag har kunnat läsa de om och om igen även fast att jag inte är 12 år längre.

Dina böcker har verkligen inspirerat mig till att bli en författare i framtiden. Nu går jag Samhällslinjen på gymnasiet och kommer ta extrakurser i 2:an inom litteraturen.

Håller just nu att läsa din bok om franska revolutionen då vi pratar om det i Historian. Tack för all din hjälp på vägen Kim!

Många vänliga hälsningar //Ellen

/ Ellen :), 16 år från Trollhättan

Hej Ellen

Tack för att du delar med dig av detta. Blir otroligt glad, har till och med lagt en bit av din kommentar i ett blogginlägg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2014/11/underbara-harliga-fans-tack-for-att-ni.html

Härligt att höra att du kommer att satsa på ditt författarskap. Önskar dig lycka till och hoppas att vi en dag blir författarkollegor.

Har du sett att jag håller skrivarkurs i sommar? http://kimselius.se/hem/forfattartips/Skrivarkurs%20med%20Kim.html Kanske vi ses då?

Hoppas du får högsta betyg i historia!

Kramisar från Kim :-D


Hej!
Jag har läst dina böcker sedan jag var 9 år och jag tycker att böckerna bara blir bättre och bättre. Jag har akrivit till dig två gånger tidigare och jag har blivit licka glad över att du svarade båda gångerna, TACK! Jag har problem med att skriva på samma berättelse till slutet, juast nu tror jag att jag håller på att skriva 8-10 berätelser samtidigt. Jag får för många ider pch många gånger passar de onte in i berätelsen jag håller på med just då ocj då börjar jag en ny berätels.
Jag gar försökt med "gula lappar",anteknings block och helt enkelt ignårera mina ider men igenting funkar. Om jag använder gula lappar tapar jag bort adjektiven för jag vill bara gå vidare, från lapp till lapp. Jag tänkte att antecknings block skulle kunna fungera men när jag hade skrivit ner något ville jag bara fortsatte jag bara och hade skrivit ett helt kapitel och sen var det inte kul att fortsätta skriva. Den sista lösningen jag kan tänka på är att ignorera mina ider men då kommer jag inte framot med de berätelser jag redan börjat skriva på. Finns det något jag kan göra?
Min senast berätelse är en slags korsning mellan Den Eviga Eldens Magi och Spejarens Lärling går det bra? Jag har hittat på en del själv men jag är räd att den kanske är för lik.
Jag är ledsen attjag inte kan skriva kortare!
Du får aldrig sluta skriva, inte när dina böcker har gät mig hop om att kunna över vinna min dysklexsi och bli författare!
Med vänlig hälsning/
Caroline

/ Caroline Östervall, 12 år från Stockholm

Hej Caroline

Underbart att höra ifrån dig igen Caroline :-)

Tycker absolut inte du ska ignorera dina idéer, låt dem flöda. Du gör rätt som skriver upp dem i en skrivbok. Där kan du hämta upp textbitar och lägga in i dina berättelser. Låt fantasin och orden flöda, då kommer du att bearbeta din dyslexi och bli en stor författare.

Jag skriver också på många olika berättelser samtidigt. För att hålla reda på dem använder jag mig av Innehållsförteckning:

Ett bra sätt att arbeta på är med hjälp av en Innehållsförteckning: Den fungerar på två olika sätt, både som ett komplement till de Gula lapparna och som ett stöd för ditt minne om vad de tidigare kapitlen handlar om.

Jag gör två kolumner i datorn, i första kolumnen skriver jag KAPITEL 1, osv. I den andra kolumnen berättar jag kortfattat vad kapitlet jag just har skrivit handlade om. Men ibland kan jag även skriva in vad kommande kapitel SKA handla om, det är då som Innehållsförteckningen kompletterar de Gula lapparna.

Innehållsförteckning började jag med när jag skrev de båda böckerna om andra världskriget: På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa. Eftersom jag arbetade parallellt med böckerna var det inte lätt att hålla isär de gula lapparna. Därför började jag med Innehållsförteckningen. Jag lade även en liten bild på omslaget på varje boks innehållsförteckning för att jag med en enda blick skulle se vilken bok innehållsförteckningen tillhörde.

Det här sättet visade sig vara alldeles perfekt för mig. Istället för att sitta och bläddra tillbaka i kapitlen för att se var och vad jag hade skrivit om en viss sak, kunde jag bara kika på innehållsförteckningen och visste direkt i vilket kapitel jag skulle leta.

Även om jag inte kommer att skriva två böcker om samma ämne i fortsättningen kommer jag ändå att använda mig av Innehållsförteckning, för att jag lättare ska kunna hitta i berättelsen. Men jag kommer att fortsätta bygga upp berättelsen med Gula lappar, för det är genom de gula lapparna som berättelsen växer fram.

Du kan givetvis bygga upp hela din berättelse genom en Innehållsförteckning, istället för att arbeta med Gula lappar. Det blir liksom en tankekarta, där du skriver in allt som ska hända i korta stolpar. Var inte rädd för att förändra, lägga till kapitel, flytta om kapitlen och stryka kapitel... Det är när du vågar arbeta på det sättet som din berättelse växer och blir bättre. Var flexibel, men se först till att du har en stabil grund att stå på när du börjar din berättelse!

Lycka till med ditt skrivande och ge inte upp, till slut lossnar det och du hittar DITT sätt att skriva.

Kramisar Kim :-DHur får du upp tankarna om sagan?

Har du själv varit med om din saga någon gång, ungefär?
När jag blir stor vill jag bli författare, kan du ge mig några tips?

Hur känns det att vara författare?

/ Lisa

/ lisa öhman, 9 år från stockholm

Hej Lisa

Att skriva en saga är roligt, du kan använda din fantasi och ha med talande djur, trollkarlar och magi.

Läs så mycket du bara kan och skriv ofta, då utvecklar du både språket och skrivandet.

Det är underbart att vara författare och få leva i fantasins värld.

För fler skrivtips kika in på http://www.kimselius.se/tips.html eller på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2018 Unga Fakta AB