Kronos och Rhea  | Okeanos och Thetys  | Hyperion och Theia  | Koios och Pheobe
Mnemosyne | Themis | Krios | Iapetus | Atlas | Prometeus | Epimeteus | Monoetius
Kaos Titanerna Gudarna Vidunder Naturväsen De första människorna Släktträd Böcker, film och musik Länkar
Till Start Till Människorna
Scroll Up
Drag to Scroll Up/Down
Scroll Down

Prometeus

Prometeus
Prometeus avbildad av
Heinrich Fueger.

Prometeus var son till titanen Iapetus och okanoiden Clymene. Han var ovanligt slug och påhittig, och listigare än alla de andra titanerna. När det bröt ut ett krig mellan titanerna och deras barn, de olympiska gudarna, ställde sig Prometeus på gudarnas sida. När kampen var över började Zeus, gudarnas ledare intressera sig för att skapa egna undersåtar. Han befallde Prometeus och hans bror Epimeteus att göra små lerfigurer som skulle likna gudarna. När detta var gjort blåste Zeus liv i dem. De figurer Prometeus gjorde var de första människorna och de var alla män. Epimeteus figurer var de första djuren.

Men ett problem uppstod snart. Människorna såg Prometeus som deras skapare och inte Zeus, och därför tillbad de titanen istället för guden. Det här gjorde Zeus rasande. Vad värre var; Epimeteus och Prometeus hade börjat lära människorna en massa saker. Helt plötsligt kunde de göra hus och verktyg och de började även tänka själva. Zeus insåg snart att dessa män inte skulle lyda honom så lätt som han hade hoppats. Innan allt hade gått för långt såg Zeus till att människan inte skulle få lära sig vad eld var och hur man använde den. Men Prometeus tyckte det var orättvist. Han hade blivit fäst vid sina små skapelser och såg dem frysa under de kalla vintermånaderna. Därför gav han dem elden i alla fall.

Prometeus
Prometeus som en berömd staty framför Rockefeller Plaza i New York.

Men då var måttet rågat för Zeus. Han vände all sin vrede mot Prometeus och fängslade titanen vid en klippa i Kaukasusbergen. Prometeus straff var fruktansvärt. Varje dag kom en örn och hackade ut hans lever, men nästa dag hade levern växt tillbaka och örnen kom igen. I oräkneliga tidsåldrar pågick Prometeus plågor tills hjälten Herakles en dag vandrade genom bergen. Herakles var visserligen son till Zeus men han kunde inte stå och se på när örnen angrep Prometeus. Därför dödade han örnen med en pil och slet sönder bojorna. Därefter hade Prometeus nöjet att sluka örnens lever. Kanske tyckte Zeus att Prometeus blivit straffad nog eller också var han stolt över att Herakles vågade trotsa gudarnas vilja. Hur det nu än var blev Prometeus förlåten och kunde återvända till gudarnas rike på berget Olympen. Ett problem återstod; Zeus hade dömt Prometeus till att alltid vara bunden vid klippan i Kaukasus och en guds dom gick inte att upphäva. Därför lät Zeus tillverka en fingerring av sten från klippan, som Prometeus alltid kunde bära.