Pandora | Lycaon | Pyrrha och Deucalion
 
Kaos Titanerna Gudarna Vidunder Naturväsen De första människorna Släktträd Böcker, film och musik Länkar
Till Start Till Människorna
Scroll Up
Drag to Scroll Up/Down
Scroll Down

Lycaon

Lycaon
Zeus (till vänster) förvandlar Lyacon till en varg.

Zeus beslöt sig en dag för att besöka människorna och klev ned från berget Olympen. Han förklädde sig till en enkel vandrare och gick genom de länder som människorna delat upp mellan varandra. När han kom till det vackra Arkadien stannade han till hos kung Lycaon. Den förklädde Zeus blev genast inbjuden till middag och fick sitta ner vid kungens bord. Men när de många rätterna bars in märkte Zeus att de var alla tillagade av människokött! Lycaon och alla hans 50 söner var kannibaler. De åt gladeligen upp sina undersåtar och krävde att alla gäster skulle dela deras hemska måltider, eller gå samma öde till mötes själva.

Zeus blev ursinnig och förvandlade genast Lycaon och hans söner till vargar. Kunde de bete sig som vilddjur skulle de också se ut som vilddjur. Det sägs att Lycaon ibland kunde återta sin mänskliga gestalt och att han är urfadern till alla varulvar.

Zeus var förskräckt över vilka gräsliga typer människorna blivit och han beslutade sig för att dränka dem alla i en gigantisk störtflod. Så skedde också, men två människor överlevde; Pandoras dotter Pyrrha och hennes man Deucalion.