| Hemsökelser | Poltergeistar | Spökdjur | Förklaringar |
Ufo Spöken Monster Platser/Personer Omöjligt? Böcker/Film Länkar

Borley prästgård

Bruna damen

Skrikande skallar

Borgvattnets prästgård

BRUNA DAMEN PÅ RAYNHAM HALL

Bruna damen på Raynham Hall
Det berömda fotot på bruna damen

Raynham Hall är ett stort gods som ligger i Norfolk, England. I 300 år har det varit hem åt Townshendfamiljen och ett av Storbrittanniens mer berömda spöken; den bruna damen. Sitt namn har hon fått av den bruna brokadklänning som hon sägs bära.

Enligt den lokala sägnen är den bruna damen den vackra Dorothy ”Dolly” Walpole, syster till Englands första premiärminister Sir Robert Walpole. Hon gifte in sig i Townshendfamiljen men hade rykte om sig att vara älskarinna till en Lord Wharton. Hon dog och begravdes 1726 efter att ha insjuknat i smittkoppor, men enligt historierna kring godset levde hon flera år efter detta, inlåst i det stora huset av hennes avundsjuke make. Det finns också en otäck historia om hur hon avlidit efter att ha knuffats ner för husets stora ektrappa och brutit nacken. Hennes vålnad ska sedan vandra upp och ner för trappan  i hopp om att träffa sina fem barn, som hennes make tog ifrån henne när han fått höra om hennes otrohet.

1849 besökte en major Loftus och hans kamrat Hawkins Raynham Hall. Bägge männen säger sig ha sett bruna damen samma kväll efter att de gått till sängs. Följande kväll såg majoren skepnaden igen och kunde se hennes ansikte så väl att han kunde konstatera att kvinnan saknade ögon i huvudet. Loftus och Hawkins berättade att de fann kläderna kvinnan bar ”ålderdomliga”. Efter denna händelse sade många av tjänstefolket upp sig och den lokala polismyndigheten gjorde en undersökning av Raynham Hall.

Lady Dorothy Walpole

1926 mötte den dåvarande Lady Townshend den bruna damen i trappan. Hon hävdade att hon aldrig hört talas om spöket tidigare och berättade att skepnaden var mycket lik porträttet av Dorothy Walpole.

1936 övernattade en kapten Marryat på godset och hoppades möta bruna damen genom sova i ett av de rum där hon sågs 1849. Han hade sällskap av två yngre vänner och de skojade om den pistol Marryat tagit med sig som försvar mot spöket. Just då mötte de en spöklik kvinnogestalt i den långa korridor där de befann sig. Skepnaden passerade tyst förbi dem, men kvinnan gav Marryat en så olycksbådande blick att han avlossade pistolen. Inget hände med spökfiguren, men kulan hittades sedan i en dörr i korridoren.

1936 besökte också två fotografer från tidningen Country Life Magazine Raynham Hall. Kapten Provand och hans assistent Indre Shira skulle ta bilder på godsets många ståtliga rum när de sägs ha knäppt det foto som kanske är världens mest berömda spökbild. De hade precis tagit en bild av den berömda ektrappan och laddad kameran för nästa bild, då de fick se en dimlik figur glida nerför stegen. Provand knäppte av en bild, men hann inte ta flera eftersom kamerorna på den tiden laddades för hand med en bild i taget.

Country Life Magazine publicerade bilden och en sensationell artikel om händelsen. Tidningen hävdade att fotoexperter hade undersökt bilden och kommit fram till att den inte var manipulerad, men exakt vilka experter dessa var är oklart. På senare år har man försökt komma fram till om bilden är en bluff, men det är svårt att säga. Det är ingen konst att ordna ett sånt fotografiskt trick i kameran. Det kallas dubbelexponering och går ut på att man fotograferar två motiv efter varandra, men på samma foto.

Efter publiceringen av fotot verkar den bruna damen, eller ”Dolly”, ha lugnat ner sig. Det finns inga rapporter från senare år om att hon ska ha visat sig.

« Tillbaka