Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej, det är jag Ellen igen!
jag vill säga en väldigt rolig sak.
jag var i kroatien och kom hem i söndags, och då hade jag lånat tillbaka till pompeji, jag fastnade för den och läste ut den väldigt snabbt, jag är helt stum, det var verkligen en otrolig bok,
du är sveriges bästa författare! jag läste även lite om dig i boken, och då skrev du att du hade läsare i alla åldrar, och då sa jag det till min mamma och hon blev väldigt intresserad eftersom hon läst om pompeji tyckte hon att det skulle kunna vara roligt, så nu öligger vi ibland på kvällarna och berättar för varandra om vad vi tyckte var bäst m.m
nu har jag lånat faraos hämnd och ska börja på den när som helst!
har precis skickat in den döär tävlingen till bibloteket hoppas att jag vinner :)

// Ellen ♥

/ Ellen ♥, 11 år från Trollhättan

Hej Ellen

Tack snälla för dina fina ord! Jag blir jätteglad!

Håller tummarna för dig i tävlingen.

Ska ni till Bokmässan i Göteborg den 23-26 september? Titta i såfall förbi min monter B09:20 och hälsa på. Då har du chans att få autograf!

Ha det så gott!

Kramisar Kim


Hej!

Jag heter Sahra och jag har bott här i Sverige i fyra år. Jag vill garna bli förtfattare här i Sverige så vad ska jag göra. Kan du ge mig ett år? Jag hoppas att du svarer mig min frågan så snart som möjligt.

Med vänlig hälsninga
Sahra

/ Sahra, 33 år från Somaliska

Hej Sahra

Gå in på den här länken och läs

http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/08/kimselius-skrivtips-till-dig-som-vill.html

Det är ett blogginlägg som jag skrev igår. Där berättar jag hur du bygger upp en bok, hur du skickar till förlag, hur du kan ge ut en bok själv och mycket, mycket mer.

Lycka till! Hör av dig den dag du får din bok antagen.

Kramisar Kim


hej jag skriver mycket men får aldrig kläm på en bra början jag vet inte men vad tycker du om den här, berättelsen ska handla om Molly 14 år som inte vill vara tonåring då hennes pojkvän har gjort slut och skolans värld inte är så lättfull. Hon får då en dag som femåring igen...


-Molly, molly mår du bra? hennes mamma knackade upprepade gånger på Mollys dörr, men det var knäpp tyst.När hennes steg tonades bort grävde Molly ner sitt ansikte djupare in i kudden och drog efter andan. Musiken från hennes I-pod hördes genom hörlurarna. Hon tog fick spegeln från säng bordet. Mascaran hade runnit ner för Mollys kinder och kinderna var blossande röda.

skulle du fortsätta läsa eller skulle du lägga undan boken? Har du tips är jag hemskt tacksam!

kram

/ sofi

Hej Sofi

Väldigt bra början! Fortsätt skriv! Låter mycket spännande!

Lycka till med din berättelse. Skriv gärna tillbaka och berätta hur det går!

Kramisar Kim


Kan du snälla je mig några tips, för jag vill bli författare!

/ Estrid, 11 år från svalöv

Hej Estrid

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Kika även in här: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/08/kimselius-skrivtips-till-dig-som-vill.html

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com eller följa mig på Twitter under söknamnet KimMKimselius. På min blogg kan du följa hela arbetet med de nya böckerna, då och då lägger jag ut smakprov ur böckerna och du kan gå in och kommentera där. På bloggen hittar du även användbara länkar, till flera fanbloggar och fanklubbar och skrivtipslänkar och boktipslänkar. Hoppas få se dig som Bloggintresserad på min blogg.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Hej, jag har gått runt och funderat på en sak i minst 2 år nu.
"Ska jag börja skriva en bok ?" sen tänker jag "kommer jag orka?" Jag vet att man ska välja ett ämne som ligger en varmt om hjärtat. Och i mitt fall är det kärlek. Men jag är orolig att min bok kommer bli för mycket twilightstuk med tanke på att jag läser mycket romantisktdrama. Specifikt twilight och fallen ängel. Jag är seriös med mitt skrivande och mina vänner tycker jag nästan är konstig för att jag skriver så mycket. Men jag kan inte hjälpa det, jag älskar det. Jag vill göra något unikt, något som alla vill läsa. från 12-30 år kanske. Jag vill göra folk intresserade med första meningen och sen hålla intresset under hela boken. Jag har en titel och en handling. Jag kan bara inte börja skriva.

/ Minna, 15 år från Stockholm

Hej Minna

Tycker absolut att du ska skriva en bok, för jag tyckte om ditt språk i din fråga.

Igår skrev jag ett blogginlägg som berättar hur man skriver en bok, hur man ger ut en bok och mycket mer. Kika in här: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/08/kimselius-skrivtips-till-dig-som-vill.html

När jag skriver mina böcker skriver jag dem till mig själv, något jag vill läsa. Det har gjort att jag har läsare från 7 år upp till 98 år. Det är helt fantastiskt!

Håll kvar din ambition inom dig och läs mina skrivtips. Hör av dig den dag du får din bok utgiven.

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. På den tiden tyckte ingen att jag var konstig när jag skrev eller berättade historier jämnt. De tyckte om det! Det kommer säkert dina vänner också att göra en dag och stolt berätta att de känner dig, när din första bok kommit ut!

Lycka till!

kramisar Kim


Hej har du läst Bläckhjärta? Det är min favorit bok den handlar om så mycket på samma gång. Vilken bok tyckte du mest om när du var lite sådär mellan 10-14

/ Emmelie, 12 år från Stockholm

Hej Emmelie

Klart jag har läst Bläckhjärta! Älskar den boken och de andra två i serien.

När jag var i din ålder älskade jag Den hemliga trädgården av Frances Burnett Hodges. Tycker fortfarande väldigt mycket om boken, som nu även blivit filmad.

Har du läst någon av mina böcker? Tror du skulle tycka om dem eftersom du gillar Bläckhjärta. Titta in på min hemsida www.kimselius.se och titta under Böckerna så har du möjlighet att läsa smakprov ur varje bok, ibland flera kapitel.

kramisar Kim


Hejsan!
Hur gör man för att komma på nåt bra att skriva om?
Kommer aldrig på nåt som är kul.
/Alicia Ps. Jag har en kanin och en häst. Ds.

/ Alicia Rosengren, 11 år från Vänersborg

Hej Alicia

Vad bra att du skrev att du hade en kanin och en häst. Du kan skriva om dem. Kanske håller du på med kaninhoppning eller hästhoppning. Då kan du skriva om en flicka som håller på med sådant.

Hoppas att det var till någon hjälp. Du kan gå in på min hemsida www.kimselius.se och kika under Författartips så hittar du mer hjälp.

Kramisar Kim


Hej Kim!
Vilka slags böcker gillar du?
Jag gillar mest spännande och magiska böcker som handlar om förr i tiden, det är därför jag gillar dina böcker om Theo och Ramona.
Har du läst Pojken som levde med strutsar eller Septimus Heap: Bok ett: Magi?

/ Sandra, 11 år från Huddinge

Hej Sandra

Det låter som om du och jag har samma smak. Jag älskar spännande och magiska böcker. Det är därför jag skriver sådana böcker, som du säkert vet skriver jag till mig själv.

Nej, jag har inte läst boken Pojken som levde med strutsar, däremot har jag läst Septimus Heap serien. Mycket bra böcker.

Har du lästa alla mina sexton böcker? Kika in här www.kimselius.se för att se dem alla.

Kramisar Kim


Hej! Vad är RQ? Varför du blev författare? Vad favorit din film? Vet du vem tintin? om du vet det då du ska berätta fakta omt tintin! Du är hindu?

/ ace ventura, 17 år från skane

Hej

Vet inte vad RQ är för något.

Älskar att skriva och har många berättelser inom mig. Skrev min första bok när jag var åtta år.

Vet inte riktigt vilken min favoritfilm är, men som serie är det Babylon 5.

Tintin är en seriefigur. Du kan söka mer om honom på www.google.se

Kramisar Kim


Hej igen Kim!

Jag läste lite av din blogg. Tack för svaret! Jag har läst en av dina böcker: Det glömda kriget
1808-1809! Den var superbra. Min kompis rekomenderade den för mig och hon hade rätt om att den var bra. I alla fall tänkte jag tacka och ställa två frågor. Efter som jag tackat så kommer frågorna nu:
1. Villken är din favorit bok?
2. Villken bok var den första du skrev?

/ Jenny, 12 år från Sverige

Hej Jenny

Åh, vad glad jag blev att du tyckte om Det glömde kriget 1808-1809. Det är en av mina favoritböcker!

1. Ja, nu vet du ju att Det glömda kriget 1808-1809 är en av mina favoritböcker, sedan är det Giljotinen, Kinesiska Draken och Theos Pompeji.

2. Röda slottets hemlighet, men den är inte utgiven. Den skrev jag när jag var åtta år. Den första bok som blev publicerad var Tillbaka till Pompeji, men innan dess hade jag skrivit Kimberlieböckerna som det nu har kommit ut två av. Till våren kommer det ytterligare en bok i den serien.

Kramisar Kim


Hallo!Ja tycka at do jette doktig forfattere!Undra om du gilar min saga.

Det vara en flika som giladde rossa klening.Hon altid hade på den.En dag nån tog den okh flika arg.Flika sa at det va henes mama som slenga den.Flika hita den i soparna.Sedan ala blir glad utan mama.Slutt!

Vad tyka do om saga?Vad tyka do om flika?Vad tyka do om klening?Svara no!

/ Paulina, 14 år från Chile

Hej Paulina

Tack!

Bra idé, kanske skulle du göra din saga lite längre?

Kramisar Kim


Hej kim! Det var ett tag sen jag ställde en fråga till dej. Denna gång tänkte jag på, har du någon sin gjort en cool pop-up bok? Det är coola böcker! Till ex: författarna (robert sabuda och mathew rein hart).

/ joel, 9 år från gammel sträng

Hej Joel

Nej mina böcker har inte kommit ut som Pop-up-böcker. Håller med dig om att det är kul böcker, men mina böcker passar inte riktigt som Pop-up-böcker eftersom jag inte har bilder i böckerna.

Kramisar Kim


Detta är en bra fråga som jag hoppas har ett lika bra svar. Vad kommer ordet författare från?

från Jenny :)

/ Jenny, 12 år från Sverige

Hej Jenny

En författare/författarinna är en person som skriver böcker, noveller, artiklar, poesi etc. Med författare avses i första hand skribenter som skriver skönlitteratur (SAOB); skribenter av annan litteratur är till exempel skriftställare, journalister, informatörer.

På flera språk används olika ord för yrkesrollen (writer, Schriftsteller) och upphovsmannaskapet (author, Verfasser). På svenska finns två lånord från tyska: författare från Verfasser och det numera mindre vanliga skriftställare från Schriftsteller. Günter Grass har författat Blecktrumman och är bokens författare, men till yrket är han skriftställare. Utöver att beteckna upphovsmannaskapet till alla slags skrifter, används ordet författare numera även för yrket att skriva böcker (noveller, romaner, facklitteratur). För andra genrer finns dock andra yrkesbeteckningar: dikter (poet, diktare, lyriker), drama (dramatiker), kåserier (kåsör), krönikor (krönikör), nyhetsartiklar (journalist, reporter). (Hämtat från Wikipedia)

Här kan du läsa på min blogg om ordet Författare http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/08/vad-ar-en-forfattare.html

Kramisar Kim


Hej igen! Jag drömmar dig igen! Jag ska berätta dig. Du var på Grimeton. Du köra bil sen såg hängd clown manne. Du svimmade sen olyka till en anteen. Du hängd till rymden tillsammas clown manne! vad tycker du om berätta? Vad tycker om clown manne?

/ ace ventura , 17 år från skane

Hej Ace
Vet inte vem clownen Manne är om det är en riktig person. Förstår att jag svimmade när jag såg den hängda clownen.
Kramisar Kim


Hej, igen...! Jag ställde en fråga för ett tag sedan. Fick nu svar på den och började redan testa post-it lapparna! Det gick superbra. Har kommit en bit nu men den är inte klar riktigt än. Tänkte släppa några rader som du kanske kunde kritisera.

"Patrik reste sig ur fåtöljen.
– Vi syns imorgon då, sa han till Åsa på vägen ut.
– Ha en fortsatt trevlig dag, sa hon till honom och log, nästan lite mekaniskt.
Hon hade ett säreget utseende. Hennes röda hår som var stripigt och hängde ner över axlarna såg ut att behöva en dusch. Hennes översminkade ansikte och de lite sneda ögonen.
Hon var en underlig men mycket trevlig kvinna.
Patrik tog upp bilnyckeln till sin svarta BMW som stod på Cypressgatan i Visby.
En riktigt mysig stad, tyckte Patrik.
Han satte sig i bilen och trampade ner gaspedalen. Han älskade farten. När han kunde höra motorn spinna. Skulle han stanna till vid gymmet innan han åkte hem? Han hade ju träningskläderna med sig. Det började vibrera i fickan och Aerosmiths Cryin’ började spelas".

/ Johanna, 14 år från Sundsvall

Hej Johanna

Jättekul att du blev så nöjd med att testa Gula-lappar-tekniken.

Mycket bra!

Några meningar kändes "avhuggna" och liksom hängande utanför sammanhanget. Kika igenom din text och skriv ihop den så att det blir mer flyt i den.

Texten låter intressant och läsaren blir nyfiken på vad som ska komma. Bra!

Fortsätta skriv!

kramisar Kim


Jag har madrömma om dig! Jag ska berätter dig. Du var på boxingmatch kim vs alfons, bertil och selma lagerlöf. När du spranka till bertil och alfons huvud av. selma hängd till rymden. Du vinna match. Du måste svara det. Vad tycker om berätta? Om du inte svara. Då jag hatar på unga fakta!

/ ace ventura, 17 år från skane

Hej Ace

Usch då, inte roligt att du har mardrömmar om mig. Skönt att jag vann. Kul att du berättade det för mig. Tack.

Inte kan man hata Unga Fakta som är en sådan jättebra sajt!

Kramisar från Kim


Hej Kim!

Jag har några frågor om häxfilmer och häxböcker.

1. Jag har sett "Trollkaren från oz" hur gammal är den filmen?
2. Kan du tipsa mig om bra häx filmer och böcker som innehåller monster?
3. vilken bok är den mest skrämmande som du har läst eller skrivit?
4. Vilken är din favoritsaga som är sorglig?
5. Kan du berätta om häxböcker?

/ Lara Kallström, 9 år från Sverge

Hej Lara

Ska försöka hjälpa dig med dina frågor. Här kommer några svar:

1. Den kom ut 1939.

2. Här är en länk till häxfilmer: http://nyheter24.se/filmtipset/yourpage.cgi?member=27182&page=package_view&package=8100

3. Den mest skrämmande jag har skrivit är Svarta Döden.

4. Flickan med svavelstickorna. Här kan du läsa en kort version av den: http://www.bettanssidor.se/jul_o_nyar/svavelstickorna.htm

5. Jag har skrivit en bok som heter "Jag är ingen häxa". Det finns många böcker om häxor, bland annat "Mor är ingen häxa". Här på unga fakta kan du läsa mer om häxor: http://www.ungafakta.se/haxor/ Fråga även på ditt bibliotek efter böcker som handlar om häxor. De kan hjälpa dig.

Vill du läsa smakprov på min bok "Jag är ingen häxa" kan du göra det här http://www.kimselius.se/haxa.html

Skriv gärna och berätta om du läser min häxbok och tala om vad du tyckte om den!

Kramisar Kim

Kramisar Kim


Hej Kim!

Jag har nu länge varit sugen på att få ett lite mer professionellt utlåtande kring mitt pågående projekt, och kom genast att tänka på dig när jag satt och läste i en av dina böcker här om dagen. Skulle du vara intresserad av att läsa de första sidorna eller något åt det hållet för att ge mig konkreta tips och lite kritik?

Evigt tacksam för svar!

Kram Elin

/ Elin Löfgren, 17 år från Karlshamn

Hej Elin

Det hade varit jätteroligt att läsa vad du skriver, men tyvärr räcker tiden inte till för det. Jag önskar jag hade tid att läsa andras berättelser, eftersom det kommer många förfrågningar om det.

Men jag hinner tyvärr inte med det eftersom det skulle ta alltför lång tid för mig att läsa andras berättelser och tycka till om dem. Tid jag inte har. Det kommer väldigt många förfrågningar varje dag. Därför måste jag tyvärr tacka nej till ditt erbjudande.

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ hittar du länkar där du kan få professionella utlåtande om din text. Hoppas att det kan vara dig till någon hjälp!

Lycka till med ditt skrivande!

Kanske ses vi på Lundins bokhandel i Karlshamn den 28 augusti?

Kramisar Kim


Hej! Vilken bok är roligast som du har gjort? Föressten vill jag veta några böcker du har gjort. Hej då!

/ Ebba Högman, 9 år från Skärblacka

Hej Ebba

Den roligaste bok jag har gjort är Theos Pompeji.

Jag har skrivit 16 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga! Kommer ut i augusti 2009.

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: aboken i serien om Kimberlie och Andy: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer.

”Theos Pompeji”, 13:e boken i serien om Theo och Ramona. En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar. En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.

”Boudicas strid mot Romarna”, 14:e boken i serien om Theo och Ramona. Genom en historisk brosch förflyttas Theo och Ramona i tiden, till år 61 i Britannien och hamnar i drottning Boudicas by. Snart anländer romarna och ödelägger byn. Därefter beger sig romarna mot druidernas ö Anglesey för att utplåna druiderna. Kelternas drottning Boudica är rasande, samlar kelterna och ger order om strid. Theo har oturen att få en druidkristall, vilket ställer till det rejält för honom. Theo och Ramona kämpar för sina liv. De försöker resa tillbaka till sin egen tid, utan att lyckas, istället möter de kejsar Hadrianus. Den här gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.

De Historiska Äventyrsböcker om Theo och Ramona är skrivna runt riktiga historiska händelser, med riktiga historiska personer och faktadel i slutet av böckerna. (Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!) Böckerna om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande thrillers som tar andan ur läsaren…

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem? Tror att du skulle tycka om att börja med Kimberlieböckerna, Tillbaka till Pompeji, Theos Pompeji eller Jag är ingen häxa.

Kramisar från Kim


Hej! Jag har alltid älskat att läsa och skriva. Jag läser allt från himmel till jord men just nu har jag fastnat för kriminalromaner.
Jag skriver själv en på skoj. Men som i alla böcker finns en handling och en upplösning. Jag har fastnat någonstans i mitten och har idétorka. Har en jättebra story och kommit på slutet och allt men det blir lite långtråkigt i mitten. Hur gör man för att komma vidare då man fastnat sådär?

/ Johanna, 14 år från Sundsvall

Hej Johanna

Det är inte ovanligt att man har början och slutet, men har svårt att få ihop det på mitten. Ett bra sätt att undvika det är att jobba med tankekarta, eller med Gula lappar, som jag använder mig av. Om du vill testa Gula lappar gör du så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Kan du få in ännu en person i berättelsen, en person som tillför historien något och ger berättelsen nytt liv? Jobba runt lite med Gula Lappar istället för att skriva, så ser du om det fungerar.

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du fler tips och råd. Där hittar du många länkar som kan hjälpa dig: Bland annat kan du bli vän med mig på Facebook, följa min blogg där du kan följa hela arbetet med mina böcker, från idé till färdig bok. Ibland lägger jag ut smakprov ur böckerna. Där berättar jag även om mina researchresor och mycket annat intressant. På bloggen hittar du många användbara länkar till fanbloggar, fanklubbar, skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Om du lägger till dig som bloggintresserad på min blogg har du chans att vara med vid någon av utlottningarna som sker regelbundet. De länkarna och många fler hittar du på startsidan av min hemsida.

Ha det så bra! Lycka till med din bok och skriv gärna tillbaka och berätta hur det går. Skulle vara roligt att få höra om Gula lappar fungerade för dig!

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2018 Unga Fakta AB