| Bevingade | Havsodjur | Levande dinos | Människolika | Sjöodjur | Kattdjur | Mysko |
Ufo Spöken Monster Platser/Personer Omöjligt? Böcker/Film Länkar

Havsormen dyker upp

Vetenskapliga bråk

Svenska havsormar

Massor av havsodjur

VETENSKAPLIGA BRÅK

Sjöormsskelettet
Sjöormsskelett
 
1842 dök en doktor Albert Koch upp i London med ett enormt "sjöormsskelett". Skapelsen ställdes under ett helt år ut i den rymliga Egyptian Hall och drog ett stort antal nyfikna besökare. Koch var en amatörsamlare av fossiler i USA, men han hade gott om pengar och kunde därför gräva fram det ena förstenade urtidsdjuret efter det andra. Så småningom måste han blivit trött på den aldrig sinande strömmen av mastodonter och utdöda elefantdjur och fick den snillrika idén att bygga ihop ett alldeles eget vidunder av benfynden. Ingen i vetenskapsvärlden trodde för ett ögonblick att "Missouri Leviathan", som Koch kallade monstret, var äkta. När han tjänat nog med pengar och skulle dra sig hemåt brydde han sig inte ens om att samla ihop benhögen. Han sålde hela rasket till British Museum, som gärna använde benen till sina samlingar av utdöda däggdjur.

 


Vad HMS Daedalus såg
Den kanske mest omtalade av alla observationer gjordes 1848 av fregatten HMS Daedalus på sin färd hem mot Plymouth. Då fartyget gått i hamn kontaktade kapten Peter M´Quhae snabbt medierna. The Times återgav hans redogörelse i en lång artikel. Eftermiddagen den 6 augusti siktade kapten M´Quhae och sex ur besättningen vad de bedömde vara ett okänt djur i vattnen mellan Godahoppsudden och Sankt Helena i Sydatlanten.


Varelsen liknades vid en svartbrun ål eller orm med ljusgul buk. Längden uppskattades till runt 18 meter, men en okänd del av kroppen var dold under ytan. Halsen pryddes av en liten man eller något som påminde om en tångruska. Det extremt breda gapet var tandprytt och stort nog för att en vuxen man skulle kunna stå i det. Djuret färdades i en hastighet av runt 2 kilometer i timmen. Artikeln illustrerades av en nu förlorad skiss som en av besättningsmännen utfört. London Illustrated News skrev vidare om händelsen och lät utifrån skissen göra en ny bild där havsormen är mycket lik en sorts ål.

 
Dåtidens mest hyllade naturvetare, sir Richard Owen, hade inte mycket till övers för havsormen. Han skrev en insändare i The Times där han kallade historien "förbannad lögn". Möjligen, menade han, kunde kaptenen och hans besättning ha sett en simmande säl eller bläckfisk. Kapten M´Quhae försvarade sin berättelse och heder i en egen insändare och de bägge männen underhöll The Times läsare i några veckor med sitt bråk. Amiralitetet gjorde sin egen undersökning genom att fråga ut besättningen på HMS Daedalus . De menade att allt som stod i tidningarna var sant, utom storleken på ormens gap.

Skeptikerna fick oväntat stöd från en annan sjökapten, Fredric Smith. Smith berättade att han, också år 1848, sett ett märkligt djur komma simmande mot fartyget Pekin. Han hade låtit harpunera varelsen och då den hivats ombord upptäckt att det bara rörde sig om en sex meter lång havsalg. Men besättningen på HMS Daedalus replikerade att den sak de sett var absolut ett levande väsen, med livliga rörelser.

Fler möten
Ormen i Adenbukten
Oavsett vad Owen och andra tyckte om sjöormen fortsatte rapporterna att komma. Den 18 september såg kapten G H Harrington på fartyget Castilian ett likadant djur som det HMS Daedalus siktade. Till och med platsen, utanför Sankt Helena, var densamma. Samma år berättade hela besättningen, inklusive kapten och officerare, på den engelska Barken Pauline hur de bevittnat kampen mellan tre kaskelottvalar och en jättelik orm. Ormen, som hade snott sig kring en av valarna, beräknades vara kring tio meter lång med en tjocklek på två meter. Efter ett tag försvann de stridande i havsdjupet. En teori är att det Paulines besättning såg var tentakeln på en jättebläckfisk virad kring valen. Sådana möten mellan valar och bläckfiskar äger rum -det vet vi genom ärr på fångade valar och döda jättebläckfiskar i valarnas magar. Men ännu har man inte sett själva kampen mellan djuren.Vidare rapporterade den amerikanska ångaren City of Baltimore en 20 meter lång orm i Adenbukten utanför Yemen. Ångbåten Umfali passerade 1893 ännu en "jätteål" utanför kapstaden. Havsvidundret hade även den goda smaken att 1905 visa upp sig för två ledamöter av de kungliga zoologiska sällskapet, då de deltog i en expedition med forskningsfartyget Valhalla utanför Brasilien. Den ålliknande kroppen hade den här gången en jättelik fena på ryggen.

En jättesäl?

Oudemans super-säl
Medan folk bråkade om havsormen fanns eller ej arbetade den holländske naturvetaren Antoon Cornelius Oudemans med en bok på ämnet. Han tyckte det kunde vara värt att göra en vetenskaplig undersökning av mysteriet. Oudemans var doktor i zoologi och botanik och vid tiden chef för zoologiska trädgården i Haag. Oudemans bok innehöll alla rapporter och historier om havsormen han lyckats få tag på, och avslutades med en sorts slutsats. Oudemans menade åsikten att djuret fanns, att det bara rörde sig om ett sorts djur och att varelsen i fråga var en sorts super-säl, alltså ett däggdjur. Megophia megophias, som han döpte sitt kreatur till, borde vara spolformad med en långsmal hals och en enormt lång svans. Ungarna föddes till havs och sälen behövde därför aldrig ta sig upp på land. Oudemans menade att sälen var helt anpassad till ett liv i havet, liksom valarna. Han försökte sig också på att göra en sorts stamtavla som visade hur Megophias kunde ha utvecklats ur förhistoriska säldjur.

Boken som kom 1892 var på engelska, men göteborgs-zoologen Anton Stuxberg gjorde en svensk översättning med titeln "Den stora hafsormen: En historisk och kritisk undersökning innehållande berättelser om 166 fall, då den stora hafsormen visat sig, vetenskapsmäns och andra personers förklaringar av företeelserna samt författarens egna slutsatser".

Havsormen i Glaucester

 
Den 10 augusti 1817 blev det stor uppståndelse då ett till synes okänt djur dök upp i hamnen i Glaucester, New England, USA. General David Humphries, som var gammal vän med president George Washington, åkte till platsen för att samla in vittnesuppgifter och utreda vad som hänt. Enligt Glaucesterborna var det ingen tvekan om att de var en havsorm som besökt dem. Kroppen, som uppskattades till 18-20 meter, rörde sig upp och ner i vattnet med en böljande rörelse. Huvudet tycktes likna en hunds och hade ett cirka 30 cm långt horn i pannan. Inget verkade kunna skrämma djuret, inte ens ett gevär som avfyrades mot det på nära håll. Händelsen uppmärksammades av många tidningar.

Den 18 augusti fick det naturhistoriska Linnésällskapet i New England i uppdrag att försöka hitta en förklaring på händelsen. Till skillnad från de flesta vetenskapsmän gick de med på att havsormen nog kunde finnas trots allt. De skrev snabbt ihop ett häfte som beskrev Glaucesters jätteorm och gav det nya havsdjuret det vetenskapliga namnet Scoliophis atlanticus. De blev genast utskrattade av den övriga vetenskapen och sedan ville ingen forskare röra i historien om havsornen utanför New England. Det skrevs till och med en pjäs som gjorde narr av Glaucesterborna och deras havsorm.

Men under efterforskningarna i trakten kom det fram ännu äldre historier om havsormar längs kusten. Den kanske äldsta gick ända tillbaka till 1638. En noggrann rapport från 1802 gjordes av kyrkoherden Abraham Cummings, som sett ett ormliknande djur utanför kusten. Varelsen liknade i stort sett den omtalade Glaucester-ormen, men hade inget horn på huvudet.
« Tillbaka