| Hemsökelser | Poltergeistar | Spökdjur | Förklaringar |
Ufo Spöken Monster Platser/Personer Omöjligt? Böcker/Film Länkar

Bell-häxan


Systrarna Fox

Amityville-skräcken

POLTERGEISTAR

Poltergeist

Fotografi på påstått poltergeist-fenomen
i Frankrike 1953

Namnet för det här fenomenet kommer från Tyskland och betyder ungefär ”buller-ande”. I den här typen av spökerier verkar det som om en osynlig ande sätter föremål i rörelse och orsakar oväsen i hemmet. Det finns rapporter om hur saker har flyttat på sig utan hjälp och till och med svävat. Också människor sägs ha lättat från marken och ibland fått ta emot sparkar och slag. Oljud som smällar och dunsar i väggar och golv verkar vara vanliga och i enstaka fall har främmande röster hörts. De flesta Poltergeist-fallen verkar kommer från England och USA.

Ett Poltergeist-fenomen tycks vara knutet till en person, till skillnad från andra spökerier som är bundna till en plats. En sådan person kallas ofta för en ”agent” eller ett ”fokus”. En hemsökelse av en plats kan vara i hundratals år, medan ett Poltergeist-fenomen kan vara i några dagar, veckor eller månader. Ett undantag är en yngling i Bremen som fick dras med sin Poltergeist mellan 1965-67. Oavsett vart han flyttade följde fenomenet med.

Det finns forskare som menar att det är människor som framkallar Poltergeist-fenomenet, och inte spöken. Idén är att vissa personer kan flytta saker med tankens kraft, fast de själva inte är medvetna om det. Många Poltergeist-besök verkar ha ägt rum när någon i en familj är orolig. Andra menar att det handlar om besök av osynliga demoner.

Faktum är att de flesta Poltergeist-fenomen visar sig vara bluffar. De övernaturliga händelserna är bara trick, och ofta inte särskilt väl genomförda trick. Ryktet om en händelse bättras på i folkmun och blir ofta ordentligt uppblåsta av journalister.

« Tillbaka