Tyfon | Ekidna | Cykloperna | Hekatonkirerna | Harpyorna | Giganterna | Kerberos 
 
Kaos Titanerna Gudarna Vidunder Naturväsen De första människorna Släktträd Böcker, film och musik Länkar
Till Start Till Människorna
Scroll Up
Drag to Scroll Up/Down
Scroll Down

Giganterna

Gigant

När titanen Kronos kastrerade sin far Uranos blandades blodet med marken och skapade giganterna. De var en ras starka jättar, som enligt vissa antika bilder hade ormstjärtar.

När Kronos son Zeus gjorde uppror mot titanerna ställde sig giganterna på hans sida. Med deras hjälp blev titanerna besegrade och de nya gudarna tog deras plats. Men giganterna blev snart avundsjuka på de grekiska gudarna och började planera att störta dem. Giganterna staplade berg från Tessalien, Pelion och Ossa för att få en stege som nådde upp till Olympen. När gudarna fick se vad som höll på att hända blev de lite skärrade och kallade för säkerhets skull in hjälten Herakles som förstärkning.

Dödade av gudar
Den blodiga striden mellan gudar och giganter kallas gigantomachia. Några av giganterna blev mer kända just för att de dödats av en gud. Porfyrion dräptes av Zeus med en åskblixt. Alcyoneus slogs ihjäl av Herakles. Enceladus och den getlike Pallas dödades av Athena. Poseidon krossade Polybotes med ön Nisyros. Den snabbe Hermes stack ihjäl Hippolytus. Hephaestus smidde egna blixtar som han dräpte giganten Mimas med. Apollo sköt ner Afialtes med sina pilar.

Gigant
Staty i "Giganternas trädgård"
vid det franska slottet Versailles.

De giganter som inte blev dödade fängslades under marken i södra Italien. Det sägs att det är deras försök att bli fria som orsakar jordbävningar.