En häxa skjuter ont i foten på en bonde
Ond Magi
Men magi kunde förstås också, och kanske framför allt, användas för att bringa folk olycka. Konsten att kasta förbannelser på folk var vida använd och fruktad. Ett av de vanligaste illdåden var att "narrgöra" någons bössa, det vill säga göra den obrukbar. Om man var mycket rädd om sitt gevär kunde man skydda det mot onda besvärjelser genom att rulla ihop en dödsannons som nämnde Guds namn och sedan stoppa den i pipan.

 
Ett gammalt färglagt foto på en aboriginsk häxdoktor
I Australien var urbefolkningens trollkarlar mäktiga och mycket omtalade för sina förmågor att kasta förbannelser på folk. Det sägs att en sådan magiker kunde få sin fiende att skrumpna ihop och dö helt utmärglad på bara några dagar. I Afrika finns det fortfarande magiker, så kallade häxdoktorer, som sägs kunna göra allt från att förvandla sig till djur till att krympa snoppen på sina fiender. Det händer att män som säger sig ha fallit offer för denna onda trollkonst dragit häxdoktorer inför rätta, för att få skadestånd. En häxdoktor stod anklagad för att ha fått betalt av en man, för att förvandla sig till krokodil och äta upp mannens svärmor.

Sanningen är väl den att förbannelsen eller magin är mer eller mindre verksam beroende på hur mycket man tror på den. Det har visat sig att människans tro på god magi har fått dem att må bättre och, omvänt, tagit kål på dem om de blivit drabbade av en förbannelse. Alla vet ju hur mycket man påverkas av stress och en god respektive dålig inställning.

Det finns fortfarande schamaner, spåkunniga och magiska botare som erbjuder sina kunskaper i utbyte mot betalning. Människans behov av att få råd i frågor som rör det mystiska och obegripliga är fortfarande stor och kommer nog alltid att finnas.