Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


hur tycker du att en birettelse ska vara om den skulle vara riktigt bra?

/ kevin, 11 år från sandhem

Hej Kevin

 För att en bok ska vara riktigt bra tycker jag den ska fånga läsaren direkt med första raden. Om du ska skriva en bra berättelse ska du börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök hålla spänningen genom hela boken, börja varje kapitel spännande och avsluta varje kapitel spännande. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

 Skriv från hjärtat: skriv det DU vill läsa! Då ska du se att det blir en jättebra bok.

 

Dessutom tycker jag att du ska läsa så många spännande böcker du kan för att lära dig hur en bra berättelse är skriven. Då får du idéer och ser också hur böckerna är uppbyggda. Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan börja med att läsa någon av dem: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden samt Snapphanar. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom.

 För mer tips, se tidigare svar här på ungafakta, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se/Kimsskrivtips.

 

Kramisar från Kim


HUR BLIR MAN FÖR FATARE??

/ amelia, 10 år

Hej Amelia

 

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

 

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

 

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

 

Däremot är det väldigt viktigt att man skriver sin egen berättelse, något man vill berätta, något som ligger en varmt om hjärtat, något som bara flödar fram när man sätter pennan till pappret/fingrarna till tangentbordet.

 

Om du vill börja göra en bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

Om du ändå har svårt att komma igång med att skriva rekommenderar jag dig att läsa spännande böcker. Då får man inspiration, jag lovar dig!

 

Har du läst något av John Marsden. Gör det! T.ex. "Imorgon när kriget kom". En otroligt spännande serie böcker där handlingen utspelar sig på Nya Zeeland/Australien.

 

Du kan även läsa mina böcker för att få inspiration och se hur en bok är uppbyggd. Det är historiska äventyrsböcker som riktar sig till alla åldrar. Böckerna är mycket spännande och jag vet att böckerna inspirerar, eftersom jag har fått många brev från mina läsare. Jag skriver om allt från vulkanutbrott, indianer, vikingar, häxor, förbannelser, digerdöden, snapphanar m.m. Om du undrar vilka mina böcker är kan du gå in på www.kimselius.se och titta lite mer om vad det är för typ av böcker.

 

BOKFÖRLAG

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

 

När förlaget fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag.

 

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

 

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

 

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

 

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

 

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

 

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

 

Det är bara att fatta pennan och börja skriva. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år, när jag var tio år gav jag ut en alldeles egen hästtidning. Så sätt igång och skriv!!!

 

Kramisar från Kim


Hej Kim.
Jag har en fråga som jag hoppas du kan svara på.. Krävs det någon slags utbildning för att bli författare, eller räcker det med att kanske gå nån kurs, eller krävs det bara fantasi och tålamod?
En fråga till, har du skrivit(och gett ut) några andra böcker än Theo och Ramona böckerna?

// Kram från Rebecka

/ Rebecka Andersson, 12 år från Helsingborg

Hej Rebecka

 

Det krävs ingen utbildning för att bli författare, men det FINNS utbildningar, skrivarkurser, speciella skrivarlinjer på skolor etc.

 

För min del har jag inte gått någon speciell utbildning, jag har bara mycket fantasi och brinner för att skriva och läsa. Därför tycker jag att det en författare i första hand bör ha är fantasi, tålamod och lust att berätta en bra historia.

 

I mina byrålådor finns ytterligare 18 berättelser som inte handlar om Theo och Ramona. En vacker dag kommer även de ut som böcker.

 

Antar att du har läst serien om Theo och Ramona, även den senaste: Snapphanar! Är du kanske med i min fanklubb? Om inte: Gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under länkar, där hittar du en länk till fanklubben, det är helt gratis att bli medlem.

 

Ha det så bra.

 

Kramisar från Kim

 


Hej Kim.
Jag vill höra din synpunkt om detta. Jag har ställt upp i en berättartävling och redan skickat in mitt bidrag, tävlingen är för alla.. Man ska skriva om nåt som intrsserar 6-9 åringar. Tror du att en berättelse om mobbing intresserar personer i den åldern?
Hoppas på ett ärligt svar.
Ha det bra// Kram Rebecka

/ Rebecka Andersson, 12 år från Helsinborg

Hej Rebecka

 

Givetvis är en berättelse om mobbing intressant även i den åldern. Mobbing börjar väldigt tidigt.

 

Lycka till i tävlingen.

 

Kramisar från Kim

 


Hur många år är Laura Trenter?

/ albin larm, 8 år från sala

Hej Albin

 

Laura Trenter är född 1961 och är alltså just nu 45 år. Om du vill veta mer om Laura Trenter kan du gå in på hennes hemsida: www.lauratrenter.tiden.se

 

Kramisar Kim

 

 


Hej! Jag undrar över hur mycket ni författare behandlar era texter. Jag menar, brukar ni söka reda på fakta och lägga er in i er kommande boks situation, hur ofta läserna ni igenom era ofärdiga texter och vad gör ni när ni har ide´torka?

/ emma, 16 år

Hej Emma

 

Varje författare arbetar på olika sätt. En av mina författarkolleger arbetar med ett kapitel ända tills det är färdigt innan han fortsätter med nästa kapitel. En annan författare arbetar om varje rad ända tills han känner att den är bra. Jag läser färdigt manus 20-30 gånger innan boken går till tryck.

 

Eftersom jag skriver Historiska Äventyrsböcker som baseras på fakta, läser jag ca 40-50 faktaböcker i det ämne som jag ska skriva om. Därför är mina böcker späckade med fakta, utan att man egentligen tänker på det eftersom allt är invävt i en spännande berättelse. Dessutom har jag ordlista i mina böcker, för att man ska lära sig ännu mer fakta. (Gå gärna in på www.kimselius.se för att se mina böcker)

 

Många författare är väldigt noga med fakta, andra skriver bara sina berättelser, eftersom fakta inte är väsentligt för deras bok.

 

Själv har jag aldrig drabbats av idétorka, eftersom jag har så mycket fantasi som bubblar inom mig att jag har svårt att få tiden att räcka till för att skriva allt jag vill. Däremot kan det hända att jag blir lite osäker på att det jag just har skrivit är bra. Då tar jag en promenad med mina hundar och tänker igenom texten och då brukar det lösa sig.

 

Hoppas att detta gav dig svar på dina frågor.

 

Kramisar från Kim


Hej! Jag skriver jättemycket hemma. Jag har gjort det länge och jag är bra på att skriva dikter och sagor och jag älskar det! Jag undrar hur man ska göra en bok spännande. Ska man börja med att berätta allt om vad boken handlar om i början eller kan man bara börja skriva t.ex. "Åsa är på väg till skolan. Löven glöder röda på marken..." så att läsaren ska fatta av sig själv eller ska man ha en sån början och berätta senare vad det hela är frågan om? och när kan själva spänningen börja? snälla jag vill veta, så att jag kan bli en bra författarinna!
/Eline

/ Eline Norin, 11 år från Umeå

Hel Eline

 

Du bör kasta in läsaren direkt i handlingen, då blir boken spännande och läsaren vill fortsätta läsa din berättelse. T.ex. "Åsa är på väg till skolan, helt ovetande om att det här inte skulle bli en helt vanlig dag i skolan. Något skulle hända som helt skulle förändra hennes liv. Men det var hon inte medveten om när hon uppslukad av sina tankar sparkade omkring i löven som låg glödande röda på marken."

 

Du ska försöka att så länge som möjligt INTE tala om allt för läsaren. Läs gärna min bok "Tillbaka till Pompeji" så förstår du vad jag menar. Det gäller att bygga upp spänningen successivt hela tiden genom att ge en liten bit hela tiden.

 

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och se mer skrivtips, eller läs tidigare skrivtips här på ungafakta. Mina böcker hittar du på biblioteken.

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

Kramisar från Kim

 


hur gammal var du när du ville bli författare?
Var du bra i svenska i skolan när du var liten?
jag nämligen stavar som en kratta men har en stor fantasi i huvudet och jag älskar att skriva fantasi berättelser och läsa fantasi berättelser exempel "Harry potter" och "Nania"

/ Therese lööf, 13 år från Vallentuna

Hej Therese

 

Blev glad när jag såg var du bodde. Jag har bott 16 år i Lindholmen, utanför Vallentuna. Så din stad känner jag utan och innan, saknar promenaden utefter Vallentunasjön!

 

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.

 

När jag var tio år gav jag ut en egen hästtidning. Och idag är jag författare som kommit ut med sju böcker och gjort dundersuccé och kallas för Blekinges Astrid Lindgren. Mina böcker har getts ut på många andra språk och ligger högt på topplista utomlands. Och allt detta bara för att jag redan som åtta-åring bestämde mig för att bli författare. (För att se mina böcker: gå in på www.kimselius.se)

 

Jo, jag hade bra betyg i svenska när jag gick i skolan, trots att jag inte var så värst bra på att stava, men skriva berättelser... det kunde jag.

 

Det är inget problem att bli författare även om man inte kan stava. Många stora, välkända författare har svårt med stavningen. Jag tror att man har så mycket fantasi och ord inom sig så att stavningen inte blir så viktig, man hinner helt enkelt inte tänka på den när man "spottar ur sig" berättelsen.

  

För att förbättra din stavning kan du läsa och läsa och läsa så mycket du bara orkar. Då fastnar orden i minnet till slut och stavningen blir bättre. Det är också väldigt bra att skriva sina berättelser på dator med stavningsprogram. Då talar datorn om för dig när du skriver fel och det gör att du lär dig att stava orden rätt.

 

Fortsätt skriv och skicka gärna in några av dina berättelser till ungafakta, då kan du få dem utgivna på sajten. Du hittar adressen på samma ställe som du hittade min adress.

 

Eftersom du älskar Harry Potter och Narnia böckerna tror jag du skulle älska mina böcker också. Gå in på min hemsida, www.kimselius.se, och titta på mina böcker. Jag skriver spännande historiska äventyrsböcker som är uppbyggda så att två personer reser tillbaka i tiden och får uppleva de olika historiska händelserna. Visst låter de spännande? Och det är de!!! Tror det är perfekta böcker för dig. (Fast du kanske redan har läst dem?)

 

 

Lycka till och ge inte upp.

 

 

Kramisar från Kim

 


Jag vill bli författare, är det bra att bli det nu??

/ Rebecka, 10 år från Skåne

Hej Rebecka

 

Alla tidpunkter är bra, alla åldrar är bra. Det gäller att ha något speciellt att berätta, något som fångar förlagen och gör att de vill ge ut din bok.

 

När jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare. När jag var tio år gav jag ut en egen hästtidning. Och idag är jag författare som kommit ut med sju böcker och gjort dundersuccé och kallas för Blekinges Astrid Lindgren. Mina böcker har getts ut på många andra språk och ligger högt på topplista utomlands. Och allt detta bara för att jag redan som åtta-åring bestämde mig för att bli författare. (För att se mina böcker: gå in på www.kimselius.se)

 

Så jag tycker absolut att du ska bli författare nu. Läs så mycket du kan och skriv så mycket du kan. Då utvecklar du ditt språk och dina berättelser blir bättre och bättre.

 

Lycka till.

 

Kramisar från Kim

 


Hur gör du för att inte tappa suget till att skriva en berättelse?

/ Ellen, 11 år från Veberöd

Hej Ellen

 

Det gäller att välja ett ämne som jag tycker om att skriva om, något jag brinner för, något jag vill lära mig mer om. Dessutom skriver jag till mig själv, något jag vill läsa. Jag bryr mig inte om vad andra tycker. Det viktigaste är att JAG tycker om min berättelse. Det tror jag är den viktigaste anledningen till att jag inte tappar sugen.

 

När man får krav på sig om vad berättelsen ska handla om, eller hur den ska byggas upp och man tänker på att någon annan ska läsa den och tycka till, det är då man brukar tappa sugen.

 

För att inte tappa sugen i fortsättningen uppmanar jag dig att skriva din berättelse till dig själv och skriva direkt för hjärtat. Något du brinner för, något du vill läsa själv.

 

Lycka till!

 

Kramisar från Kim


Jag har läst dina böcker ch tycker att de är jättebra!
Men hur har du hittat på dem?

/ Mona, 10 år från Nässjö

Hej Mona

 

Eftersom du har läst mina böcker vet du att det är historiska äventyrsböcker.

 

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag cirka 40-50 faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna, om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

 

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

 

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga.

 

Kramisar från Kim


vilken bok tyker du är bäst?

/ amelia, 10 år från skelleftå

Hej Amelia

 

Av andras böcker tycker jag väldigt mycket om "Den hemliga trädgården" av Frances Burnett Hodges.

 

Av mina egna böcker tycker jag JÄTTEMYCKET om min senaste bok "Snapphanar!" som är så spännande och var jätte rolig att skriva. Extra roligt är det att en av huvudpersonerna i "Snapphanar!" är hunden Pluto och nu har jag en egen Pluto som låg på mina fötter när jag skrev boken "Snapphanar!"

 

Kramisar Kim


vem ärsvergen mest kända förfatare

/ amelia, 10 år från skelleftå

Hej Amelia

 

Det tror jag är Astrid Lindgren, eftersom hon är översatt till så många utländska språk, ca 76 st. Nästan alla vet vem Astrid Lindgren är och i de flesta länder känner de till Pippi Långstrump, fast Pippi heter förstås något annat beroende på i vilket land som böckerna kommit ut, t.ex. Pippi Longstocking i USA.

 

Kramisar Kim

 


hej! jag skulle vilja fråga en sak, Hur börjar man att skriva en berättelse? har nämligen svårt att komma på nåt att skriva om

/ anneli, 18 år från Örebro

Hej Anneli

 

Om du vill börja skriva en bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

 

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

 

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

 

 

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

 

 

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

 

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker.

 

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

 

kramisar från Kim


Heeeeeeej är det kul att skriva böcker?????

/ Johanna, 9 år från snälla måste jag säga det

Hej Johanna

 

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

 

 

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

 

 

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

 

 

Jag älskar att vara författare och få skriva historiska äventyrsböcker.

 

 

Kramisar från Kim


jag vill gärna bli förfatare redan nu är det en bra ide?

/ Amanda Dahlström, 9 år från smedby

Hej Amanda

 

Det tycker jag är en jättebra ide.

 

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.

 

 

Efter hand blev det längre berättelser och när jag var tio år skickade jag in mina berättelser till tidningar och fick berättelserna publicerade.

 

Och nu är jag författare, en helt underbar känsla.

 

Fortsätt skriv och satsa på ditt skrivande. Lycka till!

 

 

Kramisar från Kim


hur länge har du varit som författare?

/ reogina, 11 år från nässjö

Hej Reogina

 

Min första bok kom ut julen 1997. Kanske är det då jag "blev" författare, i alla fall för alla som läser mina böcker. Min man säger att jag alltid har varit författare eftersom jag alltid har skrivit berättelser och bestämde mig redan när jag var åtta år för att jag skulle bli författare. Som du förstår har jag hunnit skriva många, många berättelser.

 

kramisar Kim

 


är det svårt att skriva sagor

/ tobias, 10 år från bladvägen

Hej Tobias

 

För att skriva sagor och berättelser gäller det att man tycker om att fantisera. Då är det inte svårt, eftersom orden kommer alldeles av sig själv. Jag har så mycket fantasi att jag inte hinner skriva ned allt som snurrar runt i huvudet.

 

För att få lättare att skriva ska man försöka läsa så många sagor och berättelser man orkar. Då väcks fantasien och man får lust att skriva egna berättelser.

 

Kramisar från Kim

 


hej, jag diggarr alla författare!!! och du är ju en av dom, så jag diggar dej, men nu till frågan: hur gör man för att lägga in ett bra skämt i en berättelse? och om folk som läser boken inte har samma humor så blir ju skämten bara misslyckade!! hur ska man göra??
mvh ditt fans Sazza

/ Sazza, 10 år från Kävlinge

Hej Sazza

 

Ja, alla tycker inte om samma skämt, det håller jag med dig om. Men det viktigaste är att DU tycker om skämtet och förstår det, för det är DIN berättelse. Men givetvis ska man inte skriva in sårande skämt, för i slutändan gör det både dig och läsaren illa.

 

Min huvudperson Theo, lyckas alltid lätta på stämningen genom att skämta. Och vet du... det är inget jag har gjort medvetet, tänkt på att han ska vara en skämtsam person. Han har format sin egen personlighet genom alla böckerna. Jag var inte ens medveten om att han skämtade, förrän någon påpekade det...

 

Ett bra sätt att lägga in ett "skämt" är att låta en av personerna i boken säga/berätta det.  Som exempel kan jag ta några rader ur min bok "Vikingaträl". Där ligger Theo för döden och Ramona sitter bredvid, hon är arg, ledsen och rädd och då säger hon, utan att egentligen vara medveten om det, något som blir till ett skämt, något som flera personer påpekar för henne senare. Hon säger nämligen till Theo "Om du dör så slår jag ihjäl dig!" Det låter hemskt och grymt, men blir ändå till ett skämt eftersom hon inte KAN slå ihjäl Theo om han redan är död!

 

I min bok "Faraos förbannelse" lade jag in en intressant och skämtsam berättelse genom att låta en person berätta den som tidsfördriv medan han och en annan person letade efter något.

 

Med andra ord gäller det att linda in skämtet på ett naturligt och lättläst sätt.

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

Kramisar från Kim

 


hur skriver man en berättelse som är spännade ändan från början till slutet?

/ michelle, 12 år från helsningborg

Hej Michelle

 

Det första tipset jag vill ge dig är att läsa så många spännande böcker du kan. Då får du idéer och ser också hur böckerna är uppbyggda. Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan börja med att läsa någon av dem: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden samt Snapphanar. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom.

 

 

När du väl börjar skriva din berättelse är det några saker du bör tänka på:

 

Börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök hålla spänningen genom hela boken, börja varje kapitel spännande och avsluta varje kapitel spännande. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

 

 

Skriv från hjärtat: skriv det DU vill läsa! Då ska du se att det blir en jättebra bok.

 

 

För mer tips, se tidigare svar här på ungafakta, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se/Kimsskrivtips.

 

 

Lycka till med dina böcker.

 

 

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2019 Unga Fakta AB