Kronos och Rhea  | Okeanos och Thetys  | Hyperion och Theia  | Koios och Pheobe
Mnemosyne | Themis | Krios | Iapetus | Atlas | Prometeus | Epimeteus | Monoetius
Kaos Titanerna Gudarna Vidunder Naturväsen De första människorna Släktträd Böcker, film och musik Länkar
Till Start Till Människorna
Scroll Up
Drag to Scroll Up/Down
Scroll Down

Kronos och Rhea

Kronos och Rhea
Saturnus (Kronos) slukar sina barn. Av spanske konstnären Goya.

Kronos och Rhea var syskon men också man och hustru. De blev föräldrar till många av de mäktigaste och mest berömda av de grekiska gudarna. Länge härskade två av urmakterna, Gaia (jorden) och Uranos (himlen). Gaia födde de tolv första titanerna men också en del gräsliga vidunder, som de tre enögda cykloperna och hekatonkirerna med sina femtio huvuden och hundra armar.

Uranos var förfärad över sina monstruösa barn och låste in dem i den mörka avgrunden Tartaros. Men det här gjorde Gaia rasande. Hon formade en lie av flinta och befallde att titanerna skulle kastrera Uranos, så att han inte kunde bli far till fler barn. Ingen av dem vågade ta skäran utom Kronos, som var den yngste av dem. Men Uranos anade oråd och kastade ner Kronos också i Tartaros. Där mötte han sina vidunderliga syskon, som kommit att hata sin far under fångenskapen.

Med hjälp av hekatonkirerna och cykloperna lyckades Kronos fly från Tartaros och med gemensam styrka överföll de Uranos, så att Kronos kunde utföra sitt hemska dåd. Den kastrerade Uranos dog snart av blodförlusten, men ur hans blod föddes andra varelser som giganterna, hämndgudinnorna Erinyerna och kärleksgudinnan Afrodite. Så trots Gaias plan lyckades Uranos bli far ännu en gång innan han dog.

Kung och drottning
Nu utnämnde Kronos sig själv till kung över titanerna och valde sin syster Rhea till drottning. Innan han kunde bli härskare över världsalltet blev han tvungen att dräpa den ormlike titanen Ofion som snabbt hade gripit makten då Uranos dött. Kronos nästa drag var att, liksom sin far, fängsla de han inte ville ha omkring sig i Tartaros. Han vågade inte ha cykloperna och hekatonkirerna lösa utan stängde in dem i avgrunden igen tillsammans med giganterna.

Rhea

Guldåldern
Nu följde en tid i gudarnas historia som kallades guldåldern. Ingen av titanerna bröt några lagar, varken mot varandra eller mot några andra väsen. Flera av titanerna bildade par och skaffade barn. Kronos och Rhea blev föräldrar till Demeter, Hera, Hades och Hestia och de två yngsta, Zeus och Poseidon. Till en början var allt gott, men efterhand började Kronos frukta att han förr eller senare skulle drabbas av samma öde som Uranos. Därför slukade han en dag så många av barnen som han kom åt, men Rhea lyckades gömma undan Zeus. Istället gav hon Kronos en sten invirad i ett bylte och han svalde istället denna.

Kronos blir lurad
Zeus blev uppfostrad i hemlighet i en grotta på berget Ida på Kreta. Nymfen Adamanthea tog hand om honom och hängde listigt nog upp den lille Zeus i ett träd, så att han varken befann sig i himlen, på marken eller i havet. Kronos hade nämligen insyn i alla dessa platser. När Zeus hade växt upp till en ung man fick han höra vad som hade hänt hans syskon. Han tänkte ut en plan för hur han skulle kunna rädda dem åter till livet. Zeus kom hem till Kronos en dag och undrade om han kunde få bli tjänare åt honom. Kronos kände inte igen sin son och anställde Zeus för att laga mat och förbereda vinet. Men Zeus hällde saven från en giftig murgröna i vinet, vilket fick Kronos att spy upp alla de barn han slukat.

Därefter släppte Zeus fria giganterna, cykloperna och hekatonkirerna från Tartaros. Cykloperna smidde snabbt tre användbara föremål åt gudarna; mäktiga blixtar åt Zeus, en treudd åt Poseidon och en osynlighetshjälm åt Hades. Med hjälp av hjälmen kunde Hades obemärkt stjäla Kronos skära. Poseidon hotade honom med treudden så att Zeus kunde smyga sig fram bakifrån. Med all kraft slungade Zeus sin blixt mot sin fars skalle och fällde honom omedelbart. Giganterna och hekatonkirena hade snart besegrat de andra titanerna.

Några historier säger att Kronos dog på fläcken av Zeus blixt, andra menar att han bara hamnade i en dvala. Titanerna blev nu själva inspärrade i Tartaros. Några titaner slapp dock undan därför att de ställde sig på Zeus och Rheas sida. De var de som tyckte att Kronos hade begått ett oförlåtligt brott mot sina barn.

Kronos symboliserar tiden. Eftersom han avbildas med en skära dyrkades han också som en skördegud och som den som får året att gå. På latin kallades Kronos för Saturnus. Rhea dyrkades ibland som en jordgudinna som vakade över allt som hade med hem och familj att göra.