Tor
Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

"Dundraren"

Tor är Odens äldste son, åskgud och den starkaste av asarna.

Han har ett fruktansvärt humör, men är aldrig elak. Han är den sorts enkla, men tappra människa som vikingarna beundrade mest av allt.

Han bor i huset Trudvang ("Styrkans boning") med sin fru Siv, och deras barn Mode, Magne och Trud. De har också två unga människor i sitt hushåll, den snabbfotade drängen Tjalve och den duktiga pigan Röskva.

Tor försvarar Asgård mot jättar och andra vidunder. Till sin hjälp har han hammaren Mjölner, smidd av dvärgen Sindre. Mjölner kastas mot jättarna och far runt tills den når sitt mål, då den återvänder till Tors hand. Under sin framfart rör den sig så snabbt att den syns som en skinande blixt på himmelen.Då skallen på en jätte spricker hörs en åskknall, som ju ofta kommer efter blixten.

Tor bär också styrkebältet Mengingjord och ibland en järnhandske på högra handen. När han går på jättejakt reser han runt i ett ölkar som dras av bockarna Tandglese och Tandgnissle.

Tors huvudfiende är annars Midgårdsormen, och de två kommer att mötas i dödskamp under Ragnarök. Tor är egentligen den som ska beskydda hela kosmos med sin otroliga styrka, men ofta ställer hans humör till det så att vi hamnar farligt nära stora katastrofer. Efteråt inser Tor sina misstag och skäms bittert.

Har gett namn åt veckodagen torsdag.


Oden

Tor

Loke

Balder

Tyr

Heimdall

Frej

Freja

Njord

Skade

Vidar

Höder

Brage

Idun

Ull


Världsbilden

Asagudar

Rit och kult

Kristendomen


Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2023 Unga Fakta AB