| Bevingade | Havsodjur | Levande dinos | Människolika | Sjöodjur | Kattdjur | Mysko |
Ufo Spöken Monster Platser/Personer Omöjligt? Böcker/Film Länkar
Mokele-mbembe Chipekwen och andra Massor av monster Mystiska krafter

CHIPEKWEN OCH ANDRA

Chipekwen
Amerikansk tidning berättar om Afrikas urtidsmonster
Engelsmannen C E James bodde i 18 år vid Lake Bangeweulu i Kongo och fick höra många av de inföddas berättelser om trakten. När han 1919 återvände till Storbritannien skrev han om sina äventyr i en rad artiklar och böcker. Bland annat berättade han om de inföddas möten med det vidunderliga djuret Chipekwe, som verkade likna det monster som Proyart, Hagenbeck och von Stein berättat om. Den enda skillnaden var ett litet horn som satt på Chipekwens nos. Just detta horn innehöll långt finare elfenben än man någonsin kunde hitta i en elefantbete.

Chipekwen var i vanliga fall en fredlig växtätare, men kunde om den blev trängd uppvisa ett fruktansvärt raseri. Folk som paddlade kanot blev omkullslagna av den piskliknande svansen, och, om de inte var snabba nog, nedtrampade. Monstret var inte fullt så stort som man skulle kunna tro. Själva kroppen var inte mycket längre än en flodhäst, även om halsen och svansen sedan ökade på längden rejält.


 
Just flodhästar verkade vara Chipekwens huvudfiende, och kamper mellan de bägge kolosserna var inte ovanliga. Vanligen dödade Chipekwen sina motståndare med skrämmande lätthet. De döda flodhästarna åts aldrig upp utan lämnades att ruttna i djungelhettan. Det verkade mer som om Chipweken och flodhästarna stred för att försvara sina revir.

Järnvägsmonstret
Samma år som James började berätta om Chipekwen, 1919, tryckte tidningen London Times ett märkligt reportage om kalabalik vid ett belgiskt järnvägsbygge genom Kongo. Förmannen Lepagé hade själv berättat i ett brev för tidningen vad som hänt. Mitt inne i djungeln hade järnvägsarbetarna stannat upp i sitt arbete för att röja undan buskage som var i vägen. Plötsligt hade ett vidunderligt djur kommit farande ur skogen, stångat loket av rälsen och sedan återvänt in i den täta djungeln. Lepagé hade avfyrat flera skott mot varelsen med sin elefantstudsare, men kulorna verkade ha gjort liten skada.

Enligt Lepagé var monstret tydligt reptil-liknande, med fjälligt skinn, hovliknande fötter och krokodilaktig svans. Huvudet var märkligast av allt. Ett litet horn pekade ut från nosen, medan två längre var placerade bakom ögonen. En kragliknande utväxt låg ner över nacken. Det har funnits ett sådant djur som Lepagé berättar om -dinosaurien Triceratops. London Times var den enda tidning som tryckte nyheten. Det finns inga bevis för att mötet i djungeln någonsin hänt, eller ens att Lepagé funnits i verkligheten. Kanske hade tidningen bara hittat på allt själva!?

Fler påståenden
1932 publicerades i tidningen Rhodesia Herald ett fotografi på ett av urtidsmonstren, knäppt av den svenske plantage-tillsyningsmannen J C Johansson. Enligt Johansson föreställde bilden en Chipekwe som tuggar på kadavret av en flodhäst, men fotot är i själva verket så grötigt att man inte med den bästa vilja i världen kan avgöra vad det visar.

En av kryptozoologins förgrundsgestalter, Ivan T Sanderson, påstod sig 1933 ha haft en ordentlig närkontakt med ett Chipekwe-liknande djur i Kamerun. Varelsen ska ha höjt sin långa hals ur flodvattnet bara ett stenkast från Sandersons kanot, då han färdades nerför Mainyu-floden. Han visades senare också ett spår som sades tillhöra ett djur kallat Mgbulu-eM´bembe av lokalbefolkningen.
« Tillbaka