Vikingar
Skolår F-3
Skolår 4-6
Skolår 7-9
PDF:er
Till faktaämnet

Vikingar

Lärarhandledning för skolår 7-9

Naturligtvis är vi på Unga Fakta väl införstådda med att eleverna redan tidigare under sin skoltid arbetat mycket med vikingatiden. Men vi vill ändå locka Dig som är bildlärare eller so-lärare att nappa på vår idé att spela in en kortfilm i ämnet. Det är ju vanligt att ni på bild-lektioner, på den här nivån, testar digital teknik med filmkamera. Temat skapar även möjlighet till samproduktion med svenska, historia, musik, slöjd, etc. Ett "crossover" projekt.

På vår sajt www.ungafakta.se kan du och dina elever göra en djupdykning i ämnet Vikingar. ni kan hitta allt från hur det var att leva som viking till myter ur asatron. Där finns även en pdf-sida under menyn pdf:er med instruktioner och mallar och mönster till viss rekvisita. Allt går att använda som inspiration till, eller nyttjas i, det framtida filmprojektet.

Vi erbjuder härmed ett förslag till tema att använda när eller om du vill.

Producera en film på högst tre minuter. Följande tre repliker MÅSTE ingå i manus:

  1. "Har du hört den om norrmannen, tysken och Harald Blåtand?"
  2. "Var hälsad frände! Jag är just kommen från Särkland"
  3. "Vid Balders skägg! Det är ju Thorsteins yxa! Jag trodde den var min!!"

Som extra stimulans till klassen erbjuder vi publicering av filmen på Unga Faktas hemsida. er film får därmed - utöver äran - möjlighet att nå en stor publik. Vi tar oss friheten att göra ett urval och publicerar de filmer vi finner lämpliga.

Ni kan spela in i vilket format ni vill, men den färdiga filmen måste kunna presenteras digitalt om vi ska kunna visa den på vår hemsida. När er film är färdiredigerad, spara den i filformatet .avi. Bränn .avi-filen på en dvd-skiva och skicka till oss. Vi gör sedan om filmfilen till webformat.

Filmen skickas till:
Unga Fakta
Lotsgatan 5
374 35 Karlshamn

Vi på Unga Faktas redaktion hoppas att du som pedagog tycker att den här idén låter lockande, och ser fram emot många roliga och intressanta filmminuter.

Har du några frågor så finner du kontaktuppgifter till oss under Kontakta oss högst upp på denna sidan, vi hjälper gärna till.

Lycka till!

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB

Våra ämnen  |  Om Kunskapsbanken  |  Kontakta oss  |  Startsidan  |  Till Unga Fakta