Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Dinosaurierna försvinner

Som bekant finns det inga dinosaurier idag. Sanningen är att om dinosaurierna funnits kvar hade inte vi utvecklats. De var den mest framgångsrika livsformen på jorden efter insekterna.

Men vad hände då med dessa otroliga djur? Forskarna vet faktiskt inte. En teori säger att de nya växterna som dök upp under krita inte passade de växtätande dinosaurierna, och därför började dessa dö ut. Då hade ju inte heller köttätarna någon mat.

Andra forskare tror att klimatet förändrades så det blev svalare. Den förklaring som är populärast går ut på att en enorm meteorit kraschat in i jorden, och förgiftat atmosfären.

Effekten skulle bli densamma som vid ett atombombsnedslag eller ett jättelikt vulkanutbrott. Luften skulle bli så full med damm och aska, att solens strålar inte trängde igenom. Det skulle bli kallt och svårt att andas. Dinosaurierna försvann så fort att det finns få andra förklaringar som passar. Man har också hittat spår efter urtida meteoritnedslag, som måste ha orsakat otroliga katastrofer.


Dinosaurieforskning

På väg mot dinosaurier

Dinosaurierna tar över

Tre tidsåldrar

Hur länge fanns dinosaurierna?

Dinosaurierna försvinner

De överlevandeTill Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB