Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Dinosaurierna tar över

Man tror att de första riktiga dinosaurierna dök upp för ungefär 250 miljoner år sedan. Under de ca 165 miljoner år som följde utvecklades dessa till en otrolig mängd olika sorters djur. När man jämför många av dem kan det vara svårt att tro att de faktiskt var släkt. Man kan tack vare paleontologernas forskning dela upp dem i olika grupper.

Till att börja med finns det två huvudgrupper inom dinosaurierna -ornitischia (fågelhöftade) och saurischia (ödlehöftade). Namnen kommer från, att den del av skelettet som kallas bäckenet såg olika ut på dessa två grupper. Det är här som bakbenen på ryggradsdjur sitter fästa.

Höftben från Saurichia.
Höftben från Ornitichia.

Men det fanns också andra skillnader. Alla ornitischier var växtätare medan saurischierna var uppdelade i både växtätare och köttätare.

Från dessa två huvudgrupper kan man dela upp dinosaurierna i mindre grupper och sedan i ännu mindre grupper. Saurischia består av underordningarna theropoda, som var köttätare, och sauropodomorpha, vilka var växtätare.

Ornitischia delas upp i thyreophora, marginocephalia och ornithopoda. Efter underordningar kommer infraordningar, och sedan många olika familjer.

En beskrivning av en köttätande dinosaurie kan alltså se ut så här: Ordning; saurischia. Underordning; theropoda. Infraordning; tetanurae. Familj; tyrannosauridae. Väldigt komplicerat, eller hur?

Här under ser ni en sorts beskrivning av dinosauriernas släktträd.

Man är fortfarande inte riktigt säker på hur det här släktträdet ska se ut. Det finns flera olika förslag. Efterhand som man hittar fler fossil och får veta nya saker, så ändrar man om det. Det kan förstås ställa till det.

Tittar man i en bok får man veta en sak, och tittar man i en annan kanske den säger något annat. Det beror på att det nog inte finns någon annan vetenskap, där man bråkar så mycket som i paleontologin. Man får gissa sig fram till hur saker hänger ihop, och då kan en forskare och författare vara av en åsikt, medan någon annan tycker något annat.


Dinosaurieforskning

På väg mot dinosaurier

Dinosaurierna tar över

Tre tidsåldrar

Hur länge fanns dinosaurierna?

Dinosaurierna försvinner

De överlevandeTill Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB