Tyfon | Ekidna | Cykloperna | Hekatonkirerna | Harpyorna | Giganterna | Kerberos 
 
Kaos Titanerna Gudarna Vidunder Naturväsen De första människorna Släktträd Böcker, film och musik Länkar
Till Start Till Människorna
Scroll Up
Drag to Scroll Up/Down
Scroll Down

Cykloperna

Cykloperna

Gaia och Uranos fick tre söner, Arges (ljusspridaren), Brontes (dundraren) och Steropes (blixtraren), som alla var jättelika och jättestarka. De var inte särskilt vackra och hade bara ett enda öga i pannan. De hade ett häftigt humör och deras far, Uranos, blev snart orolig att de skulle ställa till med något. Därför fängslade han dem i Tartarus underjordiska mörker. Senare blev de frisläppta av Kronos, som behövde hjälp med att besegra sin far Uranus. Men så fort Kronos stod som segrare kastade han ner dem i Tartarus igen, nu vaktade av hon-draken Campe, som hade kvinnohuvud och skorpionstjärt.

Hur det nu än var med cyklopernas humör och utseende så var de i alla fall mycket skickliga smeder. När det blev bråk mellan titanerna och gudarna lovade Zeus att släppa cykloperna fria om de gav honom ett vapen som kunde besegra titanerna. Arges, Brontes och Steropes smidde då de mäktiga åskviggar, som Zeus sedan alltid använde i strid. Han dödade Campe och satte cykloperna i arbete i Hefaistos smedja. Där arbetade de tillsammans med smidesguden för att tillverka en massa fantastiska vapen och föremål till gudar och hjältar, bland annat Hades osynlighetshjälm och Poseidons treudd.

När Zeus dödade Apollons son Asklepios med en blixt, hämnades Apollon genom att döda de tre cykloperna som smidde Zeus vapen.

I andra historier är cykloperna ett helt släkte jättar som bor här och var ute i naturen. De lever i grottor och är herdar, men äter ofta människor om de får tag på dem. Mest känd av dessa är cyklopen Polyfemos, som var son till havsguden Poseidon. I berättelsen ”Odysséen” möter han hjälten Odysseus som förblindar honom. I den historien är Polyfemos en bland flera cykloper som bor på en ö i havet.

Cykloperna
Cyklop som en romersk staty av brons.
Under antiken avbildades cykloperna ofta med två gropar i ansiktet där ögonen annars skulle ha suttit.