Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Om sagorna

Under medeltiden fanns det två stora samlingar sagor om riddare. Den ena, Les Chanson du Geste, var den äldsta och handlade om de bedrifter som Karl den store och hans krigare uträttade.

Under 1400-talet samlades de ihop av de italienske poeten Ludovico Ariosto och skrevs ihop till det jättelånga poemet Orlando Furioso (”Den rasande Roland”). Här kan man läsa om alla de stora hjältarna, bland annat Roland. Allas liv knyts ihop på de mest otroliga sätt, som en enda lång såpa. Därför ska man egentligen läsa hela Orlando Furioso, och bara säga ”puh”, när det är slut.

Den andra stora sagosamlingen handlar om kung Arthur och riddarna kring det runda bordet. Dessa historier är mest kända, och finns i flera olika versioner. Att Karl den Store funnits, vet man. Det finns däremot flera teorier om vem den historiske kung Arthur var.

Sagorna om honom verkar ha sitt ursprung ur de keltiska folken på brittiska öarna, och sträcker sig kanske ända tillbaka till järnåldern. Man har gissat att Arthur från början var kelten Arturus, sonen till en romersk soldat och en keltisk kvinna.

År 500 e kr var Storbritannien ockuperat av romarna, men Arturus ledde ett motangrepp som till slut körde bort inkräktarna. 50 år av fred och välstånd följde efter detta.


Om sagorna

 

Historien om kung Arthur

 

Tristan och Isolde

Riddarna kring det runda bordet

Owain

Riddarna kring det runda bordet

Lancelot

Riddarna kring det runda bordet

Dietrich av Bern

 

Rogero och Bradamante

 

St George

 Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB