Pandora | Lycaon | Pyrrha och Deucalion
 
Kaos Titanerna Gudarna Vidunder Naturväsen De första människorna Släktträd Böcker, film och musik Länkar
Till Start Till Människorna
Scroll Up
Drag to Scroll Up/Down
Scroll Down

Pyrrha och Deucalion

Pyrrha och Deucalion
Pyrrha och Deucalion kastar de stenar som förvanlas till människor.

Pyrrha var dotter till titanen Epimeteus och den första människokvinnan, Pandora. Hennes make Deucalion var son till titanen Prometeus. När Zeus hade sett att några av de första människorna levde ett dåligt liv och till och med åt upp varandra bestämde han att de alla skulle gå under i en störtflod.

Deucalion hade varnats för detta av sin far Prometeus, som var kedjad vid en klippa högt uppe i bergen av Zeus. Så Deucalion byggde en ark, en träbåt som kunde flyta på vattnet. Zeus stormflod kom och alla människor på jorden drunknade. Men Pyrrha och Deucalion var trygga i sin ark, och efter nio dagar hade vattnet sjunkit undan så pass mycket att de kunde gå ut igen.

Den kvinnliga titanen Themis berättade för Deucalion att han skulle kasta sin mors ben över axeln. Deucalion förstod att ”mor” betydde Gaia, alltså moder jord. Därför plockade han och Pyrrha upp stenar från jorden och kastade dem över axeln. När stenarna tog mark igen förvandlades de till nya människor. De stenar Deucalion kastade blev män och de Pyrrha kastade blev kvinnor. På så sätt blev jorden på nytt befolkad av människor.