Stjärnor | Galaxer | Kometer | Asteroider och meteoriter  | Liv i rymden
Historia Himlakroppar I rymden Stjärnbilder Rymdfärder Böcker och Film Länkar
Scroll Up
Drag to Scroll Up/Down
Scroll Down

Liv i rymden

Frågan de flesta ställer när de tittar upp mot stjärnhimlen är: Är vi ensamma? Finns det annat liv i universum? Än så länge är Jorden den enda planet vi känner till i hela rymden som det finns liv på.

Men egentligen vet vi ju inte så värst mycket om kosmos. Det finns forskare som helt ägnar sig åt att fundera på hur liv på andra planeter kan se ut. De kallas för astrobiologer, och försöker bland annat räkna ut vad som krävs för att liv ska uppstå.

Finns det liv på andra planeter?

Livet på jorden ser ut på ett speciellt sätt därför att flera saker i miljön spelar in. Planeten är av en viss storlek och har en viss dragningskraft. Vi andas syre och behöver vätska för att inte torka ut. Men det finns andra livsformer redan i vår närmaste omgivning som bryter av mot det mönstret.

Växterna lever av koldioxiden som vi andas ut efter att ha sugit upp syret. Syret produceras av växterna och så fortsätter det i ett kretslopp. Växterna lever också av vatten, men solljuset är mycket viktigt för deras utveckling.

Kanske det finns planeter med bara växter, som kan leva av energi från deras sol. Faktum är att liv på andra planeter knappast liknar människan alls.

Den vanligaste typen av liv är troligen varelser som bara består av en enda cell, som bakterier. De är väldigt tåliga och kan till och med resa i rymden på asteroider och kometer. Det finns forskare som tror att livet på jorden började efter att en sådan stenbumling slagit ner på vår planet och att livet sedan spritt sig. Om det är så, är vi alla utomjordingar! Det är möjligt att just sådant liv kan ha funnits på Mars, och kanske fortfarande finns i vårt solsystem. Saturnus jättemåne Titan med sina lager av is är just en sådan plats.

Dragningskraft och atmosfär

Rymdvarelse, tungDet som främst påverkar hur livet utvecklas på en värld är hur stor planeten är, och hur atmosfären ser ut. Varelser på en stor planet med stor dragningskraft blir hoptryckta och kompakta.

De har korta ben eller flera ben, som en tusenfoting. Atmosfären är tjock och mörk, därför behöver de stora ögon, känselspröt eller andra organ för att se. Om de bygger maskiner måste också dessa vara otroligt starkt byggda för att inte falla ihop av sin egen vikt.

Rymdvarelse lättPå en liten planet med låg dragningskraft är allting omvänt. Där kan livet vara långsmalt, lätt och snabbt.

Atmosfären är troligen mycket tunn. En tunn atmosfär gör att man behöver stora lungor.

Tunn atmosfär betyder också skarpare solljus. Därför måste alla synorgan vara anpassade efter det.

Rymdvarelse i gasÄven i gasplaneter som Jupiter och Saturnus kan det finnas liv. De virvlande molnen kan fungera som ett hav där flera olika livsformer simmar omkring som maneter i vattnet.

En populär teori är att det också kan finnas liv som bygger på kisel. Allt liv på Jorden är grundat på kolatomer, och måste äta och dricka för att kunna finnas. Kiselliv borde kunna leva enbart av energi.

Forskning pågår!

Det finns som ni märker många idéer och funderingar. Hur ska vi någonsin få veta? Det finns ett forskningsprojekt i USA, kallat SETI, som både lyssnar efter liv i rymden och skickar ut meddelanden via de enorma radioteleskopen. Alla signaler på vår planet, framför allt tv- och radiosändningar, går rakt ut i rymden.

Än så länge har de första radioutsändningarna inte hunnit så långt bort, och knappast till någon planet med liv. Men förr eller senare får någon höra oss. SETI skickar ut speciellt kodade meddelanden. Om man tolkar dem på rätt sätt kan man få fram en serie enkla bilder som förklarar var signalen kommer ifrån. SETI lyssnar också efter liknande signaler från andra världar.

Carl SaganMeddelandeAstronomen Carl Sagan (1934-1996) var expert på den här typen av forskning.

Han placerade en metallplatta med bildhälsningar från Jorden ombord på rymdsonden Pioneer 10 som nu är på väg ut i rymden.

Han kunde mycket väl tänka sig att livet på andra planeter var intelligent, och lika nyfiket som vi.

 

UFO

Du har kanske hört talas om UFO:s, eller flygande tefat? Ibland ser folk märkliga fenomen på himlen, och det kan bli stor uppståndelse. Oftast rör det sig om konstiga ljussken, men ibland säger sig folk ha sett farkoster som inte liknar några kända flygplan eller rymdskepp.

De flesta sådana rapporter kan förklaras med att folk tagit fel, eller sett ovanliga, men ända naturliga himlafenomen. Men en liten del av rapporterna förblir oförklarade, ett mysterium. Många tror att UFOs är utomjordiska farkoster på besök, men det finns inga bevis för att detta skulle vara sant. Vill du läsa mer om UFO:s? Kolla in UFO Sverige.